Naar aanleiding van de recente rabiës uitbraak denkt gouverneur Aswin van Bangkok na over het idee een hondenbelasting te gaan heffen. Het Department of Livestock Development is bezig een met een model-verordening, die door de hoofdstad zal worden overgenomen. De belasting geldt ook voor katten, aldus permanent secretaris Jedsada van het ministerie van Volksgezondheid.

Directeur Apai van het Department of Livestock Development denkt dat de belasting niet op korte termijn in te voeren valt omdat het een ingewikkeld proces is, die nogal wat organisatie vragen.

Oprichter en directeur van de Thaise dierenbescherming Roger Lohanan is voorstander van een hondenbelasting, maar vindt registratie effectiever dan het heffen van belasting. Mogelijk komt hiervoor een wettelijke maatregel.

Inmiddels zijn er al zes personen gestorven aan een rabiës infectie. Gisteren overleed een 14-jarig meisje in Buri Ram. Volgens gouverneur Aswin wordt in Bangkok volop gevaccineerd. Bij zeker 30.000 honden in Bangkok is een micro-chip geïmplanteerd.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Zes doden door rabiës uitbraak: Bangkok denkt na over hondenbelasting”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Hondenbelasting is een typisch moderne westerse verworvenheid, waar ook in een zich snel ontwikkelend Thailand iedereen het recht op moet kunnen doen gelden om ermee te worden geconfronteerd.
  Een gelijke behandeling van honden en katten in dit kader is een hartverwarmend novum, dat de regeling tot de meest vooruitstrevende ter wereld zou maken.
  Voor katten die aantoonbaar permanent binnenshuis aan een lijntje vertoeven kan tijdelijk een hardheidsclausule worden geformuleerd, totdat Thaise dierenbeschermingsorganisaties deze katonterende wijze van dierenmishandeling geheel hebben uitgebannen.
  Keerzijde van deze medaille is dat een aantal bezitters van deze huisdieren hun bezit bewust zullen degraderen tot straathond cq -kat, welke dieren dan een onzekere toekomst tegemoet gaan.
  Ongetwijfeld voldoende aanleiding om alleen in Nederland al tientallen nieuwe filantropische Stichtingen in het leven te roepen om deze dieren op. te sporen, te gaan ‘redden’, over te brengen naar Nederland, en aldaar via Facebook en andere tranentrekkende media weer aan de man te brengen.
  Terwijl we al overspoeld worden door uit intense pure dierenliefde impulsief meegenomen honden uit de wat minder geciviliseerde EU-landen.
  Bovendien wens ik als ik hier in Nederland rondfiets niet belaagd te worden door honden uit Thailand die weigeren om zich aan te passen. Net zoals mensen uit Thailand zouden die beesten op z’n minst met succes een inburgeringscursus moeten volgen, en de Nederlandse taal voldoende machtig zijn om in het Nederlands een test voor het gehoorzaamheidsdiploma af te leggen.
  Het kan niet zo zijn dat in een beschaafd land dat zich tot een van de rijkste landen ter wereld mag rekenen, gedumpte Thaise honden wel zonder meer welkom zijn op uitnodiging, maar gedumpte Thaise mensen niet.

  • JohnnyBG zegt op

   Ik vermoed dat er hier wat sprake is van enige frustratie 😉 maar daar wat je doet is honden met mensen vergelijken.
   Je moet toch weten dat het toelaten van immigranten in NL ten eerste gebaseerd is op het toekomstige financiële plaatje oftewel de baten/kosten analyse?
   Helaas is er enkele jaren geleden door de overheid geconstateerd dat voor de Thaise immigranten er een negatieve baten post tegenover staat.
   In het geval van honden is het maar zeer de vraag of het de belastingbetaler ook maar een cent kost.

   Nu is niet helemaal duidelijk wat je precies met gedumpte Thaise mensen bedoelt, maar gedumpt in NL dan krijgen ze bij het niet voldoen aan de regels dezelfde deksel op de neus als de buitenlander in TH en gedumpt in TH zie hierboven de negatieve baten analyse.

   Altijd wel leuk te zien dat we ons land als beschaafd zien maar het is zeer de vraag of dat zo werkelijk is. Tenzij al het nieuws wat we voorgeschoteld krijgen allemaal fake nieuws

 2. JohnnyBG zegt op

  De oplossing voor het verminderen van het rabies probleem kan nooit het invoeren van honden/kattenbelasting zijn aangezien het juist in het algemeen de straathonden en -katten die besmet zijn die geen geregistreerde verzorger hebben.

  Het is een gemeenschapsprobleem dat er momenteel een rabiesprobleem is en daardoor de primaire verantwoordelijkheid van het Ministry of Public Health om de gezondheid van alle burgers te waarborgen.
  Ik meen mij te herinneren dat de overheid in de begin jaren 90 grootste plannen had om het land te ontdoen van alle straathonden en -katten en vandaar dat er honden/katten met halsbanden rondlopen, maar dat is, om het maar zacht uit te drukken, vanwege de omvang niet helemaal gelukt.
  Een oplossing zou kunnen zijn om alle honden/katten te chippen, vaccineren en evt onvruchtbaar te maken. De niet gechipte zouden vervolgens vogelvrij verklaart moeten worden om ze weg te vangen.

  En juist daar zit een probleempje; o.a. Vietnam, Cambodja en Zuid Korea hebben best wel trek in de import maar is vanwege de wetgeving in Thailand niet mogelijk en zelfs strafbaar.

  Een War on Dogs lost eveneens iets op aangezien de geschiedenis leert dat net als de War on Drugs het resultaat minimaal is.

  De uitdaging is om ergens in dat spanningsveld een oplossing te vinden.

  De eerste videoberichten zijn al binnen dat in Nakhon Si Thammarat bij een tempel een groep honden zijn vergiftigd door waarschijnlijk overheidshondenvangers (??!!) Lomp vergiftigen met een 2 uur durende doodsstrijd en dan ook nog met goedkeuring van een tempel vind ik wel heel erg ver gaan.

  Zelf ben ik bezitter van een geboren straathond en ben het ermee eens dat er wat aangedaan moet worden maar hopelijk wel op een iets diervriendelijker manier.

 3. Marian zegt op

  Ik zie niet hoe dan het probleem opgelost is van besmette honden, denk zomaar dat er dan nog meer zwerfhonden komen omdat het baasje de belasting niet kan of wil betalen. Het klinkt misschien bikkelhard terwijl ik een hondenliefhebber ben, maar ruimen is denk ik de enigste oplossing, ik heb zielsmedelijden als ik die beesten ziet lopen op het strand, kale kapotte huid, altijd op zoek naar een hapje eten, te vies om naar te kijken, en het ene nestje na het andere, en waarschijnlijk ziek.

 4. Foodlover zegt op

  De beste manier is natuurlijk om te proberen om zoveel mogelijk honden en katten te castreren en steriliseren ,zodat zwerfdieren niet ieder jaar een nieuw nest krijgen. Hier bij ons in HMR was een project dat in ons resort de dieren gevangen werden en door een aantal dierenartsen in opleiding gratis behandeld werden. Zo ook ons aangelopen katertje.
  2 jaar geleden is mijn man ook gebeten door een zwerfhond tijdens een fietsritje, naar hospitaal voor behandeling, injecties , erg prijzig, verzekeringbetaalde, maar ik denk dat de doorsnee Thai deze behandelingen niet kan betalen. Kosten toch enkele honderd euro.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website