Een Thais rijbewijs voor 3 dagen

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Reisverhalen
Tags: , ,
21 februari 2020

Ben net op weg om met mijn huurscooter van Chiangmai naar Mae Rim te rijden als ik moet stoppen bij een horde politieagenten. Blijkbaar is de bodem van de bonificatiepot in zicht en moet deze nodig worden aangevuld. Toon netjes mijn Nederlandse rijbewijs maar daar neemt de betreffende agent geen genoegen mee want ik moet een Thais of een internationaal rijbewijs tonen.

Hij haalt een aantal afbeeldingen te voorschijn hoe zo’n rijbewijs uitziet en om mij blijkbaar ietwat schrik in te boezemen eraan toevoegend dat op mijn overtreding duizend baht boete staat. Kijk hem diep in de ogen en vraag hem met een bedroefd gezicht of hij ook eens naar mijn leeftijd wil kijken en dat ik wel zijn opa had kunnen zijn. Met die opmerking raak ik bij de jonge agent de gevoelige snaar want de boete wordt gehalveerd tot 500 baht.

Haal mijn zakdoek te voorschijn en dep mijn ogen en vertel dat ik niet meer werk, dus geen geld heb en dat mijn kinderen voor mij zorgen. Een tweede agent die een paar woorden Engels meer machtig is komt erbij staan en ik herhaal mijn droeve armoedige levensstandaard nogmaals. Per slot van rekening moet de heren een dergelijke situatie uit eigen omgeving bekend zijn.

En jawel het blijkt succesvol te werken want met 200 baht komt Joseph ervan af. Toon nog eenmaal mijn droevigste gezicht en steek één vinger omhoog met de toevoeging “nung baht?” Nee, dat gaat echt niet en de heren blijven hardvochtig.

Tweehonderd, basta uit. Aan een tafeltje zit een agent met drie sterren op zijn epauletten en bij hem moet deze zondaar de boete voldoen. Wijs naar zijn drie sterren en vertel hem dat ik als reserveofficier in het Nederlandse leger ook die rang heb bekleed.

Ouwe jongens onder elkaar, maar die tweehonderd blijven overeind. Krijg de vraag hoe lang ik nog in Chiangmai blijf. Drie dagen is mijn antwoord en tot mijn verbijstering krijg ik een formulier waarop de boete staat aangegeven en mocht ik nog aangehouden worden dan moet ik dat formulier tonen en mag de komende drie dagen gewoon rijden. Als ik hem bedank salueert de man voor mij en wenst mij alle goeds. Ouwe jongens krentenbrood nietwaar?

Ben nog geen 500 meter verder en jawel weer controle; stop en rijbewijs tonen. Haal mijn formulier te voorschijn en met een brede joviale armzwaai toont de agent dat ik verder mag rijden.

Het is bijna niet te geloven; dezelfde dag word ik nog tweemaal aangehouden en ook deze beide keren kan ik zonder enig probleem mijn weg vervolgen.

Een wijze les

Mijn verlopen internationaal rijbewijs heb ik niet verlengd omdat auto- en scooterhuur tijdens mijn reis naar Cambodja en Vietnam niet staat gepland. Reizen zit vol verrassingen en je weet maar nooit hoe veranderlijk het allemaal kan verlopen. Dus voor een volgende reis denk ik beter na want bij een ongeluk kan het niet beschikken over een internationaal rijbewijs nare gevolgen hebben.

21 reacties op “Een Thais rijbewijs voor 3 dagen”

 1. stevenl zegt op

  IDP (het is een permit, geen rijbewijs) is officieel niet vereist, maar de politie wil er toch nog wel eens op staan. Het is daarom een goed idee er een te hebben, maar met een geldig Nederlands rijbewijs is dit ‘bij een ongeluk kan het niet beschikken over een internationaal rijbewijs nare gevolgen hebben.’ niet correct, het zal geen gevolgen hebben.

  Hou er wel rekening mee dat voor het rijden van een scooter een rijbewijs A is vereist, zonder limieten.

  • ruud zegt op

   Ik heb niet zo lang geleden gehoord, dat de verzekering in Thailand de schade bij een ongeluk vergoedt ook al heeft de bestuurder van het voertuig geen rijbewijs.
   Ik denk echter niet, dat deze vriendelijke geste ook voor buitenlanders zal gelden.

   Maar misschien komt dat, omdat dat rijbewijs niet veel voorstelt.
   Voor 1.000 Baht helpen ze je blijkbaar door het examen heen voor een kleine brommer en 4.000 Baht voor een grote motor, of een auto.
   De prijzen verschillen waarschijnlijk per provincie.

   • stevenl zegt op

    PoRorBor verzekering betaalt altijd uit, rijbewijs of niet. Bij een klasse 1, 2 of 3 verzekering hangt het af van de verzekeringsvoorwaarden, zal veelal ook uitkeren.

    Maar dat is hier niet van toepassing, want de bestuurder heeft een geldig rijbewijs, en er is vrijwel geen verzekering die aan of veroorzaakt door een huurscooter dekt.

    Je opmerking’ geldt waarschijnlijk niet voor een buitenlander’ is niet terecht.

