Voormalig premier Yingluck moet nog een maand in spanning zitten. Dan krijgt ze van het hooggerechtshof te horen of ze schuldig is aan aan plichtsverzuim tijdens haar regeerperiode. Dat heeft te maken met door haar regering geïntroduceerde hypotheeksysteem voor rijst. Ze zou waarschuwingen over corruptie genegeerd hebben en niets hebben gedaan tegen de oplopende kosten. In het slechtste geval kan ze 10 jaar gevangenisstraf krijgen.

Van 2011 tot 2014 diende de jongste zuster van Thaksin als minister-president van Thailand. Op 5 augustus 2011 werd zij tot eerste vrouwelijke premier van Thailand gekozen. Op 7 mei 2014 werd ze door het Constitutioneel Hof uit haar functie gezet, omdat ze zich schuldig zou hebben gemaakt aan machtsmisbruik. Volgens het Hof had ze gehandeld in strijd met de Thaise grondwet door een topambtenaar te ontslaan en die te vervangen door een familielid.

Het proces tegen haar over het omstreden rijsthypotheek systeem heeft iets langer dan twee jaar geduurd. Er zijn in totaal 56 getuigen zijn gehoord. Zoals tot nu toe iedere keer, werd Yingluck bij het gerechtsgebouw opgewacht door honderden supporters, de zogenaamde redshirts, die haar nog steeds steunen.

Yingluck houdt op 1 augustus mondeling haar slotpleidooi. Daarna is het wachten op de uitspraak die is vastgesteld op 25 augustus. De maximum gevangenisstraf voor plichtsverzuim bedraagt 10 jaar.

Het Hof heeft Yingluck’s petitie afgewezen waarin ze het Hof vraagt het Constitutionele Hof te raadplegen of de procesgang in strijd met de grondwet is. Het Hof vindt dat niet nodig want beide partijen hebben alle gelegenheid gekregen extra getuigen en bewijs in te brengen.

Bron: Bangkok Post

12 reacties op “Moet oud-premier Yingluck Shinawatra wel of niet de gevangenis in?”

 1. Khun Peter zegt op

  Het is natuurlijk de vraag of zij wel een eerlijk proces krijgt of dat het gewoon een politieke afrekening wordt. Het is wel moedig van haar dat zij niet, zoals haar broer, het land is uit gevlucht.

  • dick zegt op

   Moderator: Reageer op het artikel en niet uitsluitend op elkaar.

 2. ruud zegt op

  Als iedereen die zich schuldig heeft gemaakt aan plichtverzuim de gevangenis in moest, zou het erg druk worden binnen.
  Maar gelukkig zal het wel selectief gebeuren.

 3. Leo Bossink zegt op

  Ik heb zo het vermoeden dat Yingluck niet de gevangenis in hoeft. Een veroordeling tot gevangenisstraf zou de relatieve rust die er momenteel in Thailand is, wel eens drastisch kunnen veranderen. Ik denk niet dat de redshirts een veroordeling zullen accepteren. Dus het Hof zal wel geadviseerd worden het bij een berisping te laten plus Yingluck het recht ontnemen om de komende, pakweg, 5 jaar een publieke functie te bekleden.

  • dick zegt op

   Leo, die rust in Thailand is maar schijn en militair afgedwongen.

 4. Jan Thiel zegt op

  Het zou een grof schandaal zijn!

