Tips voor fooi geven in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Thailand tips
Tags: ,
16 november 2023

Wij Nederlanders staan niet bekend als gulle gevers, toch is een fooi geven in veel landen gebruikelijk en ook gewenst. Maar, niets is zo ingewikkeld als het geven van fooien. Het is immers een vrijwillige bijdrage om je blijk van waardering te tonen. Hoeveel geef je in Thailand en wat is correct? Skyscanner geeft een aantal tips.

Wat is fooi?

Fooi is een kleine bijdrage dat een klant als extraatje voor een dienst geeft, of het nu voor een bediende in een restaurant of bar, een taxichauffeur, een gids of zelfs een drager van bagage naar het hotel is. Fooi geven verschilt per land, maar het is meestal een klein bijdrage in muntgeld of een percentage van het bedrag van wat je hebt gekocht. Fooi geven is in landen als Amerika en Engeland zeer aanbevolen, terwijl in andere landen het als onbeleefd wordt gezien, zoals in China.

Fooi in Thailand

In Thailand is fooi geven niet gebruikelijk. De Thai zelf laat het gewisselde muntgeld achter – maar dat is puur uit gemakzucht. In toeristische gebieden is fooi geven wel gebruikelijker, maar wordt alsnog niet altijd verwacht. Het ding is dat je in Thailand nooit weet of je genoeg fooi hebt gegeven. De Thai is namelijk ontzettend bescheiden en zal nooit zijn ongenoegen laten blijken. Dit omdat ze ook bang zijn voor gezichtsverlies. Zelfs als je het op de man af vraagt, zullen ze een ontwijkend antwoord geven.

 • Taxi: Het is gebruikelijk om de taxiritprijs hoger af te ronden.
 • Restaurant: Het is aanbevolen een fooi van wat muntgeld achter te laten voor het vertrek. Je kunt ook een muntje van 10 Baht achterlaten als de service erg goed beviel.
 • Hotel: Een fooi van 10 of 20 Baht per bagagestuk voor de piccolo en het kamermeisje is aanbevolen.
 • Gids: Het is niet noodzakelijk om een fooi te geven maar een kleine bijdrage rond de 50 Baht wordt wel gewaardeerd.

Wat geef jij meestal als fooi in Thailand?

92 reacties op “Tips voor fooi geven in Thailand”

 1. harry zegt op

  Inmiddels al lange tijd niet meer in Thailand geweest, maar in verleden gaf ik wel fooi.Echter als men om fooi ging vragen gaf ik niks.Als het wisselgeld wat ik terug moest krijgen bijv.20 baht was en geheel uit muntjes van 1of, 2 of baht bestond, dan gaf ik geen enkele baht.Ik zei dan , verrek dat is handig voor de taxi.Altijd leuk om die gezichten te zien.
  Kreeg ik in zo een geval 2 munten van 10 baht, dan gaf ik veelal wel fooi. En in taxi deed ik inderdaad altijd naar boven afronden.Tenzij de chauffeur bewust een omweg maakte, kreeg hij ook geen fooi.

 2. ruud zegt op

  Die bedragen van fooien lijken me altijd erg willekeurig.
  wat muntgeld achterlaten voor het hele personeel van een restaurant, lijkt me erg weinig in verhouding met 10, of 20 Baht per koffer, voor een kofferdrager, die het grootste deel van de dag waarschijnlijk weinig anders doet, dan op een koffer wachten.
  Zeker als je rekent dat het minimum loon zo’n 300 Baht per dag bedraagt.
  Dan is dat met een paar koffers al verdiend.

 3. Harold zegt op

  Met de genoemde bedragen lijkt dit wel een stukje van 20 jaar geleden. Zeker als men het ook nog heeft over een briefje van 10 bath !

  De laatste 10 jaar zie je thai steeds meer bij het afrekenen stiekem gluren wat er aan tip wordt achter gelaten.

  Men moet het ook vaak hebben van de tip, zeker in restaurants en bars, om aan een redelijk inkomen te komen. Hier geef ik , naar gelang de kwaliteit van de service, 40 tot 100 bath
  Moet je eens opletten als je weer komt, dan heb je al snel een nog betere service!

  Vroeger, toen ik nog geen huis had, gaaf ik voor het dragen van de koffer 50 bath en voor de kamermeisjes
  liet ik 1000 bath liggen als ik vertrok na 20 dagen.
  Mijn kamer werd meer dan een keer geschoond en na douchen (verscheidene keren per dag) kreeg ik altijd weer schone handdoeken.

  Met Taxi’s heb ik vaste bedragen afgesproken, zowel brommer, als auto , Ik weet dat ik te veel betaal, maar ze staan dag en nacht voor me klaar !

  Ook voor klusjes geef ik tip en dat heeft weer het voordeel, dat ze zeer snel komen, als er een storing is, die dringend verholpen moet worden.

  Ik denk maar zo een euro of soms <2 is best te missen en maakt anderen echt wel vrolijk en daarnaast heb ik een uitstekende service overall.

  • Hans zegt op

   Tijdens mijn verblijf van 4 weken in Thailand met vrouw en kinderen hetzelfde gedaan. Voor 100 Baht extra stond de taxi elke dag voor ons klaar. Waar we ook heen wilden en hoe lang we er ook verbleven, hij bleef altijd wachten. Wij een heerlijk gevoel en hij die maand een goed inkomen (waar zijn vrouw erg blij mee was zoals hij zelf aan gaf).

   • Harrybr zegt op

    Idem 94-98 er jaren, doch als “zakentaxi”. Man leren kennen, omdat ik dacht, dat hij te ver omreed. Ja, om de files te omgaan en sneller op de plaats van bestemming te zijn. Dus voor de volgende dagen alle adressen met hem besproken en een andere indeling gemaakt.
    Vanaf toen: sms weken van te voren en op de dag van aankomst. ’s morgens 07:00 mee met ontbijt tot ’s avonds laat diner. 2500THB per dag + benzine; was incl tip. Tot Rayong, Ratchaburi enz. Zondag zijn vrouw ook mee en sightseeing. Veel meer kunnen doen in dezelfde tijd, tevens gids en af-en-toe tolk dus uiteindelijk goedkoper ook. En…hij liet me meer gebruiksmogelijkheden zien ook.

  • ruud tam ruad zegt op

   Wij geven ook altijd tip, maar ik heb geen vaste bedragen. Het is afhankelijk van wat ik krijg. Wie goed doet goed ontmoet geld voor mij. Verder vind ik dat je geen bedragen kan noemen. Het is voor iedereen verschillend. Ligt ook aan je eigen portemonnee wat je uit kan/wil geven.
   Ik ben niet krenterig, helemaal niet zelfs, maar ik overdrijf ook niet. Ze zijn er altijd blij mee. B.V.
   Taxi Bangkok Hua Hin geef ik 100 bath extra. Kamermeisje die mijn app. 1 x p. week schoonmaakt ook. En in restaurants 10 /20 bath

   • Norbertus zegt op

    Ik geef standard 10 tot 20% fooi.
    Mensen verdienen 300 baht per dag en alle beetje helpen.

