Overwinteren

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Overwinteren
Tags: , , , ,
7 november 2012
Huis met zwembad in Hua Hin

De temperatuur daalt, de bladeren vallen, het regent, dus tijd om de plannen voor te overwinteren concreet te maken.

Eigenlijk heb ik daar nooit erg veel moeite mee, want sinds het tijdstip dat ik het werkzame leven heb afgesloten zeg ik mijn overigens fantastische vaderland voor een drietal maanden vaarwel. Het is goed toeven in Nederland maar aan de winter heb ik een hekel van jewelste.

Bangkok

Een vlucht naar Bangkok is snel geboekt en de Drie Koningen gaan meestal aan mij voorbij, ergo ik ben ze in Thailand’s hoofdstad al heel snel vergeten. Wat je ook van Bangkok mag denken, voor mij persoonlijk is het een fantastische stad waar bij aankomst al een warme deken om mijn lichaam wordt uitgerold. Begrijp eigenlijk niet zo goed waarom sommige mensen een hekel aan de stad hebben. Bangkok is vermoeiend dat is een vaststaand feit, maar Nederland bezoeken zonder Amsterdam aan te doen is even ondenkbaar.

Rusteloos

Thailand is een fantastisch vakantieland maar helaas ben ik nogal rusteloos en kan het nooit ergens lang uithouden. Drie maanden Thailand is voor mij een lange periode, zeker ook vanwege het feit dat er weinig plaatsen in het land zijn waar ik nog niet ben geweest. Het uiterste noorden tot het diepe zuiden heb ik in de achter mij liggende jaren bereisd. In Isaan met de kippen op stok, niet in slaap kunnen komen door het hondengeblaf en in de vroege ochtend gewekt door het hanengekraai. Het zijn mooie herinneringen die mij dierbaar zijn. Met mijn huurauto reisde ik van hot naar haar door de meest afgelegen streken.

De grens over

Bangkok is zoals de reisgidsen het betitelen de draaischijf van Azië. Vandaar kun je met goedkope maatschappijen zoals Air Asia voor niet al te veel geld naar nabij gelegen landen vliegen. Maleisië, China, Vietnam, Laos en Cambodja liggen in feite om de hoek. En wat let je om even naar Jakarta of naar Manilla te vliegen, of een gokje te wagen in Macau? De wereld wordt steeds kleiner en daarbij ook redelijk betaalbaar. Elk jaar heb ik wel een maandje van mijn overwinterperiode in een van deze landen doorgebracht om daarna steeds weer op het honk Thailand terug te keren. Eerlijk is eerlijk het blijft mijn tweede thuisland.

Dagdromen

Terug in Thailand kan ik genieten van bijvoorbeeld de markt waar exotische groenten, vis, garnalen, krab, kreeft en schelpdieren in ruime keuze en voor meer dan schappelijke prijzen te koop zijn. Soms zie ik het allemaal voor me. Een leuk huis huren en heerlijk kokkerellen. Een voorgerechtje van garnalen, een tussengerecht van krab en daarbij de voetjes in het zwembad laten bengelen met een aperitiefje binnen handbereik. Dromen zijn bedrog zegt men wel eens, maar over enkele maanden wil ik het gaan waarmaken. Mijn droom gaat werkelijkheid worden.

Voorzichtig

Of het allemaal zo mooi gaat worden als ik het me voorstel blijft echter de vraag. Voorzichtigheid blijft geboden. Geen drie maanden maar slechts één maand wil ik een mooi huis huren. Mijn vriendin is niet te vermurwen om veel langer dan een maand haar stekkie thuis in de steek te laten en een bevriend echtpaar voelt ook wel iets voor het plan. Het eerste probleem ontstaat. Waar gaan we heen? Pattaya, Hua Hin en Chiangmai zijn binnen ons gezelschap de uitgelezen plaatsen om iets te huren. Alle drie hebben een bepaalde bekoorlijkheid en het feit dat we daaromtrent lang moeten discussiëren, vormt het bewijs. De dames willen toch van het strand genieten en daarom valt Chiangmai af.

Dan de moeilijke keuze: Pattaya of Hua Hin. Ik ken de verhalen van daar wonende landgenoten maar al te goed. Het grootste bordeel van de wereld versus het bejaardenhuis. Neem die opmerkingen niet met een korrel maar met een hele zak zout. Beide plaatsen hebben hun bekoorlijkheid en voordelen. Het is uiteindelijk Hua Hin geworden omdat het huis dat we daar inmiddels hebben besproken -met zwembad en whirlpool- ons het beste aanstond. Het is de allereerste keer dat ik voor een maand iets heb gehuurd en ben benieuwd hoe dat gaat bevallen.

