Na je pensioen in Thailand wonen is voor velen een droom. Dagelijks met een cocktail of kokosnoot in je hangmat aan het strand om te genieten van de ruisende zee en wuivende palmen. Zo is oud worden geen straf. Helaas is de dagelijkse werkelijkheid vaak weerbarstiger.

Wie de achterkant van de medaille bekijkt wordt al snel wakker uit een mooie droom. Thailand blijkt ook nogal wat negatieve aspecten te kennen. Zo is het land niet per se goed voor je gezondheid en als je niet oppast zelfs erg ongezond. We sommen even wat feiten op:

Daarnaast is alcoholisme onder expats en pensionado’s een aanzienlijk probleem. Omdat buitenlanders niet actief kunnen deelnemen aan de Thaise maatschappij slaat de verveling al snel toe wat vaak resulteert in meer drankgebruik.

Door de hitte in Thailand is wat extra lichaamsbeweging niet een voor de hand liggende keuze. Veel pensionado’s hebben, mede daardoor, overgewicht en veel buikvet. Buikvet is erg ongezond omdat het ontstekingen in het lichaam veroorzaakt.

Kortom, wie gezond oud wil worden zal zich eerst nog eens achter het oor moeten krabben alvorens men plannen maakt om te emigreren naar het ‘Land van de Glimlach’.

Vandaar de stelling: Wonen in Thailand is erg ongezond. Ben je het eens met deze stelling of volkomen oneens? Reageer dan en vertel waarom.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

38 reacties op “Stelling v/d week: In Thailand wonen is erg ongezond!”

 1. Bert zegt op

  Afgezien of het leven in Nederland zoveel gezonder is blijf ik liever “ongezond” in Thailand leven dan gezond ergens anders. Niet omdat TH voor mij het paradijs op aarde is, maar om het simpele feit dat mijn gezin daar ook woont en ik mij er ook gelukkig voel. (doe ik in NL trouwens ook)
  Tevens vraag ik mij af of de gemiddelde leeftijd in TH zoveel lager is dan in NL.
  https://www.indexmundi.com/map/?v=30&l=nl

  Een aantal factoren waardoor de gemiddelde leeftijd in TH lager ligt kun je zelf wel uitschakelen, te denken valt aan alle jongeren die in het verkeer sterven.

  • Ger-Korat zegt op

   Volgens de WorldHealthOrganization heeft de man in Nederland een levensverwachting van 80,0 jaar en in Thailand 71,8 jaar. Maar liefst 8,2 jaar korter in Thailand dus.
   Voor vrouwen in Nederland is de verwachting 83,2 jaar en in Thailand 79,3 jaar. Dus 3,9 jaar korter in Thailand
   Juist voor de mannen vind ik dit wel veel, deze 8 jaren.

   Cijfers gelden voor 2018, zie de link :
   http://www.worldlifeexpectancy.com/thailand-life-expectancy

   • goort zegt op

    Ja, maar als je tot je 60e eerste de gemiddelde levensverwachting in NL achterna gaat, en dan pas naar Thailand komt is t plaatje natuurlijk totaal anders….vergeet ook niet de stress die sommigen hebben om in NL rond te komen van een mager pensioen versus de toegenomen koopkracht in Thailand…..je kan geen appels met peren vergelijken.

   • maryse zegt op

    Ger, dit lijkt mij geen goede opmerking ivm de vraagstelling. De levensverwachting van 71,8 jaar in Thailand geldt voor de Thaise bevolking die hier opgroeit. Een pensionado die driekwart van zijn leven in een goed beschermd omgeving heeft doorgebracht gaat niet plotseling achteruit in gezondheid omdat hij/zij zich in Thailand vestigt. Als dat wel zo is, ligt het meer aan de levensstijl van die persoon (of pech met een ziekte) dan aan Thailand.

 2. sjors zegt op

  De wereld gezien tussen de Noord Pool en de Zuidpool ( inclusief Thailand ) nu heerlijk oud worden en sterven in Nederland .