 4. Nicole zegt op

  Ik weet nog wel dat bij onze eerste rondreis in Thailand(97) wij niet wisten dat er voor de gids een fooi verwacht werd. was voor ons de eerste keer dat we een rondreis deden.
  Deze belde ons op de laatste dag na het afscheid , om 23:00 savonds op om te vertellen dat hij wel een flinke fooi verwacht had van enkele duizenden bahts. Heb met een slaperig hoofd gezegd dat ik dat niet wist. Sorry. ik vond dit toch redelijk onbeschoft om dit op zo n manier te vragen.
  Daarbij waren we ook niet erg te spreken over deze gids. Dus ik heb er ook geen spijt van dat we niks hebben gegeven. Als we erg tevreden waren geweest hadden we waarschijnlijk wel wat gegeven

 5. Johan zegt op

  Restaurant: 5 – 10 %
  Taxi: afronden, minimaal 20 Baht
  Kamermeisje: 30 Baht per dag
  Piccolo: 20 Baht per koffer
  Gids: 50 – 100 Baht

  • l.lagemaat zegt op

   Kijk eerst op de rekening van het restaurant of de fooi al berekend is (10%) over het bedrag!

 6. Peter zegt op

  De Thai geeft in principe zelf geen fooi. Het zijn wijzelf, de buitenlanders, die dat doen. Ik merk op dat wanneer ik 10 jaar geleden 20 baht tip gaf in een massagesalon dat men zeer tevreden was en dat ook wel liet blijken. Vandaag lijken ze niet meer enthousiast als je 50 baht tip geeft bij een voetmassage, ze verwachten een briefje van 100.
  Ik heb dan vorig jaar ook besloten om geen tip meer te geven, tenzij men een uitzonderlijk of speciale service verleent. Als het wisselgeld in een restaurant bv minder dan 10 baht is dan laat ik het wel nog liggen, maar dan uit gemakzucht.

  • Leo Th. zegt op

   Lijkt wel of het onderwerp “fooien” maandelijks de revue passeert op het Thailand blog. Weet niet waar Peter zijn voeten laat masseren maar degenen die dat bij mij doen zijn wel altijd zichtbaar dankbaar met een fooi van 50 Bath. Dat Peter heeft besloten om in het algemeen geen tip meer te geven is zijn goed recht maar met zijn daarvoor aangevoerde argument ben ik het oneens. Nu moeten de goeden onder de kwaden “lijden”. Ik wordt ook moe dat het niet geven van een fooi vaak beargumenteerd wordt omdat de Thai dat uit principe zelf ook niet zou doen. Ken genoeg Thai(s)en, ook in mijn directe omgeving, die dat wel doen maar afgezien daarvan hoeft dat mij toch niet te beletten om wel de door de ontvanger zeer welkome fooi te geven. Daarbij beschikken de meeste Westerlingen, en zeker degenen die in Thailand op vakantie zijn, over een bredere beurs dan de doorsnee Thai. Als de service goed is gun ik het kamermeisje, de kruier, de kelner/serveerster, de masseuse en al die anderen in de dienstverlenende sector graag hun fooi. En dat is dan mijn principe! Overigens, wisselgeld in een restaurant onder de 10 Bath laten liggen lijkt mij, weliswaar afhankelijk van de hoogte van de rekening, eerder een belediging dan een tip.

   • Khun Peter zegt op

    De laatst keer dat er een artikel over fooien op Thailandblog heeft gestaan was in oktober 2015.

    • Leo Th. zegt op

     Beste Khun Peter, Op 18 december 2015 een specifiek artikel over service tax en op 24 december 2015 over kilometer vergoeding en tip bij huurauto. Weliswaar geen maand geleden maar ik heb ook niet beweerd dat er maandelijks een artikel verschijnt over fooien maar bedoeld dat fooien regelmatig (terloops) ter sprake komen op Thailand Blog, dus ook als reactie bij andere artikels. Verder was het beslist niet als kritiek bedoeld. Met vr. groet.

 7. Marijke. zegt op

  Een paar jaar geleden hadden we ergens in een shopping mall in pattya koffie gedronken.We werden vriendelijk bediend en de koffie was heerlijk.Bij het afrekenen gaven wij 20 bath als fooi.Wij werden daarna door een nederlander aangesproken dat we niet zoveel fooi moesten geven want wij verpesten het voor de expats die er wonen.Dan werd dat van hun ook verwacht wij vertelden hem dat we zelf wel uitmaken wat we aan fooi geven.

  • marcus zegt op

   Wel 20 baht is natuurlijk niet zo;n geweldige tip maar voor een koffie ok. Ik ben het wel eens dat door overtippen je het voor anderen verpest. Voor voetmassage 50 baht tip, body massage 100, maar dat wordt door mijn vrouw geforceert, en 50 is eigenlijk de regel. Als er bedienings geld op de rekening staat , geen tip. Voor mijn maaltijden lokaal 30 tot 50 baht. Taxies de muntjes ten zij ze extra veel aan muntjes terug geven, dan niets. Koffers draag ik zelf, heb een hekel aan de hand ophouders. Kijk beetje hotel 50 koffers voor 20 baht per wacht, is 1000 baht en denk ik 2 tot 3 keer zijn dagloon. Elke stiekeme zaken op een rekening betekend geen tip en ik zeg het vaak.

  • joskeshake zegt op

   zoals je vermeld : door een Nederlander 55. ik geef bijna altijd 20 baht als drinkgeld,zelfs op kleindere sommen, ik weet wat de mensen maar verdienen, men vrouw werkt ook in hotel.

 8. John Castricum zegt op

  Ik geef altijd 20 baht tenzij het de eigenaar is van een eenmansbedrijf dan hoef je geen fooi te geven.

 9. Emiel zegt op

  Mijn principe; fooi daar waar ik terug wil gaan. Dat is investeren. Geen fooi indien geen extra service of wat vriendelijkheid.

  • Carlos zegt op

   Als eigenaar van een eenmanszaak je krijg ik inderdaad nooit tip. Sterker een grote klant trekt betalingskorting af en een nog grotere betaald me pas na 60 dagen…
   Dus ik geef nergens tip.

 10. Nico zegt op

  tja,

  Er zijn restaurants die in zeer kleine lettertjes onderaan de prijslijst hebben staan;

  >> prijzen zijn exclusief 10% bediening en 7 % vat<<

  Deze moet je zeker NIETS geven en er later ook nooit meer terug komen.

  Andere rond ik het bedrag bedrag af met minimaal 10 tot 20 Bhat, meer is echt niet nodig.
  Meestal is de fooienpot voor de eigenaar en krijgt het personeel niets.

