In Bangkok kun je al een pak laten maken voor € 50. In de Backpackers wijk rond Khao San Road struikel je over de aanbiedingen van de kleermakers. Een maatpak en twee overhemden op maat voor minder dan € 100. Too good to be true? 

Navin Anandsongvit is sinds enkele jaren manager bij Patrick & Co in Bangkok. Deze familiezaak is opgericht in 1962 om in die tijd pakken en overhemden op maat te maken voor het Amerikaanse leger. Na 40 jaar op Sukhumvit Soi 11 is Patrick & Co sinds kort te vinden in Thonglor (Google Map). Navin vertelt over de tailor-business en legt uit waar je op moet letten wanneer je op zoek bent naar een maatpak in Bangkok.

Hoe Bangkok uitgroeide tot ‘maatpak-paradijs’

De Chinezen waren decennia geleden de pioniers van de Thaise kledingindustrie. Toen het Amerikaanse leger zich tijdens de Vietnam oorlog hun kamp oprichtte in Thailand kwam de industrie echt van de grond. De Thaise kleding-industrie combineerde lage arbeidskosten met hoge kwaliteit stoffen uit China en Japan. Zo werd er hoge kwaliteit maatkleding geleverd voor een goede prijs.

Toen de Vietnam-oorlog voorbij was vertrok het Amerikaanse leger uit Thailand. Hierdoor zagen veel kleermakers hun omzet kelderen en werden helaas gedwongen om te stoppen. In de opeenvolgende jaren groeide Thailand echter uit tot een populaire toeristenbestemming. Dit bleek een unieke kans voor de kleermakers. Hun klantenbestand veranderden zodoende van militairen naar toeristen. Pakken en overhemden op maat laten maken groeide al snel uit tot een must-do voor een vakantie in Thailand. Kleding op maat is vandaag de dag in Thailand nog steeds goed geprijsd. Samen met de mogelijkheid tot snelle levering (het kan in Europa weken/maanden duren) maakt dit Thailand, en zeker Bangkok, tot een populaire plek om kleding op maat te laten maken.

De € 100 pak + shirt deals: wat te verwachten?

Vanwege de enorme vraag naar ‘maatpakken voor een goede prijs’ van toeristen is er in Bangkok van alles te verkrijgen. Vele kleermakers in Bangkok richten zich specifiek op bezoekers die op zoek zijn naar goedkope maatpakken. Deze kom je veel tegen in toeristische gebieden (omgeving Khao San Road) met speciale deals. Zij adverteren met speciale deals waar je voor € 100 een maatpak en twee overhemden krijgt. Wat kun je van deze deals verwachten?

Deze lage prijzen worden gerealiseerd door een combinatie van vakmanschap en de gebruikte materialen.

Het goedkope maatpak
Er zijn drie soorten vakmanschap te onderscheiden: Fully Fused, half canvas en full canvas. De goedkope maatpakken vallen in de eerste categorie.

Bij Fully Fused vakmanschap wordt de stof simpelweg aan de voering gelijmt. Deze budget optie neemt maar weinig tijd in beslag. Dit is ook de reden dat deze pakken vaak in één dag al klaar kunnen zijn. De kans is groot dat na enkele keren dragen bubbels en vouwen tevoorschijn komen in deze pakken. Ook zorgt het voor een zekere stijfheid in het pak.

Deze goedkope pakken van minder de € 100 bestaan tevens bijna altijd uit 100% polyester. Deze stof is naast stijf ook weinig ademend waardoor je het snel warm zult krijgen en gaat transpireren.

Khao San Road pakken deals: vaak 100% polyester, stijf pak waar voering en stof aan elkaar gelijmt worden. Dit resulteert vaak in bubbels en vouwen na enkele keren dragen.

Ben je op zoek naar vakmanschap en wil jij je maatpak vaker en over langere periode blijven dragen? Vermijd dan de ‘Hello my friend, nice suit for you’ -proppers.

De beste kleermakers van Bangkok, waar?

Bangkok kent waarschijnlijk duizenden kleermakers die zich verspreid over de stad bevinden. Er is geen centrale plaats (zoals Saville Row in Londen) waar bijvoorbeeld alle premium-tailors in Bangkok terug te vinden zijn. Waar kun je dan de beste kleermakers vinden?

Veel van de respectabele kleermakers bevinden zich rond het Sukhumvit-gebied. Dit betekent uiteraard niet dat je geen kwaliteits kleermakers kunt vinden in andere gebieden.

