De overheid is bezig met het versnellen van het uitgeven van certificaten voor apenvrij kokosnotenteelt aan boeren die voldoen aan de Good Agricultural Practices (GAP).

Dit initiatief komt van het ministerie van Landbouw en heeft als doel een verbeterde versie van het “Monkey-Free Plus”-keurmerk te bieden. Deze stap is een reactie op beschuldigingen van de organisatie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), die claimt dat Thaise boeren apen mishandelen door ze in te zetten voor het plukken van kokosnoten.

Volgens directeur-generaal Raphiphat Chantharasriwong ontvangen boeren het nieuwe certificaat nadat is geverifieerd dat hun kokosnoten afkomstig zijn van GAP-gecertificeerde plantages waar geen apen worden ingezet voor de oogst. Het ministerie zal tevens de plantages van exporteurs die nog niet over dit keurmerk beschikken beoordelen en controleren, om hen te assisteren bij het behalen van het standaard “Monkey-Free Plus”-certificaat.

De directeur-generaal lichtte verder toe dat de overheid boeren zal stimuleren om oudere kokospalmen, die ouder zijn dan 50 jaar, te vervangen door nieuwe varianten met een kortere stam. Hierdoor kunnen boeren alternatieve methodes gebruiken voor de oogst, zonder daarvoor apen in te zetten. Deze jonge bomen worden door het ministerie voorbereid en ter beschikking gesteld aan de kokosnootkwekers.

Bron: NNT- National News Bureau of Thailand

5 reacties op “Versnelling in uitgifte apenvrije certificaten voor kokosnootkwekers na dierenwelzijn kritiek”

 1. Alphonse Wijnants zegt op

  Zoals ieder jaar was ik van november 2022 tot mei 2023 in Aziê met standplaats Bangkok, vanwaar ik trektochten naar Thailand, alle uithoeken en Zuidoost-Azië maak.
  Ik was in Noord-, Zuid-, West-Thailand, Laos, Singapore, Japan.
  Nog nooit ben ik zoveel woke westerse mensen tegengekomen!
  Ik werd er moe van.
  Allemaal verwend westers met de dikkenek van hun democratie, hun dwangmatigheid inzake klimaat en milieu, bemiddeld, oververzekerd voor alles incluis overstroming en brand en werkloosheid, reizen in het buitenland en met een dedain tegenover andere continenten, zoals Azië dat het volgens hen helemaal verkeerd doet. Ook inzake apen. Volgens hen!
  Wat een pretentie! En wat een pretentie dat Europa of de kleine hoeveelheid m2 België of Nederland onze planeet voor klimaatverandering gaan redden. Maar de elektrische auto gaat alles goed maken. Het is platte commercie. Het gaat er gewoon om dat Europa de ondergang predikt en een know-how tot ontwikkeling brengt in de hoop dat iedereen voor het dramaverhaal overstag zal gaan. Alle technologie door Europa ontwikkeld, gekocht door de hele wereld en kassa-kassa…
  Alleen moeten we nog afwachten of de hele wereld mee wil gaan in het doemdenken van Europa, c.q. de Europese Unie.
  De getuigenissen: Ik ga niet naar Chiang Mai want de boeren stoken alles op en dan is er smog en dat vervuilt de planeet… Ik spreek dat niet tegen. Of: Ik ga niet op een olifant zitten want die wordt geketend en door de kornak, zeg maar de chauffeur van de olifant, met een scherpe stok mishandeld. Ik spreek dat niet tegen. Ik drink geen kokosmelk meer want ze worden geplukt door apen die mishandeld worden. Ik spreek dat niet tegen. En als kers op de taart, ik heb vooroordelen tegen Thaise vrouwen die allemaal hoeren zij die seks met westerse mannen willen hebben. Ik spreek dat niet tegen. Ja, ik heb het meegemaakt dat Engelse macho’s naar vrouwen op straat liepen en vroegen: ‘How much?’ Ziekelijk, niet van de Thai, maar van de westers door democratie verlichte mens.
  Hoe gestoord, vooringenomen en benepen kun je als westerse mens zijn?
  Hoe komt het dat niemand durft constateren dat het westen nog altijd zijn koloniale beheptheid uit naam van politieke correctheid aan andere landen oplegt?
  Wij, westerse mensen, die een trauma hebben inzake ontbossing, want bomen gaan onze planeet redden, vergeten maar al te graag dat wijzelf de grote schuldigen zijn aan ontbossing. Van de 11de tot de 13de eeuw hebben de paters van de kloosters in opkomst heel Europa ontbost. Met akkers vol tarwe die de mensen van de hongerdood behoedde. Gevolg: meer bevolking en meer ontbossing om ze eten te geven. Wie zijn wij die nu van de Amazonebewoners durven te vragen om geen bomen neer te halen en er geen soja-akkers van te maken?
  We hebben zelf de grootste milieufouten in de geschiedenis gemaakt en nu houden we de hele wereld schijnheilig voor dat ze anders moeten doen dan wij deden…
  Voor hun eigen goed? Neen, voor òns eigen goed.
  Hoe fopt men Joris? Met alle Chinezen maar niet met den dezen…
  Nog nooit was de kortzichtigheid en vooringenomenheid van de westerse mens met zijn rijkdom en welstand zo groot. Nog nooit fopte hij de wereld zo hard als tegenwoordig.
  Niemand die wil bedenken dat die apen wel eens weg zouden kunnen lopen als hun baasje ze mishandelt. Ze zijn niet aan zeven meter lange kettingen vastgeketend als ze de boom in gaan, hè!
  De domheid van de woke westerse mensen verbaast me steeds meer.
  Wanneer gaan ze hun eigen verstand eens aanspreken, In plaats van al die woke mythes achterna te lopen.
  Ga zelf eens naar de smog kijken in Chiang Mai zei ik. Nee, daar voelden ze zich te goed voor. Ze hielden lieve de fake mythe in stand dan met de werkelijkheid gecionfronteerd te worden. Dat zegt genoeg.