 3. KeesP zegt op

  Als je helemaal gezond, na je pensionering, naar Thailand verhuisd zal het naar mijn idee niet zoveel uitmaken dat de lucht een paar maanden per jaar wat meer vervuild is dan dat je in Nederland zou hebben. Je gezondheid begint bij de basis, dus als je in Nederland in je jongere jaren redelijk gezond bezig bent geweest zal je daar op latere leeftijd zeker profijt van hebben.
  En ja tropische ziekten die zal je hier natuurlijk eerder oplopen dan in Nederland, en ook zeker in het verkeer zal je hier extra op moeten letten wil je niet van je sokken gereden worden.

 4. Johnny BG zegt op

  Thailand is zoals een gezellige ouderwetse bruine kroeg. Gezond is het niet altijd maar er heerst wel een gevoel dat je leeft en dat mentale is misschien wel net zo belangrijk.

 5. Pascal Chiangmai zegt op

  Het wonen in Chiang Mai is goed en het klimaat is redelijk tot de maand Maart dan gaan de boeren die in de bergen hun akkers hebben dat op grote schaal in de fik steken het gevolg is dat daar een hoop smook op de stad neer komt dit met de warmte en uitlaatgassen van het verkeer is het er slecht vertoeven dit duurt vaak tot de maand Juni en met de komst van de regentijd is dit weer voorbij,zelf heb ik het voornemen om die tijd niet in Chiangmai te zijn maar naar de kust te gaan in het zuiden van Thailand onder Bangkok daar zijn nog kleine schone badplaatsen en meestal frisse lucht.

 6. Arend Hart zegt op

  Wat luchtverontreiniging betreft: ja, in Thailand tilt men niet zo zwaar aan dit probleem. De buurman ziet er geen gat in om zijn afval te verbranden met als resultaat: stinkende ongezonde lucht als de wind verkeerd staat. Regelmatig trekt er een auto op en laat als dank pikzwarte uitlaatgassen achter. Snel de airco op circulatie zetten binnen de auto en even wachten voor je weer lucht van buiten toelaat.
  Ongelimiteerd gif spuiten op gewassen. Geen probleem. Giftige onkruidverdelger rondspuiten zodat de anders groene omgeving verandert in een bruine dode boel. Geen probleem. De reactie van de regering is zonder meer onvoldoende. Geld lijkt altijd belangrijker dan mensenlevens.
  Ja, je moet goed uitkijken in het verkeer. Goed proberen te anticiperen op elke situatie om de juiste beslissing te nemen bij het rijden. Besmettelijke ziektes. Ja, je moet proberen die te vermijden. Tot nu toe, ik woon hier al tien jaar, geen probleem (afkloppen!).
  Alcoholisme. Volgens mij wordt er in Nederland ook behoorlijk ingenomen en ben je uiteindelijk daar zelf verantwoordelijk voor. Idem dito voor lichaamsbeweging. Doe dit bij voorkeur net als het licht geworden is. Dan is het meestal nog koel en de lucht nog niet verontreinigd.
  Een goede gezondheid is mijns inziens de belangrijkste basis voor een gelukkig leven. Mijn ervaring is dat jezelf de voorwaarden hiervoor moet scheppen. Iemand anders doet het niet voor je.
  Overigens geniet ik ervan om soms met tachtig kilometer per uur over de weg te scheuren met mijn scooter. Maar ja, ik ben 74 en een beetje gek.

 7. walter zegt op

  Ben het volledig met je eens. Maar wat moet je als de liefde van je leven hier woont?
  Dus liever ongezond hier met mijn vrouwke, dan ‘gezond’ in België, zonder….

 8. Harry Romijn zegt op

  Schater… En dan zijn er nog Thailandblog-lezers, die vinden dat IK negatief ben over Thailand, als ik ook eens NAAST die driedubbel roze Thailandgangers-bril durf te kijken, gezien zakelijke ervaring sinds 1977 in loondienst en sinds 1994 als eigen baas…
  U vergeet nog een puntje in de opsomming: in NL is er voor de ouderen een haast ONBEPERKTE medische zorg ( 1% van de zorgvragers consumeren 25% van het totale zorgbudget) , doch voor de NL-er, die zijn “klompjes aan de wilgen heeft gehangen”, en “onder de palmbomen is verhuisd”, is de medische zorg heel wat anders. Geen problemen, dan blijft de roze bril, doch anders: zelf betalen of… gewoon dood gaan. Frans Adriani, 150/121 Tarn-Ing-Doi Village, Tambon Hang Dong, Ampur Hang Dong, Chiang mai 50230 was rond zijn 75e ook ineens verdwenen.

