Op zondag 10 februari wordt in Thailand het Chinees Nieuwjaar uitbundig gevierd.

De festiviteiten duren in totaal drie dagen en beginnen al op zaterdag 9 februari.

Het Jaar van de Slang

Het nieuwe Chinese jaar staat in het teken van de slang. De slang is het zesde dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. De slang staat voor yin of vrouwelijke energie. Ofschoon dit slangenjaar gekenmerkt wordt door de elementen water en vuur, staat zij voor creativiteit, slim onderhandelen en het effectief inzetten van alle potenties.

Het Jaar van de Slang zal vooral betekenen: terugkeer naar de essentie, het loslaten wat niet meer (of tegen)werkt en het nieuwe omarmen. Zoals een slang haar oude huid afwerpt.

Chinezen in Thailand

De Thai hebben een bijzondere band met China, want ruim 10% van de Thaise bevolking heeft Chinese voorouders. Daarnaast leven er meer dan 9 miljoen Chinezen in Thailand.

Er zijn in vrijwel alle grote steden evenementen en feesten, echter de beste plek om het Chinese Nieuwjaarsfeest te aanschouwen en mee te vieren is Yaowarat Road in het 200 jaar oude Chinatown van Bangkok.

De kleur rood

Tijdens het Nieuwjaarsfeest in Bangkok gaan de Chinezen in het rood gekleed. Er zijn nog meer tradities. Zo is het is gebruikelijk dat men schulden betaalt, er nieuwe kleren worden gekocht en het huis wordt schoongemaakt. Er is gewoonlijk een groot familiemaal en de goden worden geëerd. De mensen geven elkaar cadeaus, ingepakt in rood papier – en in rood papier verpakt vuurwerk wordt afgestoken. De straten worden versierd met rode slingers en rode lampions. Om middernacht worden ramen en deuren geopend om het oude jaar uit het huis te laten, en niemand mag iets van elkaar lenen op nieuwjaarsdag.

Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. Volgens legenden was Nian (“Nyehn”) een mensetend prooidier in het oude China, die ongemerkt huizen kon binnendringen. Al gauw wisten de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood. Zij verdreven hem uit huis met veel harde knallen en vuurwerk. Maar ook met het veelvuldig gebruik van de kleur rood. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen.

Dans van de leeuw

De dans van de leeuw is populaire traditie tijdens de Chinese festiviteiten. De leeuw is een reusachtig beest van papier-maché met een lange gekleurde staart. Twee Chinezen dragen het hoofd dat door de straten slingert gevolgd door de staart die door tientallen anderen gedragen wordt. De leeuw toont elke emotie, van geluk en vreugde tot aan het diepste verdriet.

Een bezoek van de leeuw aan een winkel brengt de eigenaar voorspoed en succes. Vandaar dat veel winkels een krop sla buiten hun winkel ophangen in de hoop op een bezoek van de leeuw. Het toppunt van geluk is als de eigenaar zijn hoofd in de bek van de leeuw mag stoppen.

De leeuw wordt begeleid door speciaal opgeleide trommelaars, die de hartslag van de leeuw laten horen zodra deze in beweging is. Toeschouwers bedanken de leeuw door de dansers geld te geven. Hoe meer geld er wordt gegeven, hoe beter het optreden wordt.

Chinese astrologie

In de Chinese astrologie is het belangrijkste element: het teken uit de Chinese dierenriem (Rat, Os, Tijger etc). Dat is wat betreft achtergrond en gebruik vergelijkbaar met de westerse dierenriem. In tegenstelling tot de maandelijkse sterrenbeelden wijzigt het teken van de Chinese dierenriem echter eens per jaar. Met de viering van het Chinees Nieuwjaar (afhankelijk van de stand van de maan in januari of februari) wijzigt het teken. Kinderen die gedurende het jaar geboren worden, krijgen het teken van het jaar als sterrenbeeld. De Chinezen denken dat het dier, één van de vijf elementen en het negen-sterren-symbool  een grote invloed op de persoonlijkheid en het lot. Men zegt wel: “Dit dier draag je in je hart”.

Het jaar 2013 is het Jaar van de Slang. Is men geboren in een slangenjaar, dan zijn de volgende karaktereigenschappen van nature sterk aanwezig: intelligent, communicatief, mysterieus, verfijnd, filosofisch, intuïtief, diplomatiek, wisselvallig en gepassioneerd. Kinderen die worden geboren in het Jaar van de Slang, zullen het later goed doen als filosoof, leraar, schrijver, wetenschapper, onderzoeker, juwelier, goochelaar, psychiater, publicist, kantoormedewerker of advocaat. Zij zijn uitstekende probleemoplossers en gedijen onder gecompliceerde omstandigheden.

[youtube]http://youtu.be/VFgi0TyNbz8[/youtube]


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website