De hoofdverdachte van het gisteren bekend geworden corruptieschandaal, Pongpat Chayaphan, voormalig hoofd van het Central Investigation Bureau (CIB), stond binnen het politiekorps bekend als een zeer bekwaam en ervaren rechercheur die bij zijn werk gedragsanalytische gegevens toepaste.

Geen domme jongen ook: hij kreeg zijn opleiding aan de militaire en politieacademie, behaalde een mastersgraad in politicologie aan de Chulalongkorn universiteit en volgde tal van cursussen in binnen- en buitenland.

Bangkok Post besteedt vandaag de gehele voorpagina aan het schandaal dat we gisteren in grote lijnen al beschreven in het bericht Grootscheepse corruptie: Acht hoge politiemensen aangehouden. Het gaat in totaal om twaalf personen: zeven hoge politiefunctionarissen en vijf burgers. Tien zijn zondag aangehouden, een heeft zich vrijwillig gemeld en een is nog voortvluchtig. Bij invallen in zes woningen, eigendom van Pongpat en zijn adjunct-hoofd, trof de politie miljarden baht aan bezittingen aan.

Pongpat, het voormalig hoofd van de Marine Police Division en de man die onlangs suïcide pleegde en wiens lichaam in allerijl werd gecremeerd, worden ervan beschuldigd agenten 3 tot 5 miljoen baht voor promoties te hebben gevraagd. In totaal staken ze 50 miljard baht in hun zak.

De verdachten worden van een waslijst aan misdrijven beschuldigd, zoals majesteitsschennis, afpersing, exploitatie van illegale gokgelegenheden, het incasseren van steekpenningen van bendes die benzine smokkelen, ambtsmisdrijven, afpersing, ontbossing, landkraken (encroachtment) en het bezit van de karkassen van beschermde dieren.

Eén burgerverdachte was adjunct-hoofd van een school in Nonthaburi. Hij en zijn vrouw worden beschuldigd van afpersing.

De zaak is in behandeling bij de gemeentepolitie Bangkok. Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) en het Anti-Money Laundering Office hebben van de minister van Justitie de opdracht gekregen de zaak te bestuderen ter ondersteuning van de politie. Mogelijk neemt de DSI de zaak over.

Alle verdachten zitten in voorarrest. De rechtbank weigerde gisteren vrijlating op borgtocht. Alle politieverdachten zijn op een na geschorst. [Gisteren schreef de krant ontslagen.]

(Bron: Bangkok Post, 25 november 2014)

Foto: Pongpat, in wit shirt, verlaat onder politiebegeleiding de rechtbank die borgtocht weigerde en toestemming gaf voor een voorarrest van twaalf dagen.

3 reacties op “Zeven hoge politiemensen en vijf burgers betrokken bij corruptieschandaal”

 1. chris zegt op

  Mag hopen dat ook in de komende weken vrijlating op borgtocht van al deze verdachten wordt geweigerd. Het zou natuurlijk van de gekke zijn dat de borg wordt betaald met het geld dat met misdaad is verkregen.
  Daarnaast dreigt het gevaar dat de vermeende misdadigers ontkomen naar een bevriend buitenland.

  De overleden heer Akkrawut had ook waarschijnlijk wat met de misdaden van doen, bericht de krant. Je hoeft geen agent 007 te zijn om twijfels te hebben over de merkwaardig snelle crematie van de heer Akkrawut, na zijn vermeende zelfmoord. Er zijn geruchten (in topkringen in dit land) dat niet zijn dode lichaam maar een ander lijk is gecremeerd en dat Akkrawut al lang (letterlijk en figuurlijk) gevlogen is.

 2. Tino Kuis zegt op

  Merkwaardig. Thai PBs English meldde gisteravond dat vier verdachten, waaronder Pongpat, Kowit en Boonsueb maandagmiddag op borgtocht zijn vrijgelaten, ondanks het feit dat de twee eersten ook aangeklaagd zijn voor majesteitsschennis.
  Iedereen die denkt dat het hier alleen gaat over corruptie en andere misdaden moet beseffen dat de achtergrond van deze zaak een politieke kleur heeft die zich uitstrekt tot op het hoogste niveau.

 3. chris zegt op

  De Bangkok Post bericht dat de verdachten hebben gezegd dat de via chantage verkregen gelden (in het oliecircuit in het zuiden) bestemd waren voor het koningshuis. Dat kun je natuurlijk in dit land niet ongestraft zeggen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website