Een deel van Bangkok wordt op 13 januari stilgelegd door een protestmanifestatie, maar wat zijn de gevolgen voor toeristen?

De zogenaamde ‘Afsluiting van Bangkok’ start op maandag 13 januari vanaf 09:00 uur en kan mogelijk 5 tot 20 dagen duren. Deze afsluiting zal in ieder geval de volgende 20 locaties omvatten:

 1. Uruphong
 2. Charoenpol
 3. Hua Lamphong
 4. Bang Rak
 5. Silom
 6. Sam Yan
 7. Phaya Thai
 8. Ratchathewi
 9. The Victory Monument
 10. Siam Square
 11. Lat Phrao five-way intersection
 12. Din Daeng
 13. Pratunam
 14. Ratchaprasong
 15. Lumpini
 16. Klong Toey
 17. Asok
 18. Ratchadamnoen
 19. Petchaburi
 20. Yaowarat

De leiding van de demonstranten heeft toegezegd om het openbaar vervoer zoals bussen, skytrain en metro niet plat te leggen. Ook zal men wegblijven van de luchthavens. Op 5 januari zal er een protestmars worden georganiseerd om iedereen op te trommelen. Deze zal waarschijnlijk bij Asoke of Silom plaatsvinden. Het kan zijn dat dit protest twee dagen gaat duren.

De situatie tot nu toe

Het is de afgelopen dagen relatief rustig geweest in Bangkok dankzij de nieuwjaarsvakantie. Toeristen ondervinden momenteel geen enkel ongemak. Desondanks moeten toeristen wel de protestlocaties mijden. Vooral ’s nacht hebben er een aantal geweldsincidenten plaatsgevonden waarbij doden en gewonden zijn gevallen.

Suthep, de protestleider, heeft aangekondigd dat hij na de jaarwisseling zijn plan zal uitvoeren met de naam: ‘Bangkok Shutdown’. Hoewel niet alle details bekend zijn, zal hij een deel van Bangkok bezetten en niet eerder weggaan dan wanneer zijn eisen zijn ingewilligd. Tot nu toe is duidelijk dat de bezetting van een aantal locaties in Bangkok zal starten op maandag 13 januari en 5 tot 20 dagen kan duren.

Wat zijn de gevolgen voor toeristen?

De ‘Bangkok shutdown’ zal in eerste instantie voor veel verkeersoverlast zorgen. Het is niet duidelijk of de situatie ook gevaarlijk kan zijn voor toeristen, waarbij men Bangkok beter kan mijden. Hoewel Suthep heeft aangekondigd dat de protesten vreedzaam zullen zijn, is dat geen garantie. Dat betekent dat toeristen in ieder geval weg moeten blijven bij de protestlocaties in Bangkok.

Wat betreft de overlast, die kan groter worden als Suthep ondanks de blokkade zijn zin niet krijgt. Hij zal dan naar nog zwaardere middelen moeten grijpen. Het zou dan kunnen zijn dat hij ook BTS Skytrain en MRT metrostations gaat bezetten of onbereikbaar maakt. Een andere optie is het afsluiten van de weg naar Don Mueang Airport. Het is op dit moment lastig te zeggen hoe ver hij zal gaan.

Toeristen die niet per se in de genoemde periode in Bangkok hoeven te zijn, kunnen misschien beter hun reisplannen aanpassen. Een (tijdelijk) verblijf in de nabijgelegen badplaatsen Hua Hin of Pattaya is een optie. Of doorreizen naar Chiang Mai natuurlijk ook.

Uiteraard houdt de redactie van Thailandblog je op de hoogte van de situatie in Bangkok. Lees daarvoor het dagelijkse actuele nieuws opgesteld door Dick van der Lugt, onze correspondent in Bangkok. Ook zullen wij nieuws speciaal gericht op toeristen op Thailandblog vermelden, zodat je op de hoogte blijft.

