Ze hebben er lang op moeten wachten maar zondag 24 maart is het eindelijk zover, morgen mogen 51 miljoen Thaise kiezers hun stem laten gelden.

Waarschijnlijk zal de opkomst boven de 90% uitkomen. Er zijn ook 7,5 miljoen jonge Thai die voor het eerst mogen stemmen.

Omdat inThailand het verboden is om in de aanloop naar de verkiezingen nog peilingen te houden, is het niet te voorspellen wie de verkiezingen gaan winnen. Onder jongeren lijkt de nieuwe  progressieve Thaise partij Future Forward (FFP) van de 40-jarige miljardair Thanathorn Juangroongruangkit, erg populair. De partij zet zich af tegen de junta en wil minder inkomensverschillen in Thailand.

Echter de militairen, die in 2014 aan de macht kwamen door een staatsgreep, zullen ook na de verkiezingen nauw verbonden blijven met de politiek. Zo hebben zij de volledige controle over de senaat en de premier kan zelfs door hun worden aangewezen. De kans dat Prayut premier zal blijven is dan ook aannemelijk.

Na morgen zal dat snel duidelijk worden.

20 reacties op “Verkiezingen Thailand: Morgen is het eindelijk zo ver!”

 1. Rob V. zegt op

  Als ik een stem had zou die naar Anakot Mai (nieuwe toekomst, Future Forward) gaan. Tegen de dinosaurussen, vóór vrijheid en democratie.

  Al weet ook Thanathorn dat dit slechts een eersts stap is, er is nog een lange weg te gaan en het speelveld ongelijk en oneerlijk. Van de week nog evident valse clips in de Thaise kwaliteits media Nation TV, waar geknipt en geplakte audio fragmenten een gesprek tussen Thanathorn en Thaksin fakeden. En nu dreigt die zender om de partijleider voor de rechter te slepen…555

  Zie: http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/03/21/nation-threatens-to-sue-candidate-smeared-in-doctored-clip/

  Gelukkig staan er in de Nation krant wel leuke cartoons:
  http://www.nationmultimedia.com/cartoon/20599

 2. Rob V. zegt op

  Morgen zijn er internationale waarnemers uit o.a. Australië en diverse buren ( Cambodja, Maleisië , Vietnam, …) aanwezig. De EU zie ik er niet tussen staan terwijl Europa meermaals heeft gevraagd om een officiële uitnodiging. Waren de EU waarnemers niet welkom?

  Bron: http://www.nationmultimedia.com/detail/politics/30366366

  • lung Lala zegt op

   gezien de politieke reputatie van de EU op het ogenblik, zullen ze nergens meer gevraagd worden, dictatuur is dichtbij in de EU

   • Rob V. zegt op

    555 grappenmaker. Landen zoals Vietnam en Cambodja staan niet echt bekent om hun stevige democratische waarden. Die kunnen rustig meekijken zonder dat ze commentaar zullen hebben.

    De EU wel, een club waar de burgers over mogen stemmen (EU parlement) , de Europese Commissie (28 leden, eentje is onze afvaardiging van onze regering in Den Haag) en Europese raad (de 28 regeringsleiders, voor ons op dit moment Mark Rutte). Directe en getrapte democratie. Maar het kan natuurlijk nog democratischer als we onze ministers in Den haag of Brussel zouden mogen kiezen.

    De EU heeft een reputatie van hameren op mensenrechten en democratie. Daar ziten dictatoriale regimes zoals de huidige NCPO junta in Thailand niet echt op te wachten. Die vertellen ons dat de democratie niet werkt in Thailand maar er een ‘Thaise democratie’ nodig is met een sterke, vaderlijke leider. Pottenkijkers vanuit de EU die dan op ondemocratische praktijken wijzen zijn dan ook niet echt welkom. De junta wil de schijn van democratie wekken om ze zichzelf en haar positie veilig te stellen en goed te praten. Daar zijn geen kritische noten bij gewenst. Europa begrijpt Thailand/Azië gewoon niet…

   • Annie zegt op

    Nou volgens mij zie u dit echt verkeerd ,
    Het volk in Nederland heeft nu een tegenstem laten horen
    dat lijkt absoluut niet op dictatuur !
    Beetje vreemd om heel EU zo te benoemen

   • Marc zegt op

    lung Lala zegt op 23 maart 2019 om 13:20
    quote:
    gezien de politieke reputatie van de EU op het ogenblik, zullen ze nergens meer gevraagd worden, dictatuur is dichtbij in de EU
    unquote

    Lung Lala, sorry, wat een gezwam zeg. Ongelofelijk dat je zo denkt; je begrijpt er duidelijk niets van. Lees je eigen woorden nog eens na, graag.

 3. Piet zegt op

  Er zijn vorig weekend ook al een paar miljoen mensen wezen stemmen. En dat de zittende premier ook weer de volgende zal zijn is speculeren.

 4. Rob V. zegt op

  Zomaar wat meningen van [Loek Isaan] over de verkiezingen en wat hen bezig houdt.
  https://isaanrecord.com/2019/03/23/voices-from-isaan-first-time-voters/

  Het artikel is ook beschikbaar in de Thaise taal voor lezers die met hun Thaise partner en vrienden willen praten over de politiek en de koers van dit mooie land.
  :https://isaanrecord.com/2019/03/23/voices-from-isaan-first-time-voters-2/

 5. Wim zegt op

  Ze kozen, ze zuchten en alles bleef zoals het was.
  Al eens meegemaakt, dat de militairen de macht uit handen gaven?…..

