Wie in Thailand geld opneemt bij een pinautomaat (ATM) moet daarvoor 150 baht (bijna 4 euro) per transactie betalen. Er is echter een manier om deze kosten te omzeilen. Thailandblog vertelt je hoe.

De regeling van 150 baht fee per geldopname is in maart 2009 in heel Thailand ingevoerd. De Thaise vereniging van banken heeft de regeling destijds bedacht omdat er volgens zeggen voor banken kosten verbonden zijn aan internationaal geldverkeer.

Aeon Bank

Alle Thaise banken brengen deze kosten dan ook in rekening. Er is echter een bank in Thailand actief die geen Thaise wortels heeft en daarom die kosten niet rekent. Dat is AEON Bank. Deze spaar- en kredietbank is opgericht in 2006 en het hoofdkantoor is gevestigd in Tokio (Japan).

Aeon Bank in Hua Hin

In vrijwel alle toeristensteden heeft deze bank een vestiging en ook pinautomaten. In Hua Hin kan je terecht bij het winkelcentrum Market Village. Op de bovenste etage (waar vrijwel alle Thaise banken een vestiging hebben) vindt je de pinautomaat van Aeon in de vestiging (loop door naar de achterkant, voorbij de speelgoed en kinderkleding afdeling).

Een andere plezierige bijkomstigheid is dat ik iedere keer 20.000 baht kan pinnen (pinpas Deutsche Bank). Hoewel je hier geen 150 baht hoeft te betalen en dus zo vaak kunt pinnen als je wilt. Is het er wel vaak druk, daarom is 20.000 baht pinnen wel zo gemakkelijk.

Doe je voordeel met deze tip, want van die 150 baht die je uitspaart kan je gemakkelijk drie keer een overheerlijke noodlesoep kopen!

Aeon bank – Market Village (Hua Hin) © Foto: Khun Peter

» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

32 reacties op “Thailand blog tip: betaal geen 150 baht extra voor pinnen!”

 1. luc.cc zegt op

  Goed om te weten, hier verderop, kom er dagelijks voorbij is een Aeon bank, trouwens ook een buurt waar veel Japanners verblijven.
  Ik gebruik meestal mijn thaise bankkaart maar soms ook de Visa uit Be.
  Nu als ik drie keer per maand langs ga bij Aeon, is het de moeite waard.

  • wimol zegt op

   De visa uit belgie kost ook extra geld,bij Argenta 5 euro.Ik pin altijd met de maestrocard van Argenta en dat kost niets en altijd een goede koers.Ik heb ook een kaart van de deutsche bank en die wordt niet geblokkeerd buiten europa maar een zeer slechte koers.
   Normaal stuur ik geld via Argenta naar Kasikornbank.Heb vandaag ontvangen met de koers van 37,51 en op de bank word aangegeven 37,55 en telex transfer 37,79.
   Dat is de tweede maal dat ze me dat lappen bij kasikorn,normaal heb ik de TT koers en nu nog minder dan de dagkoers,dus versassen is de boodschap.
   Maestrocard van Argenta word door mijn kantoorhouder elke maand opnieuw geopend.
   Hier in Korad heb je AEON in The Mall in de kelder en er is ook een nieuwe in de foodcorner van Big C.

   • Bebe zegt op

    Wimol ,
    Bij de meeste Belgische banken kan men zelf zijn meastro via pc net banking deblokkeren voor gebruik in het verre buitenland .

 2. Gringo zegt op

  Dat is een goede tip, hier in Pattaya zijn ook enkele ATM’s van Aeon, oa. Tesco Pattaya North en Big C Pattaya Klang.

  Wel van belang is te weten welke omrekeningskoers deze Japanse bank hanteert, want bij een slechtere koers is die 150 Baht besparing ook zo weer verdwenen.

  Iemand enige ervaring hiermee?.

 3. PaulusXXX zegt op

  Mijn ervaring met de AEON bank is goed te noemen. Er is in Pattaya ook nog een ATM van de AEON bij de Big C op Pattaya Tai(Zuid)/Sukhumvit Road.

