Reisverzekeraar de Europeesche heeft de laatste tijd een aantal meldingen binnengekregen van vakantiegangers waarbij de reisdocumenten tijdens de vlucht waren gestolen. Omdat dit voor reizigers een zeer vervelende situatie oplevert, wil de verzekeraar hiervoor waarschuwen.

De Europeesche adviseert reizigers ook tijdens de vlucht reisdocumenten altijd bij zich te dragen.

Diefstal tijdens een vlucht geeft extra problemen

Afhankelijk van het moment waarop een reisdocument gestolen wordt, kunnen reizigers verschillende maatregelen nemen. In alle gevallen moet je aangifte doen bij de politie in het land waar de diefstal heeft plaatsgevonden.

 • Je paspoort wordt vóór de reis gestolen in Nederland. In dit geval kun je, ook vlak voor je vakantie, een nooddocument aanvragen en alsnog op vakantie. Tenminste, als het land van bestemming je nooddocument accepteert. Want dat geldt niet voor alle landen. Informeer hiervoor bij de ambassade van je vakantiebestemming. Er gelden wel voorwaarden voor het aanvragen van een noodpaspoort. Deze kun je vinden op de website van de Rijksoverheid.
 • Je paspoort wordt gestolen op je vakantiebestemming. In dit geval kun je naar de ambassade van je vakantiebestemming voor assistentie. Dit zal wel even wat tijd in beslag nemen, maar daarna kun je hopelijk weer snel genieten van je vakantie. Binnen de EU is het vaak ook mogelijk om met een zogenoemde laissez-passer, een tijdelijk document dat door het land van bestemming moet worden verstrekt, of met een bewijs van aangifte terug te reizen. Informeer hiernaar bij je luchtvaartmaatschappij.
 • Je paspoort wordt gestolen tijdens de vlucht. Dan bevind je je in een extra lastige situatie. Je  mag het land van bestemming namelijk niet in om ter plaatse een nieuw paspoort te regelen. Daarvoor moet je bij de ambassade zijn en die ligt in het land dat jou zonder reisdocumenten niet binnen laat. Het aanvragen van een zogenoemde laissez-passer is dan ook zeker niet eenvoudig. Je identiteit moet namelijk geverifieerd worden en die informatie moet uit Nederland komen. Wil je dus niet dagen vast komen te zitten op het vliegveld, dan is er maar één mogelijkheid, en dat is terug naar Nederland om daar alles te regelen. Je vakantieplezier is dan ver te zoeken.
Advies: draag reisdocumenten ook tijdens de vlucht bij je

Recente schademeldingen bewijzen dat het mogelijk is dat diefstal van reisdocumenten tijdens de vlucht kan plaatsvinden. Daarom adviseert de Europeesche:

 • Berg reisdocumenten niet op in handbagage die zich ergens in het vliegtuig achter een bagageklep bevindt. Draag je reisdocumenten in plaats daarvan altijd bij je, of zorg ervoor dat ze altijd in het zicht zijn.
 • Ook is het altijd verstandig je reisdocumenten in te scannen en deze naar je e-mailadres te sturen, zodat je bij verlies of diefstal alsnog je gegevens bij de hand hebt.
 • Mocht je paspoort toch gestolen worden, neem dan meteen contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Zij kunnen je helpen aan het adres en telefoonnummer van de betreffende ambassade of het consulaat.

8 reacties op “Reisverzekeraar: Voorkom diefstal van reisdocumenten tijdens je vlucht”

 1. Eddy uit Oostende zegt op

  Ik neem altijd een paar fotocopys van mijn paspoort.Eentje in mijn broekzak-in mijn valies en in mijn handbagage.Het originele laat ik in het hotel achter.

