Door Joseph Jongen

De schade die de de heftige typhoon Megi, die ook een groot deel van Thailand teisterde, heeft veroorzaakt is nog niet in te schatten. Veel landbouwgrond staat zodanig onder water dat met name de rijstoogst naar men vreest daarvan te lijden zal hebben.

Schade

De Thai Rice Mills Association schat dat de opbrengst met ongeveer 15 % zal terugvallen en de totale productie onder de 20 miljoen ton zal uitkomen. Dat voorspellen een moeilijk vak is valt te concluderen uit de tegenstrijdige bewering van de Thaise rijstexporteurs die de schade aanmerkelijk geringer inschatten. Volgens hen moet rekening worden gehouden met een daling van 1 procent. De laatste oogst bedroeg 23.3 miljoen ton, waarmee Thailand een van de belangrijkste rijstexporteurs ter wereld is.

Weer een andere schatting wordt verkondigd door het Office of Agriculture Economics. Daar schat men dat 2.4 miljoen rai van de rijstteelt schade heeft ondervonden en de oogst van 60 à 70.000 rai met een handelswaarde van rond 800 miljoen baht als verloren moet worden beschouwd.

Onder water

Aan een voorspelling omtrent de toegebrachte schade aan maïs, cassave en suikerriet, waarvan 280.000 rai onder water staat, durft men zich nog niet te wagen en dit geldt ook voor de fruitboomgaarden waarvan 32.000 rai overstroomt is.

Ook de minister van landbouw laat zich niet onbetuigd en voegt aan alle reeds verkondigde cijfers nog toe dat ook de hevige regenval van augustus en september 53 provincies heeft geteisterd waarbij 2.7 miljoen rai landbouwgrond, waarvan 2.4 miljoen rai rijst, werd aangetast. Daarbij, zo stelt zijne eminentie minister Theera Wongsamut, heeft de laatste typhoon nog eens 1.6 miljoen rai, waarvan 1.3 miljoen rai rijst, verwoest.

Voorspellen is een moeilijk vak waarbinnen velen een uitgesproken mening hebben en achteraf slechts een enkeling het gelijk aan zijn zijde krijgt. Het is te hopen dat de rijstexporteurs met hun schatting van 1 procent de beste taxatie hebben verricht.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website