Phnom Penh

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags: , ,
2 augustus 2022

Phnom Penh -Cambodja bij zonsopkomst

De hoofdstad van Cambodja gelegen in het zuidoosten van het land is met geen enkele andere stad te vergelijken. Eigenlijk vrij normaal want ook landen kunnen nauwelijks met elkaar worden vergeleken. Als je de verhalen leest die op internet omtrent Phnom Penh staan kom je tot de conclusie dat veel daarvan is achterhaald, respectievelijk uit een commercieel oogpunt zijn geplaatst en vaak te rooskleurig worden voorgesteld.

De economische situatie van het land ligt nog steeds vele jaren achter ten opzichte van omringende landen zoals Thailand en Vietnam, om maar twee voorbeelden te noemen. Het wegennet is bar slecht en zelfs hoofdweg nummer 3 die van Phnom Penh naar Kampot en Kep voert is grotendeels uit grind opgebouwd en zit vol gaten en kuilen.

Toch heeft het land en haar hoofdstad een bepaalde bekoorlijkheid. Je komt allerhande situaties tegen die wij, levend in een welvarend land voor onmogelijk houden. Bezoek maar eens een van de vele markten die de stad rijk is en je kijkt de ogen uit. Leuke en minder leuke situaties. De Keuringsdienst van Waren zou hier heel wat werk kunnen verzetten en voor de Partij van de Dieren ligt de markt hier totaal open. Alle politieke partijen die hun pijlen maar al te vaak en overdreven op het milieu hebben gericht kunnen hier aan het werk, want de wereld is aanmerkelijk groter dan ons kleine landje. Moet daarbij even terugdenken aan een oudejaarsconference van Wim Kan die destijds opmerkte dat wij de meest prominente minister van Buitenlandse Zaken ter wereld hadden, want Joseph Luns -die bijna 20 jaar lang die rol vervulde- had héél veel buitenland.

De drie meest interessante markten zijn de grote overdekte Central Market, de Night Market en de zogenaamde Russische markt oftewel Psar Toul Tom Pong. De laatstgenoemde markt dankt haar naam aan de vele Russen die in de zestiger jaren deze markt bezochten. Op diverse sites staan aangedikte verhalen omtrent de aantrekkelijkheid van deze markt die ver achterhaald zijn. Ergo in mijn ogen de minst interessante markt van de drie.

Royal Palace Phnom Penh

Royal Palace

In alle verhalen omtrent Phnom Penh wordt een bezoek aan het Royal Palace aanbevolen. Mocht je ooit in Thailand geïrriteerd zijn geraakt omtrent de verschillen in toegangsprijzen voor ingezetenen en buitenlanders dan moet je deze ‘bezienswaardigheid’ maar aan je voorbij laten gaan. Als Cambodjaan betaal je 1000 riel (25 dollarcent) en als buitenlander veertigmaal zoveel namelijk 10 dollar.
Als je het paleis in Bangkok hebt bezocht valt dit totaal in het niet en van de zogenaamde Silver Pagoda waar de gehele vloer is belegd met zilveren tegels zie je totaal niets. Om het zilver te beschermen is het geheel afgedekt met rood tapijt. Op enkele plaatsen kun je een enkele zilveren tegel zien hetgeen niet bepaald een spektakel genoemd mag worden.

Tuol Sleng Museum (ziggy_mars / Shutterstock.com)

Tuol Sleng Museum

Iets wat je ongetwijfeld dient te bezoeken is het Tuol Sleng museum waar de wandaden van het Khmer Rouge regime je heel duidelijk worden. Heb het museum in het verleden al diverse malen bezocht en films gezien over wat Pol Pot en ‘broeder nummer twee’ in het kwaad Nuon Chea en nog heel wat meer schavuiten de bevolking hebben aangedaan. Nuon Chea is op 93-jarige leeftijd op 4 augustus 2019 overleden. Kan me nog steeds kwaad maken over het feit dat de Nederlandse advocaat Victor Koppe deze moordenaar jarenlang op kosten van het Internationaal Tribunaal heeft verdedigd. Je moet toch van een apart allooi zijn om een dergelijk sujet met vol elan jarenlang te kunnen verdedigen en er daarbij ook nog prat op gaan dat het je levenswerk was. Heb er slechts één woord voor: zakkenvuller.

Koh Dach – Silk Island (amnat30 / Shutterstock.com)

Silk Island

Om toch maar op iets vrolijks over te stappen maken we vanuit Phnom Penh een uitstapje naar het zogenaamde Silk Island, Koh Dach. Het is een eilandje gelegen in de Mekong rivier en om er te komen is de gemakkelijkste manier om een tuk tuk in te huren voor de heen- en terugrit. Het zal afhankelijk van jouw onderhandelingskwaliteiten ongeveer 20 dollar kosten en wellicht nog iets minder. Het is een leuke rit en de oversteek per ferry naar het eiland is een belevenis op zich. Het bezoek aan een weverij zal niet zo spectaculair zijn want dat heb je ongetwijfeld in Thailand wel vaker gezien. Daarbij komt dat de naamgeving ‘Silk Island’ toch enigszins een commerciële benaming is geworden want de industrialisatie heeft ook hier het ambachtelijke werk tot een toeristische activiteit gemaakt. Desalniettemin is het een mooi en rustig eiland dat een bezoek meer dan waard is en waar je met open armen door de eilandbewoners wordt ontvangen.

In Phnom Penh vloeien de Mekong en de Tonlé Sap rivier in elkaar over en wil je genieten van een lekker etentje of een goed glas met een mooi uitzicht dan kun je daar aan de kade bij de rivier op vele plaatsen goed terecht. En over de koers van de nationale munt de riel hoef je niet te mopperen want die is nog steeds aan de dollar gekoppeld.

