De premierskandidatuur van Pita Limjaroenrat van de Move Forward Party (MFP) krijgt steeds meer steun van senatoren. Onder hen is senator Sathit Limpongpan, die zijn steun heeft uitgesproken voor een coalitieregering die meer dan 250 zetels in het Huis kan bemachtigen, dat is de helft van het totale aantal beschikbare zetels. Minstens 14 andere senatoren zijn naar verluidt geneigd om Pita’s kandidatuur te steunen.

Senator Sathit beweerde dat hij het beleid van de MFP grondig heeft bestudeerd en vond dat het voldoende transparantie toonde om zijn steun te verdienen. Senator Prapasri Suchanthabut heeft eveneens aangekondigd dat zij de kandidatuur van Pita wil steunen. Aan de andere kant, heeft senator Wanchai Sornsiri duidelijk gemaakt dat hij zich niet verzet tegen Pita’s kandidatuur en beloofde hij zijn stem uit te brengen op de premierskandidaat die meer dan de helft van de stemmen in het Huis van Afgevaardigden heeft ontvangen.

Hoewel senator Wanchai de MFP-kandidaat steunt, zei hij dat andere senatoren nog steeds reserves hebben tegenover Pita en zijn partij. Hij gelooft echter dat deze problemen opgelost kunnen worden door middel van een dialoog voorafgaand aan de premiersverkiezingen in de komende maanden.

De door de MFP geleide alliantie heeft op dit moment 313 parlementsleden van acht verschillende partijen en werkt aan de vorming van een regeringscoalitie. Het volgende doel is om minstens 376 stemmen te verkrijgen in het parlement van 750 zetels, dat bestaat uit 500 Huisleden en 250 senatoren. De alliantie zal daarvoor steun moeten zoeken bij partijen buiten de coalitie en bij senatoren om dit zeteltekort te overbruggen.

Bron: NNT

14 reacties op “Meer senatoren steunen kandidatuur van Pita voor premierschap”

 1. Soi zegt op

  Meerdere senatoren zijn nu de MFD serieus aan het nemen. Uiteindelijk kan de Senaat ook niet om de uitslagen van de verkiezingen van verleden week zondag heen. Daarvoor is het verlies van de huidige militaire coalitiepartijen te massaal. Het Thaise volk kiest overduidelijk voor verandering en zet in op Pita. Morgen zal Pita namens 8 partijen met in totaal 313 zetels in het Lagerhuis een MoU presenteren. Deze 8 partijen geven aan dat zij “understanding” (overeenstemming) hebben bereikt over een groot aantal thema’s die in politiek Thailand spelen. Komende weken en maanden kunnen daartoe beleidsafspraken worden gemaakt, ministeries en ministerposten verdeeld, vervolgens een regeringsverklaring opgesteld. Maar zover is het nog lang niet.

  Voor het Hogerhuis (Senaat) speelt de kwestie-112 een zeer grote rol. MFD heeft aangekondigd dat als de 8 partijen dit zo willen, de kwestie-112 morgen n i e t in de MoU opgenomen zal worden. MFD zal dan te zijner tijd zelf een initiatiefwet indienen over dit thema. De 112-straffen dienen te worden verlaagd en enkel het “Bureau of the Royal Household” (vergelijk met de Rijksvoorlichtingsdienst in Nederland) mag klagen over vermeende inbreuken. Dit is politiek een zeer verstandige zet van Pita. De Senaat wil machtig blijken, er toe doen in deze tijden, haar rol als de beschermer van de natie ten toon spreiden: gun ze dat! Zoals ik al eerder zei: Geduld! Komt tijd, komt raad! Eerst maar eens zorgen dat alle voorbereidingen, alleen al van een verandering van politieke cultuur en structuur, van militaire macht naar democratisch overleg, gunstig vallen van onder tot boven en vooral andersom. Want hoe je het wendt of keert, Thailand is een top-down samenleving. De bevolking van Thailand bleek zich afgelopen decennia zich graag te scharen achter een zogenaamde sterke leider. In de Thaise cultuur speelt identificatie met macht en geld een grote rol.

  Niettemin: de Senaat zal na morgen in een extra-zitting haar eigen beraadslagingen hebben maar vooralsnog komen er geen kwalijke dan wel negatieve geluiden van hun kant richting de MFD of Pita himself. Dat op zich is een goed voorteken.
  https://www.bangkokpost.com/thailand/politics/2574762/move-forward-rallying-senators-to-back-coalition

  • Erik Kuijpers zegt op

   Soi, ik gaf in een eerdere reactie al aan, vergeet wetstechnische aanpassingen van 112.

