Kampot, een pareltje in Cambodja

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags: , ,
22 mei 2022

Kampot, een pareltje in Cambodja

De grootste trekpleister van Cambodja is ongetwijfeld Siem Reap met de in de 12e eeuw gebouwde Angkor Wat tempel gelegen binnen de imposante restanten van Ankor, de hoofdstad van het voormalige immense Khmer-rijk waartoe behalve het huidige Cambodja ook grote delen van Thailand, Vietnam en Laos behoorden.

Behalve dit imposant historisch erfgoed staat ook de hoofdstad Phnom Penh en het aan zee gelegen Sihanoukville in de belangstelling van veel toeristen.

Kampot

De plaats heeft altijd min of meer in de schaduw gestaan van het nabijgelegen Sihanoukville want blijkbaar willen toeristen, in tegenstelling tot de bewoners, graag op het strand vertoeven om met een bruin gekleurd huidje huiswaarts te keren. Kampot is schitterend gelegen aan de brede Kampor rivier op enkele kilometers van de Golf van Thailand en is een gezellige kleine plaats met een koloniaal verleden. Wandelend door het centrum (ongeveer 50.000 inwoners) tref je de nalatenschap van de Fransen nog aan in de vorm van kleurrijke huizen met luiken en balkons.

Kampot – Cambodja (David Bokuchava / Shutterstock.com)

In het centrum is het bij de rivier goed toeven bij een aantal leuke eet- en drinkgelegenheden. Vreemd genoeg, voor mij althans, staan bij veel restaurants ook pizza’s en Mexicaanse gerechten op het menu. Welk verleden heeft Cambodja met Italië of Mexico?  Vergeet het maar want in Nederland en België struikel je eveneens over veel restaurantjes uit ‘vreemde’ landen. Zelf prefereer ik het om hier de plaatselijke Khmer gerechten te proeven en moet bekennen dat die mij niet zijn tegengevallen. Eten en drankjes zijn niet duur en tijdens happy hours betaal je voor een pilsje slechts 50 dollarcent. Ga me ditmaal te buiten aan lekkere cocktails die in Kampot populair zijn.

Vanuit Phnom Penh kun je met een busje naar Kampot. Voor de ongeveer 3½ uur durende rit betaal je afhankelijk van de betreffende maatschappij 10 dollar.

Uitstapjes

Overal in Kampot kun je wel een scooter huren of gebruik maken van de diensten van een tuk tuk die je de kop ook niet kost. Breng een bezoek aan een peper plantage en zie de peper verkleuren van rood naar wit en zwart. Als ik het moet geloven is Kampot peper wereldberoemd en staat het in hoog aanzien bij de top van het Culinaire Franse Gilde.

Foto: Joseph Jongen

Een andere tocht voert naar het nabijgelegen Bokor National Park. Het is een rit die je zelf per scooter kunt afleggen of huur ook daarvoor simpel een tuk tuk in.

Als je over eigen vervoer beschikt rij dan eens de brug over naar de andere kant van de rivier en sla daarna linksaf. Gewoon door blijven rijden waarna je bij de rijstvelden in een landelijk gebied komt. Maak een praatje met de zeer aimabele mensen en schiet enkele leuke foto’s. Of geniet in de avond van een boottrip over de rivier en geniet op een geheel andere manier van het fraaie uitzicht bij zonsondergang met een drankje onder handbereik. Je ogen kijk je uit op de in het centrum gelegen grote markt.

Op 20 kilometer van Kampot ligt de plaats Kep bekend om haar krab. Uiteraard tref je bij de krabmarkt een aantal restaurants aan waar je uitgebreid kunt genieten, althans als je liefhebber bent.

Foto: Joseph Jongen

Logies

Er zijn meer dan voldoende hotels te vinden in het centrum of daarbuiten. Zelf gaf ik de voorkeur aan Villa Vedici, een mooi aan de rivier gelegen resort, 3 kilometer buiten het centrum met een geweldig uitzicht over de rivier en de achterliggende heuvels. (www.villavedici.com) Kortom een geweldige plek om enkele dagen door te brengen.

9 reacties op “Kampot, een pareltje in Cambodja”

 1. Hans Pronk zegt op

  Ziet er aantrekkelijk uit Joseph. Zelf ga ik ook af en toe naar één van de omringende landen en misschien de volgende keer wel naar Kampot.