 9. ruud zegt op

  Leven in Thailand is hardstikke ongezond.
  Dan hebt u het nog niet eens gehad over de hoeveelheid asbest in de lucht.
  Nederlandse deskundigen zullen u ongetwijfeld voor kunnen rekenen, dat iedereen in Thailand aan longkanker overleden is, tegen de tijd dat hij 30 jaar oud is.

  Dat asbest wordt met een haakse slijptol op maat gezaagd, waarbij enorme hoeveelheden asbest de lucht in worden geblazen en het ligt overal als puin langs de kant van de weg.
  Voor mensen met een asbestfobie is Thailand dus geen best vakantieland.

  Maar ik voel me gelukkig in Thailand, en honderd worden, doof en half blind, overal hulp bij nodig hebben en misschien ook nog dement en incontinent, is ook geen vooruitzicht dat mij trekt.

  @ GerKorat: die cijfers gelden voor Thaise mannen, en worden ongetwijfeld sterk beinvloed door de grote sterfte bij de mannelijke jeugd, door geweld en ongelukken.

 10. jan zegt op

  was een wit shirt in bangkok , hang het smorgens op je balkon .
  en savonds kun je het weer wassen er zit dan een zwarte gloed van fijnstof op .
  daarom hebben veel Thaise mensen luchtweg klachten .

 11. Guy zegt op

  Alle medailles hebben 2 kanten – ene die schittert en ene die zelden het daglicht ziet.
  Alle plekjes op deze aardbol hebben dus ook voor en nadelen.
  Ofwel te koud ofwel te warm
  Veel zichtbaar gif of veel verborgen rommel in de voeding
  Ziektes, kankers…overal te vinden
  Lekker eten ..overal te vinden
  Leuke vrienden.. overal te vinden
  Zuurpruimen en nagelbijters ….overal te vinden

  Ga zo maar verder

  Elkeen kiest wat hem best ligt en geniet van de vrijheid die keuze te kunnen maken…

  Geniet van alles wat leuk en mooi is – vergeet de slechte momenten en geniet van de goeie.

  Doe wel, wees vriendelijk en beleefd en geniet

  Grtjs
  Guy

 12. Pat zegt op

  In de oplijsting met redenen waarom wonen in Thailand niet zo gezond zou zijn, kan ik mij enkel maar aansluiten bij het puntje van de luchtvervuiling.

  De andere puntjes kan je vermijden en ontlopen!

  Anderzijds kan je dat ongezond aspect, dus de luchtvervuiling, dan weer perfect compenseren door bijvoorbeeld niet te roken, weinig alcohol te drinken, en je mentaal goed te voelen…

  Zo’n vervuiling zal vermoedelijk altijd wel enkele (of bij sommigen uitzonderlijk misschien vele) jaren afnemen van iemands leven, maar je kan dat zeer goed compenseren met mogelijk veel meer jaren door je mentaal goed en gelukkig te voelen.

  Welbehagen is het beste middel tegen een ongezond leven!

  Iemand met een normale levensverwachting zal zijn/haar ouderdom, mits zich een beetje te verzorgen, dus ook in Thailand zeker halen.

  Ik heb astma en ondervind dat dagelijks in mijn stad Antwerpen, maar telkens als in Bangkok ben (dit is mijn lievelingsstad en ik ben daar ook weg van de stress) heb ik totaal geen last van mijn astma!!

  Nochtans is Bangkok één van de meest vervuilde steden ter wereld.
  Maar ik voel me daar mentaal zeer goed en heb (vermoedelijk daarom denk ik) nog nooit last gehad van mijn astma (is echt de waarheid).

 13. erik zegt op

  ZEER ZEER ZEER ongezond! Hoe vaak ik niet door die plastic stoeltjes heen ben gezakt, ontelbaar.

