Bijna dertig jaar staat René Desaeyere (66) in het trainersvak. En nog kan hij het niet laten. ‘De competitie in Thailand zit er net op. Mijn club, Muang Thong United, eindigde tweede in de Thaise Premier League’, benadrukt de Antwerpenaar.

In 1985 begon René Desaeyere zijn carrière als trainer bij Dessel Sport. Nadien had hij onder meer Standard, Beveren, Germinal, KV Kortrijk, Beerschot en Antwerp onder zijn hoede. Zijn laatste Belgische club was KV Turnhout. Eind jaren negentig was de ex-profvoetballer ook actief in Zuid-Korea en Japan. De laatste jaren was hij aan de slag in Thailand.

‘Laat je vooral niet laatdunkend uit over het niveau in Thailand. Ik voorspel dat Thailand binnen afzienbare tijd één van de opkomende landen zal worden in het internationale voetbal en het land zal zijn dat vriend en vijand zal verbazen. De kampioen van Thailand, Buriram United, bereikte de halve finale van de Aziatische Champions League. Als je weet dat geen enkele Japanse club de halve finales bereikte, zegt dat genoeg. De competitie in Thailand is veel sterker geworden in de breedte. De evolutie in de laatste vijf jaar is geweldig.’

René Desaeyere was vroeger al aan de slag als coach van Muang Thong United

‘Drie jaar geleden werd ik kampioen met die club. Ik had een contract. Maar enkele maanden later moest ik toch vertrekken. In april klopte Muang Thong opnieuw aan. Het is hoogst uitzonderlijk dat een Aziatische club een dergelijke stap – een ex-trainer terug halen – zet. Voor de dirigenten van de club is dat gezichtsverlies. Ik was tot het voorjaar actief bij een andere Thaise eersteklasser BEC Tero Sasana. De club van de Belg Robert Procureur. Hij begreep dat ik niet nee kon zeggen tegen Muang Thong. Vanaf het moment dat ik overnam, verloor mijn club niet meer. Helaas konden we Buriram, niet meer bij halen.’

Begin januari 2013 wordt de Antwerpenaar opnieuw in Thailand verwacht

‘In december staat de Asia Cup op het programma. Een landencompetitie voor de kleinere Aziatische landen. Waaraan bijvoorbeeld China en Japan niet deelnemen. Thailand moet in staat zijn om te winnen. Vanaf januari bereiden we ons voor op de Aziatische Champions League en de competitie. Eerst kan ik begin december mijn dochter nog bezoeken in de USA. Bij Muang Thong heb ik een Thaise assistent. Ik heb ook twee Spaanse trainers in mijn staf. Een conditietrainer en een keeperstrainer. Bijzonder professionele mensen. Ik woon in een leuk appartement in Bangkok. Hetzelfde als in mijn vorige passage. Leuk. Dichtbij de rivier. Perfect’, glimlacht René Desaeyere.

Bron: Nieuwsblad – Bart D’Haene

3 reacties op “René Desaeyere loodst Muang Thong United naar tweede plaats Thaise Premier League”

 1. astrix zegt op

  Hallo Rene,
  Als groot voetbal fanaat wil ik wel eens weten of er in Phetchabun stad of omstreken een club is van enig niveau en welke klasse, misschien kan ik nog eens je tegenstander worden.
  Een landgenoot en succes in de volgende periode.
  Astrix.

 2. Stassen Roger zegt op

  Ik zag René vorige week op de Belgische tv toen hij geïnterviewd werd in de aanloop naar de vriendschappelijke wedstrijd tussen België en Japan. Zoals jullie schreven heeft hij ervaring met het Japans voetbal. Hij waarschuwde ons voor de Japanners en terecht zoals later mocht blijken. Wij, de Belgen, kregen in eigen huis een pandoering van een sterk, technisch en combatief elftal. Ik ben oud genoeg om René Desayere nog als actief voetballer te hebben gekend. Hij heeft een schitterende carrière achter de rug en is nu succesvol als trainer. Dat is hem trouwens tenvolle gegund want hij is een aangename minzame en bescheiden kerel gebleven.
  Enkele jaren geleden zag ik de Thaise nationale ploeg in een wedstrijd tegen Liverpool (toen op trainingsstage als voorbereiding voor de Engelse competitie). Met groeiende verbazing zag ik dat de Engelsen compleet zoek werden gespeeld in de eerste helft. In de tweede helft gingen ze veel bruter en aggresiever en intimiderender voetballen zodat de Thais het uiteindelijk toch moesten afleggen. Spijtig, want ik gunde die arrogante Engelsen wel een nederlaag.
  Toen zag je al dat er heelwat potentieel schuilt in het Thaise voetbal. Ik hoop dan ook dat René nog lang uitstekend werk blijft verrichten.

  Roger

 3. Nico zegt op

  Beste Rene,

  In Mei 2014 ben ik met pre pensioen en woon ik definitief in Thailand en wel in Laksi, dus dicht bij jouw stadion. Graag wil ik dan eens komen kijken.
  Wil je mij mailen: [email protected]
  dan kunnen we eens afspreken.

  groetjes Nico


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website