  Groetjes Nico

  • Nik zegt op

   Het kan maar helder zijn. 10 % is normaal. Als de prijs/kwaliteit in orde is en men is tot tevredenheid geholpen, waarom dan niet terug gaan??

  • Patrick Stop zegt op

   Vele reacties gaan over een fooi van 20 Bath. Vandaag is dat 0,52 Euro …
   Wat voor gulle gevers zijn we toch.
   De krenten die 10 Bath geven slaan werkelijk alles met hun 0,26 Euro.
   Ik voel plaatsvervangende schaamte …

 11. De Witte Dirk zegt op

  Beste vriend,

  Is een fooi geven nu ook al aan regel(tjes) onderworpen !

  Het belangrijkst is jouw glimlach en een warme blik naar de ontvanger van de tip.

  • anton zegt op

   Ik probeer als ik moet betalen ca 10% te geven bij het eten, dat mag niet altijd van de familie daar. Het leven is behoorlijk duur geworden. Mijn vriendin geeft nooit fooi, wel bv aan taximan die mij komt ophalen of die een dag met ons meerijdt.

 12. Peter zegt op

  Hotels brengen een zgn. Servicefee in rekening, als het goed is gaat dit in een pot en eens per jaar krijgen de werknemers van het hotel een aandeel hiervan en waarschijnlijk blijft het meeste hangen bij de manager of bedrijfsleider.

  • hans zegt op

   het info klopt niet werknemers van een hotel hebben een laag basis salaris voor hoger opgeleid personeel bijvoorbeeld 10.000 bth en na gelang de ontvangen service fee wordt maandelijks bij het salaris overgemaakt bijvoorbeeld 9000 tot 20.000 bth per maand afhankelijk van de omzet van het hotel de service fee wordt verdeeld in bedrag afhankelijk van de positie van de werknemer bijvoorbeeld een tuinman krijgt een heel ander bedrag dat de manager dus de opmerking van het hangen blijven bij manager of bedrijfsleider is niet terecht zeker niet bij gerenomeerde hotels

   • hans zegt op

    ik vergeet nog iets de exstra fooien van de klant komt in een fooien pot en wordt maandelijks verdeeld per afdeling wil je de persoon welke jou zou goed heeft behandelt een fooi geven moet je hem of haar dit persoonlijk geven simpel weg in de hand drukken , bijvoorbeeld 20 bth in het mapje en 100 bth in de hand ik praat nu over hotels en betere restaurants

 13. Robert48 zegt op

  Laatste keer in Nong khai zaterdags is een grote markt met veel kraampjes langs de mekong.
  Daar zijn ook stands waar je kan een massage doen voor 100 baht dan lig je lekker languit en heb eens opgelet naar de thaise klanten met afrekenen der was geen die een fooi gaf geen EEN gaf een fooi!!!!
  Dus laat me van mijn beste kant zien 20 baht fooi dus ze verwachten van een buitenlander wel fooi maar een Thai geeft echt geen 20 baht fooi geloof me maar heb er extra opgelet.Want tellen in het thais dat is het eerste wat ik geleerd heb hier.

  • Vdm zegt op

   Sorry, Isan mensen geven misschien geen grote fooi.Maar ze geven het wel.

   • EricDonkaew zegt op

    Klopt. Mijn vrouw komt uit de Isan en geeft wel degelijk fooi. Soms iets te hoog zelfs, naar mijn smaak, maar dan kent ze iemand of mag ze iemand graag.

  • marcus zegt op

   Hetzelfde aan de eetbar van Foodland, Thai rapen some zelfs een paar baht muntjes op, of laten 5 baht of zo liggen. De piza bezorger die geen wisselgeld bij zich heeft en op een laat maar zitten rekend. Dat is mij maar een keer overkomen. Als het nu voorkomt dan gaat de pot met muntjes open en kan hij zijn lol op 🙂

 14. h van hoorn zegt op

  Moderator: onleesbaar door verkeerd gebruik van leestekens.

 15. Ray zegt op

  Een fooi moet je verdienen

 16. Leo zegt op

  Als de service goed is, geef ik altijd fooi. Zowel in het restaurant, bar, massagesalon. Hierbij probeer ik altijd degene die de service verleend heeft, persoonlijk een fooi te geven zodat die fooi alleen voor haar / hem is.
  Daarnaast geef ik dan nog een fooi bij de nota. Deze fooi gaat dus in de gemeenschappelijk pot. De fooien die genoemd worden in het artikel zijn niet meer van deze tijd. Ik denk van 40 jaar geleden.
  In het restaurant / bar gebeuren geef ik tussen de 10-20% fooi. In een massagesalon, alleen massage, geef ik 100 baht fooi.
  Ik heb ook gemerkt dat, als je de mensen middels een fooi laat weten dat je ze waardeert, er de volgende keer een nog betere service wordt gegeven.
  Zo geef ik in de parkeer garage een parkeer mevrouw altijd 100 baht. Voordeel: zij is blij en ik heb altijd een plaats op de 2e verdieping.
  Voordat ik begon deze mevrouw fooi te geven, moest ik altijd maar blijven zoeken en eindigde ik meestal op 5 of 6.

  • ruud zegt op

   Ik ben bang, dat bij 20% fooi in een restaurant de prijzen van het eten omhoog zullen gaan, want als het even mee zit verdient het personeel dan meer aan de maaltijd dan de eigenaar.
   Die moet namelijk van het geld van die maaltijd al zijn kosten betalen.(inclusief het personeel)
   Dat zou dan best eens kunnen betekenen, dat de fooi meer is, dan de netto opbrengst van de maaltijd.

   • Jan S zegt op

    Om de zomermaanden in Nederland te bedienen in een strandpaviljoen moesten de obers geld aan de baas geven om er te mogen werken zoveel fooi kregen ze.

 17. Jan zegt op

  Je maakt altijd zulke blije gezichten als je fooi geeft.

  • l.lagemaat zegt op

   Hangt van de hoogte af!

 18. henry zegt op

  Een Thai geeft meestal geen tip.

  In vele restaurants is de 10 procent inbegrepen. dus geen tip. Anders hangt het af van de aard van het restaurant, regio en geboden service, van 20 tot 100 Baht.

  Taxi geen tip. Wisselgeld onder de 10 Baht mag hij behouden.

  Kamermeisjes 100 Baht, bij het einde van het verblijf, Ik verblijf nooit meer dan 4 dagen in een hotel

  Belboy 20 tot 50 Baht, naargelang regio en hotel.

  Security die voor U een parkeerplaats versierd 20 baht. Op Don Meuang bijvoorbeeld of overvolle parking hospitaal

  Belboy, of security in supermarkt die uw inkopen naar uw wagen brengt en inlaad. Tussen de 20 en 40 Baht naargelang de hoeveelheid plastic zakken.

  parkeerwachter van een gratis parking. Restaurant bijvoorbeeld 20 Baht.

