Premier Prayut brengt zijn stem uit (Sek Samyan / Shutterstock.com)

Veel Thai zijn boos om de vele fouten tijdens de verkiezingen. Op sociale media spreekt men schande van de gang van zaken. Het woord ‘fraude’ komt regelmatig langs.

Inmiddels hebben al 660.000 Thai op de website change.org, een petitie ondertekend met de eis de Kiesraad te ontbinden. De petitie wordt overhandigd aan de voorzitter van de Senaat met het verzoek dat de NACC een onderzoek in gaat stellen. Om de raad te ontbinden is de steun van tenminste 60 procent van de senaatsleden vereist.

Op sociale media komen komen de volgende klachten tot uiting:

 • in een aantal kiesdistricten waren er meer ingevulde stembiljetten dan kiezers (de opkomst zou dan 200 procent moeten zijn).
 • Er zijn verdacht veel stemmen ongeldig verklaard en sommige stembiljetten die onjuist waren ingevuld werden geteld als stemmen voor Palang Pracharath.
 • Er is bij groepen in de samenleving ernstige twijfel over de gunstige uitslag voor Palang Pracharath.

De Kiesraad meldde gisteren dat er zondagavond drie cyberaanvallen op haar website zijn geweest, waardoor het systeem tweemaal crashte.

De regering vraagt de bevolking om de uitslag van de verkiezingen te accepteren en heeft aangegeven dat groepen die mogelijk onrust willen veroorzaken extra in de gaten worden gehouden.

Defensiewoordvoerder Kongcheep benadrukt dat iedereen zijn verstand moet gebruiken, maar ook de wet en het democratisch proces moet respecteren.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Vele malversaties tijdens stemmen, roep om ontbinding Kiesraad”

 1. Mark zegt op

  Citaat: “De regering vraagt de bevolking om de uitslag van de verkiezingen te accepteren en heeft aangegeven dat groepen die mogelijk onrust willen veroorzaken extra in de gaten worden gehouden.”

  Er zijn jammer genoeg steeds meer indicaties dat ze dan best urgent de kiescommissie in de gaten kunnen houden en in de tweede plaats een specifieke groep militairen. TiT

 2. Gerhard W. zegt op

  *** verkiezingen leger blijft gewoon de baas , wie is er verbaasd dat het zo is gegaan ?

 3. Willem P. zegt op

  Wie had anders verwacht. Iemand die via een staatsgreep op het pluche komt, gaat er voorlopig niet af. Dat duurt nog wel 3 termijnen en dan volgt een familielid hem wel op.

 4. Pat zegt op

  Dus je hoort het al. Er gaat niks gebeuren. Prayut is en blijft. Maar voor de rest van de wereld nu democratisch verkozen en niet meer door een staatsgreep. Belachelijk.

 5. Daniel Vl zegt op

  De regering
  Defensiewoordvoerder
  De dictatuur begint al.

  • Rob V. zegt op

   De dictatuur was er al. Als het leger (generaal Pratut) in strijd met de wet landelijk de noodtoestand uitroept, de grondwet verscheurd, het demissionare parlement afzet en dan zelf een junta opzet. Met samenscholing verboden, huisbezoeken door militairen en politie zonder gerechtelijk bevel, mensen naar heropvoedingskampen sturen, protesten en demonstraties verboden en andere vormen van tegenspraak en inspraak ontzeggen.. dan spreek je over een dictatuur. Dat is Thailand sinds mei 2014. Als bonus krijg je er wat opstandigen bij die plots verdwenen en soms dood terug gevonden werden, bijvoorbeeld in de Mekhong.

   Wie bij dictatuur alleen aan massamoord denkt weet niet wat dictatuur is. Maar als je netjes je mond houdt en ja en amen zegt jegens alle militaire instructies, ja dan ‘merk je niets van een dictatuur’.

   Maar op de lange termijn verkoopt een dictatuur niet, een schijn democratie waar de militairen op de achtergrond veel macht houden ligt net wat makkelijker dan een 100% dictatuur. Daarom deze schijnvertoning van een verkiezingen.

 6. Puuchaai Korat zegt op

  Gut, wat een negatieve reacties allemaal. Zijn jullie ook naar het stemhokje gegaan ? Hier in Korat liep het op rolletjes. En dictatuur, heb ik in 3 jaar nog niets van gemerkt. Integendeel. Maar gelukkig gaat het in Europa allemaal goed met de democratie en wordt er intussen in Frankrijk toestemming gegeven om het vuur te openen tegen demonstrerende, de meesten vreedzaam, Fransen. Er zijn er al verschillende in het gezicht geraakt. Ben ik blij dat ik niet in Frankrijk woon, of er dichtbij.