 5. chris zegt op

  Ik ben er een voorstander van dat het handelen van politici – indien daar aanleiding toe is – wordt getoetst aan de wetten van het land. En dat politici zich zich moeten cq kunnen verschuilen achter de redenering dat het parlement in meerderheid akkoord is gegaan met een bepaalde politiek. Ik hoef hopelijk niet de voorbeelden uit andere landen te vermelden van wandaden van democratisch gekozen leiders. Te over in deze wereld op dit moment.
  MOET Yingluck wel of niet de gevangenis in? Ik ben geen jurist en heb ook niet alle getuigen gehoord, ken de relevante Thaise wetten onvoldoende dus: ik zou het niet weten want dat is voer voor juristen.
  GAAT Yingluck de gevangenis in? Mijn inschatting is van niet. Er is ongetwijfeld (al enige tijd) achter de schermen een discussie gaande wat te doen in deze geruchtmakende rechtzaak. Het gaat niet alleen over de schuldvraag en de strafmaat maar ook om de mogelijke gevolgen van de uitspraak (onrust als de ‘sweetheart of the nation’ achter de tralies verdwijnt voor enkele jaren; dat is echt anders dan Jatuporn die bijna vaste klant is) en de zogeheten afschrikkende werking naar toekomstige politici.
  Mijn persoonlijke mening is dat Yingluck als absoluut onervaren politicus zichzelf – wellicht/waarschijnlijk op advies van haar broer – niet genoeg heeft bemoeid met het rijstdossier maar dat heeft overgelaten aan anderen die in politiek meer gepokt en gemazeld waren. Ze heeft zeker de waarschuwingen van nationale en internationale instanties over de corruptie met de rijst teveel in de wind geslagen) Dat was gewoon naief en daarvoor betaalt ze (met broer op de achtergrond) nu de prijs.
  Het zou me niet verbazen als ze een voorwaardelijke gevangenisstraf krijgt en 10, 15 jaar, misschien haar hele leven lang geen politieke functie meer mag uitoefenen. Als de discussie achter de schermen ertoe neigt dat ze wel de gevangenis in moet, zal ze Thailand verlaten voor de dag van de uitspraak in augustus. Ook op dringend advies van broerlief. Er zijn nog genoeg andere familieleden die het politieke werk kunnen voortzetten.
  Dus in de Bangkok Hilton zien ze haar niet.

 6. henry zegt op

  Die auto met explosieven was eigen werk, is trouwens een publiek geheim in Thailand, en natuurlijk moet Yingluck gestraft worden, want haar onverantwoordelijkheden zijn talrijk. En zij is niet alleen een broer en schoonbroer zitten ook op het beklaagdenbankje. ook de broer van de huidige Vice premier zit daar. Maar . geen paniek haar opvolgster staat al klaar, namelijk haar oudere zuster. Thaksin heeft 8 zusters dus ze kunnen nog een tijdje voort.
  En natuurlijk komt dat de Junta goed , want hun bedoeling is de Thaksin unlimited te likwideren, Want wat degenenen die het politieke en andere nieuws niet volgen is, dat men heel zijn clan aan het opruimem is, want ze zijn allemaan in miljarden fraudes betrokken .
  Een paar namen Land & House, de Dhammakaya sekte, De Credit Union beleggings maatschappij.. Alle 3 zijn met mekaar verbonden. sommigen van hen zitten al achter de tralies anderen zojn voortvluchtig. De fraude en corruptie onder de Thaksin regeringen die steeds geleid werden door familieleden en aangetrouwde famiieleden die alle sleutelposten in Politie, Leger bezetten was van een ongekende omvang0
  Want het doel was en is om Thailand om te vormen tot de Thaksin unlimited. De huidie Junta wil dit langs legale weg uitzuiveren. En dat is geen gemakkelijk taak, want de weerstand is groot Daarom zijn er nog geen verkiezingen en zuller er volgens mijn bescheiden er ook geen zijn in 2018. Want men wil noet de fout maken van 2006. Kortom zolang men de Thaksin niet volledig geisoleerd heeft en financieel heeft drooggelegd komen er geen verkiezingen.
  Komt daarboj dat deze Junta op 3 jaar tijd meer heeft gedaan voor de kleine boer dan alla Thaksin regeringen samen, want die heeft ze alleen nog dieper in de schulden gezet.