  Maar verder: ik woonde zestien jaar ‘buiten’ in de schone Isaan lucht slechts bezoedeld door de ‘vlaaien’ van koeien en karbouwen en ik ben geen dag ziek geweest. Het hangt helemaal af waar je woont en hoe je je gedraagt.

  Wat voedselveiligheid betreft, weet je in de EU wat je allemaal in je mond stopt? Zijn al die E-dingen zo goed voor je? Je hebt veel zelf in de hand.

  Voor mij is Thailand niet ongezonder gebleken dan NL.

  • Het lijkt mij dat een dergelijke conclusie niet representatief en statistisch juist is, als het uitsluitend berust op persoonlijke ervaringen.

  • weyde zegt op

   Inderdaat in de Isaan waar ik soms kom verbranden de mensen hun eigen afval(plastic) lekker veel gif (pcb’s) inademen ongezonde bezigheid.

 14. Jasper zegt op

  Ik ben het volkomen eens met dit bericht. Met name het gebrek aan gezond voedsel baart mij veel zorgen voor mijn nog jonge zoon. Wij leven door omstandigheden gedwongen nog in Thailand, maar de voorkeur gaat uit naar een land als Spanje of Portugal. Gelijke of goedkopere levenonderhoudskosten, betere ziektezorg, beter klimaat, beter eten, en gezondere lucht.

  Als je langere tijd in Thailand woont is het exotische er wel een beetje af, en die eeuwige rijstmaaltijden gaan ook vervelen. Maar de nekslag is voor mij toch wel het klimaat, gedwongen binnenzitten tussen 09.00 en 16.00 is niet precies de manier waarop ik mijn pensioendagen had gedacht.

 15. Fred zegt op

  Laat het nu in Thailand wat ongezonder zijn. In Nederland wordt je eens de 60 gepasseerd aanzien als een oude mens. Als je in Nederland zoals Arend hierboven zegt tegen 80 met je scooter over de weg scheurt wordt je als gek bezien. Hier is zoiets normaal en kan je je blijven jong voelen. En eventueel wat vroeger sterven, Waar ligt het probleem? Sterven moet je toch.

 16. peter janssen zegt op

  Thailand is een hopeloos land.

  Twee berichten deze week:

  1: Prayut is niet van plan het voorstel, om verkeersovertredingen met hogere geldboetes te bestraffen, te steunen.

  2: Vrouwen worden in de toekomst niet meer toegelaten tot de politieacademie. Het is ten strengste verboden voor betrokkenen daarover hun mening te geven.

  Wat dit te maken heeft met het onderwerp gezondheid? Alles.Als de hier genoemde problemen al zo slecht worden behandeld, dan kun je van milieuproblemen en vele andere onderwerpen die hoognodig moeten worden aangepakt, ook niets verwachten.

 17. Gerard Van Heyste zegt op

  Juist daarom wonen wij in Bang Saray, geen of weinig luchtvervuiling, dagelijks fietsen met een minimum aan gevaar,we kunnen direkt de jungle in heerlijk, en wat het eten betreft. We eten voornamelijk ingevoerde diepvries groenten , zodat de kans op gif toch fel verminderd. Eten regelmatig in Bel. en Nederl. restaurants , met echte koks die weten wat ze koken.
  De beste hospitalen in handbereik, alsook supermarkten, op 15 min. rijden met onze veilige auto ,niet met motor ? Dus we hebben het risico toch ingeperkt, belangrijk naar onze mening is de ligging, na twintig Thailand weet ik ervan mee te spreken

  • mark zegt op

   Ligt Bang Saray niet dicht bij alle chemische industrie en raffinaderijen in Rayong? Als de wind uit het oosten komt, kunt u volgens mij beter de ramen dicht doen.

 18. robert de graaff zegt op

  Tja, natuurlijk heeft elke plek zijn voordelen en nadelen. De lucht in Bangkok of in Pernis – laat de dskundigen mar kijken welke beter is. Ik geloof dat het grote voordeel van wonen in Thailand is dat er genoeg plekken zijn waar je de ruimte en de natuur hebt, en anderen waar je meer uitgaans vertier hebt- aan ieder te kiezen wat ie het liefst heeft.

