Zweden zet Thai in voor het pukken van bessen

Door Redactie
Geplaatst in Kort nieuws, Nieuws uit Thailand
Tags: ,
11 september 2013

In Nederland is de discussie actueel over het toelaten van Bulgaren en Roemenen, maar in Zweden is men alweer een paar stappen verder. Daar heeft de regering 6000 tijdelijke werkvergunningen verstrekt aan Thaise landarbeiders.

Eind juli zijn ze overgevlogen naar de Noord-Zweedse stad Umea waar ze ingezet worden voor de bessenpluk. Over twee weken vliegen ze naar huis met gemiddeld 5000 à 6000 euro netto de man. Dat zijn in Thailand vier jaarsalarissen. De Nederlandse fruithandelaar Gerrit Sonder heeft 228 Thai laten overvliegen. Hij koopt al jaren bosbessen en vossenbessen uit Zweden, vanwege de hoge kwaliteit. Maar het werd steeds moeilijker om de bessen te oogsten. “Vroeger deden de Zweden dat zelf”, zegt Sonder. “Daarna hebben we ze door Polen laten plukken, maar de welvaart is in Polen zo toegenomen dat die geen zin meer hebben om dit zware werk in Zweden te doen. We betalen de Thai precies hetzelfde bedrag per kilo en garanderen een minimumloon van 2150 euro per maand. Ze zijn er heel blij mee.”

Bejaardentehuis

De Thai slapen in een voormalig bejaardentehuis in Docksta (niet ver van Umea). Er zijn bedden voor iedereen, maar ze liggen liever op een matras op de grond. Thaise koks zijn meegekomen om de maaltijden te bereiden. Zodra de zon opkomt, rond 5.30 uur, vertrekken ze in groepen van acht, in minibusjes de bossen in. Op zoek naar goeie plekken om te plukken. Pas ‘s avonds om 19.00 uur komt het eerste busje terug, volgepakt met grote zakken bessen. De laatste busjes komen rond 23.00 uur terug. Elke plukker zorgt er zelf voor dat zijn oogst in plastic kratten wordt overgeladen. Per plukker wordt precies bijgehouden hoeveel kilo er binnenkomt. Er zijn plukkers met 70 kilo, maar ook eentje met 240 kilo. Die heeft een dagloon bij elkaar geplukt van 275 euro. Meer dan twee maandsalarissen in Thailand waar hij in de rijstvelden werkt. “Dat is veel geld, zegt hij. Ik doe dit voor mijn familie, want in Thailand verdien ik weinig en is het moeilijk. Hier is het werk eenvoudiger, thuis moeten we harder werken.”

Gerrit Sonder is zeer te spreken over de Zweedse overheid die de Thai toestaat om naar Zweden te komen. “In Nederland is dit ondenkbaar, met onze regelgeving. We hebben geprobeerd om andere Europeanen te vinden om dit werk te doen, maar ze hebben er geen zin in. Ook niet als we meer betalen. Het is zwaar werk, de hele dag voorover gebogen bessen plukken. Ook Polen willen dat niet meer.” Bron: NOS.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Zweden zet Thai in voor het pukken van bessen”

 1. Farang tingtong zegt op

  Niks mis mee toch, zo te lezen is iedereen hier blij mee, de Thai, de Zweed, en de Hollandse fruithandelaar.
  Alleen de Thaise landarbeiders in Zweden vergelijken met de Bulgaren en Roemenen die in Nederland moeten worden toegelaten, is als appelen met peren vergelijken (om maar even in het fruit te blijven).
  De Thai krijgt een tijdelijke werkvergunning in Zweden, Bulgaren en Roemenen kunnen in Nederland werken zonder vergunning dus voor onbepaalde tijd, en of daar iedereen blij mee is dat betwijfel ik.

