Het grote schaakspel is begonnen

Door Redactie
Geplaatst in Politiek
Tags: , , ,
12 september 2011

Thaksin Shinawatra

Voordat de rode loper kan worden uitgerold voor de triomfantelijke terugkeer van Thaksin moet aan twee voorwaarden zijn voldaan: amnestie voor Thaksin en de benoeming van een bevriende legercommandant.

Dit schrijft Voranai Vanijaka in zijn wekelijkse column in Bangkok Post, waarin hij haarscherp analyseert hoe Thaksin en regeringspartij Pheu Thai dat denken te bereiken. Simpel gezegd: door proefballonnetjes op te laten, zoals Thaksins reis naar Japan, zijn aankondiging dat hij bij de bruiloft van zijn dochter in november wil zijn, de overplaatsing van landelijk politiechef Wichean en dan te zien wat de reacties zijn. Het spel is zoeken naar zwakke plekken, waarop de aanval kan worden ingezet.

Vice-minister-president Chalerm Yubamrung hamert op het amnestie-aambeeld. Hij zou door het strategisch team van Pheu Thai op zijn vingers zijn getikt. Wordt Chalerm opgehangen door de partij? Nee, zegt Voranai, het is strategie. De regeringspartij heeft een vangnet gecreëerd: ontkenning. Als er verzet tegen deze ‘Thaksin vrij’-kruistocht komt, kan ze altijd wijzen naar die bombastische Chalerm, die ruziezoeker, die eenling, en Pheu Thai wast zijn handen in onschuld.

Juridische experts zeggen dat er weinig kans is op herziening van Thaksin’s veroordeling tot 2 jaar gevangenisstraf. Voranai: Maar wanneer je de macht hebt, kun je met alles wegkomen, rechtsgeldigheid is niet van belang. Zie de coup van 2006 bijvoorbeeld.
Het wegwerken van de huidige legercommandant, een pro-Democraten man, kan een jaar duren, twee jaar duren. Maar het gebeurt. Thaksin heeft vier jaar om het laten gebeuren, aldus Voranai.

Wordt de rode loper dan uiteindelijk uitgerold? Voranai durft het niet te voorspellen. ‘When it comes to political outcomes, logic and reason tend to fly out the window. In a world of endless possibilities, we will just have to wait and see.’

www.dickvanderlugt.nl

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Het grote schaakspel is begonnen”

 1. Chang Noi zegt op

  Als er geen coup komt of T per ongeluk van het balkon valt …. dan komt hij binnen 2 jaar gewoon terug en is hij over 4 jaar kandidaat bij de verkiezingen.

  Chang Noi

  • Robert zegt op

   Om per ongeluk van het balkon te kunnen vallen moet ie toch wel eerst nog in Pattaya zien te komen 😉

 2. Printen zegt op

  De column van Voronai Vanijaka lees ik elke zondag. Hij fileert met een fileermesje de Thaise samenleving en in het bijzonder de Thaise Politiek.

  Natuurlijk zullen ze Thaksin niet een-twee-drie- terughalen. Dat is vragen om een nieuwe coup. Bovendien zijn er invloedrijke figuren in de Phue Thai Partij die Thaksin zover mogelijk van Thailand willen houden. Die hebben een eigen agenda.

  • cor verhoef zegt op

   Voranai is een uitzonderlijk columnist/journalist. Met Sanitsuda Ekachai vormt hij het geweten van Thailand. Waarom hebben die mensen geen invloed, vraag ik me wel eens af. Hun commentaren worden niet vertaald gepubliceerd in Thaise kranten, die volgens mijn vrouw, kampioen zijn in het opentrappen van open deuren.
   Als dat wel mocht gebeuren vraag ik me af of die twee geen beveiliging nodig zouden hebben…

 3. cor verhoef zegt op

  Niets is zo moeilijk te doorgronden als de Thaise politieke machinaties. Er zijn in het recente verleden zelfs onder-ministers geweest die publiekelijk toegaven niets van het Thaise politieke spel te snappen.
  Wat een eventuele terugkeer van Thaksin betreft; er zijn een aantal lieden binnen de Pueu Thai, Chalerm voorop, die menen dat zodra dat doel bereikt is ( een amnestie voor Thaksin) door het parlement rammen), het “pay back time” is voor Thaksin. Dan moeten de miljoenen richting zijn redders in nood gaan stromen. Of dat dan ook zal gebeuren is nog maar de vraag.Thaksin staat bekend als een enorme krent, een soort Dagobert Duck, die graag in zijn geld zwemt en altijd bezig is om zijn fortuin te doen zwellen, niet slinken.
  We zullen het wel zien. Over zijn zus heb ik inmiddels al wel een uitgesproken mening: Kloonbuikspreekpop. Wie het er niet mee eens is, bewijs het tegendeel maar eens.

  • Chang Noi zegt op

   Ik denk dat zijn “redders” hem goed kennen en dus eerst harde cash willen hebben voordat zij iets gaan ondernemen. Dus er zullen binnenkort wel giga overheids bestedingen aan “bepaalde” Thaise clan’s.

   Chang Noi

   • cor verhoef zegt op

    @Chang Noi,

    Het is en blijft speculeren, vooral voor ons. Saai wordt het nooit 😉

 4. cor verhoef zegt op

  Hans,Ik wilde er tussen haakjes (3 x woordwaarde ) achtertypen, maar het was al te laat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website