  Omrekenkoersen waren heel normaal (zie eerdere postings van mij).

 4. Sir Charles zegt op

  In het Mega Bang Na winkelcentrum te Samut Prakan even buiten Bangkok -waar onder andere ook een IKEA gevestigd is- is ook een AEON-kantoor te vinden, altijd handig mocht men daar toevallig zijn. Een ieder zal de gigantische lichtmasten van het winkelcentrum weleens gezien hebben van of naar het vliegveld.

  Voor degenen die nog meer willen uitsparen kunnen de gratis shuttle-bus v.v nemen vanaf het Udom Suk-skytrain station die je daarvandaan voor de deur afzet van dat winkelcentrum.

 5. Mathias zegt op

  Leuk om ze allemaal op te noemen, maar het is toch handiger om deze link te openen.

  http://www.aeon.co.th/en/customerservices_servicelocation_atm_depositor.php

  • Leo Th. zegt op

   Bedankt Mathias voor deze link. Handig en overzichtelijk. (Vervelend dat korte reacties
   altijd geweigerd worden door het systeem)

 6. loe zegt op

  Op Koh Samui is er een Aeon ATM in de gang tussen tesco en homepro. Ik heb getest. Binnen een paar minuten het zelfde bedrag gepind bij Aeon en Bank of Ayudhia. Precies dezelfde wisselkoers gekregen.

 7. ReneH zegt op

  Ik neem aan dat mijn eigen bank in Nederland (de staatsbank ABN AMRO) wel de “gebruikelijke kosten” van minstens EUR 2.50 per transactie berekent bij pinnen bij AEON?

  • Richard zegt op

   Hallo Rene,

   Bij de ABN AMRO kun je maximaal per dag 11000 Bath pinnen .
   De kosten in Nederland voor de ABN AMRO is 2.25 euro per transactie ,
   plus 1.02 % van de wisselkoers .

   Niet leuk !

 8. Jan D. Tebbes zegt op

  Geachte lezers,

  Wordt met Big Centrum bedoeld, het centrum dat gevestigd is aan de Sukhumvit Road ??, nabij het “Dolfijnenplein”. De Sukhumvit Road is toch de weg die richting de snelweg gaat. Het Pattaya Bangkok hospital is daar gevestigd. Een beetje omslachtig maar ik hoop dat u mij begrijpt.
  Bij voorbaat dank voor uw informatie.
  Jan.

 9. Willem B. zegt op

  Ja, Thailand is de afgelopen tijd flink duurder geworden; niet zozeer de prijzen locaal maar meer veroorzaakt door de slechte waarde van de Euro. Half maart jl. ging ik ook eens pinnen bij de AEON-bank in the Market Village Hua Hin. Ik was enigszins verbijsterd door het hoge bedrag in Euro voor mijn 15.000 Bahtjes. Heb aan de balie gevraagd wat de wisselkoers nu eigenlijk is: men kon mij geen antwoord geven op die vraag. Ook bij andere banken op diezelfde etage nagevraagd welke koers de ATM gebruikt: nergens een fatsoenlijk antwoord gekregen. Ja, iets over het Hoofdkantoor die dat regelt.
  Ook nog een paar ATM’s geprobeerd waarbij de Krungsi Bank (?) de koers liet zien: ook iets rond de 37.60! Bleek veroorzaakt te zijn door die Cypres-kwestie.
  Derhalve: de AEON-bank hanteert geen afwijkend hoge of lage wisselkoersen.
  Volgende reis niettemin cash meenemen, omwisselen bij Super Rich, op rekening bij Kasikorn Bank zetten; gratis pinpas voor gratis opnamen. Geen 150 Baht met nog eens 2,50 Euros per opname buiten europa bij de thuisbank. Alleen een koersrisico + of -!