22 reacties op “‘Bangkok Shutdown’ en de gevolgen voor toeristen”

 1. Khun Robert zegt op

  Thailand is zelfs groter als Pattaya en Hua Hin. Neem eens een kijkje in Krabi aan de Andaman Zee.
  Een schitterende locatie met de mooiste stranden van Azie, Railay baai als voorbeeld. Honderden eilanden van krijtsteen vlak voor de kust, alle voorzien van ondiep tot dieper koraal rif, ideaal voor snorkelen en duiken. En bovenal de mensen zien toeristen liever komen dan gaan, dus zorgen zij ook voor U.
  Hier hoeft U absoluut niet bang te zijn voor demonstraties en/of aanslagen zoals gemeld in het verdere zuiden.

  • Rob V. zegt op

   Inderdaad, net als je je geen zorgen hoeven te maken als er in Parijs demonstraties in delen van de stad zijn (centrum, kabinetsgebouwen, …) de rest van Parijs nog prima te begaan is en de rest van het land al helemaal. Voel je je toch niet helemaal lekker bij protesten in de hoofdstand (grote kans dat je hotel vele kilometers van de protestlocaties ligt) dan kun je altijd lekker het land in trekken. Er valt genoeg te doen en te beleven in alle uithoeken van Thailand.

   Lekker er op uit en je gezond verstand gebruiken als je ergens bent. Maar eigenlijk gaat die vlieger altijd op, niet?

   Wel fijn dat TB ons goed op de hoogte houdt van de ontwikkelingen, Dick en andere (redactie, mede reageerders etc.) bedankt! 🙂

 2. Peeters zegt op

  Een andere optie is naar Koh Samui af te zakken.
  Mooi vakantie eiland in de golf van Thailand met voor ieder wat wils.
  In de meer dan 20 jaar dat we er komen hebben we nog nooit iets van politieke onrusten gemerkt.
  Op dit moment is het hoogseizoen en kan het er wel wat drukker/duurder zijn.

 3. Zerisa zegt op

  Bedankt voor de info! Ik kom namelijk op 14-1 aan in Bangkok om vervolgens in de middag door te reizen naar het zuiden. Kan iemand mij toevallig vertellen of een van de bovenstaande locaties op mijn reis is van de skytrain metro van de luchthaven tot aan kaosanroad?

 4. Mee Farang zegt op

  Ook dank voor de info, beste TB.
  Ik kom op 13-01 aan op Suvarnabhum, dus midden in de eerste betogingsdag en neem dan Railtrain om op Sukhumvit Road te geraken. Die staat niet op het lijstje, tenzij ze bij één van genoemde locaties behoort. Wie weet meer daarover?
  Zal dus maar zo vlug mogelijk wespennest Bangkok verlaten, ik reis door naar Koh Chang en dan Phnom Penh.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Mee Farang De airport rail link gaat niet naar Sukhumvit. De kruising Sukhumvit-Asok wordt geblokkeerd, dat is bij BTS Asok en MRT Sukhumvit.

   • Mee Farang zegt op

    Dank je Dick. Concreet gezien zit ik dus vast?
    Ik neem altijd Railtrain tot Phaya Thai en stap dan over op Skytrain tot Asoke. Ofwel soms tot Petchaburi en dan zo naar Asoke.
    Maar, idd die twee stations staan wel op de lijst.
    Heb jij mss dan nog een andere suggestie. Ik heb het gevoel dat ik met de Railtrain zo ver mogelijk moet proberen te geraken.
    Mijn vriendin mailt me net dat ze me ws ook niet zal kunnen komen ophalen, want dat ook de taxi’s niet zullen rijden in die hele omgeving.
    Ik denk luidop. Als je nog suggesties hebt, laat maar komen. Dank alvast.

    • Dick van der Lugt zegt op

     @ Mee Farang Je schrijft niet waar je op Sukhumvit moet zijn. De enige suggestie die ik kan bedenken is dat je naar Makkasan reist. Daar kun je overstappen op de MRT of een taxi of tuktuk nemen. Een taxichauffeur zal wel weten hoe ergens te komen.

 5. Erik van Dijk zegt op

  Petchaburi is een stad ten zuiden van Bangkok. Of is het ook een wijk in Bangkok. Ik zit daar namelijk 13 en 14 januari.

  In ieder geval dank voor de info

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Erik van Dijk Correct. Petchaburi is ook een wijk in Bangkok. De hoofdstad telt wel meer wijken, vernoemd naar steden elders in het land.