 2. Harry zegt op

  Eerste wat je moet doen als je in TH bent: maak een fotocopie / scan van je paspoort, waarop ook de intree-stempel en die geniete en door jezelf ingevulde kaart staan. Heel handig, als de Immigratie je inkomst in Thailand wil verifiëren.
  Als je in TH je pas en alles kwijtraakt, naar de politie voor een bewijs van vermissing, naar de ambassade voor en Laissez Passer en naar de Immigratie voor een update van die inkomst stempel en kaart. NIET wachten tot je op het vliegveld sta, want zonder die kaart laat de immigratie je niet het land uitgaan. Wat de NL ambassade je ook mag zeggen. Helaas, eigen ondervinding.

 3. Richard zegt op

  Wat wil iemand met mijn reisdocumenten , ik begrijp dit niet .
  En dan worden ze nog gestolen in het vliegtuig ???
  Dat een paspoort gestolen kan worden dat zou kunnen .

 4. Daniel zegt op

  Ik doe wat anderen hiervoor reeds vermelden. Copies maken van alles. Dien je toch te hebben voor verlengingen na 90 dagen. Mijn paspoort gaat in de kast tot ik het nodig heb (kan ook daar gestolen worden). Loop al de tijd rond met een copie. Indien ik paspoort op lichaam draag, is het na korte tijd vochtig tot nat en na enige tijd slecht tot niet meer leesbaar.

 5. Qmax73 zegt op

  Tip: schouderholster portemonnee, werkt ideaal.

  http://www.benscore.com/product.php?productid=24223&utm_source=beslistslimmershoppen&utm_medium=cpc&utm_campaign=beslist&utm_content=default1

  • Jack G. zegt op

   Geen problemen bij de bodyscan vooraf de vlucht?

 6. Qmax73 zegt op

  Hallo Jack

  Niet Als je de schouderholster portemonnee, na deze “body scan” aandoet
  Heb je t wel aan, dan word je vast gesommeerd om in kleedhokje je trui uit te doen.

  Ik vind deze optie veilig, ook in land van bestemming!
  Het grote briefgeld veilig opgeborgen.
  Samen in gebruik van je gewone portemonnee, ofwel als je 10.000 bth hebt
  7000bth in schouderholster portemonnee 3000bth in gewone portemonnee.
  Ook hier geld dat je niet loopt te showen met je schouderholster portemonnee met geld.

  Tijdens je reis zijn paspoort pinpas creditcard veilig.

  Dus tijdens reis, gebruik ik het dus enkel en alleen voor t veilig opbergen tot land van bestemming
  Hierna voor t grote brief geld, met een gewone portemonnee. Dan heb je hotel kluis voor je paspoort.

  Ook ideaal tegen zakkenrollers.

  • franky zegt op

   @Omax73.
   Normaliter heb ik een z.g. holster op mijn lijf met paspoort, mijn cards en wat cash geld. Er is nu sinds een paar jaar bij China Airlines een body scan control. In eerste instantie ondervond ik problemen. Zij verzochten mij na de scan hun het nu eenmaal verdachte voorwerp te tonen. Gelukkig kon ik buiten een uitkleden van het bovenlichaam blijven door het hun uitgebreid tonen van dit geheime vak. De volgende vluchten heb ik mijn paperassen in een zak met rits in mijn te scannen reis-jack gestopt en ben daardoor heel eenvoudig door de handbagage-scan gekomen. Daarna “verstop” ik alles weer tijdens een kort toiletbezoek. Alhoewel ik al 5 keer van AMS naar BKK ben gevlogen heb ik nooit het negatieve gevoel gehad dat iemand in het vliegtuig mijn kleine laptop van tussen mijn voeten zou willen stelen. In dat geval zou er wel veel meer gestolen kunnen worden? Let gewoon een beetje op je zaakjes en slaap lekker tijdens de vlucht!
   PS. De ritsen in je afritsbroek worden tijdens de body-scan ook opgemerkt maar dat vormt geen enkel probleem. Ze kunnen hoogstens even aan je benen gaan voelen. Just let them do! it’s all because of a safe flight.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website