Kriebels

Toch blijft het rondtrekken kriebelen en daarom ga ik begin januari met een hele goede vriend eerst een reis naar Vietnam ondernemen. Per slot van rekening is het toch afwachten hoe een rustig en langer verblijf op een en dezelfde plek in Hua Hin gaat bevallen. In elk geval kan ik dan aan een paar nog niet gelezen boeken beginnen. Ben heel benieuwd naar deze voor mij nieuwe ervaring en zal het in een later stadium allemaal eerlijk opbiechten.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Overwinteren”

 1. pim zegt op

  Beste Joseph.
  Na voorgaande vakantie ervaringen waar ik ook grotendeels Thailand heb gezien heb ik mij meer als negen jaar tot mijn groot genoegen in Hua hin gevestigd .
  Uiteraard heb ik ook minder leuke gevallen meegemaakt maar ben toch door een Thaise vrouw die op mij lelijke kop viel naar mijn mening goed terecht gekomen .
  Volgens mij hebben jullie er goed aan gedaan een maand Hua hin te kiezen .
  Uiteraard is ook het Pattaya gebeuren hier aanwezig maar ook waar je iets zoekt kan ook in de Isaan aan de wensen worden voldaan
  In Hua hin zie ik soms in de omgeving na drie weken er niet te zijn geweest weer verrassende nieuwe dingen verschijnen .
  Voor jong en oud is dit een onvergetelijke omgeving .
  Om dit niet op chatten te laten lijken en mijn bedoeling is om bloggers wat info te geven mag Khun Peter mijn adres aan je door geven .
  Alles wat jullie zoeken kan je in Hua hin beleven .

  • Joseph Jongen zegt op

   Pim, ik ben al eerder enkele malen in Hua Hin geweest, dus het is me enigszins bekend. Bedankt voor het aanbod en zal Khun Peter jouw telefoonnummer of emailadres vragen. Wie weet kunnen we in maart samen het glas ergens heffen en wellicht heb jij voor ons nog een paar leuke tips. Groet, Joseph

   • pim zegt op

    Joseph .
    Tip nummer een is gratis een ontbijt bij mij met een kamer en zwembad erbij
    Voor de rest verwacht ik je via mijn mail .
    Groet uit Hua hin .

 2. Goede keuze Jo. Hua Hin is een uitstekende bestemming. Wellicht iets duurder dan andere bestemmingen, maar dat valt wel te accepteren. Je kunt in de omgeving van Hua Hin ook heerlijk fietsen (daar moet ik nog wat over schrijven). Wil je naar het strand, ga dan zoveel mogelijk richting Khao Takiab, dat strand is mooier dan het strand in het centrum van Hua Hin.

 3. BramSiam zegt op

  Beste Joseph,dank voor het delen van je ervaringen en voornemens. Het maakt niet zoveel uit wat je kiest als thuisbasis. Voor mij is het Pattaya, maar als je met anderen samen gaat en vooral met vrouwen erbij is wellicht Hua Hin geschikter. Het hebben van een vaste basis is voor veel mensen belangrijk. Dat geeft structuur aan het bestaan. Je krijgt een omgeving waar je mensen kent en je thuis gaat voelen. Onrust is wel een op de loer liggende bedreiging. In Thailand gebeurt niet zoveel als je als westerling ergens langdurig verblijft. De wereld staat een beetje stil en je leeft in een samenleving waar je meer toeschouwer bent dan deelnemer. Wie graag leest heeft altijd z’n eigen wereld bij zich. Zeker met een e-reader waar meer dan duizend boeken op kunnen. Je hebt dan een hele bibliotheek die niet meer dan een ons weegt. Leer iedere dag tenminste één woord Thais is mijn advies, dan groeit je woordenschat snel. Nou ja, niks hoeft en alles mag. Veel meer kun je je niet wensen toch? Ik ben benieuwd hoe het zal bevallen.

 4. Klaus Harder zegt op

  Hallo !
  Leuke tip, als je in Thailand bent, even met Air Asia naar Vietnam ….. ontzettend mooi land, of de Phili …. Filipijnen, ik wil altijd nog een keer naar Bohol om echte, levende Tarsiers te zien, voordat ze uitgestorven zijn.
  (Hoef niet meer te werken, tijd zat om leuke dingen te doen)
  ….. huis huren in Thailand is ook wel iets, nooit over nagedacht.
  groeten
  Klaus

  PS Is Filipijnen niet met 2 p’s ? De wordspeller zegt 1 P.

 5. H.T.de Boon zegt op

  Wij zoeken een huis in hua hin met 3 slaapkamers en twee badkamers voor jan/febr.2014.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website