9 reacties op “Phnom Penh”

 1. Kees zegt op

  Het belangrijkste , voor mij althans , is de laatste alinea. Je kunt er aan de kade bij de rivier heerlijk eten met een leuk uitzicht. En ga je de zijstraatjes in , dan kun je naar het uitgaansleven met z`n kleine barretjes. Maar een dag of 4 vind ik genoeg.

 2. Sander zegt op

  Toen ik in 2017 in Cambodja was waren de Highways 5 (Siem Reap-Phnom Penh), 3 en 4 (Phnom Penh-Sihanoukville/Kampot) toch echt in een allesbehalve deplorabele toestand zoals hierboven geschetst en liggen er beter bij dan sommige van Neerlands meest gebruikte snelwegen. De reistijd over lange afstanden hoeft je dus niet af te schrikken i.v.m. de toestand van de weg, de verkeersdrukte wordt nu meer van belang, zeker rondom Phnom Penh.

  Blijf verder je verwonderen en genieten, ook al heb je al eens eerder vergelijkbare dingen gedaan of gezien. Anders kun je net zo goed thuis blijven.

  • Joseph Jongen zegt op

   Sander, ik heb weg 3 Phnom Penh – Kampot deze maand 2x afgelegd en die is momenteel echt verschrikkelijk vol gaten en kuilen. Twee jaar geleden reed ik van Kampot naar Kep op een scooter en toen was de weg ook prima. Dit jaar weer gedaan maar het was bar en boos met de weg gesteld. In korte tijd kan veel veranderen.

   • johnkohchang zegt op

    ik voeg aan de slechte wegen nog het volgende toe. De meeste grote wegen zijn tweebaans. Dus een heen en een terugbaan. Op de wegen rijden eindeloos veel grote vrachtautos die nogal traag zijn. Wil je wat opschieten dan moiet je dus regelmatig inhalen. Nogal gevaarlijk omdat de wegen overvol zijn. .
    Mocht je met een auto met stuur aan andere, dus thais kant rijden dan is een inhaalmanoevre helemaal gevaarlijk. Je dient dan immers meer dan de helft van de breedte van je auto op de rijbaan van tegemoet komend verkeer te rijden alvorens je ziet of je kunt inhalen.!

 3. bert pot zegt op

  Over slechte wegen gesproken,dat is in Thailand ook,als je niet goed uit kijkt maak je een behoorlijke salto.

 4. Ruud zegt op

  Ik ben er in januari 2001 geweest en ik moet zeggen dat ik het zeker in de avonduren,een vage bedoening vond..
  Het zal vast sterk veranderd en verbeterd zijn en dat verdienen de Cambodjanen !
  De herinnering aan Angkor is te mooi om er nog een keer heen te gaan,dus no more Cambodja for me.

 5. Leo zegt op

  Joseph Jongen schrijf: ”Kan me nog steeds kwaad maken over het feit dat de Nederlandse advocaat Victor Koppe deze moordenaar jarenlang op kosten van het Internationaal Tribunaal heeft verdedigd. Je moet toch van een apart allooi zijn om een dergelijk sujet met vol elan jarenlang te kunnen verdedigen en er daarbij ook nog prat op gaan dat het je levenswerk was. Heb er slechts één woord voor: zakkenvuller.”

  Zakkenvuller of niet, iedereen heeft recht op een verdediging.
  Als dat niet het geval zou zijn dan kunnen we rechtspraak wel afschaffen.
  Ik vind dit een erg primitieve en op emotie berustte uitspraak van de schrijver.

  • Erik zegt op

   Leo, dat weet Joseph ook best wel. Zijn reactie is uit eerlijke emotie en ik begrijp dat. Maar het is nu eenmaal waar, massamoordenaars van dat soort, en laten we onze eigen mensen als de Belg Du…. en de Nederlander Van der Graa… niet vergeten, hebben recht op een advocaat.

   Het steekt ook mij wel eens; een zware crimineel krijgt gratis een advocaat en in een civiele zaak moet Bert Burger zwaar dokken voor rechtshulp. Maar verdragen hebben dat zo besloten en soit, doe het er maar mee.

   • Leo zegt op

    @Erik
    Heel begrijpelijk jouw reactie, en eigenlijk hebben zulke moordenaars automatisch al afstand van alle rechten gedaan met hun misdaden van het ergste soort, vinden de meeste mensen
    Maar hier krijgt de Advocaat Victor Koppe er goed van langs en dat vind ik werkelijk onbegrijpelijk, wie gaat er dan nog bepalen wie een advocaat krijgt en wie niet?

    En verder is het niet zo dat zolang je verdachte bent er ook nog nieuwe verlichtende feiten aan het licht kunnen komen die in consideratie moeten worden genomen.
    Het zijn in dit geval beesten die goed huis gehouden hebben in Cambodja maar dit was in hun ogen een noodzaak en geen zware misdaad, iedereen die een mogelijk gevaar vormde voor de heilstaat zou kunnen zijn moest verdwijnen.
    Men wilde terug naar het jaar nul om een schone nieuwe start (reset) te maken (komt dit iemand bekend voor?) dus alle goede bedoelingen moeten dan, (hoe misdadig en belachelijk ook) worden mee gewogen.
    Ik heb nog een opname van Polpot in een interview in de jaren 90, niet te geloven wat een lieve opa met grijs haar die je ziet. (geen grapje) je denk dan hoe kan zo’n man zulke misdaden hebben gepleegd, hij zelf ontkent dat dan ook.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website