Het vuurwapenbezit in Thailand loopt de spuigaten uit. Dat komt mede omdat het in Thailand niet erg moeilijk is om een vuurwapen illegaal aan te schaffen. Dat is zorgelijk omdat er in het land steeds meer schietpartijen voorkomen.

In twee maanden tijd zijn 34 personen gedood en 62 verwond door vuurwapengeweld. Deze schietpartijen vinden veelal plaats in de publieke ruimte zoals winkelcentra. Steeds meer Thai zijn bang geworden om grote winkelcentra te bezoeken.

De lijst met incidenten is dan ook lang: een beroving op 9 januari van een goudwinkel in Lopburi (3 doden waaronder een jongen van 2 jaar), het bloedbad op 8 februari in winkelcentrum Terminal 21 in Korat (30 doden, inclusief de schutter en 58 gewonden) en op 18 februari een incident in een cosmetische kliniek in Bangkok, waar een man zijn ex-vrouw dood schoot en een andere vrouw verwondde. In een winkelcentrum Rattanathibet opende op 27 februari een man het vuur terwijl hij ruzie aan het maken was met zijn vrouw. Deze keer werd niemand gewond dankzij snel ingrijpen van de politie.

Het is in Thailand verboden om zonder een vergunning een wapen te bezitten, echter in de praktijk is het niet al te moeilijk om een wapen aan te schaffen, aldus Jirabhop Bhuridej, hoofd van de Crime Suppression Division. De overheid zelf en de handel via sociale media zijn de oorzaak. De politie, het leger, evenals enkele diensten van het ministerie van Binnenlandse Zaken biedt personeel de mogelijkheid om tegen gereduceerde prijzen een wapen te kopen.

Deze belanden niet zelden op de zwarte markt. Jirabhop wil dan ook dat hier een einde aan komt. Vuurwapens dienen uitsluitend te worden verkocht wanneer absoluut noodzakelijk en beperkt te worden tot een kleine groep functionarissen.

Bron: Bangkok Post

14 reacties op “Wijdverbreid vuurwapenbezit in Thailand een groot probleem”

 1. Er zijn nogal wat Thai die een vuurwapen in het dashboardkastje van de auto hebben liggen. Zelf ook een keer gezien. Daarom ook beter geen ruzie maken in het verkeer. Kan mij een verhaal herinneren van jaren geleden waarbij een Duitser ruzie kreeg met een Thai in het verkeer en zijn middelvinger opstak. De Thai schoot zonder pardon de man door zijn hoofd.

  • don zegt op

   Je middelvinger alleen opsteken naar vrouwelijke chauffeurs

  • RonnyLatYa zegt op

   Zeg maar dat vele Thai vinden dat dit bij de standaard uitrusting van de wagen behoort.

 2. Gerrit Tienkamp zegt op

  Ik kocht in 2005 zonder problemen een vuurwapen gewoon op straat in Nana, Sukhumvit Bangkok
  Een week later kwam ongemerkt een politie agent naast me zitten in de destijds Golden bar, van het Nana Hotel.
  En vroeg of ik een wapen had, ik zei nee Hij zei hij wist wel beter, maar vroeg me er voorzichtig mee te zijn, het was namelijk zijn ex-wapen.
  Ik verzekerde hem dat het uitsluitend voor zelf verdediging was, en lag gewoon op kantoor in de la.

  • Johnny BG zegt op

   Waarom zou je een vuurwapen willen hebben?
   Gebruik je het bij een inbraak of beroving ter verdediging en de dader wordt gedood dan ben je sowieso strafbaar omdat de wet zeer slecht noodweer definieert.
   Is het ter bescherming tegen mensen die iets tegen u hebben dan ken ik de winnaar al want dan zijn er altijd wel een paar die voor 5000-10.000 baht wel een klus willen doen en zeker als het een buitenlander betreft.

   Onlangs dacht ik trouwens nog waarom we nooit meer iets horen over mensen die spontaan van de balkons vallen. Is er een nieuw bouwvoorschrift of een campagne geweest die wees op deze gevaren? 😉

 3. HansNL zegt op

  Moderator: De discussie graag bij Thailand houden.