  • Leo Th. zegt op

   Willem,
   Aan het storten van geld op je Kasikorn rekening zijn kosten verbonden, tenzij je het stort in de plaats waar je de Kasikorn rekening heb geopend. Bij opnames met mijn Kasikorn pinpas worden bij mij altijd kosten berekend, ook als ik bij een ATM van Kasikorn pin. Nu praat ik over zo’n 20 á 30 Bath, dus niet noemenswaardig. Overigens doe ik het zelfde als jij, dus contant geld omwisselen (In Bangkok bij Superrich) en het vervolgens storten op mijn Thaise bank. Scheelt een slok op een borrel en is dus makkelijk verdiend.

  • Nico zegt op

   Beste Willem,

   Ik was op het vliegveld (Suwan) en daar staan een aantal bankkantoortjes naast elkaar, achter de balie allemaal koers borden, de Euro was allemaal gelijk. Ik ging pinnen bij de TMB bank en de koers van de ATM was slechter dan op het bord. Gevraagd aan de balie en dan staan ze je aan te kijken “hoe is dit nu mogelijk” Dan krijg een antwoordt van “dat weet ik niet, het hoofdkantoor regelt dat”

   De banken in Nederland zijn oplichters (macht misbruikers) maar in Thailand kunnen ze het ook.

 10. ruud zegt op

  Weet iemand of er in Pattaya nog meer AEON pinautomaten staan. Klinkt wel interessant.

 11. rene zegt op

  Alle atm’s en filialen staan vermeld op hun website : http://www.aeon.co.th.
  Deze simpele aanmerking wordt geweigerd omdat ze te kort zou zijn. Zodus hierbij wat nietszeggende onzin.

 12. khun naam zegt op

  Heeft iemand al eens de wisselkoersen vergeleken tussen de AEON-bank en andere banken.
  Hier kan ook gemakkelijk 1% verschil op zitten (= 200 baht).

  • loe zegt op

   Ja khun naam.
   Dat heb ik gedaan.
   Zie hier boven.
   Wisselkoers hetzelfde

   en
   @ Willem B. Dan heb je nog geluk gehad met je 37,6
   want er waren dagen, dat je maar 36,9 kreeg.
   Vandaag geloof ik 37,3
   Het is triest maar waar.

 13. Merijn zegt op

  Deze bank ook in Bangkok te vinden? Op Sukhumvit bijvoorbeeld of in de grote winkelcentra zoals MBK?

  • Cornelis zegt op

   O.a. In de shopping mall Terminal 21, Sukhumvit ter hoogte van Asoke BTS stationn.

 14. quillaume zegt op

  Is er ook een bankfiliaal van AEON in Kholat te vinden?
  Ik heb de site http://www.aeon.co.th bezocht, maar is alleen in het Thais.

  • Lex K. zegt op

   @ Quillaume,
   als je het genoemde webadres nog een keer opent zie je aan de bovenkant van de site, ongeveer in het midden, 2 vlaggetjes, 1 Thais en 1 Engels vlaggetje, door het klikken op het engelse vlaggetje krijg de Engelse versie van de site van Aeon.
   tip voor meerdere sites, deze mogelijkheid geven een heleboel sites.

   MVG

   Lex k.

 15. Wimpy zegt op

  Vorige week op het vliegveld nog snel 1500 baht gepind.
  Schade 47 euro

 16. roswita zegt op

  Ik pin al jaren bij de Aeon bank, sinds mij Thaise vrienden mij daarop wezen. Je hebt, voor zover ik weet, geen losse pinautomaten van Aeon op straat of in winkelcentra. Alleen bij Aeon bankkantoren. Voordeel daarvan is dat skimmen bij deze bank niet zo gauw zal gebeuren. Wel zo veilig dus.

 17. nico zegt op

  Beste allemaal,

  in ieder geval bedankt voor de tip, ben direct naar de Big C aan de Chiang Wattena Road (Laksi) gegaan en inderdaad op de 1e verdieping staat een ATM van AEON.