 6. G.J. Krol zegt op

  Verkiezingen die door een generaal in een burgerpak worden georganiseerd boezemen mij niet veel vertrouwen in. Het is diezelfde generaal die de Grondwet heeft herschreven en daarmee de weg vrijgemaakt heeft om al te populaire kandidaten, hetzij vóór of na de verkiezingen alsnog te laten oppakken en de uitkomst in eigen voordeel te laten uitvallen.

 7. Rob V. zegt op

  Zijne majesteit heeft deze avond een verklaring gedaan, waarin hij zijn vader citeert en oproept om op ‘goede mensen te stemmen, zodat zij de slechte mensen kunnen stoppen om problemen te veroorzaken’.

  Dus stem morgen op de goede mensen alsjeblieft. Maar wie zijn dat? In mijn optiek zijn dictators zoals generaal Prayut, vice premier generaal Prawit en driftkikker en oud minister Suthep zeker geen goede mensen. Iemand als Thanathorn twijfel ik niet aan zijn goedheid, zus Ubon zullen de meeste Thai ook als goed persoon zien. Dus is dit een stem advies? Op wie stemmen we dan? Phue Thai?

  Overigens gaat er ook een hashtag te ronden die ik hier niet zal herhalen. Iets met prima zelf een stem beslissing kunnen maken.

  Bron: menig FB pagina en https://m.bangkokpost.com/news/politics/1649920/kings-message-support-good-people-to-govern

  • Rob V. zegt op

   Correctie: zodat zij de slechte mensen die problemen veroorzaken kunnen stoppen.

  • Theiweert zegt op

   Ik dacht jij niet mocht stemmen Rob V. Of heb je de Thaise nationaliteit. Succes dan. Hoop alleen dat het niet weer een rotzooitje wordt als voor de militairen de rust herstelden.
   De tijd zal het leren.

 8. Conimex zegt op

  Je hoort en ziet weer veel dat partijen stemmen kopen, voor 200/300 bht, meeste mensen nemen het geld aan en stemmen zeer waarschijnlijk (hopelijk) op een andere partij. Laten we hopen dat de mensen de beste partij kiezen en afscheid nemen van het dictatortje.

  • Rob V. zegt op

   Op Facebook gaan foto’s rond van Prayut zijn party
   Phalang Pacharat die stemmen komt kopen voor 300thb.
   Khaosod weet te melden op hun live blog dat er op 2 mensen zijn opgepakt voor het kopen van stemmen. Onbekend is welke partij.

   “Police say they have arrested two men involved in a voting-buying scheme west of Bangkok in Nakhon Pathom. According to police, one suspect is a kamnan, or local administrator, (…)”

   Bron: http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/03/24/live-blog-thailand-2019-election-day/

   En https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=430595667711023&id=100022817805753

   Ik vrees dat het dictatoortje nog niet weg is…

   • conimex zegt op

    Ook hier was Phalang Pracharat een van de partijen die 300 bht bood, maar ook Phue Thai en Bummijaithai deden er aan mee.

 9. Pat zegt op

  Iedereen met een beetje verstand weet dat deze verkiezingen nep zijn. Prayut is premier en zal premier blijven. Thailand democratisch? Laat mij niet lachen.

 10. Johnny BG zegt op

  Op het platteland nemen veel met name de arme mensen de verkiezingen niet zo serieus aangezien ze toch niet zo goed gehoord worden.
  De avond voor de verkiezingen, ook wel zoiets als “de avond van de huilende honden” genoemd, worden de centjes aan deze groep weer netjes uitgedeeld zodat men aan dit feest toch nog wat overhoudt.

  Volgens de berichten viel het deze keer wat tegen en leverde het maar 200 baht op wat een halvering is toen de familie S. zich nog in dit democratische arena bevond.

  Dus waren de honden onrustig vannacht dan weet je in ieder geval dat er ongewoon veel volk op de been was en dan is het de vraag wat waarnemers dan nog voor meerwaarde hebben.

  • Erik zegt op

   Nou, Johnny BG, met Thaksin in de arena kwamen ze ook aan mijn deur en was het geld op of was het mijn witte neus, een fles bakolie werd mijn deel en ook nog van een kwaliteitje dat de cholesterol naar Mars jaagt….. Zelfs mijn vrouw wilde daar niet aan en heeft de fles bij de buurman gedropt, een meneer met een tuktuk die het zal hebben gebruikt als smeerolie….. In die tijd was het geven van een telefoonkaart met 50 baht tegoed ook erg in…….

 11. Rob V. zegt op

  Khaosod: verkiezingen niet vrij of eerlijk volgens waarnemers. Er zijn diverse meldingen van fraude en foutjes of ‘foutjes’: kopen van stemmen (als is de ervaring hier dat mensen geld aannemen en dan aksnog stemmen op wie ze willen), een officier die controleert wat zijn mannen stemmen, afplakken van kandidaten die gediskwalificeerd zouden zijn. En nog wat andere ongeregeldheden. Plus uiteraard klachten dat de EU waarnemers niet konden komen kijken.

  Zie:
  http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/03/24/poll-observers-not-confident-election-free-or-fair


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website