(Phairot Kiewoim / Shutterstock.com)

De politiegeneraal Torsak Sukwimon is gekozen als de 14e hoofdcommissaris van de Thaise nationale politie. Dit besluit, genomen door de Politiecommissie op 27 september, draagt bij aan de bestaande onrust binnen het politieapparaat.

Voorafgaand aan dit besluit was er een incident dat gezien werd als een politiek conflict binnen de Thaise politiemacht. De cyberpolitie en een speciale eenheid deden een inval bij de plaatsvervangend politiecommandant, politiegeneraal Surachet Hakphan, beter bekend als ‘Big Joke’, die bekend staat om zijn onderzoek naar zware criminaliteit. Acht van zijn medewerkers werden beschuldigd van betrokkenheid bij een online gokwebsite.

Op 25 september 2023 verzette politiegeneraal Surachet, 53 jaar oud, zich tegen deze inval. Hij verklaarde dat hij het slachtoffer was van politieke spelletjes, ondanks dat hij nooit ambities had getoond voor de functie van hoofdcommissaris. Desondanks heeft de Politiecommissie de 59-jarige Torsak, met slechts één dienstjaar te gaan, benoemd als de nieuwe hoofdcommissaris, ondanks dat hij de minst ervaren was van de vier kandidaten.

Torsak Sukwimon, ook bekend als “Tor” of “Big Tor”, werd geboren op 27 januari 1964. Hij is de jongste van vijf kinderen uit de provincie Phetchaburi en de jongere broer van luchtmachtgeneraal Sathitphong Sukwimon, de koninklijke secretaris en secretaris van het Koninklijk Paleis.

Na zijn schoolperiode aan de Yothinburana School behaalde hij een bachelor in politieke wetenschappen aan de Thammasat Universiteit, en later een master aan de Sripatum Universiteit. Voor hij in 1997 bij de politie kwam, werkte Torsak voor de Caltex Oil Company. Na zeven jaar daar gewerkt te hebben en tot wel 80.000 baht per maand te hebben verdiend, besloot hij zijn passie voor politiewerk na te jagen.

Torsak begon zijn carrière bij de Special Operations Patrol Division 191 en maakte later de overstap naar de Crime Suppression Division. Hij werkte zich op van inspecteur bij de toeristenpolitie tot plaatsvervangend hoofdinspecteur van Special Operations en uiteindelijk plaatsvervangend commandant van Crime Suppression.

Vóór zijn aanstelling als hoofdcommissaris was Torsak plaatsvervangend commissaris bij de Koninklijke Thaise Politie. Hij was verantwoordelijk voor verschillende centra, waaronder die voor intellectueel eigendom, illegale houtkap en diefstal van motorvoertuigen.

Op de dag dat de Politiecommissie besloot Torsak te benoemen, feliciteerde politiegeneraal Surachet zijn collega met zijn benoeming en gaf aan graag met hem samen te werken, zonder enige vorm van conflict.

Bron: Khaosod

4 reacties op “Wie is Torsak Sukwimon, de nieuwe hoofdcommissaris van de Thaise nationale politie?”

 1. Tino Kuis zegt op

  Nomen est omen, nietwaar? Dus even een korte uitleg over de naam Torsak Sukwimon. In het Thais is het
  ต่อศักดิ์ สุขวิมล en dat betekent: ‘Streven naar Status’ en ‘Puur Geluk’. Prachtige naam voor een politieofficier. Misschien kan Rob V. even de juiste fonetiek weergeven….

  • Rob V. zegt op

   Dat is Tòh-sàk (2x lage toon) sòek-wíe-mon (laag-hoog-midden toon). Op magische wijze verschijnt er in zijn Engelse fonetiek een R, maar die spreek je dus niet uit.

 2. Tino Kuis zegt op

  Ook goed om te weten:

  Torsak, who ranked fourth by seniority among the Deputy Police Commissioners-General, is the younger sibling of the Lord Chamberlain, Air Chief Marshal Satitpong Sukvimol, who also heads the Crown Property Bureau, the Siam Cement group and a number of large royally-connected corporations and is on the board of many more including the Siam Commercial Bank.
  Bron:
  https://prachataienglish.com/node/10623

  Zijn oudere broer is dus een zeer belangrijk man in het koninklijk paleis.

 3. Mark zegt op

  Zo iemand noemen ze de juiste man op het juiste moment op de juiste plaats, toch? 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website