De eigenaar van een Thaise vissersboot  zal worden vervolgd omdat zijn bemanning een walvishaai aan boord had gebracht. Het met uitsterven bedreigde zoogdier van 2 meter kwam in de netten terecht maar werd teruggezet en was niet gewond, aldus de schipper.

De zaak kwam aan het rollen dankzij een video op de social media. De boot is in Phuket aan de ketting gelegd. De politie zegt tegen de eigenaar te zullen optreden wegens overtreding van een visserij bestuursmaatregel uit 2015.

De provincie gaat naar aanleiding van dit incident de voorlichting aan booteigenaren uitbreiden, vooral van boten met toeristen. De wet schrijft voor dat boten een ruime afstand moeten houden tot de zoogdieren en ze zo snel mogelijk moeten loslaten wanneer ze verward zijn geraakt in een net.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Vangst walvishaai heeft juridische consquenties”

 1. Adri zegt op

  Hallo;
  Voor alle duidelijkheid: een walvishaai is geen zoogdier, maar een vis. Een haaiensoort!
  Groet
  Adri

 2. Jacques zegt op

  Ik hoorde dat de booteigenaar een boete moest betalen van enkele miljoenen bahts. Zijn visvergunning zou mogelijk worden ingetrokken en de bemanning zou ook van boetes worden voorzien en eventueel werkeloos worden voor de tijd dat de boot niet meer kan uitvaren. Er zou ook nog zijn gespeurd naar de walvishaai, omdat er werd getwijfeld of deze nog wel in leven was. Te meer omdat de buikinhoud deels te zien was en ja dat zijn geen goede tekenen natuurlijk en in tegenspraak met hetgeen er werd gezegd door de bemanning en schipper. Ja dat videofilmpje heeft het nodige te weeg gebracht en zal nog meer consequenties hebben zoals valt te lezen.

 3. Ton van Egmmond zegt op

  Een kleinigheid: Het is geen zoogdier.

  Een walvishaai is een vis. Het is de grootste vis, een haaiachtig dier. Volstrekt ongevaarlijk.
  De walvishaai heeft een heel grote bek en zeeft daarmee plankton en ander klein spul uit het water.

  Wel uit de buurt van de staart blijven.

 4. T zegt op

  En terecht keihard aanpakken dat geeft een goed signaal naar andere vissers en piraten.
  Als we zo door blijven gaan is de oceaan over 25 jaar zo dood als een pier!

 5. F wagenaar zegt op

  Deze walvishaai op de foto lijkt eerder 4 meter dan 2 meter,en kan toch met het binnenhalen van het net bij de andere vissen hebben gezeten,en de visser heeft de haai toch weer levend terug gezet ,waarom dan vervolgen,ben benieuwd hoe het afloopt voor deze visser en zijn personeel,die zitten natuurlijk ook zonder inkomen

 6. johannes zegt op

  2 meter?? kijk eens naar de boot en de verhouding mannetjes en vis!! 5 meter komt toch echt eerst!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website