De Thaise Baht, is al zes jaar de best presterende valuta van Azië, maar dat is voor velen niet gunstig. Thailand is een exporterend land, een sterke baht zorgt daarom voor schade aan de economie. Experts zeggen dat er een ommekeer aanstaande is. De verwachting is dat de waarde van de Baht ten opzichte van de dollar volgend jaar zal dalen, zo blijkt uit een Bloomberg-onderzoek.

De waarde van de Baht loopt terug, dankzij de vertraagde groei van de economie en door maatregelen van de Thaise Centrale bank. Dit jaar is de Baht 8% meer waard geworden en daarmee zelfs de best presterende valuta van Azië. Veel beleggers kozen voor de Baht vanwege de handelsoorlog tussen de VS en China.

Maar dat lijkt nu voorbij. De Baht is in december met slechts 0,1% gestegen, waardoor het nu opeens de slechtst presterende valuta van de regio is. Mocht de handelsbetrekkingen tussen de VS en China verder verbeteren, dan zal de waardedaling van de Baht doorzetten, zo is de verwachting.

Vorige week heeft de Bank of Thailand (BoT) haar economische groeiverwachtingen voor 2019 verlaagd naar 2,8% en de vooruitzichten voor volgend jaar van 3,3% naar 2,8%. Deze teleurstellende cijfers zullen er mede toe bijdragen dat de waarde van de Baht verder zal dalen.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Voorspelling: Waarde van Thaise Baht gaat volgend jaar dalen”

 1. stevenl zegt op

  Dit is een voorspelling, dus afwachten wat er van terecht komt. Maar: 1% is not niet erg indrukwekkend, en als tegelijkertijd de Euro zakt, wat zeker kan gebeuren, kan de Baht t.o.v. de Euro stijgen.

 2. Johnny BG zegt op

  Volgend jaar rond deze tijd dan zullen we zien wat er van de verwachtingen terecht is gekomen.

  Mijn voelsprieten zeggen een middenkoers in december 2020 van 32.40 baht voor een USD en 36.00 baht voor een Euro.
  Voorwaarde is wel dat Thailand diverse wetten wijzigt waardoor het geld makkelijker het land uit kan. Als ze dan ook gelijk (tijdelijk) de invoerrechten op luxere goederen verlagen tot maximaal 15% dan geeft dat misschien wat lucht aan de economie.

  Ze kunnen uiteraard ook wat meer oorlogsspeeltjes kopen en de Thai Airways vloot vernieuwen maar het belangrijkste om de waarde te laten zakken is om zoveel mogelijk buiten Thailand te spenderen.

  • Sjaakie zegt op

   @Johnny BG, ”
   Thailand dient diverse wetten te veranderen waardoor het geld makkelijker het land uit kan.”.
   Ben erg benieuwd naar de beperkingen die er zijn cq. die er staan in de door jou bedoelde wetten.

   • Johnny BG zegt op

    Het versoepelen van de Foreign Exchange Control Act, zodat investeerders risicovollere investeringen in het buitenland kunnen doen.
    https://www.bangkokpost.com/business/1806469/baht-concerns-abound

  • theoS zegt op

   Vandaag, de 24e December ’19 is de USD-Thai Baht 30 en nog wat.

 3. george zegt op

  Vorige week heeft de Bank of Thailand (BoT) haar economische groeiverwachtingen voor 2019 verlaagd van 2,5% naar 2,8% ?? Getallen om te keren of is de daling een stijging? Wat het wordt met de baht is speculaas pas als je het gegeten hebt ken je de smaak. Niets zo onvoorspelbaar als koersen van valuta. Zeker van kleinere valuta. Ik kom toch in februari naar Thailand en ga in april kijken of het gras groener is in Vietnam 🙂

 4. Lung John zegt op

  Het is echt triestig geworden met de thaise bath, maar toch is het leven iets goedkoper dan in europa. De tijd dat we 50 Bath gaan krijgen voor 1 euro is definitief voorbij.

  • Jasper zegt op

   Ik denk dat het van je persoonlijke situatie afhangt, maar met een gezin (schoolgaand kind) en normale ziektekostenverzekeringen is het leven in (zuid)Europa een pak goedkoper dan in Thailand, en het voedsel kwalitatief onvergelijkbaar veel beter.

 5. Carlos zegt op

  Toen ik vorige week bij de mohdoe was mocht ik een bonus vraag stellen…
  Dus na even overwegen vroeg ik de koersontwikkeling van de baht voor 2020 en de uitkomet is dat hij zei dat de baht nog minstens 10% stijgt tov dollar en euro.
  Om daarna nog jaren op dat nivo te blijven met een groeiende armoede onder de gewone Thai .

 6. Henk zegt op

  Vanwege de sterke baht gaat Mazda ook een deel van zijn productie overbrengen naar Japan. Een regering die uit leger mensen bestaat, zorgt niet goed voor de economie. Veel mensen hier in Isaan, zijn boos op de regering. Prijzen stijgen terwijl hun inkomen daalt door slechte prijzen voor rubber en rijst.

  • Ger-Korat zegt op

   Wat heeft de regering te maken met de prijzen voor rubber en rijst ? Gewoon marktwerking dus vraag en aanbod. De rubberproduktie is al jaren te hoog en de vraag vermindert. De rijst wordt voor de helft van de prijs in Vietnam verbouwd en is dan ook nog eens beter van kwaliteit en daarbij weet men in Vietnam tot wel 40% opbrengst per areaal te realiseren. En dat verhaal van Mazda klopt natuurlijk ook voor geen meter: met een factor 10x zo hoge arbeidskosten in Japan valt een paar procent koersverschil in het niet en daarbij is dat makkelijk op te vangen door de autoprijzen iets aan te passen. Er speelt iets anders mee en dat is waarschijnlijk dat Mazda van de betreffende produktielijn niet genoeg verkoopt en daarom samenvoegt met die in Japan.

