Thai die beneden de armoedegrens leven krijgen van de overheid een de welfare card. De kaart geeft recht op het inkopen van afgeprijsde artikelen in Thong Fah Ratcha Rat winkels, vervoer per trein en bus en de aankoop van butagas. Maandelijks wordt daarvoor een bedrag op de kaart bijgeschreven. De tweede fase is dat houders van de kaart zich kunnen opgeven voor opleiding/training om zo meer kans op (beter betaald) werk te krijgen.

De afgelopen vier maanden is 11,94 miljard baht besteed aan subsidies. ruim 11,4 miljoen minima hebben zich voor de kaart opgegeven. Voor de tweede fase, bestaand uit training/opleiding, hebben zich 1,58 miljoen mensen opgegeven. De deelnemers krijgen 100 tot 200 baht extra. Het Fiscal Policy Office verwacht dat in totaal 5,3 miljoen mensen zich zullen inschrijven. Registratie is mogelijk tot eind van de maand.

De regering heeft 35,67 miljard baht uitgetrokken voor 34 projecten. Particuliere bedrijven die trainingen verzorgen of minima in dienst nemen, krijgen een belastingvoordeel.

Bron: Bangkok Post

15 reacties op “Welfare Card: Thaise minima krijgen een opleiding”

 1. Tino Kuis zegt op

  11 miljoen mensen verdienen dus minder dan 3.000 baht per maand. Hoe kan het dan dat iedereen in de Isaan in dure SUV’s rondrijdt? (sarcasme)

  Even over die kaart:
  1 kan alleen besteed worden in de Thong Fah (betekent ‘Gouden Hemel’) winkels. Daar zijn er niet veel van. In plattelandsgebieden moeten veel mensen 100-200 kilometer reizen naar zo’n winkel.
  2 mensen klagen dat in die winkels alleen producten liggen in heel kleine verpakking, dat ze een aantal baht’s duurder zijn dan in het winkeltje om de hoek, dat bepaalde zaken vaak gewoon op zijn. Het lijkt dus meer op een dump voor overbodige producten
  3 als je het geld op de kaart niet gebruikt wordt alles aan het eind van de maand afgeschreven. Je kunt niet een paar maanden sparen
  4 als je het geld voor bijvoorbeeld reizen (500-1500 baht per maand) niet nodig hebt kun je het niet voor iets anders gebruiken.

  Waarom die mensen nou niet gewoon 1000-2000 baht per maand geven wat ze naar eigen inzicht kunnen besteden?

  http://www.khaosodenglish.com/politics/2017/10/24/new-welfare-cards-boost-rich-poor/

  • Tino Kuis zegt op

   Wat een onzin verkondig je weer, Tino. In ‘Thong Fah’ is ’thong’ met een hoge toon en dat is ook ‘hemel’.

   Het is niet ’thong’ met een lage toon, dat is ‘goud’.

   ‘Thong Fah’ betekent gewoon ‘hemel, uitspansel, firmament’. Sorry.

   Grapje.
   ท้อง ’thong’ met een hoge toon betekent dus ‘hemel’ maar ook ‘zwanger(schap)’.
   Als je dus aan je vriendin vraagt ‘Wil je goud’? maar je spreekt ’thong’ per abuis uit op een hoge toon in plaats van een lage toon dan vraag je dus ‘Wil je zwanger worden?’ De omgang met Thaise vrouwen zit vol met voetangels en klemmen. Niet aan beginnen 🙂

   • Tino Kuis zegt op

    Ik hoop dat iedereen nu slaapt want ik weer eens een fout herstellen. Het is die fonetiek. Thong kan ook ธง zijn en dat is het in dit geval. ธง oftewel thong betekent vlag. Zelfde uitspraak maar andere schrijfwijze. Zucht……Thong Fah is dus ‘Hemelvlag’ of zoiets.

    • Jp zegt op

     Gewoon “blauwe vlag” , winkels met een blauwe vlag zitten in het systeem van de wellfare kaart.

     • Tino Kuis zegt op

      Zo is het, dank je wel.

  • Ger-Korat zegt op

   Heb je voorbeelden van gebieden waar mensen 100-200 km moeten reizen ?

   • Tino Kuis zegt op

    Ger-Korat,
    Op onderstaande website staan al die winkels genoemd, per provincie en gemeente, en ik moet zeggen dat het er best veel zijn. Ik keek naar Chiang Rai en daar zijn slechts een paar (berg)gebieden waar de afstand 100 km bedraagt. Dat valt dus erg mee. Ik haalde mijn mening uit een vroegere bespreking van deze winkels…..Dat ‘veel mensen’ trek ik terug….

    http://www.shop.moc.go.th/#LMap

  • Pompoei zegt op

   Dat eigen inzicht is dan in de meeste gevallen whisky

   • De Inquisiteur zegt op

    Ik vind dit weer zo’n opmerking zwaar onder de gordel mijnheer Pompui.
    Alsof iedere arme mens enkel daar aan denkt – alcohol drinken.
    Met excuses, echt waardeloos.

  • Rob V. zegt op

   Tja, de nadelen van de wellfare card zijn al eerder besproken op het blog (zie de tags bij dit blog). Een cash vergoeding, zeg maar een soort van Bijstand, van 1000+ baht of iets in die richting zou natuurlijk veel praktischer zijn. Kan men het zelf besteden aan voedsel, medicijnen of wat nodig is.

   Zo betoogd onderzoeks directeur Somchai Jitsuchon dat cash beter zou werken. Dat is simpelweg basale economie: cash geven werkt beter dan dingen geven . Al was het maar omdat men dan niet helemaal naar zo’n speciale winkel moet. Waarom dat niet gebeurd? Hoger in de boom is er weerstand tegen het idee geld uit de delen: wat als die mensen stoppen met werken? Er drank of tabak van kopen? En blijkbaar weten de rijken beter wat goed is voor de armen dan de armen zelf… paternalisme ten top.

   Zie: https://tdri.or.th/en/2017/11/suggestions-for-poverty-reduction/

 2. Ronny sisaket zegt op

  Allemaal goed en wel die bijdrage maar al het geld stroomd met deze weer naar de chino Thai en met gevolg veel minder inkomen voor de kleine winkeltjes in het dorp

  Mvg
  Ronny

  • De Inquisiteur zegt op

   Mijn vriendin heeft een buurtwinkeltje. Verleden jaar kwamen er mensen van het ministerie langs om te vragen of ze eventueel die welfarecard wou aanvaarden. Wat ze niet deed, te veel voorwaarden. En zo is er hier in de streek geen enkel buurtwinkeltje bereidt gevonden.
   Ligt dus daaraan, niet omdat men dat bewust uitsluit.

   • TheoB zegt op

    Nu heb je mij nieuwsgierig gemaakt naar de voorwaarden die gesteld werden/worden om een ธงฟ้า (thong fa = blauwe vlag) winkel te zijn. Kun je die voorwaarden nog met mij/ons delen?

 3. hans zegt op

  Er wordt mij hier verteld dat thong/vlag met een oo klank is, en thong/goud met een or klank..
  Niet hetzelfde..

  • Tino Kuis zegt op

   Er is enig verschil in de klank maar het belangrijkste verschil is de lengte ervan. De -o- in thong, vlag, is heel kort als in bonbon en de -o- in thong, goud, zwanger of hemel, is veel langer, langer dan de -oo- in boor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website