  Vooral levensopvatting, minder files (in het algemeen) en goedkoper leven zijn grote voordelen. oppassen met de brommer of het verkeer in het algemeen en je kunt hier happy wonen!

  Het gras is altijd groener aan de andere kant, dus pluk de dag en kies wat je het beste uitlomt of een kombinatie van de twee!

  Carpe Diem,

 19. John Chiang rai zegt op

  Thailand is een mooi land met vriendelijke mensen,en wat de gezondheid betreft maakt het natuurlijk erg veel uit waar je precies woont.
  Maar dat er vele factoren zijn die niet direct gezond zijn,is een feit wat van vele expats, die niet iets negatiefs willen horen over Thailand, graag wordt afgestreden.
  Alles wat aan slechte lucht en gift niet met het blote oog te zien is,is gewoon niet voorhanden.en is in hun ogen gewoon gelaber wat nergens op slaat.
  Om zich te verdedigen wordt er meteen vergeleken met het thuisland,waar volgens hun nog meer niet deugde.
  De eenvoudige Thai die dagelijks op de markt gaat,kijkt financieel gedwongen naar een gunstige prijs voor zijn levensmiddelen,en zal zich gedeeltelijk ook door onwetenheid, niet veel verdiepen in het feit of iets mogelijk ook bespoten is met gif.
  Ook veel restaurants die inkopen om profit te maken,zullen zonder dat ik generaliseren wil, eerst na de prijs kijken,en zich hoogstens aan de rand bezig houden met het feit of iets ongezond is.
  En hoewel bepaalde maanden in het Noorden de wachtkamers vol zitten met patiënten die problemen hebben met de luchtwegen,verbrand haast iedereen nog zijn afval,en hebben de meesten van schadelijke fijnstof veroorzaakt door o.a diesel vaartuigen nog nooit gehoord.
  Ook het erg gevaarlijke verkeer in Thailand,waar velen vroegtijdig hun leven laten,wordt zowel van de Thai als ook van vele expats afgedaan met het feit,dat ze reeds jarenlang rijden en nog nooit iets gehad hebben.
  Ja zelf leermeesters die denken dat ze alles beter kunnen,en graag anderen onderwijzen in het feit,hoe men zich gedragen moet in het Thaise verkeer,terwijl ze gewoon aan het feit voorbij gaan,dat de meeste ongelukken veroorzaakt worden van de vele onberekenbare verkeersdeelnemers die vaak geen eens verkeersregels kennen.
  En mocht het met de gezondheid van de expat toch een keertje misgaan,zodat ze plotseling een arts nodig hebben, zijn ze meestal op het vertrouwen van hun vertalende Thaise echtgenoot aangewezen,die vaak de gehele conversatie met de behandelende arts voeren,en vertalen moet.
  Op het land moet je vaak zoeken na een arts die werkelijk goed Engels spreekt,en mocht iemand dit werkelijk vloeiend doen,blijft het voor je eigen belangrijke gezondheid,voor velen nog een gesprek tussen 2 personen die niet in hun eigen moedertaal spreken.
  Er is natuurlijk niets mis met iemand die deze,en nog andere nadelen voor zijn verblijf in Thailand in koop neemt, als ze deze dingen niet voortdurend proberen klein te praten, met vergelijken uit hun thuisland waar de meeste dingen gewoon beter geregeld zijn.