  • Jos K. zegt op

   Woke is een verdienmodel geworden voor linkse hobbyisten, al dan niet ondersteund door zogenaamde goede doelen als postcodeloterij.
   Aapjes, olifantjes, regenwouden, zeeniveau, DOE ER WAT AAN.
   Geef NU! Jij kan de wereld verbeteren.
   Wij geven u het gevoel dat u aan de goede kant van de geschiedenis staat!
   SMS nu WOEFWOEF, dan hebben we uw telefoonnummer en zal ons team u wel even een abonnementje aansmeren.

   Groet,
   Jos K.

  • Rob V. zegt op

   Nou Alphonse, ik weet niet met wat voor soort witneuzen jij spreekt maar ik kom ze weinig tegen. Scheer je niet teveel over een kam? Zo zijn dierenleed, milieuproblemen, arbeidsomstandigheden heus wel echte problemen maar moeten we wel waken voor al te fanatieke individuen en voor bedrijven die er een slaatje uit willen slaan. Het bedrijfsleven is er maar al te happig op om in oost, west, noord en zuid met mooie praatjes een duur product aan te smeren. Zo waarschuwde volgens de NOS de AMC (Autoriteit Consument en Markt) nog er voor door te vragen bij allerlei (groene) beloftes van bedrijven, die al snel een wassen neus blijken. Dat de wereld werkelijke problemen heeft qua klimaat, omgang met minderheden enzovoort is een feit, maar net zo goed dat bedrijven daar graag aan willen verdienen zonder dat het hen werkelijk wat kost. Ik zou dus niet spreken van schijnheiligheid van de westerling maar van de bedrijfseigenaren.

   Zo ook met het plukken van kokosnoten, sommige werkzaamheden gaan momenteel nog het best met dieren of mensen ipv machines. Mits mens en dier fatsoenlijk behandeld worden is er niks aan de hand. Een bedrijf of stichting kan dan wel hard roepen dat dit fout is, er keurmerken moeten zijn, maar de vraag blijft: van verdienen ze er aan? Een willekeurige mens uit oost, west, noord of zuid is heus niet zoveel meer of minder betrokken met mens, dier en natuur dan zijn/haar evenknie een werelddeel verderop. Waak dus voor commercie.

   NB: je draait oorzaak en gevolg om betreft landbouw. Door toenemende bevolking, menselijk vernuft (nieuwe technieken) en hebzucht kon en “moest” men meer bossen kappen en vormen tot landbouwgrond.

 2. bennietpeter zegt op

  PETA claimt? Dus niets zeker dan.
  Mishandeling DOOR inzetten voor kokosnoot pluk? Kan alleen over mishandeling praten, als je het beest niet goed verzorgt. Vroeger deden we ook alles met paard en wagen, of ploegen met paard en nu nog wordt de os gebruikt voor zulke klusjes.
  Worden muilezels gebruikt om goederen naar een basiskamp van de Mount Everest gebracht, alleen omdat een paar rijke dodo’s de berg willen beklimmen.
  Thailand heeft vrij recent een Thaise olifant naar eigen land gehaald. Daar en tegen zit in Thailand een gorilla al een leven lang in een mall opgesloten.
  Worden kamelen en dromedarissen ook niet gebruikt voor vervoer? Of honden voor een sleetje gespannen om een barre tocht (race) te ondergaan?
  Paarden voor diverse menselijke sporten gebruikt?
  Ezels gebruikt als oefen model voor de menselijke seksuele daad?
  Nog steeds zijn hanen gevechten volop aan de gang.
  OK k hou op, er zijn nog wel meer zaken te noemen.
  Hou op zeg, als je een aap wil gebruiken voor kokos noten plukken en je verzorgt het dier goed, wat is er dan mis.

 3. John Chiang Rai zegt op

  Er zijn veel toestanden die met onze westerse ogen, cultuur, moreel, etc. niet door de beugel gaan, die meestal niet met een eenzijdige boycot uit de wereld te ruimen zijn.
  Mensen uit westerse industrielanden worden gewaarschuwd geen olifanten ritjes te maken, geen cocos producten kopen die met hulp van arme aapjes in de omloop komen, en vooral geen kleding en producten kopen die door kinderen vervaardigd worden.enz enz.

  Zelfs bij ondersteuning van de overheid, die zeker niet alle kosten dekken kan, blijven families die deze broodwinning haast alternatiefloos nagaan, sterk afhankelijk van deze vaak minimale inkomsten.
  Daar hebben diegenen, die meestal alleen eenzijdig over olifantenritjes,arme aapjes en kinderen spreken, en zelf uit een cultuur komen waar ze zelf van de wieg tot het graf verzekerd zijn, erg makkelijk praten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website