   Er zijn mogelijkheden om dat via het ministerie te matigen; strafmaat, bewijslast, instructies aan rechters. Artikel 112 ligt gevoelig bij de elite en is voor hen een handvat om af te rekenen met politieke en zakelijke tegenstanders en met al te wilde jeugdige stemmen. Het idee om de aanklacht alleen te laten indienen door hen die aangevallen worden is prima.

   Het is te bezopen voor woorden dat nu jonge kinderen vast zitten voor 112. Zover ik weet hebben alleen Thailand en Cambodja deze rigide wetgeving.

   Het is nu afwachten of de senaat een regering ziet zitten in overeenstemming met de uitslag van de verkiezingen, en of de uniformen daar ook mee kunnen leven. Ik heb nergens gelezen dat de uitslag van de verkiezingen gemanipuleerd zou zijn; zoals wij weten is de staatsgreep in Myanmar om die geruchten uitgevoerd.

 2. Chris zegt op

  Uiteindelijk kan de Senaat ook niet om de uitslagen van de verkiezingen van verleden week zondag heen. ”

  Nou, dat kan de senaat wel degelijk. En een aantal senatoren denkt meer aan zichzelf (en wat er volgend jaar gaat gebeuren met de senaat) dan aan wat het volk wil. Daar heeft men geen boodschap aan. Ik ben er ook vrij zeker van dat men een telefoontje heeft gekregen.
  Het is wel zo dat er eigenlijk geen alternatief is voor een meerderheidsregering met Pita aan het hoofd. Een minderheidsregering is eigenlijk alleen acceptabel als alle manieren om een meerderheidsregering te vormen uitgeput zijn, bv. doordat partijen niet met elkaar willen samenwerken. Dat is hier niet het geval.
  Overigens is het succes van de nieuwe regering Pita niet gegarandeerd. De twee grootste partijen hebben een zeer verschillende partij cultuur. Ik mag echt hopen dat Thaksin zich achter de schermen niet gaat bemoeien met het regeringsbeleid. Ik zag vorige week Nattawut op het verkiezingspodium bij PT. Dat geeft, helaas, te denken…..

 3. Tino Kuis zegt op

  Hier de opinie van Thitanan in de Bangkok Post.

  https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/2573512/charter-a-straitjacket-on-democracy

  Ik ben benieuwd wat de Senaat zal doen. Ik ben er niet gerust op.

 4. andrew van schaik zegt op

  Beste mensen,
  Let op morgen 23 mei: de Thamasat komt in grote getale de straat op om openlijk de 1e kamer 250 aan te vallen.
  Of de heren professoren zich daar achter geschaard hebben weet ik niet.
  Als dat uit de hand loopt (wat zeker niet denkbeeldig is) is dat een reden voor machtsovername.
  We kennen de Thamasat nog wel uit het verleden.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Andrew, ik hoop dat je dat positief bedoelt, dat je de Thammasat nog uit het verleden kent.

   HET bolwerk van studenten en van mensen kritisch op de Thaise overheid die de moed hadden voor hun mening uit te komen en afgeslacht zijn door leger, burgerij en grenstroepen die het niet zo nauw namen met mensenrechten. De Thaise provo´s en maagdenhuisbezetters uit ons recente verleden en de ´geen woning, geen kroning´ activisten die iets teweeg hebben gebracht in het gezapige klimaat van die tijd.

   Ik vind het een beetje dom om nu het politieke proces niet af te wachten; de verkiezingen hebben een duidelijk beeld gegeven en de onderhandelingen lopen. Nu tegen gevoelige legerschenen schoppen is niet verstandig maar ja, sommige mensen zijn activist tot in hun kist. Helaas moet je dat laatste in Thailand soms letterlijk nemen…

   • Andrew van Schaik zegt op

    Ja zeker Erik positief.
    Doch ik neem aan dat er over deze aktie voldoende nagedacht is. Wat daar achter zit mag men zeker niet als een “beetje dom” neerzetten.
    Daarbij is het bij lange na niet zeker dat Pita het red. Er zijn nu krachten op de achtergrond die zich bundelen om Pita te torpederen.
    Een bekende monnik staat al op de voorgrond en een ander persoon die in het verleden wel weken aan het hoofd liep van demonstraties lijkt voor de pers ondergedoken.
    Doch die gaan we nog wel zien. Arm Thailand. Hou mijn hart vast.