 2. Stu zegt op

  In een recent artikeltje van CNN Travel staat Kampot in een lijst van “13 of Asia’ s most picturesque towns.” De lijst:
  Hoi An, Vietnam
  Yufuin, Japan
  Georgetown Malaysia
  Vigan, Philippines
  Luang Prabang, Laos
  Kampot, Cambodia
  Kota Gede, Indonesia
  Galle, Sri !anka
  Zhouzhang, China
  Mawlynnong, India
  Ghandruk, Nepal
  Sai Kung, Hongkong
  Phuket, Thailand

 3. Peer zegt op

  Ja Joseph bedankt voor dit verhaal,
  Je vertelde er gisteren over. Wanneer ik in nov in Cambodia ben ga ik naar Kep én Kampot.
  We ziien mekaar zéker nog es.
  Groeten
  Peer

 4. Philippe zegt op

  Joseph, ik ben het 100% met U eens, en als ik mag graag het volgende aan toevoegen:
  – Kep heeft wel een mooi strand en je kan van daaruit naar Rabbit Island, heel klein maar leuk eilandje om eens te doen.
  – Gekend om “krab” klopt, maar daar blijft het bij … wij Europeanen denken anders wanneer we het over krab hebben.
  – Vergeet Sihanoukville, destijds de trekpleister voor Russische pedofielen en nu een Chinese stad.
  – Ik heb totaal geen enkel benul wat de richtlijnen zijn voor de aankoop van een eigendom, maar als dit mogelijk is op eigen naam (andere regels dan in Thailand) en ik heb het geld ervoor dan zou ik mij een van de talloze beschikbare villa’s in Kep aanschaffen .. op termijn wordt dit een “mondaine” plaats in Cambodia, lees een beetje “Azurenkust-achtig” (vergeet niet, niet zolang geleden “Indochine”) ..
  – en voor diegene die het niet weten “men rijdt daar rechts”.
  Joseph nogmaals dank om deze plaatsen aan het licht te hebben gebracht, al is deze blog Thailand gericht, en zeker Kampot met die mooie huizen, de rivier … den al …

 5. David zegt op

  Het in uw artikel genoemde Sihanoukville oftewel Kampong Son, daar kunt u beter wegblijven. Sinds een aantal jaren totaal overgenomen door de Chinezen. Volgebouwd met casino’s met import tevens van de Chinese maffia. De oorspronkelijke bevolking weggejaagd, huizen afgebroken voor hotels, te duur om daar te leven. Nu een spookstad, aangezien de Chinezen nu wegblijven en de boel langzaam in verval raakt.
  De sinds lange tijd daar zittende premier zal dit een r-zorg zijn. Hij, een oud Pol Pot commandant, heeft zijn zakken goed gevuld. Hopelijk (valse hoop?) stort de boel daar verder in en zou er weer stukje history terug kunnen komen.

 6. peter zegt op

  prachtig verhaal maar ik wil graag weten of Cambodja veilig is voor buitenlandse toeristen,hoor zoveel geruchten,dat het niet veilig is?,

  • Marc zegt op

   Beste, ik ben reeds een 5 tal maal in Cambodia geweest, de eerste keer met het vliegtuig naar Siem Reap, toen was het nog niet echt veilig en begon men pas met restaurantjes en degelijke, toen nog een aardeweg. De tweede keer over land, geen enkele brug, oversteken met een “pont”…nu liggen er wel bruggen en is alles sterk veranderd, onveilig heb ik me er nooit gevoeld maar overal moet u natuurlijk een beetje oppassen. Kampot, Bokor en Kep zijn best de moeite om eens te doen.

 7. Joseph zegt op

  Cambodja is niet minder veilig dan Thailand en heb het land vele malen bezocht en nog nimmer iets naars ondervonden. Mijn laatste trip -vlak voor de corona uitbraak- was van Pattaya per openbaar vervoer naar de grensplaats Aranya Prathet met haar intens grote markt. Grens over en met een taxi voor een zeer redelijke prijs naar Siem Reap met de het bekende Ankor Wat tempelcomplex. Daarna per openbaar vervoer afgezakt naar de tweede plaats van het land Battambang. Vervolgens naar de hoofdstad Phnom Penh en daarna naar Kampot. Simpel allemaal op eigen houtje als destijds 85-jarige nog vitale vent. Heerlijke reis!

 8. Gerard van Hal zegt op

  l.s.,
  was 26 jaar gelden voor het eerst in Cambodja . .met de huidige premier Hun Sen, de 1e Don Bosco school in Phnom Penh geopend (Hun Sen) was toen vice voorzitter parlement . .zoon van de toenmalige koning van nr. 1. In Phon Penh herinner ik me, slecht1 vlucht Bangkok v.v. en er waren maar ca. 20 auto’s . .kijk nu eens ..
  5 jaar Jaar in Kep/Kompot met een school begonnen die ik sponsorde: de Don Bosco HATRANS – School.
  Eerst ca. 30 leerlingen, meisjes, een soort huishoud school . .de school steeds verder uitgebreid . .nu ca. 350 leerlingen die er een modern beroep leren . .Prachtige gebouwen/klassen direct aan zee . .hebben een sportveld met sintelbaan, (zelfgemaakte-) tribune, veld verlichting . .Premier Hun sen bracht er 2 jaar geleden een verrassing bezoek . .School nu de mooiste van de provincie . . dus bij een bezoek aan Kep; WELCOME


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website