  Nekmassage gever en handoek gever en afdroger in toilet van sommige restaurants 50 Baht.

  Ik woon in Bangkok.

 19. Herman buts zegt op

  Eeuwige discussie de fooi in Thailand
  Mijn vriendin heef 3 jaar gewerkt in een restaurant en ik kan alleen maar bevestigen wat
  hierboven gezegd wordt de thai geeft geen tip, hoogstens 1 of 2 bht die op tafel blijft liggen
  persoonlijk vind ik als je het bedrag afrond op 20 bht in een normaal restaurant dat dit voldoende is
  uiteraard als de bediening in orde is
  en wat de opmerking van Nico betreft dat de tips naar de eigenaar gaan kan ik ten stelligste ontkennen
  normaal wordt de tippot verdeeld op het einde van de avond onder de bediening, het keukenpersoneel krijgt niks , meestal
  je mag echter niet vergeten dat voor de meeste thai die tip het verschil maakt tussen juist rondkomen of niet rondkomen en uiteraard is het iets gemakkelijker meer te tippen als je maar 3 of 4 weken op vakantie bent
  Als je ginder leeft of overwintert ligt de situatie uiteraard anders en ga je automatisch iets minder tippen, ik
  laat het gewoonlijk over aan mijn thaise vriendin die ondertussen perfect weet dat ik het niet apprecieer als ze op zen thais tipt

 20. Wimpy zegt op

  In discotheken waar je na elk drankje moet afrekenen krijg je altijd van allerlei muntjes terug.
  Of je nu met 1000 500 of 100tjes betaald.
  Dan pak ik alles terug ik ga niet voor elk drankje tippen.

  Bellboy 20 baht, restaurant 10/20, bars 20
  Kamermeisje alle kleine muntjes
  Ze wachtte vorig jaar zelfs op me terwijl ze allang vrij was, misschien kreeg ze in dat hotel zo weinig fooi dat ze het wachtten waard vond

 21. Dick zegt op

  tip geef je als je tevreden bent over de service en de kwaliteit van het gebodene. Als 1 van de 2 niet goed is, geef ik geen fooi. Is alles in orde (en daar is vriendelijkheid van bedienend personeel een belangrijk onderdeel van) dan geef ik altijd minimaal 20 baht fooi. Mijn vriendin zei een keer dat ik best wat meer had mogen geven. Toen heb ik haar even voorgerekend: ik ben 90 dagen in TH en geef gemiddeld 100 baht per dag fooi. Dat is in die 90 dagen wel 9000 baht. Daar schrok ze een beetje van. Kortom: fooi is iets persoonlijks en heeft met meer factoren te maken.

 22. Fransamsterdam zegt op

  “In een restaurant kun je in plaats van ‘wat muntgeld’ ook een muntje van 10 Baht achterlaten, als de service erg goed beviel.”
  Nou nou nou zeg, hoe onderscheid ik me van de krenterige Hollander, spring eens uit de band, doe eens gek, geef eens een kwartje fooi….
  Heus, de gemiddelde Thaise werknemer in een toeristisch gebied krijgt van 10 Baht echt geen warm gevoel van binnen meer.

  • René Chiangmai zegt op

   Als een gemiddelde Thaise werknemer/-neemster 10 Baht fooi per klant krijgt, wordt hij/zij misschien niet heel blij van die ene klant, maar alle klanten bij elkaar kan toch wel voor een verdubbeling van het salaris zorgen.

 23. marcel zegt op

  als ik weet dat we een paar dagen in het zelfde hotel blijven geven we in het begin (laten geld op het bed liggen)fooi dan wordt je meestal goed heel goed verzorgt.Bij een hotel in bangkok waar we regelmatig dus 1 keer per jaar komen ha gaan alle deuren al open als ze ons zien top toch. En voor de rest als het eten lekker is geven we fooi maar is het niet te vreten krijgen ze niets. Ik denk gewoon fooi geven als je het wil en anders niet.

 24. Piloot zegt op

  De mensen verdienen heeeel weinig, en wij uit het Riljke westen kunnen daar
  Wat aan doen erger mij er aan ALS zo Weinig fooi gegeven wordt.
  Zo van ons bin Zunig
  Ik doe daar absoluut niet aan mee, en geef naar mijn mening en die an Anderen veel te veel,
  Maar ik heb in het achter hoofs Het weinige wat de mensen verdienen
  Als je een reis naar thailand kunt betalen, kun je ook wel wat weggeven,
  Solidariteit noemen ze dat, of zie het als een vorm van ontwikkelings hulp.

  • fred zegt op

   Als het nog een beetje doorgaat zoals nu zou het wel eens kunnen dat er binnenkort meer Thai bij ons op vakantie komen dan omgekeerd. Ik vind zie hier alleszins meer weelde dan armoede. En dan spreek ik nog maar van een stad(je) in de Isaan waar ik met mijn 5 jaar oude toyotaatje yaris wel een armoezaaier lijk. Er zijn hier wel 3 goudwinkels en zowat ieder kind heeft hier een motor onder de kont. En niet om mee te gaan werken maar om mee te racen. Zowat iedereen heeft een smartphone en kan eten en drinken wat zijn hartje lust. Ik zie geen enkel meisje dat niet mooi is opgemaakt. Als het waar is dat de meeste Thai maar 10.000 Bht per maand verdienen moeten ze mij eens uitleggen hoe die dat allemaal kunnen bekostigen. Wij leven ook als Thai maar 50.000 Bht zijn er hier toch wel iedere maand door.

 25. Henk zegt op

  Ik ben nooit te zuinig met fooien geven ondanks dat ik hier permanent woon maar wat is voor ons nu 50-100 baht ,geef het graag aan die mensen die vriendelijk en behulpzaam voor ons zijn .
  Maar laatst was ik in Pattaya in de Bamboobar en moest 85 baht betalen en liet de ober het resterende geld van de 100 baht houden. Toen vroeg hij waarom hij geen tip kreeg en gaf me te kennen dat hij er nog 20 baht bij wilde hebben .
  Heb de hele avond drinken bij hem besteld en mijn wisselgeld tot de laatste baht teruggenomen .
  Het moet geen verplichting worden om een tip te geven .

  • Jacob zegt op

   Zo,n reactie kun je in Pattaya verwachten omdat Pattaya eigenlijk geen Thailand is,het wordt veelal bezocht door de zg 3 weken millionairs,vakantie gangers die de Europese prijzen gewend zijn,doch de mensen die hier wonen geven het hele jaar tip,hier in de Isaan zijn de mensen als ze tip krijgen nog dankbaar en tevreden al is het ook maar 10 bath,hier zijn ook nog mensen die diensten verrichten zonder een financiele bijdrage te verlangen,dus mag wel stellen dat wij in het echte Thailand wonen,lekker 900 kilometer van de 3 weken millionairs vandaan.