  • GeertP zegt op

   Als je nog eens 3 jaar in je Moo ban blijft,dan merk je nog steeds niks.
   Probeer eens de stemming van het gewone volk te pijlen, er gaat een wereld voor je open.

 7. Rob V. zegt op

  De verkiezingen zijn een grap. Viel te verwachten. We wisten dat het slechts voor de bühne was om de generaal-dictator enige vorm van democratische schijn te geven. En dan niet mogen klagen bij evident gekluns en gerotzooi. ‘accepteer deze hoop stront nu maar zonder morren, wij weten het beter, luister naar vadertje Prayut, trek je mond open en je krijgt slaag!’.

 8. Rob V. zegt op

  Veel Thai hebben hun twijfels bij het verloop van deze verkiezingen:

  “Election Results Are Uncertain But One Thing Is Clear: Thailand Is Broken”
  https://www.vice.com/en_asia/article/qvyq4x/election-results-thailand-broken-analysis-op-ed

 9. Kareltje zegt op

  Tja,

  Ik ben wel wezen kijken bij de verkiezingen en ook om 5 uur sluiting’s tijd,

  Mijn conclusie is dat het perfect is verlopen.

  Na sluitingstijd ging de centraal staande doorzichtige plastic bus, welke verzegeld was open en werd er één voor één een stembiljet eruit gehaald en voorgelezen en aan het publiek getoond. Op de achtergrond hingen 2 enorme grote vellen papier, waar twee dames met een viltstift een streepje zetten bij een politieke partij.

  Ik heb natuurlijk niet de kennis om te controleren of de afgewezen stemmen inderdaad niet goed waren.

 10. Tino Kuis zegt op

  De Kiesraad heeft zojuist aangekondigd dat zij iedereen die kritiek op haar uitoefent zal vervolgen onder de wet Computer Crimes. Deze posting bijvoorbeeld….

 11. Rob V. zegt op

  Volgens internationale opzichters is de verkiezing ‘deeply flawed’ (schiet ernstig tekort):

  “International election observation group Anfrel criticises vote-counting in Thailand’s election on Sunday, but doubts irregularities affected outcome.”

  Zie:
  https://m.bangkokpost.com/news/politics/1651440/observers-flawed-initial-vote-count-hurt-perceptions

  Teleurgestelde kiezer, “mijn stem doet er niet toe”
  https://www.vice.com/en_asia/article/zma99w/first-time-thailand-voter-personal-essay-opinion

  Stemmen uit Nieuw Zeeland door incompetente kiesraad (stembussen hebben bijna een dag op het vliegveld gestaan voordat iemand ze kwam halen) niet op tijd verwerkt en tellen niet mee:
  http://www.khaosodenglish.com/news/2019/03/26/paperwork-stalled-nz-ballot-pick-up-foreign-ministry/

  Cartoon. Stembus heeft bordje ‘กกต.’ (Afkorting voor de Election Commission, kiesraad) vast maar men laat hem in de steek:
  https://m.facebook.com/cartooneggcatx/photos/a.1125532314243366/1502599226536671/

 12. Rob zegt op

  Tja corruptie corruptie corruptie en de bevolking maar zo dom mogelijk houden TIT

 13. chris zegt op

  Met het opschrijven van karikaturen (‘Thailand is al een dictatuur’, ‘verkiezingen zijn een grap’) is echt niemand geholpen, naast het feit dat deze zinnen niet voor 24 maart zijn opgeschreven maar nadat de voorlopige uitslag bekend werd. Met een analyse wel. Voorzover ik kan beoordelen is er voldoende aanleiding om na te gaan of de verkiezingen wel eerlijk en correct zijn verlopen. En dat heeft niks met de voorlopige uitslag te maken maar gewoon met een aantal feiten:
  – het extreem hoge aantal ongeldige stemmen;
  – de merkwaardig lage opkomst op 24 maart terwijl het op de pre-voting dag, zondag 17 maart, zwart zag van de mensen op de stembureau’s (opkomst 87%). De voorspellingen waren een opkomst van ruim 80 %, extra bussen reden van Mo Chit naar het noorden en noordoosten en ondergetekende zat in een overvolle vlucht naar Udon Thani. (Ook ongeldige stemmen worden m.i. geteld als opkomst);
  – de reatief grote afwijking van de eerste resultaten van de exit-polls direct na het sluiten van de stembureau’s met het definitieve resultaat. De afwijking kan – op basis van de wet op de grote getallen – wel eens 2 of 3 procent zijn maar niet tussen de 5 en 10 (of de steekproef was totaal verkeerd);
  – de onuitroeibare verhalen over het kopen van stemmen. Het is daarbij niet van belang of de kiezer zich door het geld wel of niet laat leiden om een bepaald hokje rood te maken. Het trachten te kopen van stemmen is illegaal;
  – de snelle reactie van de regering dat men de uitslag van de verkiezingen, zijnde de mening van het Thaise volk, moet eerbiediengen terwijl de definitieve uitslag nog niet bekend is;
  – de reactie van de Kiesraad.