 20. Hans Pronk zegt op

  De stelling zal in sommige gevallen mogelijk wel opgaan, maar in z’n algemeenheid niet, zeker niet als je bijvoorbeeld op het platteland in de Isaan woont:
  -Geen noemenswaardige luchtverontreiniging vanwege de geringe industrialisatie, weinig verkeer en geen bossen die in brand worden gestoken.
  -Gif in voedingsmiddelen zal ongetwijfeld hier wat meer voorkomen, maar ach, een tante van mijn vrouw is al 102 en de gemiddelde Thai wordt ook steeds ouder. Ik heb nog nooit een rapport gelezen waarin staat dat je x jaar korter leeft als je voedingsmiddelen met 10* de maximale hoeveelheid van een bepaald bestijdingsmiddel nuttigt. Het zou mij verbazen als je met al die gifstoffen in Thailand in totaal een maand korter zou leven. Roken en overgewicht lijken mij veel gevaarlijker. Overigens eet ik uit eigen tuin en visvijver. Voor de zekerheid.
  Het is natuurlijk een heel ander verhaal voor de mensen die die producten tijdens hun werk gebruiken. Onbeschermd lopen die natuurlijk wel een behoorlijk risico. Maar de gewone consument? Dat zal wel meevallen.
  -Op de vierbaanssnelwegen is er vrijwel niemand hier die harder dan 100 rijdt. Op een scooter loop je natuurlijk wel een behoorlijk risico maar die heb ik niet. En op de fiets? Een achterop komende auto gaat vrijwel altijd op de rechter baan rijden als ze mij passeren. Ik loop hier geen extra risico in het verkeer.
  -Hondsdolheid? Alleen in een klein aantal gebieden. Knokkelkoorts? Misschien. HIV? Met een condoom? En wat te denken van bijvoorbeeld griep? In Nederland komt dat veel voor omdat we in de winter opeengepakt zitten met de ramen dicht. Hier slaap ik met de ramen open. En zelfs als ik een enkele keer in een restaurant kom is dat vaak in de openlucht. Dus hier in Thailand is de kans op dergelijke ziektes juist gering.
  -Weinig lichaamsbeweging door het klimaat? Ik ben in Nederland gestopt met voetballen vanwege het klimaat. In de winter op bevroren velden, met een snijdende wind en ijsregen voetballen is echt niet leuk. Je moet wel wat doorzettingsvermogen hebben om hier in de hitte te beginnen met sporten maar Hollanders (samen met Vlamingen?) stonden toch vooraan toen wilskracht uitgedeeld werd? Dus ik kan mij absoluut niet voorstellen dat het klimaat een reden zou zijn om weinig te bewegen. Ik sport hier duidelijk meer dan ik in Nederland deed.
  -Drankmisbruik door verveling? Dat is echt niet nodig. Lees de verhalen van De Inquisiteur maar.
  Nee, er zijn zelfs meer positieve zaken te noemen:
  -Een kennis van mij had gewrichtsklachten. Eenmaal uitgestapt in Bangkok waren die klachten verdwenen.
  -In de zes jaar dat ik nu in Thailand woon ben ik gemiddeld een kilo per jaar afgevallen, ondanks dat mij vrouw lekker kan koken (af en toe ook Europees) en ik geen maag- of darmklachten heb. Mijn BMI is nu gedaald tot 22.
  -Mijn polsslag is ook gedaald tijdens mijn verblijf in Thailand, tot 53 nu. Hetzelfde geldt voor mijn bloeddruk. Maar ja, ik woon dan ook niet in Pattaya.
  -Sporten in Thailand is aantrekkelijk door de faciliteiten. Zo woon ik op fietsafstand van een atletiekbaan (en er zijn nog twee op een iets grotere afstand) waar ik zonder problemen gebruik van kan maken omdat er ’s-ochtend vroeg toch niemand is. Ook is er een volwaardige voetbalcompetitie voor 40- en zelfs voor 50-plussers. In Nederland heb je dat volgens mij niet. Wel is er in Nederland walking football voor 60-plussers. Maar dat is natuurlijk geen voetbal meer.
  -In Thailand word ik elke ochtend door de zon gewekt (we doen de gordijnen niet dicht). In Nederland moet je daar een speciaal apparaat voor kopen om op die manier gewekt te worden. Je door de zon wakker laten maken schijnt ook goed voor je gezondheid te zijn.
  -Verder loop je hier waarschijnlijk minder kans op een zonverbranding (en dus ook op huidkanker) dan in Nederland omdat je huid in Nederland elk jaar in de lente zijn natuurlijke bescherming weer moet opbouwen. Hier in Thailand heb ik nooit een verbrande huid ondanks dat ik elke dag uren buiten ben en ik roodharig ben (was). En een vitamine D-tekort zal ik hier ook niet krijgen.
  En zijn er problemen, dan staan de medici klaar. Dag en nacht.