 26. Christophe zegt op

  Mijn vrouwtje legt elke morgen 40 bath onder het hoofdkussen voor de poetsvrouw van het hotel.

 27. Hendrik S. zegt op

  Tip en/of fooi

  Beide een benaming voor: extra geldbetaling als beloning voor extra kwaliteit voor verkregen diensten boven de verwachte ‘normale’ kwaliteit.

  In de meeste gevallen doe je het als bedankje. In sommige gevallen uit genoegdoening omdat je in de knel komt met je gevoel en je dit gevoel wilt laten overheersen door ‘goed doen’ te kopen.

  —————

  Ik en mijn vrouw pakken tip geven anders aan.

  In mijn werk is het geven van fooi sinds een aantal jaren er volledig uit. Waardoor ik zelf ook minder fooi ben gaan geven. Waar vroeger nog wel eens klanten kwamen, na voltooiing van project, om 10,20 of zelfs 50 euro te geven aan ieder personeelslid (5 tot 7 man) maken we dat nu nooit meer mee.

  Het is dus deels afhankelijk van ons budget geworden. Hebben we voldoende of zitten we op dat moment zelf ‘krap bij kas’?

  Je betaald immers al een onkostenvergoeding in loon. De service dient er dan ook te wezen, dit simpel weg omdat je ervoor betaald. Hoe beter de service, hoe meer garantie de werknemer heeft dat hij zijn/haar werk blijft behouden. De klanten zullen immers terug komen door de goed verleende service.

  Daarbij moet je jezelf afvragen of je dat gevoel van ‘de koning te rijk’ bij iedere uitgave wilt hanteren. Wil je iedere keer laten zien dat je het beter heb. Heb je het ook daadwerkelijk beter? Bent u echt gelukkiger dan diegene die u een fooi geeft?

  Waarschijnlijk niet. Dit gevoel koopt u dan ook af.

  Uiteraard geven wij ook wel tip.

  Wij letten er dan vooral op hoe het restaurant of hotel (de werknemers) zich op stellen tegenover onze kinderen.

  Ook de kwaliteit van het eten speelt een belangrijke rol.

  Op de plekken waar wij vaak komen geven wij de ene keer wel en de andere keer weer niet fooi. Ze behandelen ons met respect, weten precies wat we willen, hoeven er niet harder of zachter voor te lopen en worden afhankelijk van ons budget of mood, om de aantal keer met een tip beloond.

  Het grappige is dat de Thaise daar in het begin niks van snappen.

  Je komt de eerste keer en geeft een gemiddelde fooi.
  Je komt de tweede keer en geeft geen fooi.
  Je komt de derde keer en geeft geen fooi.
  Behandelen ze je de vierde keer met dezelfde (voor jou goede) service, tip je ze bovengemiddeld.
  Om de volgende keer weer niks te geven. (wel moeilijk want dan lopen ze dubbel zo hard)

  Op den duur begrijpen ze dat ze gemiddeld gezien over alle keren worden getip. Echter keer ik dit niet in ene keer uit. Waarom? Omdat ik de service wil behouden op een menselijk niveau en ik niet als de koning behandeld hoeft te worden bij terugkomst. Ook snappen ze dat ze een fooi krijgen en daar niet voor hoeven te rennen, in de hoop dat diegene een volgende keer terug komt.

  Mvg, Hendrik S.

  • René Chiangmai zegt op

   Ik denk dat ik deze fooienbenadering -tot nu toe onbewust 555- ook toepas.
   Soms wel een fooi, soms niet.
   Het probleem is echter dat je in veel gelegenheden maar één keer komt.

 28. oscar zegt op

  Ik als thailandganger, die er al een jaartje of 17, kom deel de mening met Piloot helemaal.
  Zie het als dank voor de service, zorg en aandacht krijgt van deze mensen.
  Ik vindt het meer dan normaal om minimaal 50 bath per dag in het hotel neer te leggen op bed.
  Je krijgt er extra service voor terug en laten we eerlijk wezen wat is 50 bath of 100 bath voor ons??
  Uiteraard ook als je lekker uit eten gaat, mensen laten we niet kijken op 1 of 2 of wellicht wel 3 euro tip voor ons is het niets en voor hun een hoop geld en je krijgt er, geloof me, vele glimlachende ( welgemeende) gezichten van terug!!!! en kan je het niet betalen blijf dan weg uit Thailand ik heb genoeg mensen gezien die met een rekenmachine zitten uit te rekenen wat ze wel of niet nog kunnen doen op hun vakantie pfffff moet je op die manier dan op vakantie gaan??? blijf dan maar thuis en respecteer de thaise levensstijl

  • Henk zegt op

   Heel leuk voor je dat je al 17 jaar in Thailand komt maar om nu te zeggen dat als je geen fooi kan geven je maar uit Thailand weg moet blijven raakt natuurlijk kant noch wal .
   Het is hierboven al meerdere malen omschreven dat het mooi en aardig is ten opzichte van de Thaise mensen maar het moet absoluut geen MOETEN worden .
   Jij respecteerd de Thaise mensen maar je moet net zo goed je medelanders respecteren die op vakantie gaan en soms hun budget in de gaten moeten houden ,tenslotte kan en mag je niet in andermans portemonnee kijken .

  • Hendrik S. zegt op

   “Blijf dan maar thuis en respecteer de Thaise levensstijl”

   De levensstijl die jij kapot maakt door flink te tippen (iedere dag 50 baht in hotel), waardoor een Thai of farang, die niet kan tippen, dan dus mindere service krijgt (alles werkt immers 2 kanten op), terwijl die service hoort inbegrepen te zijn in de prijs.

   En extra service is niet altijd af te kopen. Het hangt er ook vanaf hoe je iemand behandeld.

   Zie het helaas te vaak dat een farang service opeist. De verwachting dat een Thai dient te rennen omdat er tip gegeven wordt.

   En dan zeggen dat je goed bent geweest om die persoon een extraatje te geven. Fout. U koopt een goed gevoel.

   Mede (onbewust) drijft u de prijs op. Want als die gekke buitenlanders toch telkens tip blijven geven, waarom maken we het dan niet 5 a 10 baht duurder? Waarna de buitenlander nog steeds dezelfde tip blijft geven. Maar de Thai het dadelijk niet meer kan betalen.

   Al eens over na gedacht?

   Mvg, Hendrik S.

