Vrijwilligers hadden er een hele kluif aan, in amper een uur haalden ze zaterdag 2.000 plastic tassen, 700 plastic flessen, 600 plastic bekertjes en 1.300 stukken schuimplastic uit het water van de Chao Phraya rivier in Bangkok, in totaal ging het om 132 kilo afval.

De tweedaagse schoonmaak wordt jaarlijks gehouden en wordt georganiseerd door overheidsdiensten en particuliere organisaties. Een stuk van zes kilometer tussen de Rama III brug en de Yodpiman Flower Market werd vrijdag en zaterdag van het ergste vuil ontdaan. Het afval werd gescheiden in zeven categorieën, waaronder plastic en styrofoam.

Thai zijn grootverbruikers van plastic en realiseren zich niet dat elk stuk plastic minstens 450 jaar in het milieu blijft, aldus Ditthanayanan, docent op de Mahidol University.

De gemeente probeert het gebruik van styrofoam etensbakjes te ontmoedigen en pleit voor het gebruik van bio-afbreekbare bakjes en borden, maar dat kost straatverkopers meer geld. Daarnaast is eten uit styrofoam bakjes, vooral wanneer ze verhit zijn, ongezond. Elke dag worden in Thailand 61 miljoen styrofoam bakjes gebruikt.

Bron: Bangkok Post

19 reacties op “Vrijwilligers halen bergen met afval uit Chao Phraya rivier”

 1. Jacques zegt op

  Goed te zien dat er ook op dit gebied vrijwilligers actief zijn in Thailand. Er zijn mensen die niet begrijpen waarom vrijwilligers werk wordt verricht, maar ik doe dat wel en hulde en succes in de bestrijding van de milieu criminaliteit in Thailand.

 2. Anja zegt op

  Jammer dat dat maar 1x per jaar gebeurd en alleen maar in Bangkok!
  Maandelijks en in heel Thailand zou mooier zijn!
  Een soort burgerplicht van maken wellicht, zodat de Thai meer bewust wordt van het afval?

 3. Bert zegt op

  Dit is een goed initiatief, maar zou niet nodig moeten zijn.
  Heb zo’n vermoeden dat de mensen die het er in gooien niet de mensen zijn die het er uit halen.

 4. Christiaan H zegt op

  Een prima initiatief van de vrijwilligers. Maar helaas blijft het dweilen met de kraan open.

 5. Mark zegt op

  Het gebeurt zeker niet enkel in Bangkok en het is ook niet eenmalig.

  In tal van badplaatsen zijn er periodiek strandopruimacties, soms door gemeentediensten of door vrijwilligers en vaak door beiden samen.

  Ik ken een paar dorpen in het Noorden waar het gemeentebestuur en de scholen gezamenlijk inzetten op een schone (propere) gemeente. De gemeente voorziet in vuilnisemmers voor elk huis. Er is een vuilnis wekelijkse ophaaldienst. Elke maand worden er door gemeentediensten en scholen opruimacties gehouden waarbij zwerfvuil uit bermen, beken en greppels opgeruimd wordt.

  Op bovengemeentelijk niveau mangelt het echter inzake verwerking/recyclage van het afval.
  Afval met een restwaarde wordt echter wel in hoge mate herbestemd als grondstof in diverse circuits van circulaire economie.

  • Anja zegt op

   Goed werk!
   Dan heb ik niks geschreven!

  • ruud zegt op

   De vraag is, wat er met al dat afval wordt gedaan.
   In de dorpen wordt een gat gegraven en daar wordt het afval ingegooid en als dat vol is weer een laag aarde eroverheen en wordt een nieuw gat gegraven.
   Dat lijkt me netzomin de oplossing als een grote vuilstort.

   Het niet schoonmaken van de stranden komt door de desinteresse van de gemeentebesturen.
   Ik heb me altijd afgevraagd, (in Patong in die tijd) waarom niet iedere ochtend een ploegje van 3 man op pad wordt gestuurd, die het hele strand van Zuid naar Noord afloopt en het afval verzamelt.
   En als de overheid het niet doet, waarom de grote hotels het nooit hebben gedaan.
   Geef ze 300 Baht (zeg 365.000 Baht per jaar) voor een halve dag werk en voor een minimaal bedrag is het strand het hele jaar schoon.
   Een strand waarmee miljarden wordt verdiend.
   Want zonder dat strand, zouden er ook geen hotels zijn.

 6. J.H. zegt op

  Eerst maar eens uitleggen aan de Thai dat je vuil niet zomaar overal neer kan gooien……….waar ik me aan stoor is dat je altijd naar vuilnisbakken moet zoeken waar dan ook in Thailand.