 4. l.lagemaat zegt op

  In Thailand gaat het vaak om gezichtsverlies en in de relationele sfeer.
  Mogelijk gestimuleerd door de vele films ook overdag, die veel schiet incidenten vertonen.

  In Nederland is het veel vaker gerelateerd aan drugsdeals en onderlinge oplichting.
  Op een enkele idioot na: de “tramschutter”.

 5. Yan zegt op

  In Thailand kopen en verkopen agenten hun wapen zelf en naar eigen believen. Het maakt dan ook niet uit of er geld op of onder tafel geteld wordt…de handel gaat, conform aan de reputatie, gewoon door….

 6. Mark zegt op

  Tussen de persberichten over de militaire schutter in het Korat shopping center stond te lezen dat Thaise militairen een aantal vuurwapens kunnen aankopen tegen sterk verminderde prijs. Tot 50 procent.
  Om het (karige) soldatensalaris bij te spekken verkopen soldaten die wapens dan aan derden tegen 80 a 90 % van de winkelnieuwprijs.

  It’s all about the money stupid. TIT

  Deze gesubsidieerde handel werd (wordt?) gefinancieerd door een militair “welfarefund”, zoals de huizen voor militairen

  Legerleider Apirat verklaarde publiek dat deze “welfare” wapensubsidie zou stopgezet worden. Het is onduidelijk of dat al gebeurd is.

 7. eduard zegt op

  Ik heb zelf ook een colt 38 special en legaal door mijn vrouw aangeschaft .Omdat ik landelijk en zeer ,,eenzaam,, woon ben ik er blij mee.Zijn legaal goed aan de prijs echt duur. Een bevriende politieagent zei me wel, schiet in de lucht als ze op je land zijn en schiet ze buiten niet neer, want dat gaat jaren gevangenis kosten, ook als ze over je hek zijn, niet op de personen schieten. Zodra ze binnen zijn heb je recht om ze neer te schieten en zal je vrij uit gaan.

 8. fred zegt op

  Wij wonen ook redelijk afgelegen. Onlangs vroeg mijn vrouw me om een deftig alarmpistool te kopen. In België heb ik er één sinds jaar en dag. Dat maakt precies hetzelfde geluid als een echt pistool en zou in mijn ogen volstaan om eventuele inbrekers mee op de vlucht te jagen.
  Ik heb er al wat naar gezocht maar buiten wat pistolen met luchtdruk ben ik een echt alarpistool nog niet tegengekomen
  Iemand een idee waar dat zou te koop zijn ?

 9. Piray zegt op

  Is het ook Thailand toegestaan een luchtbuks te bezitten .
  Iemand een idee waar zo iets te koop zou kunnen zijn of vergunning vereist .

 10. Mark zegt op

  Een Nederlandse vriend, de man is ondertussen overleden, bezat een Colt en ging wekelijks schieten op de schietbaan van de politie.

  Hij vertelde me jaren geleden dat een luchtdrukwapen (pistool of buks) in Thailand juridisch gelijk staat met een vuurwapen.

  Bevestigd kreeg ik dat niet.

  Toen de man die meestal in Duitsland vertoeft tijdens een fietstocht een loodballetje in de bil kreeg van Duitse kinderen die met een luchtbuks speelden, werd daar in Thailand zwaar aan getild. Het incident kreeg veel persaandacht en er werden bijzonder zware straffen geëist.

 11. theoS zegt op

  Nooit niet anders geweest. In 1976 na een bezoek aan de Giant Swing liep ik een soi door naar de grote weg en in die soi stikte het van de wapen winkels. Alles wat ik had te doen was naar een politie bureau te gaan om een vergunning aan te vragen omdat ik mij bedreigd voelde, kreeg je gelijk mee. Daarna kon ik dus een wapen kopen volgens de eigenaar van 1 dezer shops. Heb ik niet gedaan want ik zie daar niks in. Let wel, er waren toen geen restricties voor buitenlanders en je werd op gelijke voet behandeld als een Thai inwoner in alles.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website