Khao San Road heeft een reputatie opgebouwd voor het aanbieden van spotgoedkope deals die te mooi zijn om waar te zijn (‘suit my friend’). De meesten die vonden dat ze een absoluut koopje kregen (€ 100 voor 1 pak en 2 shirts) hebben thuis niet lang meer van hun aankopen genoten. Dit is niet erg, maar wees je er van bewust. Het is belangrijk om vast te stellen wat het doel van jouw maatpak is.

Als je op zoek bent naar een maatpak die je van plan bent vaker te gaan dragen verdiep je hier dan in door bijvoorbeeld recensies op het internet te lezen. Kijk in de winkel zelf ook eens naar de stoffen die er liggen. Liggen er stoffen van gerenommeerde fabrieken (Vitale Barberis, Dormeuil, Zegna, Loro Piana enz.) dan levert dit een zekere geloofwaardigheid en garantie op vakmanschap op.

Voor de meeste kleermakers geldt, hoe langer ze bestaan, hoe geloofwaardiger ze zijn. Ook hebben zij vaak niet de noodzaak om proppers voor de deur te hebben staan om voorbijgangers over te halen een maatpak aan te schaffen.

Kwaliteit en stoffen

Stof en vakmanschap spelen een belangrijke rol bij de constructie van een kostuum en de daarbijbehorende prijs. Als je echter op zoek bent naar een goede balans tussen prijs en kwaliteit, is het essentieel om een beetje onderzoek te doen.

Zoek uit wat voor soort vakmanschap ze leveren en welke stoffen ze leveren. Wool Blends (50-80% wol) zijn een zeer populaire keuze omdat ze zorgen voor de juiste balans in fijnheid (van de wol) en de duurzaamheid (polyester). Sommige dubieuze winkels verkopen deze combinatie als zuivere wol. Een vlam-test kan voorkomen dat jouw maatpak uit een andere stof bestaat en je dus teveel betaald.

Vraag je kleermaker gerust om een vlam-test uit te voeren om de gekozen stof te testen. Een goede en eerlijke tailor zal hier geen probleem mee hebben en je graag uitleggen wat het resultaat van de vlam-test inhoudt. Stoffen als wol branden bijvoorbeeld zeer moeilijk.

In onderstaande artikelen worden verschillende stof uitgelegd:
De soorten suit fabrics – Bantoehoe.com
Suit stories, masterclass stoffenkennis – Manners.nl

Voor ieder wat wils

Het is erg belangrijk om het doel van jouw maatpak of overhemd vast te stellen. Voor sommigen is de aankoop van een pak een hebbeding, zoals een luxe horloge of een auto. Andere kopen een maatpak om deze 2x per jaar te dragen. Overal is markt voor!

Er zijn allerlei soorten kleermakers in Bangkok op alle soorten niveaus. En hoe cliché het ook klinkt; you get what you pay for.

Als budget het belangrijkste punt van zorg is, ga dan op zoek naar deals zoals ‘2 Suits 2 Shirts’ voor € 150. Deze kun je vinden in de buurt van Khao San Road en MBK. Veel van deze kleermakers besteden hun werk vaak uit aan ‘sweatshops’ in de buurt, zonder te weten waar het proces precies uit bestaat en geven slechts jouw maten door.

Hoe lang duurt het en wat kost het?

Een half canvas pak op maat laten maken duurt tussen de 3-5 werkdagen. Om het pak perfect op maat te krijgen moet je (tenminste) twee keer passen. De eerste fitting duurt zo’n 30-45 minuten om een idee te krijgen wat voor pasvorm er gevraagd wordt. De tweede fitting duurt wat minder lang waar gekeken wordt naar de kleinere details en puntjes op de i. Een full canvas pak op maat neemt aanzienlijk meer tijd in beslag.

Patrick & Co heeft een grote verscheidenheid aan stoffen beschikbaar voor verschillende budgetten. De richtlijnen voor een maatpak en overhemd op maat zijn:

 • Standaard katoen overhemd vanaf 1.500 Baht
 • Basic wool blend pak vanaf 10.000 Baht

Voor de echte liefhebbers van maatpakken is er full canvas beschikbaar in pure wol. Deze pakken worden gemaakt van hoge kwaliteit wol van Italiaanse en Engelse komaf (Vitale Barberis, Canonico, Ermenegildo Zegna, Drago etc.). De prijs voor een full canvas pak ligt beduidend hoger.