   • Marc zegt op

    Volkomen mee eens Hendrik. Ik reis 35 jaar in Azië, heel vaak in Thailand en zie het overdadig tippen van toeristen met lede ogen aan. Het is trouwens ook een heel oneerlijk en scheeftrekkend gedoe. Wie veel met toeristen in aanraking komt wordt stevig en overdadig soms getipt. Wie in de buurt of in hetzelfde hotel, restaurant e.a. werkt krijgt gewoon een loon of de prijs welke zij vragen voor hun product. Thai zijn vaak boos op toeristen die stevige tips geven. Weet dat bvb in Bangkok, maar ook in Chiang Mai lokale Thai vaak moeite hebben om aan een “normale” prijs een tuk tuk te vinden!!!!! Waarom zouden sommigen voor 40 Thb dat ritje nog maken indien zij wat later 200 Thb kunnen opstrijken van die “rijke” westerling, die dan nog eens 50 Thb daarbovenop als tip geeft. Zoals zo vaak trekken veel toeristen, maar ook langverblijvers in zgn “goedkopere” landen een heel sociaal patroon scheef.

  • patrick zegt op

   ( blijf dan maar weg uit Thailand ) wat voor een gezegde is dat nu weer , het zijn allemaal geen rockefellers als u hoor . de tips en de fooien die er gegeven worden maakt ieder voor zich uit , en de Thaise levensstijl heeft ook niets te maken met een vakantie in Thailand , zelfs de Thaise levensstijl zal jij ook nooit kunnen begrijpen. ieder doet het op zijn eigen manier , en als jij graag 50 of 100 Bath per dag in het hotel neerlegt dat moet jij weten , misschien dat je wel iets anders verwacht dan een goede service , dat is wat ik daar onder versta. ik denk dat jij eens beter de Thaise levensstijl respecteert en leert begrijpen.

 29. Erik bkk zegt op

  Als je 3 of 4 weken op vakantie bent en je bent tevreden over de service wat maakt het dan uit als je een leuke fooi geeft en zo blije gezichten ziet.

 30. Ronny Cha Am zegt op

  Mijn vrouw werkte voorheen in een iers restaurant in een zijstraatje Banglaroad Patong beach. Alle staff tesamen ( 8 personen) verdeelde wekelijks de tipbox. Restaurantje werd niet heel druk bezocht, zelfs zeer kalm tijdens laagseizoen. Toch haalden ze toen 1000 bath per maand per persoon op, wat in het hoogseizoen opliep tot 2000 en 2500 bath per maand. Ja ja…ze zijn er heel gelukkig mee met de tipgevers en deze gaan ze inderdaad wat meer in de watten leggen.

 31. theoS zegt op

  Onzin, ik geef geen fooien en heb dit ook nooit gedaan. Extra betalen omdat iemand zijn werk doet? Ik heb ook nooit een fooi van mijn baas gehad omdat ik mijn werk deed.

  • Leo Th. zegt op

   Theo, ik weet natuurlijk niet wat voor werk jij hebt gedaan maar met name in de dienstverlenende sector kan je uitblinken door meer te bieden dan alleen je werk te doen. Je moet een tip dan ook niet zien als extra betaling voor iemand zijn werk maar dat je je waardering toont voor de inzet en bijzonder geboden service en als aansporing om dat te blijven doen. Menig Nederlandse werknemers krijgen van hun ‘baas’ veel meer dan een fooi maar dan heet het een dertiende maand, bonus, kerstgratificatie, of incentive reis, al dan niet met zakgeld. Ik zal fooien dan ook niet als onzin bestempelen en zeker niet in Thailand waar ik mij sowieso al bevoorrecht voel t.o.v. de Thai met mijn doorbetaalde vakantiedagen en vakantiegeld, iets waar een Thai alleen maar kan van dromen.

 32. Piloot zegt op

  Uit ervaring weet ik,dat geven meer voldoening geeft
  Dan ontvangen.
  Het geeft een prettig gevoel iets voor de minsten der minsten te hebben gedaan.

 33. peter zegt op

  Je weet dat het minimumloon 300 bath/dag is, in top locaties.
  Is de service goed en je wil tippen, dan doe je dat toch gewoon? En maak je deze mensen zeker blij en kan je zoals blijkt veel meer goodwill terug krijgen. Ik snap ook het onderscheid in personen niet, een vorm van discriminatie. Waarom een bellboy 50 en een kamermeisje 20?
  Geef gewoon een tip als service goed is. Verplichte tips is natuurlijk bs. Dat verdwijnt naar managers, die dan het salaris betalen uit de verplichte tips !!

 34. Johan zegt op

  Fooi en Hollandse koopmansgeest gaan echt niet samen in de wereld behalve in Las Vegas waar je echt minder lastig gevallen wordt als je verteld dat je uit Nederland komt.Het geven van een fooi maakt het leven absoluut makkelijker zeker in Thailand en Indonesie en het geld komt direct tengoede aan de sociale omgeving een soort ontwikkelingshulp dus alleen zonder strijkstokken. Bij terugkomst in Nederland valt mij altijd direct op het ontbreken van service, waar we vervolgens dan ook allemaal over klagen.

 35. Geertg zegt op

  Hoe ga je in Nederland om met fooien geven en hoeveel geef je daar. Denk daar aan als je hier verblijft. Bij mij is het altijd in verhouding tot het bestede bedrag. Laatst in n goed, maar duur hotel gelogeerd, toen ben ik van die regel afgeweken. De fooi zat wat mij betreft al in de hotelprijs.

  Hier in Isaan is men gelukkig nog dankbaar voor iedere bath die men extra krijgt.

 36. M.Lebert zegt op

  Toen ik vorig jaar met mijn familie in een eettentje in Indonesie ging eten, liet ik na het afrekenen het wisselgeld liggen.(Zoveel was het ook weer niet) We liepen naar de auto en de eigenares van het eettentje kwam achter ons aangerend met het wisselgeld in de hand, Ze dacht, dat ik het vergeten had en was volkomen van streek toen ze hoorde dat het een tip was (voor het lekkere eten en de goede service!). Nog nooit van een tip gehoord of ooit eentje gekregen, tot dien denkenswaardige dag!

  • EricDonkaew zegt op

   In Maleisië hetzelfde meegemaakt met dien verstande dat een tip niet eens geaccepteerd werd.

 37. Piet zegt op

  Ik ben getrouwd met een professionele masseuse….ze neemt me twee maal per week 2 uur onder handen …ik geef haar iedere keer 1000 baht tip en dat tot volle tevredenheid van haar en een extra lach op haar gezicht is dan mijn beloning….daarbuiten is zij er erg op tegen dat ik anderen tip geef in welk bedrag dan ook ..zij krijgt ze liever zelf hhhh

