Bron: Facebook Thai NavySEAL

Ze zijn gelukkig gevonden en verkeren, naar omstandigheden, in een goede gezondheid. Ruim 10 dagen is er met man en macht gezocht naar het jongensvoetbalteam en hun coach, die de Tham Luang Nang Non-grot bij Chiang Rai waren binnengegaan. Toen door regenval het water in de grot begon te stijgen zaten ze gevangen. Een Britse duiker bereikte de jongens als eerste en heeft met ze gesproken.

Hoewel de blijdschap groot is, moet er nog een groot probleem overwonnen worden. Het zal niet eenvoudig zijn ze daar weg te krijgen omdat alleen zeer ervaren en gespecialiseerde duikers de plek kunnen bereiken. Zowel de heenweg als de terugweg is enkel met een duikuitrusting bereikbaar. Een ander probleem is het weer. Wanneer het gaat regen, waarschijnlijk morgen of overmorgen en het water gaat stijgen worden de omstandigheden weer totaal anders. Volgends de Belgische duikinstructeur Ben Reymenants die betrokken is bij de reddingsactie, moeten de kinderen binnen 72 uur uit de grot worden gehaald, anders zou het vanwege de regen wel drie maanden kunnen duren.

Het belangrijkste nieuws:

 • Narongsak, de leider van de zoekactie, laat weten dat de 12 jongens en hun voetbalcoach alleen uit de grot worden gehaald als dat volkomen veilig kan. Er wordt nu over nagedacht hoe dat het beste kan. Een optie zou zijn om te wachten tot na de regentijd, maar dat kan 3 maanden duren. Een andere optie is om de jongens te leren duiken en met een duikuitrusting er uit te halen, maar daar zitten ook risico’s aan. Daar komt bij dat ze nu te verzwakt zijn voor een dergelijke oplossing.
 • Duikers hebben eten en drinken met minerale zouten naar de jongens gebracht. Daarnaast ook medicijnen zoals pijnstillers en antibiotica.
 • Thaise en Britse duikers vonden de jongens op maandagavond om 21.45 uur. De plek was op zo’n 400 meter voorbij het zogenaamde Pattaya Beach-gebied en op ruim 5 kilometer van de ingang van de grot.
 • Het gebied waar de jongens zitten is overspoeld met vloedwater en zeer slecht bereikbaar. De duikers moesten zich door nauwe gangen wurmen.
 • Media meldden dat de ervaren Britse militairen John Volanthen en Richard Stanton de eerste duikers waren die de jongens vonden en met ze spraken.
 • Alle 13 vermiste personen blijken goed gezond te zijn zonder ziekten of verwondingen.
 • Er is nu permanent een hulpverlener bij de voetballertjes. Twee artsen hebben zich al vrijwillig aangemeld om bij de jongens te blijven.
 • Zes helikopters staan standby, ze doen er 15 minuten over om het Chiang Rai Prachanukroh ziekenhuis te bereiken. Mochten de helicopters niet kunenn vliegen vanwege slecht weer, dan wordt de groep per ambulance gebracht wat een uur duurt. Het ziekenhuis is volledig voorbereid om medische zorg verlenen aan de groep en degenen die betrokken waren bij de reddingsoperatie. Dertien eerste-hulpkamers zijn in gereedheid gebracht.

Video van het eerste contact

Hieronder een Facebookfilmpje van het eerste contact tussen Britse duikers en de vermiste jongens.

No votes yet.
Please wait...

32 reacties op “Vermiste voetballertjes en hun coach gevonden (video)!”

 1. Johan de Vries zegt op

  Een geweldige redding, laten wij dit niet meer gebeuren, plaats een bord
  bij regen niet de grot in gaan.

  • teun zegt op

   Johan,
   Dat bord stond/staat er al. Dat blijkt dus helaas niks geholpen te hebben. Grot afsluiten is enige remedie.