 7. Fransamsterdam zegt op

  Twee dagen lang één uur per dag één keer per jaar. Het is een welhaast onmenselijke inspanning die gelukkig onder de bezielende leiding staat van meerdere overheidsdiensten en particuliere organisaties.
  Zo zet Thailand zich op de kaart van de innovatieve mondiale milieuverbetering.
  We kunnen weer opgelucht ademhalen en rustig gaan slapen.

  • Tino Kuis zegt op

   Kom op, beste Frans, doe een dagje vrijwilligerswerk in Pattaya. Vuilnis verzamelen. En schrijf er dan een stukje over.

   • Fransamsterdam zegt op

    Mag niet.

    • Tino Kuis zegt op

     Aha, jij doet dus nooit dingen die niet mogen in Thailand. Brave jongen.

    • TheoB zegt op

     Jij geeft die aardige dames dus geen geld in ruil voor een nachtelijk verblijf in jouw hotelkamer? 🙂

     Zolang niemand denkt dat je broodroof pleegt denk ik dat er geen probleem van gemaakt wordt dat je je inzet voor een schoner en mooier Thailand.
     Maar jij – als ervaren Thailandvlinder – weet zelf ook wel dat de willekeur bij de handhaving van de wet en regelgeving schering en inslag is. Zolang je kop maar niet boven het maaiveld uitsteekt is er geen garuda die er naar kraait (of wat voor ’n geluid dan ook dat die wezens geacht worden te maken).

 8. Hans zegt op

  Een prima initiatief maar het is wel ‘dweilen’ met de kraan open. Het is niet de toerist die verantwoordelijk is voor deze vervuiling maar de Thai, en……., ze weten niet beter. Van jongs af aan meegekregen, een kopie van het gedrag van de ouders.

  Wil je deze mentaliteit veranderen dan moet begonnen worden met een gedegen voorlichting op school. Dus de jeugd verantwoordelijkheid bijbrengen t.a.v. onze planeet. Dit moet een verplicht lesonderdeel worden.

  Het gedrag van de ouders kun je niet meer veranderen, dat zit er in gebakken!

  Dus bij een goede start, als die er tenminste ooit komt, blijven we toch een half mensenleven met deze rotzooi opgescheept.

  • Bert zegt op

   Geheel oneens, het gedrag van de ouders kun je ook veranderen.
   Mijn ouders (en vele andere ouders) zijn geboren in de 30tiger jaren op een boerderij ergens op het platteland van het mooie Limburg. Bij hun kwam ook geen vuilnisophaaldienst en toen zij later ouder werden en trouwden in de 60tiger jaren kwam de vuilniswagen net een beetje in. De ijzeren emmer werd wekelijks aan de weg gezet, maar ook werd er nog vuilnis verbrand. Later kwam de grijze vuilniszak, eind jaren 60 begin jaren 70 en weer wat later kwam de grijze en de groene container. Ook zijn er veel gemeente die nog meer containers hebben voor papier en plastiek of een kunststofzak.
   De ouderen van NL hebben dat toch ook allemaal meegemaakt en aangeleerd.
   Dus waarom zouden de Thai dat niet kunnen ?

 9. lung addie zegt op

  Lung addie schreef reeds een paar artikels over de “strandopruiming” welke hier in Thung Wualean, onder impuls van Nora doorgaat. Hebben getracht om deze actie naar de plaatselijke scholen over te brengen, doch verder dan goede voornemens en beloftes is het nooit echt gekomen. Er zijn nog steeds een paar vrijwilligers actief maar bij het grote publiek is het nooit echt overgekomen. Jammer, maar het bewustzijn is er nog steeds niet.

 10. bob m zegt op

  In Almere ligt ook een berg afval bedekt met aarde is een mooi golfterrein geworden
  dus er is hoop ook in Thailand maar ja nu nog uitwerken

 11. Teuntjuh zegt op

  Net van Phi Phi Don vandaan daar mogen de toeristen 20 bht ophoesten om het milieu te sparen, maar het is er 1 grote bende. Als je naar Long beach loopt via een junglepad weet je niet wat je allemaal tegenkomt en dat is geen afval van de toeristen. Ik ben dus benieuwd wat er met die bijdragen gebeurd…

 12. marcello zegt op

  Er zou een mentaliteitsverandering moeten komen bij de Thai. Beginnend bij de Overheid met wet en regelgeving maar dit zal waarschijnlijk niet gebeuren. Dit gaat uiteindelijk ernstige vervuiling en gezondheidsklachten geven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website