 38. John Chiang rai zegt op

  Als ik het bovenstaande lijstje met de bedragen van de eventuele fooien bekijk,en tevens vele reactie’s lees, dan krijg ik het gevoel, dat velen wel heel erg krenterig zijn. Als ik met mijn vrouw in een Restaurant goed ga eten,en misschien ook nog een flesje wijn drink,dan zou ik mij ondanks dat het bediengeld misschien incl,is, mij doodschamen om 10 Baht fooi te geven. Om de halve wereld reizen,de grote pief uithangen,en liggen te zeuren als de service iets afwijkt van wat zij/hij uit Nederland gewend is,en dan 10Baht geven,Halleluja…. Als je na een goed eten,en een vriendelijke service de bediening na het betalen van de rekening, ca 60 Baht discreet in de hand drukt,dan zal de gemiddelde Farang echt geen kroon uit de mond vallen. Bij een normale taxirit,is het inderdaad gebruikelijk dat men het bedrag gewoon afrond,alleen als een chauffeur vriendelijk en behulpzaam is met het dragen van de bagage,dan is alleen het afronden duidelijk te weinig. Met het fooien geven aan de piccelo,maakt het ook een beetje verschil,in wat voor hotel ik overnacht. In een eenvoudig Hotel,zou ik voor een koffer misschien 20Baht geven,terwijl ik duidelijk iets meer zou betalen,als ik mij zelf ook met luxe omgeef. Veel mensen gaan van het standpunt uit,dat zolang de Thai bij het ontvangen van het fooitje nog vriendelijk lacht,het zeker genoeg was,en begrijpen helemaal niet,dat de typische Thailach vaak een geheel andere betekenis heeft,van wat zij/hij kent uit zijn thuisland.

 39. Piet zegt op

  Ik heb wel meegemaakt dat ik een paar dagen in Thais hotel verbleef
  Als ik in de morgen weg ging liet ik op het onopgemaakte bed 100 bath liggen
  Bij terugkomst was de hele kamer gekuisd en het bed opgemaakt
  Het briefje van 100 baht lag keurig op het nachttafeltje
  Tweede dag deed ik het zelfde met idem resultaat gewoon weer op nachtkastje
  Deze internationale vorm van tip geven kenden ze niet eens
  Op mijn laatste derde dag heb ik ze maar opgezocht en de 100 baht persoonlijk gegeven

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Piet,dit kamermeisje heeft zich keurig gedragen zoals het hoort in een nog steeds van de gast bewoonde kamer. Zolang de gast niet bij de checkout geweest is,blijft hij de enigste eigenaar van alles wat zich in de kamer bevindt,hetzij het gevondene is duidelijk eigendom van het Hotel. Als het meisje deze 100Baht niet terug op het nachtkastje legt,maar in de eigen zak steekt,dan valt dit officieel onder diefstal. Anders is dit bij een kamer waar de gast reeds voorgoed vertrokken is, waaruit duidelijk is dat het om een fooi gaat,of waar de gast het bedrag persoonlijk overhandigd. Daarom denk ik dat het kamermeisje in vergelijk tot jou zelf, beter geleert heeft hoe de werkelijke vorm van tip geven functioneerd. Bovendien doet men er beter aan het geld persoonlijk in handen te geven,of duidelijk zichtbaar voor de checkout op het nachtkastje te leggen. Laat je geld op een onopgemaakt bed liggen,loop je het risico,dat het geld met het opruimen van het beddegoed,in de wasserij,of de wasmachine verdwijnt.

   • Piet zegt op

    Ik geef graag van tevoren een tip op de eerste dag van een meerdaags verblijf in een hotel
    Als ik dat doe heb ik al vele malen ( ook internationaal) meegemaakt dat de service per dag steeg ..dan een extra blommetje of wat fruit etc etc…kamermeisjes moeten altijd maar afwachten , al doen ze nog zo hun best, hoeveel de klant aan het eind als tip geeft of neerlegt…op deze manier heb ik altijd ( koop ik mag je zeggen) altijd heel goede service..extra handdoeken of wat dan ook geen probleem..dus beste John lees goed als je commentaar geeft ik had het er over dat ze dit internationale tip op het bed vinden niet kenden…overal waar ik buiten Thailand in de wereld geweest ben hadden ze geen enkele moeite met de dagelijkse tip…en was de service navenant

 40. René Chiangmai zegt op

  Voor zover ik weet zijn de regels over een tip in Thailand als volgt:
  Leg je de tip op ‘het schaaltje’ dan is de tip voor het hele personeel.
  Stop je de tip in de hand van de bedienster, dan is het voor haar persoonlijk.

 41. Oean Eng zegt op

  Altijd 20 baht…nog steeds okay..

  Of ik nu 1 bier, of 76896944 bier, met 76969454 maaltijden. Of/en 789697865975 vrouwen me vermaakt hebben…20 baht…

  20 baht tip. En ja, tuurlijk kijk ik niet op 1 baht, rond het ff lekker zelf af.
  als je geen 20 baht kan tippen, wil/kan je wel in thailand zijn?

  En deze opmerking, komt van al mijn thaise ex-vriendinnen. En dan zal het wel goed zijn…. 🙂

 42. Fransamsterdam zegt op

  Jaja, wij Nederlanders weten wel dat Chinese toeristen niet goed zijn voor Thailand omdat die het geld niet laten rollen.
  10 Baht in een restaurant als de service heel goed is bevallen.
  20 Baht voor het kamermeisje. In drie weken?
  De Kneuterdijkerige krenterigheid kent geen grenzen.

 43. Oean Eng zegt op

  >10 Baht in een restaurant als de service heel goed is bevallen.
  Ja mee eens…maar ik doe standaard 20 baht..

  Maar..

  >20 Baht voor het kamermeisje. In drie weken?
  ? 20 baht per 3 weken? Voor elke dag je je kamer opruimen? Krent! Maar kan aan mij liggen, ik heb elke dag scoonmaak nodig. 🙂
  Geef er elke vrijdag 100 baht. Dat is dan 400 baht per maand op een minimum salaris van 9000 baht per maand (Prayut doet zen best om het omhoog te krijgen). Das iets van 5% tip. Dat is heel cool als je dat doet…. 🙂

 44. theoS zegt op

  Ik geef geen fooi, ik betaal wat het kost en daarmee uit. Deed ik in NL niet en doe ik hier ook niet.

 45. Danzig zegt op

  Ik woon in Thailand en kan me simpelweg niet veroorloven om als een gek te tippen (want minimuminkomen). Daarom houd ik het simpel: taxikosten rond ik af naar boven en in bars betaal ik in biljetten van 20 baht waarbij het evt. wisselgeld als tip fungeert. Voor een massage geef ik wel standaard 50 of 100 baht extra, maar voor mijn dvp’s is de betaalde bf voor hun LT of ST al ruim voldoende en ga ik niet meer betalen dan hooguit een ontbijtje in de ochtenduren waarna de dames vriendelijk doch resoluut verzocht worden zich weer uit mijn nabijheid te begeven.

 46. Smakkie zegt op

  Ik zie in de restaurants steeds vaker een service charge op de bon. Prijzen buiten worden zeer regelmatig aangegeven zonder tax en de extra charge. Ik tip dan helemaal niets meer.