Hopelijk geeft dit artikel jouw voldoende informatie om een juiste keuze te maken. Hieronder een lijstje met enkele respectabele kleermakers in de buurt van Sukhumvit Road.

Bangkok tailors die in de loop der jaren een goede reputatie hebben opgebouwd:

Patrick n Co – Sukhumvit Soi 55
Tailor On Ten – Sukhumvit Soi 8
Rajawongse Clothier – Sukhumvit Soi 4
Crown Tailor – Sukhumvit Soi 8
Empire Tailors – Sukhumvit Soi 4-6

Met dank aan de Bangkok Gids – Haal het maximale uit jouw bezoeken aan deze geweldige stad. Laat je inspireren en profiteer van de meest praktische tips: www.debangkokgids.nl

20 reacties op “Een kostuum laten maken in Bangkok: Tips en uitleg van een kleermaker”

 1. rori zegt op

  Alternatief is stoffen en voering in Nederland of Duitsland al kopen en daar te laten samestellen.

 2. Pat zegt op

  Ik onthoud hier dat de richtlijn voor een maatpak 10.000 Baht is.

  Laat ons er 15.000 Baht van maken om zeker te zijn dat je kwaliteit hebt, maar dan vind ik het niet de moeite vermits je voor pakweg ruim 400 € in elke Europese stad ook een kostuum op maar kan bekomen.

  Voor mij dus niet de moeite om gedurende mijn vakantietijd uren te zoeken, lang bezig te zijn met passen, vele dagen te wachten, en dan finaal nog geen garantie te hebben over de uitvoering.

  Bedankt voor dit artikel.

 3. joy zegt op

  Vaak van die super irritante opdringerige Indiërs, die je een hand willen geven etc.
  Pak wordt vervolgens voor een minimum loon door een Thai in elkaar gezet. Beetje dom als je dan langs de Thai moet om te passen…………

  Groet Joy.

 4. Jos zegt op

  Enkele tips
  Knip steeds een stukje stof van de gekozen rol af. Als je later terug komt en ze hebben je kostuum van een andere stof gemaakt. Lees slechtere kwaliteit. Dan heb je geen verhaal.
  Geef steeds een klein voorschot. Ongeveer 25 procent
  Ga altijd je kostuum of vest passen.
  Nooit laten maken en naar je hotel laten bregen
  Wat je kan kopen of laten maken is goed, maar goede kwaliteit heeft altijd een prijs.
  De beste stoffen komen uit Italië en die moeten ze daar ook duur betalen
  En na 25 jaar ervaring en al veel kostuum te laten maken heb is mijn conclusie. Neem een vest of kostuum dat goed past mee en laat dat namaken. Daar is men heel sterk in.
  Met laten opmeten en dan laten maken heb ik geen goede ervaringen

  Succes

  • Harry Romijn zegt op

   En DAAROM zou ik nu een maatpak laten maken. Copie confectie kan ik in NL / EU overal kopen.

 5. Arnolds zegt op

  Ik heb stuk of 12 pakken laten maken voor 1500 Bath per pak bij de Thai zelf.
  De stof heb ik altijd zelf gekocht. Twee dagen passen en meten en na 4/5 dagen klaar.

 6. Frans zegt op

  1988 een pak laten maken bij Johnny suit,

  kasmir wol, elk model mogelijk mbv zijn vele fashion boeken

  google zijn naam maar, absolut een aanrader

  Johnny suit Bangkok

 7. PEER zegt op

  Ja Pat,
  Jij slaat de spijker op z’n kop of in kleermakersjargon: jij naait de naald door het juiste pak, hahaaa.
  Gewoon in Nederland of België ‘n kostuum aanschaffen. Dan heb je zowiezo 3 dgn extra vakantie en géén stress vanwat voor ‘n kostuum in je maag gesplitst wordt,,
  Peer, ouwe rot in de modewereld

 8. jos zegt op

  Bedankt voor dit verhaal over kostuums een artikel om te bewaren.

 9. Nicky zegt op

  Inderdaad, zelf stoffen kopen in China Town en dan een Thaise kleermaker opzoeken, met een voorbeeld kledingstuk. Wij betalen in Chiang Mai 300 baht voor een rok en 500 voor een broek. Veel beter als al die Indiers.