   • theoS zegt op

    D’r stond helemaal geen waarschuwingsbord. Dat bord werd haastig geplaatst NADAT de reddings actie op gang kwam. Iemand moest zich dekken.

 2. DJ zegt op

  Gewelding nieuws, mijn vriendin is al diverse keren naar de tempel geweest (merit) en was zo happy gisteravond toen het nieuws bekend werd. Ongelooflijk wat een honger zullen die boys hebben. Nu nog de redding om ze eruit te halen. Maar hoe komen die gasten 5km ver die tunnel in .. OMG

 3. Daniel VL zegt op

  Ik heb zitten wenen van geluk toen ik het nieuws vernam. Het zou je kind maar wezen. Ook deze middag het nieuws op de Tv gevolgd. Waar het water de grot binnen komt moet er toch wel een mogelijkheid zijn om af te dammen of om te leiden. Denk ik maar. ik ben ook geen duiker.

 4. teun zegt op

  Ondanks kritiek op hulpverlening (ook door mij) zijn ze toch levend gevonden. Chapeau!!
  Nu ze nog naar de bewoonde wereld krijgen. Je moet er niet aan denken, dat ze nog ca 3 maanden daar moeten blijven…….Dus alle pompen verzamelen en doorgaan met bidden, dat het voorlopig niet gaat regenen.

  • Nicky zegt op

   Ik heb foto`s gezien dat er echt gigantisch materiaal word aangesleept. Lijkt wel boorinstallaties.

  • theoS zegt op

   Waar ik aan denk is dit, wat met de human body functions nu en gedurende deze 3 a 4 maanden? Het is maar een kleine plek waar hun zitten. 13 kinderen plus 6 Navy Seals plus dokter en nurse. No privacy daar en geen WC of stromend water.

 5. Willem van der Vorst zegt op

  Geweldig GOED nieuws ! ,met hopelijk goede afloop !
  Succes

 6. Sir Charles zegt op

  Kan niet ontkennen een traantje te hebben moeten wegpinken toen ik de eerste beelden zag dat ze gevonden waren.

  • theoS zegt op

   Ik was overkomen door emotie. Nu zo gauw mogelijk weg daar. Ik duim voor ze.

 7. Hansest zegt op

  In de gas en olie industrie worden er zeer lange gaten geboord zowel vertikaal als horizontaal en ook onder vele hoeken.
  Ik weet niet of men de grot(ten) (enigszins) in kaart heeft gebracht, maar misschien is er een plaatselijke of andere oliemaatschappij die een heel klein deel van hun winst willen gebruiken om 12+1 leventjes te redden.

  Mogelijk kunnen de kinderen naar een betere plaats worden gebracht, i.e. Pattaya Beach (400 meter afstand).

  En pompen zijn er ook waterdicht – denk aan de pomp in Uw vijver – en zijn er in alle soorten en maten, om na boren water af te voeren zodat een doorgang gemaakt kan worden (kom zelf uit de petrochemie).

  • theoS zegt op

   Pattaya Beach staat onder water. De reden dat hun een hoger gelegen plek opzochten.

 8. Joop zegt op

  Het beste voetbal nieuws van het jaar.

 9. Rob zegt op

  Ook ik ben ondanks mijn eerdere kritische opmerkingen uiteraard zeer blij dat de jongens gevonden zijn, en hoop ook van harte dat ze er nu snel uit kunnen, en niet maanden moeten wachten want dat lijkt mij fysiek niet goed voor hen.
  Ik hoop dat ze een ontsnappings gat kunnen boren zoals ze dat ook wel doen voor ingesloten mijnwerkers

  • Nicky zegt op

   Onmogelijk. ze hebben getracht te boren maar is gigantisch dik graniet. Je kan echt geloven dat er van alles geprobeerd is, maar via het water was het de enige mogelijkheid om bij ze te komen.