 47. rori zegt op

  Mijn vrouwmens regelt de betalingen meestal is thaise dus ik maak me geen zorgen over tipgeld.
  Zij houdt aan minimaal kleingeld tot 10 bath voor restaurants.
  Taxis vaak afhankelijk van hoe gereden word. Via omweg, via snelste weg, via meter etc.
  (van te voren vragen hoe hoog hij de rit inschat stelt hij 100 bath en met gebruik van de meter komt er 78 bath uit dan wordt het 100 bath. Komt hij door “verkeerd” te rijden uit op 105 dan moet je mijn vrouw eens te keer horen gaan en word en blijft het 100 bath.

  Hotels afhankelijk van hoelang we er verblijven en of er een vaste kamermeisje is. Vaak wisselen die per dag. Dus je beloond vaak die van de vorige dag. Mijn vrouw vraagt dit altijd na aan de receptie en geeft dan vaak een envelop met naam af. hopende dat het dan goed terecht komt.

 48. fred zegt op

  Vroeger gaf ik regelmatig een tip op plekken waar ik regelmatig kwam.Ik werd daar vriendelijk bediend. Nu geef ik nergens nog een tip en wordt evenzeer vriendelijk bediend.
  Toen ik hier een tijdje woonde dacht ik bij mezelf ; alle dagen 40 Bht tip is op het einde van het jaar de prijs een vliegticket.
  Wat men geeft is men kwijt.

 49. harry zegt op

  Waarom moet ik fooi geven, ik maak vaak mee in restaurants,bars dat ze je fooi pakken en je niet eens bedanken, ik ben er mee gestopt. Waarom moet je fooi geven als je ergens in een restaurant/bar ben geweest? Ze moeten blij zijn dat je naar hun tent komt. Ze mogen jouw wel een drankje aanbieden omdat jij hun tent kiest.

  Wat ik niet begrijp, is deze discussie, oh ze verdienen zo weinig en ze leven van de tip, kom op zeg gebruik je verstand eens, je geeft het meisje van de supermarkt achter de kassa toch ook geen 100 bath extra, zij is meestal 10 x vriendelijker dan degene die in de horeca werken.

  Trouwens, Thailand word steeds duurder, je biertje in Nederland is bijna dezelfde prijs, ik ben gestopt met fooi geven

 50. jm zegt op

  Ik denk dat iedereen zijn rekening zelf moet maken, tip geven of niet, en daar heeft niemand anders zaken mee!

 51. niek zegt op

  Staan wij Nederlanders niet bekend als gulle fooigevers, zoals in het artikel geopperd wordt? Ik ken verschillende Vlaamse en Nederlandse reisleiders en zij zijn het altijd over één ding eens, nl. dat de Nederlanders veel guller met hun fooien zijn dan Vlamingen. Nederlanders hebben dan wel weer andere hebbelijkheden, zoals dat ze altijd alles moeten weten, luidruchtig zijn in hun waarderingen en kritiek edm.

 52. Jan S zegt op

  Thailand is inderdaad het land van de glimlach als je fooi geeft.
  Het leukste vind ik altijd om fooi te geven als ze er helemaal niet op rekenen. Zoals bijvoorbeeld de toilet juffrouw, bij het benzine tanken en als ik ver buiten het touristencentrum ergens eet.

 53. Carlo zegt op

  Toen ik naar een massagesalon ging, vergezeld van mijn vriendin, die ook in een ander massagesalon werkte vond zij dat ik minstens 50 Baht fooi moest geven. Het is de fooi namelijk die maakt dat ze een leefbaar inkomen hebben.
  Ik geef ook meestal gul aan bedelaars, vooral gehandicapten, die echte sukkelaars zijn ginder. In Thailand bestaat geen OCMW en dergelijke die individuen aan de rand van de maatschappij helpen. Ik denk dat dit onbewust ons geweten sust omdat wij in feite decadente rijke vakantiegangers zijn die plezier kunnen betalen terwijl zij moeite hebben om te overleven.

 54. Noy zegt op

  Ik geef voor de kofferdrager (van taxi naar hotelkamer) THB 20,-
  Voor de kamermeisjes leg ik elke ochtend THB 60,- op het bed. In “ruil” daarvoor geven ze een extra fles water; dus ik krijg een fooi terug.
  Voor de taxi van hotel in Bangkok-Sathorn naar vliegveld geef ik THB 100 fooi.

 55. eduard zegt op

  Zo n 22 jaar geleden voor het eerst naar Thailand en hield de 10% norm aan. Dus bij Bruno dineren met zijn tweeen met verschillende wijnsoorten erbij, was je al gauw zo n 6000 baht verder.Gaf hier 600 fooi. Tot ik de andere klanten in de gaten ging houden en max. 200 tip zag. Dus vond 200 eigenlijk ook wel genoeg.

 56. Sjaak S zegt op

  Ik geef af en toe een fooi. Er is één plaats waar ik altijd een fooi geef. Dat is in Baan Pal in Pak Nam Pran. De koffie kost daar 35 baht en smaakt erg lekker. Ze hebben een fooi potje. Je krijgt er ook een stempelkaartje en omdat wij altijd met zijn drietjes zijn, is deze snel vol en dan krijgen we weer een gratis kopje.
  Meestal geef ik rond de 20 baht fooi. Dat is meer dan 10% van het totaalbedrag, zelfs bijna 20%.
  Oh en ik krijg mijn flesje met water telkens weer met water en ijs opgevuld.
  Heel leuk daar. We worden ook met onze voornamen aangesproken en als er een van ons drieën niet gaat fietsen (we maken daar onze koffie-pauze) wordt er vaak naar gevraagd waar ie gebleven is.

  Los daarvan ben ik steeds vaker begonnen met een kleine fooi te geven. Soms 20 soms zelfs 50 Baht. Maar zelfs als je 5 baht geeft en de ober van iedere klant 5 baht zou krijgen, dan krijgt hij uiteindelijk ook meer fooi dan zijn salaris is. Dus naar mijn mening zit je met 5 baht ook al goed in Thailand.

 57. Geertg zegt op

  Fooien geven hoort er bij. Ook al staat er 10 + 7% op de rekening. Dan geeft ik de dame in kwestie 20 tot 100 thb in haar hand, afhankelijk of zij alleen ons heeft bediend of met een andere dame. In het hotel meestal 50 thb per nacht voor de schoonmaakster. De koffers naar de kamerbrengen en even laten zien hoe alles werkt krijgt standaard 100 thhb.
  Met taxi’s is het wat lastiger. De chauffeur die direct de taximeter aanzet, vriendelijk is en vraagt of hij over de tolweg mag rijden krijgt minimaal 50 thb afhankelijk van de prijs van de rit.

 58. walter zegt op

  Voor mij stelt het “probleem” van teveel/te weinig/geen fooien niet.
  Het is mijn echtgenote, die deze afrekeningen doorneemt en (eventueel met mijn geld) betaalt.
  In veel landen hier, is deze handelswijze trouwens (in de betere middens) de regel.
  vermijdt discussies en je echtgenote wordt in haar rol bevestigd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website