 6. Sarah zegt op

  De 13e precies vlieg ik naar Bangkok voor de eerste keer. Nu ben ik dus nog niet helemaal thuis in alle wijken ed en op de site van ons hotel kom ik er ook niet uit. Ik heb eerder op de kaart gekeken en dacht te zien dat het in Bang Rak ligt.. het gaat om het chatrium riverside hotel (28 Chareonkrung Soi 70, Bangkholame, Bangko) Weet iemand of dit inderdaad in het afgesloten gedeelte zit? Bedankt!!!

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Sarah Uw hotel bevindt zich niet in Bang Rak, maar het staat vlakbij de rivier, ver van de kruispunten die bezet worden. Zie: http://chatrium.com/chatrium_hotel/about-us/find-us/

 7. Khun Chiang Moi zegt op

  Jammer dat het mooie geliefde Thailand de laatste weken zo negatief in de belangstelling staat, mooi land, lieve mensen maar politieke onrust daar houden toeristen en ook buitenlandse investeerders niet van. Ik hoop dat deze politieke problemen snel opgelost worden en de rust snel weer terug keert anders ziet het er voor Thailand niet best uit ben ik bang. Landen als Vietnam, Maleisië en het opkomende Birma nemen graag het toeristische stokje over van Thailand ik hoop dat Thailand zich niet in zijn eigen voet gaat schieten met deze aanhoudende demonstraties.

 8. Zerisa zegt op

  Bedankt voor de info! Ik kom op 14-1 aan in Bangkok om vervolgens in de middag door te reizen naar het zuiden. Kan iemand mij toevallig vertellen of een van de bovenstaande locaties op mijn reis is van de skytrain metro van de luchthaven tot aan kaosanroad?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Zerisa Het dichts bijzijnde BTS-station bij Khao San is Sanam Kila. Vandaar zult u een taxi of tuktuk moeten nemen. U neemt eerst de Airport Rail Link en stapt op Phaya Thai over op de BTS. Daar heeft u geen last van de bezetting van Phaya Thai omdat de verbinding ARL-BTS uit een verhoogde walkway bestaat. De rit Sanam Kila-Khao San passeert geen protestlocaties.

 9. Zerisa zegt op

  @ Dick van der Ligt: Dankjewel!

 10. Kirstin zegt op

  Hoi!

  Ik kom op 14 januari aan in Bangkok. Ik wil een taxi nemen naar Khao San Road, omdat mijn guesthouse hier in de buurt ligt. Ga ik problemen ondervinden hierbij? Wat raden jullie aan?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Kirstin Zie mijn antwoord aan @ Zerisa dat je waarschijnlijk over het hoofd hebt gezien. Het lijkt me niet verstandig vanaf Suvarnabhumi een taxi te nemen. Mijn advies aan Zerisa luidde: Het dichts bijzijnde BTS-station bij Khao San is Sanam Kila. Vandaar zult u een taxi of tuktuk moeten nemen. U neemt eerst de Airport Rail Link en stapt op Phaya Thai over op de BTS. Daar heeft u geen last van de bezetting van Phaya Thai omdat de verbinding ARL-BTS uit een verhoogde walkway bestaat. De rit Sanam Kila-Khao San passeert geen protestlocaties.

 11. suzanne zegt op

  Wij komen op 14 januari vanuit samutsongkram met een gehuurde auto naar bangkok. Kunnen wij gewoon naar de luchthaven BKK geraken voor onze vlucht naar Phuket?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @suzanne Lees de posting https://www.thailandblog.nl/nieuws/drie-luchtvaartmaatschappijen-annuleren-vluchten-naar-bangkok/

   • suzanne zegt op

    Heb ik gedaan en onze vlucht naar Phuket is geboekt bij bangkok airways en gaat op 15 januari. Voorlopig moet ik mij dus geen zorgen maken alleen moeten we natuurlijk op de luchthaven van Bangkok raken die dag, maar wij komen al de dag voordien aan met de auto uit de richting van de river kwai.

    • Dick van der Lugt zegt op

     @ suzanne Kijk nog eens op het kaartje met de protestlocaties, dan kunt u misschien een route eromheen uitvogelen: https://www.thailandblog.nl/nieuws/zwaard-van-damocles-hangt-boven-regering/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website