 10. Marcel zegt op

  Ik ga al jaren naar boss custom tailor. Ik had 11 jaar geleden op de website van Stickman gelezen dat zij 1 vd besten zijn in bkk. En voor een redelijke prijs. Ik heb gisteren 7 overhemden besteld. 4 stuks a 1000 bath en 3 stuks met een duurdere stof a 1330 bath. Ik heb daar in totaal 2 maatpakken en vele overhemden gekocht. Ik moet zeggen zeer mooie snit en hoogwaardige stoffen. Ze komen ook 2x per jaar naar europa. Ze weten wie je bent. Ze hebben een logboek met alle stoffen, modellen en zij weten wanneer je wat hebt gekocht. Geweldig. In nederland krijg ik altijd veel complimenten van de mensen om mij heen aangaande mijn overhemden. Als thaise restauranthouder is t ook leuk om naar mijn gasten toe te vermelden dat ik in thailand mijn pakken en overhemden heb laten maken.

  GR MARCEL
  Eigenaar van Restaurant Lekker Thais in Assen

  • john zegt op

   wat heb je voor de maatpakken betaald?

 11. Ronny Piëst zegt op

  Zoals al gezegd veel verschil in kwaliteit en dus ook in prijs. Zelf al 8 jaar tevreden klant bij woolrich aan de silom road. (naast hotel Narai)
  2maal komen om te passen. Zit goed zit comfortabel en het blijft ook lekker zitten.

 12. Bruno zegt op

  Zelf al bijna 25 jaar tevreden klant bij Tajmahal Clothiers (vroeger op Sukhumvit Soi 4, nu net om de hoek vlakbij Bully’s Pub.

 13. Serge zegt op

  Sawasdee khrap,

  Ik heb ook al enkele hemden laten maken door Patrick & Co te Bangkok. Ik ervaar ook dat Pattaya iets goedkoper is dan in Bangkok.
  Nog goedkoper en ook steengoed is iets laten maken in Viët Nam, en specifiek in Hoi An, waar je vele goede kleermakers hebt en goede stoffen, ook zijde !

  Mvg,
  Serge

  • pete zegt op

   Vraag wen adres in Vietnam of Thailand .

   Ik Ben op zoek naar overhemden van zijde met maat 4xXl.
   alvast bedankt

 14. Ronny zegt op

  Er zijn ook verschillende Britse kleermakers in Bangkok die echt goede kwaliteit bieden, en perfect afgewerkt. Waaronder deze “Park Lane British Taylors” Sukhumvit 20. Klong Toei. Er zijn er nog Britse kleermakers in Bangkok, en die verkopen meestal goede kwaliteit.

 15. Ed zegt op

  let ook op het garen dat ze gebruiken, vaak van slechte kwaliteit. Vooral katoenen garens zijn vaak dun, zwak en hebben weinig rek, zijn bovendien zeer slijt gevoelig vooral bij wassen. Het beste hier is toch een polyester omsponnen garen te gebruiken met een etiket nr van 100 of 120 al naar gelang de stof kwaliteit.
  Succes bij de kleermakers….

 16. Eduard zegt op

  Ga eens naar 3 kleermakers…alle 3 hebben ze verschillende maten opgenomen.. net zolang blijven ,,zeuren,, totdat tie naar jouw zin is

 17. Martin zegt op

  Het gros als het niet meer is,. zijn geen kleermakers, maar verkopers
  van kleding waar zij, met of zonder kennis van zaken, de maten van opnemen
  en het vervolgens voor het vervaardigen doorgeven aan de fabriek waar eea
  gemaakt wordt. Velen hebben dezelfde fabriek(en) als leverancier

  Het aantal echte kleermakers/tailors in op 1 hand te tellen

  Ik heb het genot gehad van een kleermaker in NL die met toentertijd vertelde dat mijn ene schouder langer was dan de andere. Op 2 na heb ik dat commentaar nooit gehad in Bangkok. Ook worden specifieke maten zoals bijvoorbeeld onderarm en bovenarm,. binnenkant, buitenkant en omtrek hier zelden tot nooit gemeten.
  Vandaar dat je veel volendamse overhemden ziet rondhobbelen hier… hehehehe

  Van de 2 kleermakers die ik bezoek heb ik nog overhemden van 10-20 jaar (1) geleden…en 1 pak, maar het pak is kleiner geworden in de was denk ik ;-D

  Kwaliteit begint met materiaal en degene die de maat opnemen en assembleren…
  Ieder naaitatelier/fabriek kan de rest doen en zo werkt het ook


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website