   • Volgens mij is de grot van kalksteen en juist relatief zacht. Door het boren ontstaat er instortingsgevaar.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Het zal waarschijnlijk een combinatie van graniet en kalksteen zijn. Immers zonder kalksteen geen grotten als ik mij de lessen aardrijkskunde nog goed herinner.

     Maar de Belgische duiker Ben Reymenants zegt ook.
     “We hebben eerst geprobeerd om een gat te boren, maar we zijn daarbij op een heel harde laag zwart graniet gestoten. Daar doorheen boren zal lang duren en het gesteente weggraven zal ook lang duren.”

     https://nos.nl/artikel/2239575-belgische-duiker-in-thailand-hoe-krijgen-we-die-jongens-uit-de-grot.html

     • Nicky zegt op

      Inderdaad Ronny. Daar Ben mijn neef is krijg ik alles uit eerste hand mee.
      Hijzelf is nu terug in Puhket maar blijft beschikbaar voor zijn Thaise collega`s

  • ruud zegt op

   Ik weet niet zeker, of een ontsnappingsgat boren wel zo’n goed idee is.
   Als die kinderen in een luchtbel zitten en je daar een gat naar toe boort, zou het water in de grot wel eens kunnen gaan stijgen.
   je zou – indien mogelijk – misschien beter de bij de ingang van de grot, of de uitgang van de grot de waterstroom kunnen blokkeren.
   Als je het inkomende water kunt blokkeren, valt de weg naar de uitgang misschien droog, en zo niet, dan stroomt het water in ieder geval niet meer. En als je het uitstromende water kunt blokkeren, wordt het duiken misschien veiliger, omdat het water dan ook niet meer stroomt.
   Dan moet je wel goed in de gaten houden, of het water in de grot niet gaat stijgen.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Denk niet dat in een grot het water er alleen maar langs 1 ingang ingaat …. om er vervolgens maar alleen langs 1 uitgang weer uit te gaan.
    Zo een grot bestaat uit wel meerdere aanvoer en afvoer kanalen volgens mij.

  • Hansest zegt op

   Geachte heer Rob,
   Fysiek ja, maar wat doet het mentaal met de kinderen als ze nog eens 3 a 4 maanden in die grot moeten zitten. Misschien is het wel een blijvend traumatisch gebeuren voor sommigen. En stel – ik hoop het niet – dat er een ernstig ziek wordt en met spoed naar een ziekenhuis moet.

 10. janbeute zegt op

  Mijn ega belde mij gisteravond al op in mijn hobbywerkplaats met het goede nieuws .
  Alleen we zijn er nog niet .
  Om weer terug te gaan moeten ze zich een behoorlijk eind onderwater verplaatsen .
  En dat kan nog wel eens een groot probleem gaan worden , verzwakt door dagen lang niet gegeten te hebben en geen enkele duik ervaring misschien zijn er zelfs wel bij die niet eens kunnen zwemmen .
  En dan met duikers uitrusting voor de eerste keer door en langs smalle openingen en gangen .
  De Engelse duikers en navy seals en zeker niet te vergeten de Belg zijn zeer ervaren duikers .
  En voor hen was het al niet een makkelijke operatie .
  Tijd dringt alweer daar er zware regen de komende dagen voorspelt is .
  Wat ik als laatst heb gehoord is dat ze toch willen proberen om onder begeleiding van 2 duikers per kind de stap te willen ondernemen om ze er snel uit te kunnen krijgen .
  Toen gevraagt werdt aan de kinderen hoe lang ze er gezeten hadden tot op heden dachten ze van 3 dagen .
  Kun je zien dat je voor een lange tijd in het donker en het ongewisse al je orientatie kwijt raakt .
  Ik denk dat het uiteindelijk wel gaat lukken , maar angstig blijft het wel .

  Jan Beute .

  • theoS zegt op

   Jan Beute, geen van de 13 kan zwemmen. Dit van onder begeleiding van 2 duikers aarzelt men mee want er zijn plekken waar maar 1 persoon zich door kan wurmen. Duikers moesten hun tanks af nemen om er door te komen.

