De gouverneurs van de door smog getroffen provincies hebben boeren verboden om oogstresten te verbranden en rietsuikerstengels in brand te steken om de bladeren te verwijderen. Ook worden er vliegtuigen ingezet om kunstmatig regen op te wekken.

In de noordelijke provincie Phayao heeft de gouverneur een verbod van 60 dagen uitgevaardigd die ingaat op 15 februari. In de provincie Ratchaburi wilde de gouverneur zel zien waar er oogstresten werden verbrand en stapt in een helikopter. De provincie had eerder een verbod uitgevaardigd op het verbranden van afval en landbouwresten. Daar hield niet iedereen zich aan want er werden diverse branden waargenomen.

Het Department of Royal Rainmaking and Agricultural Aviation heeft vluchten vanaf de bases in Nakhon Sawan en Rayong uitgevoerd om kunstmatig regen op te wekken.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Verbod op verbranden oogstresten om smog te bestrijden”

 1. ruud zegt op

  Maar wat gaan ze dan doen, met die bladeren van de suikerriet?
  Dan gaan ze inclusief bladeren naar de fabriek, wat extra ritten voor de vrachtwagens betekent en ook extra uitstoot van de vrachtwagens.
  Vervolgens liggen die bladeren in de fabriek en die moet er ook wat mee, anders wordt het een heel grote stapel uitermate brandbaar materiaal.
  Dat wil je vast niet in je fabriek hebben, dus die brengt die bladeren weer ergens anders naar toe (met de nodige uitstoot van de vrachtwagens), waar het een grote stapel uitermate brandbaar materiaal wordt.
  Die stapel gaat vervolgens ongetwijfeld een keer in brand vliegen.

  • Jan zegt op

   Ik zou zeggen laat ze de bladeren op een inovatieve wijze inzetten. Thailand dient om de algehele milieuproblematiek in de toekomst (nog beter vanaf nu) het hoofd te kunnen bieden in te zetten op hergebruik van restafval middels reeds in Europa toegepaste technieken. Denk aan zonne energie…vergisting van bijvoorbeeld de suikerriet bladeren vermengd met ander restafval ter opwekking van alternatieve energie…Thailand dient slimmer te worden en tijd en geld te steken om beter met het milieu om te gaan.
   Ik weet dat het diverse clichés reacties hier zal oproepen..maar ze moeten eindelijk het besef gaan krijgen om zaken serieus aan te pakken..!!!!

   • ruud zegt op

    Dat vereist planning van bovenaf.
    Maar ik vrees dat weten hoe je een tank bestuurt, niet hetzelfde is als weten hoe je een land bestuurt.
    Er is gewoon te weinig kennis aan de top.
    De wereld verandert razendsnel, maar Thailand wordt nog steeds bestuurd, alsof er nog karren rijden, die worden aangedreven door een motor van 1 BuffelPower.

    • jan zegt op

     Je kunt Thailand niet in bv 5 jaar veranderen daar gaat een generatie over heen. De opmerking van tank besturen etc etc is ongepast je hoeft het niet met de huidige leiders eens te zijn maar er is wel rust in de tent, en voor mij (ons) denk ik doet het goed.

 2. De Inquisiteur zegt op

  Vraag me af hoe ze dat gaan handhaven.
  Boertje steekt zijn veld in brand, boertje weg.
  Ze kunnen onmogelijk ieder veld in de gaten houden, niet met helicopters, niet met drones.
  Ze moeten boertje op heterdaad kunnen betrappen want die zal natuurlijk ontkennen dat hij er de fik instak.

 3. Maarten Vasbinder zegt op

  De overheid zou er beter aan doen, subsidie te geven voor compost-bedrijfjes. Daarmee kan uitstekende en goedkope mest is worden geproduceerd, die veel beter is dan de huidige kippenmest. Als bijproduct is er biogas.

  • Tino Kuis zegt op

   Goed zo, Maarten. Dat is het gewoon. Op sommige plaatsen in het Noorden wordt er al mee geëxperimenteerd. Geef ze een alternatief waar iedereen wat aan heeft.

 4. Han zegt op

  Ik meende dat dit soort verbrandingen al jaren verboden was in thailand maar dat men het gedoogde?

 5. Taruud zegt op

  Een oplossing zou zijn om al het plantaardig restafval in te zamelen en er energie mee op te wekken. Wellicht is het zelfs financieel aantrekkelijk om daar een bedrijf voor op te zetten. Ik zelf zit ook altijd met veel tuinafval (vooral bananenbomen die gekapt moeten worden nadat ze vruchten hebben gedragen). We hebben onze (Thaise) opa niet kunnen tegenhouden om toch dit afval te verbranden. Als het ingezameld wordt en er een (kleine) vergoeding voor moet worden betaald, zou ik er zeker aan mee doen. Met het verbod op verbranden kunnen we opa nu tegen houden. Het worden dan gewoon compost hopen die vanzelf slinken.

  • Theiweert zegt op

   Is dat dan geen oplossing een compost hoop op je terrein?

   Zelf denk dat composteren niet zo werkt in een droge omgeving en waarschijnlijk gedierte plek bied zoals slangen, die je ook niet wilt.

   • Taruud zegt op

    De tuin is relatief klein ten opzichte van de grote hoop afvalbladeren. Slangen en dergelijke worden wel door de honden weg gejaagd. Voorlopig laat ik inderdaad de hoop liggen en ik heb gezien dat aan de onder kant er toch veel compost van wordt gemaakt.

 6. Toni zegt op

  De meeste velden in mijn regio zijn al verbrand. Te laat, elk jaar opnieuw

 7. Daniel VL zegt op

  Vorig jaar een tv uitzending gezien over het probleem. Er werd gezegd dat onderploegen niet kan omdat rijststengels niet verteren? Verder toonde men een firma zoals Europa waar men bouwplaten maakt van vlas en houtresten maar men heeft proeven gedaan en die zijn tegengevallen. De normaal gebruikte lijm als vulmiddel werkte niet omdat rijststengels slechte verbinding maakte met de lijm. Het was nu aan de chemie om iets nieuw uit te denken. Verder stelde men of er wel vraag was naar dit product en tegen welke prijs en kwaliteit.

  • ruud zegt op

   Een nieuwe lijm, van de chemie?
   Ik vraag mij af, of die oplossing niet juist meer problemen zal geven.
   Speciale producten van de chemie willen nogal eens erg slecht zijn voor het milieu.
   Want wat gebeurt er met die lijm, op het moment dat het hout verbrandt, en wat gebeurt er met die lijm onder invloed van zon en regen, als dat hout in het milieu terecht komt?

 8. Cees 1 zegt op

  Bananenbomen worden hier gebruikt voor varkensvoer . Ze hakken het in kleine brokken en koken het dan met wat ander spul. Maar geloof me bananebomen zorgen echt niet voor de smog.. Ze steken hier in het noorden alles in de brand. Hele bergen zie je branden. Er word wel gecontroleerd, maar alles is zo droog. Dat binnen 1 seconde ze het aangestoken hebben.

 9. Theiweert zegt op

  Ik heb altijd ook begrepen dat de verbrande resten weer een goede voedingsbodem is voor de nieuwe gewassen. Daarom wordt vulkaanas ook gebruikt in de tuinbouw in die gebieden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website