  • Rob V. zegt op

   De vele onregelmatigheden zijn bij de reageerders de reden voor kritiek, niet de uitslag ansich. Had alles soepel verlopen zonder opvallende zaken dan zou geen weldenkend mens kritiek hebben op de uitslag, die zou immers een goede afspiegeling van de wil van het volk zijn. Dat is democratie. En dat Thailand een dictatuur is, is een etiket van de afgelopen 4 jaren. Tik maar eens op Google in. Niet alleen op TB maar ook Belgische en Nederlandse kwaliteits media hebben dat etiket op het land geplakt.

   • chris zegt op

    Er zijn heel veel mogelijkheden tussen 100% democratie (waar is dat eigenlijk) en 100% dictatuur (waarschijnlijk in Noord-Korea). Thailand is geen Noord-Korea. Ik ben geen papegaai, heb maling aan etiketten maar denk graag zelf.

    • Rob V. zegt op

     En op dit moment valt Thailand onder de noemer dictatuur (‘een regeringsvorm waarin alle macht bij één persoon of bij een kleine groep mensen, bijvoorbeeld een politieke partij, junta of familie, berust’). Ik hoop dat het land weer een democratie zal worden. Net als dictaturen zijn daar verschillende vormen en maten. Wat fijn dat je jezelf net als ik geen papegaai vindt en ook net als ik graag zelf denkt.

     Nb: een ‘democratie Thaise stijl’ zoals dictator Sarit en andere juntaleiders in het verleden opperden is in mijn ogen geen vorm van democratie, maar een misplaatst labeltje.

     • chris zegt op

      Met een benoemd parlement geldt de definitie niet voor Thailand, lijkt me.
      En: heeft niet de koning zelf een aantal passages in de grondwet laten veranderen? Waar is die in je definitie? Ooit een dictatuur gezien in een koninkrijk?

      • Rob V. zegt op

       Is dat parlement benoemd met de stem van het volk? Nee. Als je de woordenboek definities er op na slaat (of mijn citaat van Wikipedia) dan valt Thailand aan de kant van dictatuur. En zoals je zelf schreef zijn die er in diverse soorten en maten. Ook koninkrijken kunnen dictaturen zijn. En daar laat ik het bij.

   • Rob V. zegt op

    En onder onregelmatigheden zou ik ook het ontbreken van een level playing field in de maanden vlak voor de verkiezingen noemen: geen demissionere premier, rondreizend kabinet, andere partijen die nog geen campagne mochten voeren, strikte campagneregels die partijen bang maken fouten te maken etc.

 14. Rob V. zegt op

  Een lid van een groep die de slachtoffers van de Black Monday (1992) herdenken meent dat Prayut, pheu Thai en Anakot Mai (Future Forward) terug moeten stappen om bloedvergieten te voorkomen. Beter zou zijn als kleine partijen zoals de Democraten (!) het voortouw nemen.

  Men lijkt toch te vergeten dat al dat bloedvergieten vaak meer aan het leger en uhm andere elementen in de maatschappij zijn toe te schrijven. In de Democraten zou ik dan ook maar overslaan als leger en Phue Thai van tafel moeten. De gedachte gang dat alle partijen met oud zeer terug moeten stappen snap ik nog, maar Anakot Mai zou ik daar niet bij betrekken… Dus wat deze man zegt is naar mijn idee geen logische of goede oplossing om tot verzoening te komen.

  (hoop dat iemand dit nog leest op pagina 2…)

  Bron: http://www.khaosodenglish.com/politics/2019/03/28/prayuth-pheu-thai-should-step-back-avoid-bloodshed-activists/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website