 21. Robert zegt op

  Klopt ten dele…ook in Spanje kan je ziek worden…..in Brasilia is het levensgevaarlijk om aan het verkeer deel te nemen…knokkelkoorts ..ook in Cuba…tja ik heb meer negatieve berichten…
  Maar mijn schoonvader en moeder beide Thai zijn respectievelijk 89 & 86 en verkeren in blakende gezondheid…. let op wat je eet…niet roken ..matig met alcohol… en vermijd grote steden i.v.m. smok.
  Thailand is een prachtig land…ik geniet elke dag

 22. Henk Hauer zegt op

  Dit negatieve vrhaal is niet op mij van toepassing. Ik woon nu 8 jaar in Pattaya Jomtien. Voel me een stuk gezonder dan toen ik hier kwam. Ben doot het Thaise eten 20 kg afgevallen. Dus voor min was het ingezonde leven in Thailand zeer gezond. Ik weet sommige Farangs kunnen niet van de alcohal afblijven maar dat is hun probleem. Ik rij auto in Thailand dir is niet gevaarljk.( 85% van de ongelukken bereft motor bikes) Daar ga ik dus niet opzitten.

 23. j.a. zegt op

  Ik heb ook t gevoel dat vooral de luchtverontreiniging ( isaan) en de voedselkwaliteit zeer ernstig zijn.
  maar als ik dan toch lees dat de gemiddelde Thaise man maar 8,2 jaar korter leeft dan de Nederlandse…Als ik dan alle dronkenlappen en idioten op de weg ( groepen waar ik niet tot behoor) eraf trek is de balans vrij aardig lijkt me….Maar toch zegt mn gevoel wat anders….

 24. John zegt op

  Natuurlijk zijn er veel zaken op te noemen die als ongezond of zeer ongezond aangeduid kunnen worden in Thailand.
  Ik wil hierbij toch een opmerking plaatsen.
  Hart en vaatziekten, dementie, hoge bloeddruk enz. rukken overal in de wereld op zijnde een onuitroeibaar virus.
  Stress is big business geworden.
  Uit vele onderzoeken blijkt, die onder de pet blijven, want de multinationals willen dit perse niet naar buiten brengen, dat het voedesel wat we eten zo bewerkt is, dat er van een vers produkt al lang geen sprake meer is.

  Feiten:
  genetisch gemanipuleerde (GMO) mais en soja zijn berucht om hun hoge gehalte aan glyfosaat. Veel dieren eten deze gewassen, waardoor wij mensen ze indirect, via deze dieren, consumeren. Daarbij eten wij ook veel oliën afkomstig van GMO mais en soja.

  Glyfosaat maakt het leven van een boer een stuk gemakkelijker. Het zou eigenlijk een laatste middel moeten zijn, maar het wordt massaal en op grote schaal toegepast . Hierdoor lekt het overal in weg en zit het zelfs in ons kraanwater.
  Er zitten zoveel giftige verdelgingsmiddelen in ons kraanwater, dat de prijs hiervan de komende jaren flink omhoog gaat.
  Glyfosaat zit niet alleen in ons drinkwater, het verspreidt zich ook in ons eten.
  Het gaat zelfs zo ver dat biologisch voedsel ook glyfosaat bevat.
  De vraag is dus niet of je dit middel binnenkrijgt, maar hoeveel. Volgens onderzoek blijkt het merendeel van de Nederlanders dan ook aantoonbaar glyfosaat in de urine te hebben.

  Thailand is in sommige opzichten ongezonder, maar in Nederland en de rest van de wereld doen ze er in sommige opzichten niet voor onder.
  Misschien camoufleren wij het beter.