    • Peer zegt op

     Steven,
     Je moet bij PoRorBor assurantie maar ‘ns naar de ‘kleine lettertjes’ kijken!
     Want wanneer de veroorzaker geen geldig rijbewijs heeft, of het is ingetrokken, dat er zéker niet wordt uitgekeerd.
     Ik heb het niet over vergeten rijbewijs, dat thuis ligt.
     En waneer de schade ver boven de Th Bth 500.000 ligt is er al helemaal geen sprake van uitkeren v schadepenningen. En al helemaal niet wanneer de buitenlander, zonder geldig rijbewijs, de veroorzaker is.

 2. Sjaak S zegt op

  Ik neem aan dat de boete van 200 Baht goedkoper was dan het verkrijgen van een internationaal rijbewijs. Echter voor 250 baht had je ook een heus Thais rijbewijs kunnen krijgen ..

  • jo zegt op

   Als toerist kan je een thais rijbewijs krijgen?
   Mijn vraag is dan ook.. Hoe?

   • john zegt op

    nee als toerist lukt je dat niet. Zou je ook de tijd niet voor hebben denk ik.

  • Tom zegt op

   Hoi Sjaak ,

   Hoe lang blijft zon Thais rijbewijs geldig ?
   En moet je dan voor vast in Thailand wonen?
   En waar kun je die halen voor 250 bath?

   Groeten Tom

 3. KhunTak zegt op

  Ik noem het onverantwoord gedrag.
  Als je een ongeluk krijgt of veroorzaakt en je hebt letsel, wat dan meneer Joseph.
  Als je hier voor meerdere maanden woont, breng in ieder geval een internationaal rijbewijs mee, 1 jaar geldig.
  Tenminste als je een motorrijbewijs kunt tonen bij de ANWB.
  Succes en veel plezier

 4. Dirk zegt op

  Een internationaal rijbewijs moet altijd vergezeld zijn van het rijbewijs van het land zelf. Je moet ze dus allebei hebben en kunnen tonen.
  200 baht volstaat al ruim 10 jaar in zulke situaties.
  Maar het belangrijkste is:
  Als je een ongeval hebt met letsel en schade wens ik u veel succes met de verzekering
  Het zal dan een heel ander verhaaltje worden zonder geldig rijbewijs.
  Eerlijk gezegd vind ik het ontzettend dom om u zonder rijbewijs hier in het verkeer te begeven.

 5. Henk zegt op

  Met mijn vrouw fiets ik van Bangkok naar Chiang Mai en Rai.Wij wilde ook graag Pai bezoeken,echter was mijn vrouw niet zo blij met het klim werk van de rit naar Pai . Daar ik een motorrijbewijs heb werd een motor gehuurd.5 km buiten Chiang mai werd ik aangehouden door oom agent.Mijn rijbewijs A voor motor was niet van belang het moest een internationaal bewijs zijn .Hij nam mijn rijbewijs in beslag .Ik moest 1000 bath betalen anders kreeg ik hem niet terug.Ik vroeg om een bewijs ,maar dat gaf hij niet.Ik wilde een foto van hem maken maar dat mocht natuurlijk niet.Hij nam een foto van mijn kenteken en vertelde dat dit het bewijs was en goed voor 3 dagen toeren.Aangekomen in Pai weer een oom agent zelfde verhaal 400 bath te betalen.U begrijpt ik was des duivels en maakte de politie uit voor rovers.Ik stelde dit met enige stemverheffing en daar kwam de baas van oom agent en wilde mij in de kraag pakken wegens geen respect hebben voor de politie.Ik kon tenslote niets bewijzen ,want ik had geen bewijs dat de 1000 bath door mij betaald was.Mijn vrouw was zoals meestal de slimste en betaalde met excuses wegens mijn gedrag de boete en wij vervolgde onze weg met een kater maar niet van de drank onze weg naar een byzonder mooi Pai maar nu wel met een betalingbewijs voor 3 dagen.

 6. Tom zegt op

  Bij mijn weten ben je dom bezig om je gemotoriseerd in het verkeer te begeven zonder rijbewijs, waar ook ter wereld, je bent namelijk niet verzekerd.
  Ook in Thailand ben je met een internationaal rijbewijs met een eigen rijbewijs er naast niet altijd verzekerd , jij moet als buitenlander namelijk aantonen dat je niet schuldig bent .
  Lees goed de huurcontracten.
  Ik heb in Thailand een eigen auto op naam van mijn Familie daar , dat is veel handiger , ook in verband met verzekering / belasting en jaarlijkse beurten .
  Maar zorg wel dat je altijd de papieren bij je hebt .
  Ik ben vaak genoeg aangehouden en heb nooit geen problemen gehad .
  Bedenk goed dat je in Thailand op een scooter een motorrijbewijs moet hebben en zelfs een helm moet dragen als buitenlander.