   • Ger-Korat zegt op

    Kleine aanpassing: ”’daarbij weet men in Vietnam tot wel 40% meer opbrengst per areaal te realiseren.”

   • Henk zegt op

    Het doet mij deugt dat jij zo goed op de hoogte ben van alles wat Thailand betreft, tenminste zo komen je reacties over Ger-korat. Dit is het bericht over Mazda, waarover de Telegraaf onlangs schreef:

    TOKIO – Automaker Mazda lijkt een deel van de productie van auto’s die zijn bestemd voor de Australische markt van Thailand naar Japan te verplaatsen. Volgens de Japanse zakenkrant Nikkei is de negatieve impact van de sterkere Thaise baht reden voor de verhuizing.

    Dan je reactie betreffende het feit dat de Thaise overheid de prijzen van rubber en rijst niet kan beïnvloeden.

    Ik schreef: “Prijzen stijgen terwijl hun inkomen daalt door slechte prijzen voor rubber en rijst.” Volgens mij is dat wat anders. Het zou mij deugd doen je reacties wat positiever te brengen.

    • Ger-Korat zegt op

     Je moet niet zomaar wat aannemen wat een (1) media schrijft en de ander klakkeloos overneemt. Ik kijk ook naar de feiten en lees ook veel andere media en dan krijg je ook een ander beeld van wat er werkelijk speelt, daarnaast ben ik financieel goed onderlegd en ben ondernemer. En o ja de regeringspartij heeft de herverkiezing in Khon Kaen gewonnen, een bolwerk van de Pheu Thai. Blijkbaar denken de mensen in de Isaan wat positiever over de regering dan dat jij schrijft want in de verkiezing komt dat naar voren.

 7. Bob zegt op

  Afwachten en dan zien zei de blinde…

 8. Hanshu zegt op

  Was vandaag nog niks van te merken. Maar het is ook nog geen volgend jaar.

 9. Koen zegt op

  Mijn villa staat te huur en te koop, dus ik heb graag dat de bath verder stijgt.

  • Chris van het dorpje zegt op

   Wanneer de baht verder stijgt , wordt je Villa te duur voor buitenlanders .
   Probeer dan maar een Thai te vinden .
   Ik wil mijn land in Hua Hin verkopen en dan heb ik liever ,
   dat de baht daalt , dan komen ook weer kopers van het buitenland .

  • fred zegt op

   Een Thai koopt geen gebruikt huis van een farang. Een Thai koopt van een Thai maar gaat in de meeste gevallen voor een nieuwbouw.
   Tweedehands brengt ongeluk in de ogen van de meeste Thai. Ze zijn ook beschaamd als ze iets tweedehands kopen. Een Thai zal bijvoorbeeld nooit iets zeggen of tonen van zijn auto als hij die tweedehands en niet nieuw heeft gekocht.
   Thaise mensen lijden stuk voor stuk aan een zekere vorm van hoogheidswaanzin.

   • mairoe zegt op

    Zoals ik al eerder meldde heb ik van 2012 af in Thailand gewoond en gewerkt, en ken dit land als behorende bij de inhoud van mijn broekzak. Mede ook door mijn Thaise vrouw, afkomstig van Korat, die jarenlang als een soort van makelaar haar kost verdiende. In de jaren dat wij weer terug waren in Thailand nam zij deze stiel weer op, en verkocht aan Thaise mensen door farang aangekochte en ingerichte bungalows/woonhuizen. Thai zijn daar gek op, omdat zij een Europees getinte aankleding zeer waarderen. Zij kopen op deze manier een complete woonstijl, en pronken er mee bij familie, vrienden en collega’s. Derhalve ook bereid een goede prijs te betalen.

   • l.lagemaat zegt op

    Er zijn in Thailand heel veel zaakjes die ” mue song” verkopen. (tweedehands)
    Ook veel kleding, vooral op markten. B.v.overhemden 50 Baht, sportschoenen 200 Baht,horloges, etc.
    Veel spul wordt per bulk aan de Cambodjaanse grens gekocht en elders in Thailand verkocht.

    • Ger-Korat zegt op

     Ik kan dit aanvullen met doorverkochte Mercedes Benz , de top in Thailand wat prestige aangaat. Diverse E350e ( nieuwprijs van 3,5 miljoen tot 4,2 miljoen baht) zie ik in mijn nabijheid 2e hands doorverkocht, idem diverse andere types. Idem de nieuwste Fortuners waarvan velen een nieuwprijs van 1,8 miljoen ( topmodel). Alle auto’s van een half jaar tot enkele jaren oud. En waarom is dat ? Nou omdat men de aanbetaling van 800.000 tot boven de 1,5 miljoen niet hoeft te doen maar de bestaande financieringscontraten overneemt en de maandtermijnen voort worden gezet, Dus ook bij de duurdere auto’s is 2e hands geliefd want “ons ben zuunig”, ook in Thailand

    • theoS zegt op

     Dan zijn er nog de “alles voor 20 baht”zaakjes waar het van stikt in Thailand. Bij mij in het dorp zijn er al drie die allen goede zaken doen. Heb zelf, kort geleden, een dertig jaar oude Nissan Sunny aan een Thai verkocht.

 10. Jochen Schmitz zegt op

  De gouverneur van de Thaise Bank zal nooit tot devalueren van de Baht overgaan gezien de investeerder in de EEC de dure Baht moeten kopen en de overschot is nu reeds 224 Bil. US $


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website