De economische prestaties van Thailand in het eerste kwartaal waren niet goed en het huidige kwartaal zal nog veel slechter zijn, omdat Thailand de volledige impact van de pandemie ondervindt, aldus vice-premier Somkid Jatusripitak.

De belangrijkste economische aanjagers zoals export en toerisme waren al zwak vanwege de wereldeconomie, dus de regering moest de binnenlandse economie stimuleren, vertelde hij tijdens een persconferentie vandaag. Daar komt de coronacrisis nog eens bovenop. Somkid gaf vandaag geen specifieke prognoses. De officiële resultaten van het bruto binnenlands product over het eerste kwartaal worden op 18 mei bekendgemaakt.

Krimp van Thaise economie

Het Joint Standing Committee on Commerce, Industry and Banking denkt dat de Thaise economie dit jaar met 3 tot 5 procent zal krimpen. Dat is een scherpe terugval vergeleken met de groei van 1,5 tot 2 procent die in maart werd voorspeld. De groep heeft ook zijn voorspelling voor de export verlaagd van een nulgroei naar een teruggang van 2 procent.

De voorspelling van de negatieve groei van het GDP is beter dan de 6,7 procent afname die het IMF heeft voorspeld. Dat zou de ergste economische neergang zijn sinds de Aziatische financiële crisis van 1997/1998.

Er zijn nu al meer dan 10 miljoen Thai werkloos geworden door de coronacrisis, een kwart van alle werkenden.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Vice-premier Somkid: De Thaise economie zal harde klappen krijgen”

 1. endorfun zegt op

  Dan wordt het misschien tijd, om de economie er aan te zwengelen, en bepaalde “toeristen” niet weg te pesten, en/of het te moeilijk te maken waardoor ze wegblijven, en voor andere uit gebieden waaruit al vele pandemieën voortkomen iets kritischer te bekijken.

 2. Rene Martin zegt op

  De economie kan m.i. zeker aangezwengeld worden door de Thaise overheid aangezien zij relatief weinig staatsschuld heeft en de Bath stabiel is tegenover o.a. de $ / Euro / CNY en Yen.

 3. Jan zegt op

  Woon nu een paar jaar in Thailand en heb geen ervaring met ‘weg gepest te worden’.

  Het geplaatste stuk gaat echter over de slechte economie in Thailand (en de wereld) en er zullen zondebokken gaan komen. Of de Farang daar al bij zit is de vraag.

  Wat wel voor de lange termijn moeilijk te accepteren is om hier te wonen, is dat voor veel Thai een buitenlander een tweederangs burger is.

  Dan is Nederland misschien toch minder chauvinistisch, gelukkig maar.

  • janbeute zegt op

   Waarom Jan, denk je dat voor veel Thai een buitenlander een tweederangs burger is.
   Ik heb namelijk dat gevoel nooit gehad, heb zelfs soms eerder de indruk dat men vaak behulpzamer is als je buitenlander bent.
   Maar ja hoe ervaar je het, is een persoonlijk gevoel.

   Jan Beute.

   • jan zegt op

    Beste Jan,

    Je hebt helemaal gelijk: het is een gevoel dat sterker is geworden nadat ik langer in dit land woon.

    Maar stel deze vraag eens aan een Thai waarvan je denkt dat het een goede vriend is.

 4. piet zegt op

  Wat denk je van invoeren nieuwe eisen, als een verplichte zorgpolis voor pensionados met een O-A visa Retirement en verzwaring van de regels rondom het bedrag 800.000/400.000/800.000.
  Als je nog wat langer in Thailand bent loop je er wel tegenaan.
  Laat die mensen met rust of houd het zo eenvoudig mogelijk, maar verzwaar de eisen in geen geval.
  Het eerste wat deze pensionados doen als ze in Thailand arriveren Is …. juist, geld uitgeven en economie stimuleren, vaak het hele jaar door, ipv. paar weekjes rondstruinen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website