 2. marcow zegt op

  Eigenlijk onlogisch dat de Zweed dit niet wil doen. Schijnbaar hebben ze, of een mooie uitkering, of liggen de lonen een stuk(je) hoger dan in Nederland cq Zweden.
  Met de huidige vergrijzing (?) en werkeloosheid zegt dit wel een beetje. Lijkt me toch een mooi inkomen voor een Nederlander zonder werk.
  Het maakt mij niet uit wie nu wat ontvangt … maar het komt een beetje vreemd over.

 3. andy zegt op

  Klinkt allemaal leuk, maar ik hoor ook verhalen dat men in thailand eerst 100.000 baht moet neertellen voor zogenaamde “service” om deze job te krijgen. Dat zou het mooie verhaal toch iets anders maken.

  • KhunRudolf zegt op

   Klopt beste andy, lees dit stukje maar eens dd heden:
   Ongeveer 50 Thaise bessenplukkers die in Saarijärvi, Oost-Finland, aan het werk zijn voor het Finse bedrijf Ber-Ex Oy, hebben tegen hun werkgever een klacht ingediend wegens mensenhandel.
   Volgens de bessenplukkers zijn hen onterecht hoge verdiensten voorgespiegeld alsmede een arbeidscontract, geen van beide bleken werkelijkheid te zijn. Doordat de verdiensten laag zijn, vrezen zij hun schulden aan het bedrijf niet te kunnen terugbetalen. Kari Jansa, CEO van Ber-Ex Oy dat is gevestigd in Sotkamo, ontkent te aantijgingen.
   De politie neemt de zaak in onderzoek.
   Achtergrond
   Het is al meerdere jaren praktijk dat in de zomermaanden bessenplukkers uit het buitenland, en dan vooral uit Thailand, afreizen naar Finland om bessen te komen plukken. De bedrijven die de buitenlandse plukkers inhuren, betalen de tickets en andere onkosten voor de bessenplukkers, die deze aangegane schulden vervolgens afbetalen met het geld dat zij verdienen met plukken.

   Deze praktijken hebben her en der in Finland meerdere malen tot incidenten met lokale bevolking geleid, die de buitenlandse bessenplukkers er van beticht dat zij alle bessen voor de neus wegkapen; volgens het allemansrecht mag namelijk iedereen overal bessen plukken, ook op particulier terrein, zolang maar geen schade wordt aangericht. Dat de aanpak van het bessenplukken nu bedrijfsmatiger van opzet is, zorgt voor scheve ogen.

   Dit jaar zijn er al meerdere opstootjes geweest tussen de Finse bevolking en de buitenlandse bessenplukkers, omdat de bessenoogst dit jaar in bepaalde regio’s tegenvalt.

   http://finlandsite.nl/finlandsite/finland/cms/news.php?extend.13551

 4. Rick zegt op

  minimaal 2100 euro netto voor bessen te plukken in Zweden.
  Ik weet zeker dat je daar ook genoeg Nederlanders voor kunt vangen.
  Hier verdien je zelfs met je school af op veel plaatsen nog 1500 euro netto.

 5. Farang tingtong zegt op

  Toch nog even een reactie van mij, mijn vrouw liet mij zojuist een vandaag verschenen filmpje op facebook zien (ดูคลิปอื่นๆ http://www.youclipz.com), van protesterende Thaise bessenplukkers in Zweden.
  Zij vertellen voor de camera dat zij in Thailand een lening hebben moeten nemen bij de organisatie M kliniek de leningen liepen op van 80,000 tot 100.000 bath, sommige hebben hun huis of land als onderpand gegeven.
  Salaris hebben zij nog niet gehad want ook de vliegticket en huisvesting moeten zij van hun salaris terug betalen.
  Ook word er verteld dat er ook al iemand zelfmoord heeft gepleegd vanwege de opgelopen schulden die hij had.
  Zij doen een beroep op de Thaise regering om hen te helpen, als dit allemaal waar is wat hier beweerd word dan is er gewoon spraken van mensenhandel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website