   • Rob V. zegt op

    Ligt denk vooral aan de vorm, een grote opkomst op het grasveld met kalme gesprekken laat zien “Wij zijn hier, respecteer de democratie”. Een goede oefening voor een gewone democratische bijeenkomst/protest. Escalatie en provocatie zou ik bewaren voor het geval de powers that be wederom voor de zoveelste keer de democratie de nek om willen draaien.

 5. Andrew van Schaik zegt op

  Het merendeel van de 250 leden van de Senaat zal zeker niet staan te juichen als iemand als Pita opstaat om een grote lijst van veranderingen door te voeren en het gewone volk meer macht te gaan geven. En vele anderen die verzuipen in hun eigen rijkdom evenmin.
  Daar kun je vergif op in nemen.
  De studenten van de Thamasat zien de demonstratie van vandaag als een laatste waarschuwing aan deze lieden Pita niet in de wielen te gaan rijden en op de achtergrond te blijven. Houden ze zich daar niet aan dan volgen harde akties zoals we die van de Thamasat gewend zijn. Zij zullen dan weer de verliezers worden.
  Helaas is dit de realiteit

 6. Andrew van Schaik zegt op

  Wat is hier gebeurd. gister 23 mei?
  De meeste senatoren waren gevlucht voor 17 uur.
  De studenten eisen dat de senatoren vrijwillig hun lidmaatschap van de senaat opgeven.
  Doen ze dat niet dan worden ze daatoe in een volgende aktie met geweld gedwongen.
  De senaat is het orgaan dat goed functioneren van een nieuwe regering onmogelijk kan maken.
  Het bloed begint te kpken.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Studenten staan bij mij voor mensen met een bovengemiddeld stel hersens; die zullen toch wel beseffen dat je eerst een nieuwe grondwet moet hebben voor je de senaat kunt aanpakken?

   Dat betekent dat het proces dat nu in gang is gezet door Pita en anderen moet worden afgerond. Lees vanmorgen over het MoU waarin het hete onderwerp 112 zorgvuldig is vermeden en men zelfs het woord inviolable, onschendbaar, heeft gebruikt ten aanzien van ‘hem’. Dat is nogal wat!

   Ik kan me voorstellen dat het jeukt bij de studenten maar als dit gedrag er toe leidt dat morgen iemand ‘communisten’ roept dan zijn de rapen gaar en komt het volk met riek en vlegel om de klus voorgoed af te maken…. En reken maar dat de ultra’s klaar zitten om het vuurtje op te stoken!

   • Chris zegt op

    Waarom niet de grondwet buiten werking stellen, op een paar hoofstukken na?
    Dat is eerder gebeurd in dit land.
    En vervolgens de hoofdstukken, die men wil, elke apart in een wet vastleggen.
    Er zijn landen zonder grondwet en niet de minste, zoals het Verenigd Koninkrijk.
    Als je het niet eens kunt worden over de basis voorwaarden om met andersdenkenden samen te leven in een land, maak dan geen grondwet. Gewone wetten zijn eenvoudiger te veranderen dan een grondwet.

    • Erik Kuijpers zegt op

     Chris, ik denk dat daarvoor een zekere meerderheid in beide kamers nodig is en is dat wel te realiseren in dit land? Ja, vandaag mogelijk wel, maar ook in de nieuwe samenstelling als de jaknikkers er uit zijn? Dan heb je een dwarsliggende minderheid en een dwarsliggende senaat en die kunnen in verenigde vergadering alles blokkeren.

    • Soi zegt op

     De senaat van Thailand, zo je weet, is er neergezet en wordt bevolkt door de militaire autoriteit, om het maar eens netjes te zeggen. En die gaat echt niet de grondwet en zichzelf buiten werking stellen. Het is allemaal nog veel te vroeg om drastische maatregelen in te zetten. Pita en zijn teams zijn bezig met de onderwerpen zoals genoemd in de MoU en snappen heel goed dat 112 buiten beschouwing dient te blijven. Pas in veel later stadium is een nadere bestudering aan de orde. Zo ook wordt een initiatiefwet in een mogelijke eerste kabinetsperiode niet op prijs gesteld. Dat kan ook niet: Thailand is conservatief ingericht, de gemoedstoestanden veel te nationalistisch en politiek is het land nog veel te prematuur om grote stappen te maken. Wat nu gebeurt is prima: de bevolking heeft gezegd dat het land anders bestuurd moet worden, laat eerst maar eens zien of de bevolking in staat is een ander bestuur vorm te geven. Maar voor dit moment denk ik dat men het eens is over de basisvoorwaarden (MoU) om met andersdenkenden samen te werken. Die grondwet komt er wel. Sinds 1932 wordt die dan nr 12. Nu het respect nog. Van bovenaf.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website