  • Jasper zegt op

   Als autochtoon moet je ook een helm dragen, hoor. Zat bekeurden gezien in mijn woonplaats – elke ochtend raak!
   Dat je als buitenlander moet aantoenen dat je niet schuldig bent is onzin. Als een aanrijding niet onderling in den minne wordt geregeld is de 2 x dat ik erbij betrokken was de politieagent altijd volkomen korrekt geweest. Niks ” het is de schuld van de buitenlander, altijd”.

   Wel kun je je afvragen of je een arm boertje dat jou per ongeluk aanrijd nou nog dieper de s… in moet duwen door te staan op een vergoeding voor de krassen op jouw vervoermiddel.

 7. Devries zegt op

  Is al 30 jaar verplicht in Thailand, internationaal + het Belgie rijbewijs moet getoond worden.
  In een auto, motor of brommer, en pas op dat u niet wegrijd, het is niet de politie als in Europa.
  Als u stopt wordt direct de contact sleutels uit uw brommer gepakt.
  U hoeft geen spelletje met deze heren uit te halen, onbeschoft te handelen of te denken, ik heb met u niets te maken.
  Beleefdheid en neer buigend is een norm, zeker voor een buitenlander.
  Deze heren staan mijlen boven u.

  U kan bij het hoofdbureau van politie ( Bangkok, Hua-Hin, Pataya ) een verlopig Thais Rijbewijs aanvragen, die voor een jaar geldig is. Door elk jaar naar Thailand op vakantie of 3 maanden te overwinter.
  Na drie jaar verlenging krijgt u een definitieve.
  Hopende u hiermede voldoende te hebben ingelicht.

  • Peter zegt op

   Ik heb begrepen dat t rijbewijs in Thailand tegenwoordig maar 5jaar geldig is, zowel voor Thai alsook buitenlanders. Mijn 2 rijbewijzen allebei voor 5 jaar geldig. Ben vlg jaar aan de beurt voor verlenging, ben benieyuwd dan.

 8. Harry Romijn zegt op

  Helaas, helaas, helaas, een internationaal rijbewijs is officieel nodig in heel veel landen, o.a. Thailand. Dat in diverse landen een oogje wordt toegeknepen, of zelfs gedacht, dat een NL’s rijbewijs voldoende is, is een ander verhaal. https://www.expeditieaardbol.nl/internationaal-rijbewijs/

 9. Jasper zegt op

  Internationaal rijbewijs is inderdaad vereist. Deze wordt in Nederland echter telkens slechts voor 1 jaar afgegeven door de ANWB, hetgeen een farce is omdat het rijbewijs voor 10 jaar geldig is. Het IDL wordt dus als melkkoetje gebruikt door deze rijbond.
  Ik heb 12 jaar rondgereden met hetzelfde IDL. Aangezien men geen Christelijke jaartelling kent, zegt de datum afgifte ze minder dan niets. Naar de datum is ook nog nooit naar gekeken, hoewel ik het telkens opnieuw moest tonen, ook bij agenten die mij kenden. Waarom: ” one day you forget to bring, and then you have to pay!!”.
  Bij ons in Trat was de gaande boete overigens 500 baht, handje contantje.

 10. Emiel zegt op

  Hier in Pattaya was het heel rustig van december tot eind januari. Geen politie te bespeuren. Nu zijn ze weer heftig op jacht. Soms doen ze mij twee drie keer stoppen op één dag. Enkel het internationaal rijbewijs wordt gevraagd. Uitsluitend farangs worden gestopt.
  Hoe het ook weze, het is letterlijk “toeristen pesten”. Dat er hier nog iemand wil komen wordt moeilijk te begrijpen. Vriendelijk Thailand, Land of smiles… wie zei dat ook weer? Allemaal larie.

  • Peer zegt op

   Nee Emiel,
   Da’s geen toeristje pesten!
   De pattayaanse Hermandad weet dat de Thai ‘n rijbewijs hebben, dus om die aan te houden is in 95% werk voor niks.
   Daarentegen zijn de meeste buitenlanders op ‘n motor niet in het bezit van ‘n int rijbewijs. En vaak hebben ze ook nog de nodige pinten op.
   Dus betalen. Bovendien rijden ze thuis ook niet op ‘n 125cc motor en kennen de kracht/gevaar er niet van.
   Misschien leren ze ervan? Maar voor € 6,= zijn ze ervan af.

 11. Gijs langs de weg zegt op

  Het International Rijbewijs wat door de ANWB wordt afgegeven is GEEN Internationaal rijbewijs maar slechts een vertaling. Nederland kent geen International Rijbewijs. Het is dus geen officieel document, ook is er geen kwalificatie voor de brommer (AM). De ANWB erkent alleen het motorrijbewijs. Dus in principe wordt je brommer rijbewijs niet weergeven op het Internationale Rijbewijs en ben je vervolgens slecht gedekt. Het wordt tijd dat Nederland een officieel International Rijbewijs gaat afgeven zoals ze in Belgie wel doen. De ANWB geeft het IRB af voor 1 jaar wat aardig lijkt op geld klopperij !

 12. Peer zegt op

  Het was weer gezellig Joseph,
  En doe het meisje, as maandag, de groeten van ons.
  Ik weet dat ze niet achterop ‘n brommer kruipt, haha.
  Gr


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website