 25. August Van ammel zegt op

  Helemaal niet eens.
  Woon nu in Thailand sinds december 2017.
  Overwinteren al ongeveer 15 jaar in Thailand.
  Vroeger in Belgie elk jaar griep en nog andere kwalen. HIER NOOIT MEER!!!
  Ken hier veel westerlingen die veel last hebben van reuma en hier bijna pijnloos leven ZONDER MEDICIJNEN en dit kan NIET in Belgie. Reden is simpel: bijna constante temperatuur rond de 30 graden.
  Hier zijn ook super hospitalen met eenpersoonskamers die in Belgie niet bestaan en er zijn ook geen lange wachtlijsten. Het is niet voor niets dat rijke Amerikanen zich hier laten verzorgen.
  De lucht kwaliteit is in Belgie niet beter dan in Thailand en woon bovendien aan zee.

 26. Tom zegt op

  Hoe vervuild is de lucht in Nederland werkelijk of je leeft wel onder de vervuiling van de Botlek of onder de vervuiling van het Ruhrgebied , laat mij niet lachen om de naïeve gedachte dat Nederland schoon is.
  Ze praten ons in Nederland allemaal kwalen aan die werkelijk uit de luchtvervuiling komen en niet van 1 of ander product.

  Tuurlijk moet je in Thailand uitkijken met het eten , ga dus ergens eten waar het hygiënisch is .
  En eten uit de supermarkten is niet gevaarlijk.
  Dit wilde ik even kwijt

  • De stelling gaat niet over Nederland en ook niet over voedselhygiëne.

 27. kawin.coene zegt op

  De schrijver van dit onderwerp geef ik volkomen gelijk en als er geen drastische maatregelen getroffen worden zal Thailand dit op korte of lange termijn ondervinden.Daarmee bedoel ik ,minder toeristen en zeker minder europeanen en e.a.die er definitief gaan wonen.
  Lionel.

 28. RobN zegt op

  De levensverwachting is m.i. gebaseerd op Thaise mannen en niet op buitenlanders. Vermoed dat ook werkomstandigheden invloed hebben op levensverwachting. Overheidspersoneel (leraren, ambtenaren, politie, leger, medisch personeel enz.) kunnen pensioen opbouwen, anderen niet. Deze personen krijgen vanaf 60 jaar een karig bedrag per maand waar je niet van kunt leven. Zij worden simpelweg gedwongen te werken tot aan hun dood. Niet in aircondition maar buiten op de velden.

 29. Chamrat Norchai zegt op

  Leven is lijden.Je mag zelf kiezen waar!

 30. chris zegt op

  Er is een individuele, beinvloedbare kant aan gezond of ongezond leven in Thailand en er is een collectieve kant: zaken die hier in Thailand wel of niet geregeld zijn of gewoon gebeuren en waar je als individu geen of nauwelijks invloed op hebt.
  Ik geloof niet dat wonen in Thailand erg ongezond is. Wat ik er zelf aan kan doen, doe ik aan gezond leven maar niet altijd. Op et gebied van voedsel en voedselbereiding leven de Thais zeker gezonder dan de Nederlanders. Ik ben geen gezondsfreak. Wat betreft de algehele situatie in Thailand maak ik niet zoveel zorgen. Niet dat er geen alarmerende berichten zijn maar die zijn er ook vanuit Nederland hoewel die vaak de pers niet halen. Wist u dat jaarlijks 7000 tot 8000, vooral oudere, Nederlanders overlijden aan de griep? Ik bedoel maar.

 31. Maikel zegt op

  Haha tja je kunt alles natuurlijk heerlijk Nederlands in negatieve denkwijze beredeneren, en de aangegeven zijn deels waar, maar:
  In thailand heb je geen stress, en dat geeft mij in elk geval ongeveer 10 jaren meer.
  Klimaat is heel erg veel aangenamer.
  Qua uitstoot van fijnstof, als je niet midden in t centrum woont is dit een heel stuk minder.
  Qua kwaliteit van eten geld hetzelfde mijns inziens als bovenstaande punt. Als je een beetje logisch nadenkt, kun je nagaan dat vers fruit zonder ijs niet normaal is, sushi op de lokale markt zonder koeling raar is en deze zaken eet je niet. Als wij isaan eten dan eten we erg veel rauwe groente erbij, dat is lekker en gezond.
  Geweld en verkeer en veel andere zaken: leef je eens in in de cultuur en stop je wijzende Nederlands vingers in je broekzak.
  Gezond verstand kom je een ontzettend eind mee


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website