Wie naar Thailand op vakantie gaat zal ongetwijfeld willen genieten van de zon die iedere dag schijnt. Toch is het belangrijk niet te veel te gaan ‘bakken’ en je goed in te smeren. Zeker als je bedenkt dat 36% van de Nederlanders vorig jaar is verbrand en dat is een risico die kan leiden tot huidkanker.

​Ruim 87% van de Nederlandse bevolking is van mening dat je je altijd moet beschermen tegen de zon. In werkelijkheid blijkt echter dat dit zich vaak beperkt tot insmeren bij een bezoek aan het strand (61%) of bijvoorbeeld een zonvakantie in het buitenland (57%).

Slechts één op de tien mensen denkt er ook altijd aan zich in te smeren bij buiten sporten of op het terras zitten. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van KWF Kankerbestrijding (2015) onder 1015 Nederlanders.

Dat er onverstandig met de zon wordt omgegaan blijkt ook uit feit dat 36% van de ondervraagden aangeeft vorig jaar één of meerdere keren te zijn verbrand, een grote risicofactor voor huidkanker. Met de zomer voor de deur roept KWF Kankerbestrijding iedereen op zich juist ook tijdens ‘vergeten smeermomenten’ te beschermen tegen de zon.

UV-straling heeft een grote invloed op het ontstaan van huidkanker. Daarbij geldt: hoe vaker iemand in zijn leven is verbrand, hoe groter de kans op huidkanker. Met name bij kinderen kan zonverbranding nare gevolgen hebben: hun huidcellen zijn extra kwetsbaar. Doordat kinderen in de groei zijn, gaat de celdeling bij hen zo snel dat niet alle beschadigde huidcellen zich kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen.

Aantal huidkanker patiënten gestegen

Het totaal aantal nieuwe patiënten met huidkanker is gestegen van 47.500 in 2012 naar 52.976 in 2014. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Als deze trend zich doorzet zijn er naar verwachting ca. 75.000 nieuwe patiënten met huidkanker in 2020.

Drie typen huidkanker

Er bestaan verschillende typen huidkanker. Melanoom is de meest ernstige vorm van huidkanker. In 2013 stierven hier 821 mensen aan. In 2014 kregen 5.860 mensen een melanoom. Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker zaait vrijwel niet uit, maar geeft wel vaak meerdere tumoren (veelal in het gezicht) wat leidt tot vervelende littekens. Geschat wordt dat in Nederland 37.637 mensen per jaar voor het eerst de diagnose basaalcelcarcinoom krijgen. Melanoom en basaalcelcarcinoom worden met name in verband gebracht met acute zonverbranding en plotselinge zonblootstelling, zoals op zonvakantie. Plaveiselcelcarcinoom kan wel uitzaaien en is ook dodelijk: In 2013 stierven hier 98 mensen aan. 9659* Mensen kregen in 2014 plaveiselcarcinoom. Plaveiselcelcarcinoom wordt vooral in verband gebracht met langdurige zonblootstelling.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Meer huidkanker bij Nederlanders door zonnebrand”

 1. Joop zegt op

  ik wil wel even vertellen dat ik 72 jaar bent en al een jaar of 50 ongesmeerd in de zon lig. Ik begin ook al vroeg in het jaar zo gauw ik de temperatuur verdragen kan en dan zo opbouwend. soms lig ik wel 4a 6 uur per dag in de zon en zeker nu ik hier in Thailand woon. Voorheen was ik int.chauffeur en zat ik veel op ferries tijdens de overtocht bij daglicht was ik altijd op het dek in de zon. En ik heb al zeg ik het zelf een mooie huid voor 72 jaar. zelfs de massagedames vinden dat ik een jonge huid heb voor mijn leeftijd.dus niet iedereen die veel in de zon is gevoelig voor huidkanker.

 2. Paul Vercammen zegt op

  Beste Joop,
  Ik ken ook veel mensen die roken en geen longkanker hebben doch ik denk dat (bijna) iedereen het eens is dat roken schadelijk is. Dit is voor huidkanker idem. Niet iedereen die verbrand krijgt huidkanker.(gelukkig maar!) maar het risico verhoogt hiermee wel.
  Mijn vrouw is enkele jaren gelden gestorven aan deze ziekte en heb me dan ook in deze materie verdiept gehad en kan bovenstaand artikel allen maar beamen.
  Dus oppassen en goed insmeren is de boodschap.

 3. Oscar Schraven zegt op

  Dr. Mercola heeft onderzoek gedaan naar verbranden van de huid en dat ligt voornamelijk aan tekort aan vitamine D en B3. Vitamime D wordt door de huid aangemaakt in de zon en bij een tekort aan vitamine D in de huid verbrand ze. De opbouw duurt wel behoorlijk lang dus je moet het heel de winter doorslikken, min de aanbevolen hoeveelheid, maar voor gevoeligere huid meer. Heb n ‘rosse’ man gesproken die het naar aanleiding van de site van Dr. Mercola uitgeprobeerd heeft en zich een jaar lang met een dubbele dosis voorbereid heeft en langzaam met n kwartiertje zonnebank in de week is begonnen en dat verder opgebouwd. En voor het eerst in zijn leven bruin is geworden, dus het werkt.
  Hier een link naar een artikel in Engels http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/03/26/maximizing-vitamin-d-exposure.aspx

 4. NicoB zegt op

  Insmeren, dat helpt de huid te beschermen, ik wil het best geloven.
  Er zijn ook geluiden dat juist door dat steeds weer insmeren de chemische stoffen in de smeersels leiden tot huidkanker en er statistisch gezien met het toenemen van de hoeveelheid gebruikte smeersels huidkanker evenredig is toegenomen.
  Iemand die daar een licht op kan laten schijnen?
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website