 11. Marco zegt op

  Ben erg blij dat ze levend en wel gevonden zijn.
  Het zegt echter wel wat over het Thaise leger en de hulpverlenende instanties die je op tv met honderden ziet rondlopen dat de kinderen gevonden zijn door Britse duikers.
  Dus al die glimmende generaalsuniformen en hoogwaardigheidsbekleders die de laatste week niet voor de camera’s waren weg te slaan met hun grote mond staan nu aardig in hun ondergoed.
  Misschien wat meer investeren in goede duikersopleidingen met al die grotten in plaats van nieuwe onderzeeboten bestellen die niet nodig zijn.
  Nogmaals dit is niet negatief bedoeld ik wens de jongens en hun familie het beste en hoop dat ze snel uit de grotten gehaald kunnen worden.

  • Nicky zegt op

   Dat Toevallig de britse duikers ze eerst hebben gevonden is toeval. Er waren vele nationaliteiten bij de duikers.
   Het had net zo goed een Thai of een Belg kunnen zijn die ze eerst vond.
   Als je met vele mensen het werk doet kan je niet spreken van 1 winnaar. En alle duikers, waren ontzettend blij dat de jongens gevonden werden. Ze hebben gewerkt als 1 team

 12. RonnyLatPhrao zegt op

  Het zal inderdaad nog een hele operatie worden.

  https://www.hln.be/de-krant/twaalf-thaise-voetballertjes-hebben-nog-mirakel-nodig-redding-wordt-waanzin~a712bd2d/

 13. Sir Charles zegt op

  Er gaan nu stemmen op in de diverse media om eventueel t.z.t de coach te gaan vervolgen vanwege onverantwoordelijk handelen.
  De details hoe het zover heeft kunnen komen ontbreekt nog een ieder maar ach kom op nou, ook al mocht blijken dat hij zich dan niet helemaal verantwoordelijk heeft gedragen door het een en ander te onderschatten, de beste man is in deze situatie ook vastzittend en ontberingen lijdend al zelf genoeg gestraft.
  Belangrijk is dat hij gezond en wel bevrijd wordt en zijn familie, vrienden en dierbaren hem weer in de armen kunnen sluiten.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Persoonlijk ben ik het hier wel mee eens.

   En ja, hij heeft waarschuwingsborden genegeerd, en ja het was waarschijnlijk onverantwoord handelen als begeleider, maar ik denk dat het schuldgevoel ook al iets is dat hij levenslang zal moeten meedragen.
   Bovendien zal hij zijn taak als coach, begeleider, leraar, of wat hij in het leven ook was waarschijnlijk wel mogen vergeten.

   Maar of de familie, politiek en het brede publiek dat ook voldoende vindt en even vergevingsgezind zal zijn is maar de vraag natuurlijk ?

   Laat ons inderdaad maar even afwachten wat de werkelijke reden is dat men die grot is binnengegaan en waarom dan zo ver alvorens conclusies te trekken.
   Misschien komt er wel een reden boven dat maakt dat we, in dezelfde situatie, ook misschien wel die beslissing zouden genomen hebben. Wie weet ?

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Nu ja, herinner me nu uit de eerste berichten dat de borden er blijkbaar op dat moment nog niet stonden, dus heeft hij ze niet echt genegeerd… misschien mag dat dan als verzachtende omstandigheid gebruikt worden.

 14. Verbert zegt op

  eindelijk eens echt goed nieuws
  Hier ziet men dat reders (zowel politie ,brandweer , duikers en noem maar op )toch echt nuttig zijn en ook
  en ook eens goed in het dacht licht mag gesteld worden
  Jongen haal deze kinderen goed en wel er uit

 15. Herman zegt op

  Een flexcapsule maken waarin ze 1 voor 1 door de grot getrokken kunnen worden. De stroming hebben ze mee.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website