 7. John Chiang rai zegt op

  De z.g.n. politieke rust,die hoofdzakelijk te danken is aan de militaire regering,zou bij een gevangenis straf van Yingluck Shinawatra,behoorlijk schade kunnen nemen. Zodat ik een veroordeling verwacht,waar zoveel mogelijk alle partijen mee leven kunnen. Bij een volgende democratisch gekozen regering,zal het zoeken naar fouten van de meestal kleine elite oppositie opnieuw beginnen. Een kleine elite,die generaties lang zelf met hun kapitaal, en uitbuitende systeem hebben bijgedragen, aan de enorme verdeeldheid in dit land,en zich met hun eigen verlengde arm van het militair,iedere keer opnieuw hun laatste macht verdedigen laten.

 8. LOUISE zegt op

  Ik denk niet dat dat gebeuren zal.

  Laat zij maar een zeer riante financiele aderlating ondergaan, zodat er in de financiele ellende enige verlichting kan komen.

  LOUISE

 9. Jacques zegt op

  Je kunt op een aantal manieren deze casus aanschouwen. Kennelijk is Yingluck als eindverantwoordelijke te ver gegaan in haar genomen beslissing, uitgaande op de reacties. Ik ben daarvoor onvoldoende inhoudelijk op de hoogte van de bijzonderheden en wil dit zo houden. Los van dit feit, is bij dit soort zaken zij natuurlijk niet alleen verantwoordelijk, daar zeer meerdere politici bij betrokken en die zullen feitelijk dan ook het boetekleed moeten gaan aantrekken. Het al dan niet veroordelen laat ik dan ook netjes aan de rechtbank over. Alles heeft consequenties in het leven ook het al dan niet veroordelen.

  In Nederland kennen de politici er ook wat van en de wijze dat er met gemeenschapsgeld wordt omgegaan, is genoegzaam bekend. Allen kennen we wel voorbeelden uit voorbije jaren. Ook op gemeentelijk niveau, waarbij burgemeester en wethouders beslissingen nemen die in de miljoenen kunnen lopen. Denk aan het opkopen van grond waar uiteindelijk niet meer van af gekomen werd. Kortom er vindt overal wel soortgelijke misstanden plaats, die veel belasting geld kosten. Gedurende de regeerperiode geldt er mogelijk onschendbaarheid maar nadien dus niet en kan er als nog worden aangeklaagd.
  Er zou voor beleidsmakers en medewerkers en regeringsverantwoordelijken, betere en duidelijke regels moeten gelden, ten einde dit soort misstanden te voorkomen. Niemand is er bij gebaat als het toch gebeurt.
  We zullen moeten afwachten wat de uiteindelijke beslissing wordt en ik hoop niet dat dit tot onlusten zal gaan leiden.

 10. dick zegt op

  Het is te prijzen voor het rechtssysteem in Thailand, dat nu eens, bij uitzondering weliswaar, een ‘big fish’ zich moet verantwoorden voor verdacht corrupt handelen.
  De vraag of dit tot gevangenisstaf zou moeten leiden is niet te beantwoorden voor ons ‘gewone stervelingen’ (dus buitenlanders), aangezien kriteria voor straftoepassing buiten alle logica worden toegepast in het Koninkrijk.
  En dan bedoel ik straffen die kunnen gaan van het ‘verbannen naar een inactieve post’ met behoud van pensioen, salaris enz. tot een straf van 35 jaar opsluiting vanwege een kritische opmerking over het Thaise koningshuis.
  Maar eerlijk gezegd verwacht ik ook geen gevangenisstraf voor Yingluck en niet vanwege de ernst van waar ze van verdacht wordt, maar vanwege de politieke onrust die het ongetwijfeld teweeg zal brengen.
  Haar bezittingen zullen worden aangeslagen, naar ik verwacht, maar die zullen wel voor een groot deel buiten bereik van de rechterlijke overheid zijn weggestopt en haar zal verboden worden voor een komende periode aan politiek te doen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website