Kampot, een pareltje in Cambodja

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags: , ,
21 september 2019

Kampot, een pareltje in Cambodja

De grootste trekpleister van Cambodja is ongetwijfeld Siem Reap met de in de 12e eeuw gebouwde Angkor Wat tempel gelegen binnen de imposante restanten van Ankor, de hoofdstad van het voormalige immense Khmer-rijk waartoe behalve het huidige Cambodja ook grote delen van Thailand, Vietnam en Laos behoorden.

Behalve dit imposant historisch erfgoed staat ook de hoofdstad Phnom Penh en het aan zee gelegen Sihanoukville in de belangstelling van veel toeristen.

Kampot

De plaats heeft altijd min of meer in de schaduw gestaan van het nabijgelegen Sihanoukville want blijkbaar willen toeristen, in tegenstelling tot de bewoners, graag op het strand vertoeven om met een bruin gekleurd huidje huiswaarts te keren. Kampot is schitterend gelegen aan de brede Kampor rivier op enkele kilometers van de Golf van Thailand en is een gezellige kleine plaats met een koloniaal verleden. Wandelend door het centrum (ongeveer 50.000 inwoners) tref je de nalatenschap van de Fransen nog aan in de vorm van kleurrijke huizen met luiken en balkons.

Kampot – Cambodja (David Bokuchava / Shutterstock.com)

In het centrum is het bij de rivier goed toeven bij een aantal leuke eet- en drinkgelegenheden. Vreemd genoeg, voor mij althans, staan bij veel restaurants ook pizza’s en Mexicaanse gerechten op het menu. Welk verleden heeft Cambodja met Italië of Mexico?  Vergeet het maar want in Nederland en België struikel je eveneens over veel restaurantjes uit ‘vreemde’ landen. Zelf prefereer ik het om hier de plaatselijke Khmer gerechten te proeven en moet bekennen dat die mij niet zijn tegengevallen. Eten en drankjes zijn niet duur en tijdens happy hours betaal je voor een pilsje slechts 50 dollarcent. Ga me ditmaal te buiten aan lekkere cocktails die in Kampot populair zijn.

Vanuit Phnom Penh kun je met een busje naar Kampot. Voor de ongeveer 3½ uur durende rit betaal je afhankelijk van de betreffende maatschappij 10 dollar.

Uitstapjes

Overal in Kampot kun je wel een scooter huren of gebruik maken van de diensten van een tuk tuk die je de kop ook niet kost. Breng een bezoek aan een peper plantage en zie de peper verkleuren van rood naar wit en zwart. Als ik het moet geloven is Kampot peper wereldberoemd en staat het in hoog aanzien bij de top van het Culinaire Franse Gilde.

Foto: Joseph Jongen

Een andere tocht voert naar het nabijgelegen Bokor National Park. Het is een rit die je zelf per scooter kunt afleggen of huur ook daarvoor simpel een tuk tuk in.

Als je over eigen vervoer beschikt rij dan eens de brug over naar de andere kant van de rivier en sla daarna linksaf. Gewoon door blijven rijden waarna je bij de rijstvelden in een landelijk gebied komt. Maak een praatje met de zeer aimabele mensen en schiet enkele leuke foto’s. Of geniet in de avond van een boottrip over de rivier en geniet op een geheel andere manier van het fraaie uitzicht bij zonsondergang met een drankje onder handbereik. Je ogen kijk je uit op de in het centrum gelegen grote markt.

Op 20 kilometer van Kampot ligt de plaats Kep bekend om haar krab. Uiteraard tref je bij de krabmarkt een aantal restaurants aan waar je uitgebreid kunt genieten, althans als je liefhebber bent.

Foto: Joseph Jongen

Logies

Er zijn meer dan voldoende hotels te vinden in het centrum of daarbuiten. Zelf gaf ik de voorkeur aan Villa Vedici, een mooi aan de rivier gelegen resort, 3 kilometer buiten het centrum met een geweldig uitzicht over de rivier en de achterliggende heuvels. (www.villavedici.com) Kortom een geweldige plek om enkele dagen door te brengen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Kampot, een pareltje in Cambodja”

 1. Hans Pronk zegt op

  Ziet er aantrekkelijk uit Joseph. Zelf ga ik ook af en toe naar één van de omringende landen en misschien de volgende keer wel naar Kampot.

 2. Stu zegt op

  In een recent artikeltje van CNN Travel staat Kampot in een lijst van “13 of Asia’ s most picturesque towns.” De lijst:
  Hoi An, Vietnam
  Yufuin, Japan
  Georgetown Malaysia
  Vigan, Philippines
  Luang Prabang, Laos
  Kampot, Cambodia
  Kota Gede, Indonesia
  Galle, Sri !anka
  Zhouzhang, China
  Mawlynnong, India
  Ghandruk, Nepal
  Sai Kung, Hongkong
  Phuket, Thailand

 3. Peer zegt op

  Ja Joseph bedankt voor dit verhaal,
  Je vertelde er gisteren over. Wanneer ik in nov in Cambodia ben ga ik naar Kep én Kampot.
  We ziien mekaar zéker nog es.
  Groeten
  Peer


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website