  Zonder problemen kon in 15.000 Bhat pinnen zonder die qjgv?\Op…. van 150 Bhat. (stelletje oplichters die andere banken.
  Ik heb een pas van de ING waarmee ik vroeger moeiteloos 20.000 Bhat kon opnemen, tegenwoordig mag je blij zijn als je 15.000 of nog minder kan opnemen.
  Regelmatig zegt de ATM dat opnemen niet mogelijk is, (ik kan niet eens bij mijn eigen geld) volgens de ING kan je bij iedere ATM 500 euro opnemen (in lokale valuta) volgens mij klopt daar helemaal niets van. In ieder geval ben ik blij met die vinding van AEON, het werkte de eerste keer perfect.

  • loe zegt op

   Mijn ervaring is, dat de wisselkantoren op het vliegveld allemaal de zelfde (slechte) koers hanteren. Ik let op Samui, waar ik woon, altijd op de koersen borden van de verschillende banken. Daar is me opgevallen, dat TMB ALTIJD een slechtere koers geeft, dan de andere banken. Dat scheelt soms bijna een baht per euro.
   Dat zou een verklaring kunnen zijn, voor het feit, dat de ATM van TMB op Suvanabum een nog slechtere koers geeft, dat de wissel kantoortjes daar.

   • wimol zegt op

    Je kan de effectieve koers altijd controleren op de site http://www.bankthailand.info/ExchangeRates.htm.Word continu bijgehouden enkel niet op zaterdag en zondag en je kan ook teruggaan naar oudere koersen.

  • Dennis zegt op

   Nico,

   Als er naar de mening van ING teveel “verdachte transacties” plaatsvinden in Thailand (maar ze doen het ook elders), dan leggen ze het elektronisch betalingsverkeer voor hun klanten daar gewoon een paar dagen plat. Zo heb ik en meerdere lezers van deze blog al mogen ondervinden. Er zit dan niks anders op om te wachten totdat je weer kunt pinnen en dat kan een dag zijn, maar ook een paar dagen.

   Bovenstaande wijsheid ontving ik van de ING nadat ik vragen had gesteld, nadat ik net als u geen geld kon pinnen.

   Van Dick v/d Lugt ontving ik de goede tip om een 2e rekening te openen bij een andere Nederlandse bank. Ik heb dat gedaan bij ASN Bank, omdat zij dat heel simpel voor je doen. Andere banken (ABN Amro, Rabo) willen alleen een rekening openen als je ook andere (duur betaalde) producten afneemt. De ASN rekening kost € 1 per maand. Je kunt in geval dat je ING pas het niet doet, geld overmaken naar je ASN rekening. Dat is vaak nog dezelfde dag op de rekening en anders de volgende dag. Met je ASN bankpas kun je vervolgens wel je geld opnemen.

   NB: Als ING het electronisch betalingsverkeer platlegt, dan geldt dit alleen voor bankpassen en mogelijk ook creditcards. Gewoon via internet of de mobiele app bij MijnING komen is wel mogelijk, dus het is ook mogelijk om geld over te maken van je ING rekening naar je ASN rekening.

 18. Leo Bosch zegt op

  Beste Jan Tebbes,

  Aangezien niemand je anrwoord geeft , zal ik het (wel wat laat) maar doen .

  Met Big centrum bedoel je waarschijnlijk Big C
  Dit is een groot warenhuis en supermarkt dat in Pattaya te vinden is op de second road (in het noorden), op Pattaya Klang (centrum) en Pattaya Tay (zuiden).
  De laatste ligt vlak bij de Sukhumvit road.

  De Sukhumvid road is inderdaad de grote verkeersader die Pattaya doorsnijdt en vanaf Bankok richting Rayong loopt.

  Groeten Leo Bosch.

 19. Mitch zegt op

  In korat kun je bij the mall en bij big c bij aeon pinnen geheel. kosteloos
  En de exchange rate was beter dan bij de bangkok bank

 20. quillaume zegt op

  Mich en Lex K bedankt voor de tip, ik ga er zeker mijn
  voordeel mee doen.
  Quillaume


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website