In Thailand zijn 13 provincies uitgeroepen tot ‘rode zones’ waar rabiës voorkomt. De afgelopen twee maanden overleden al drie personen aan de dodelijke virusziekte. 

Cheerasak Pipatpongsopon van het Department of Livestock Development, liet gisteren weten dat het gaat om de volgende 13 provincies:

 • Surin
 • Chon Buri
 • Sumut Prakan
 • Chachoengsao
 • Nan
 • Buri Ram
 • Ubon Ratchathaini
 • Chiang Rai
 • Rot Et
 • Songkhla
 • Rayong
 • Tak
 • Sri Sa Ket

Rabies komt ook voor in 42 andere provincies. Volgens het Department of Disease Control (DDC) zijn drie mensen gestorven aan rabiës, terwijl sinds januari 247 huisdieren geïnfecteerd zijn met het dodelijke virus. Het aantal dieren met het virus is 1,5 keer hoger dan vorig jaar. Honden blijken het vaakst rabiës te hebben opgelopen terwijl de ziekte ook bij katten en koeien werd aangetroffen.

Volgens Dr. Cheerasak is de belangrijkste reden van de wijdverspreide rabies uitbraak dat eigenaren van dieren deze niet laten vaccineren tegen het dodelijke virus en de huisdieren vrij rondlopen, waardoor ze gemakkelijk besmet kunnen worden door andere dieren.

Rabiës bij huisdieren kan worden opgemerkt aan de hand van drie symptomen die in totaal ongeveer 10 dagen duren. De dieren zijn prikkelbaar, hebben verwijde pupillen en zonderen zich af gedurende de eerste twee tot drie dagen. Daarna worden ze agressief en gaan kwijlen. Het laatste stadium is verlamming tot ze overlijden.

Het rabiësvirus komt met name voor bij honden, vleermuizen, katten en apen. Het virus kan via het speeksel van een geïnfecteerd dier in het lichaam komen door een beet, krab of lik.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Uitbraak van rabiës in 13 provincies: Virus doodt 3 mensen en infecteert 247 dieren”

 1. TH.NL zegt op

  Een bericht om je echt ongerust over te maken met al die straathonden en katten in Thailand.

 2. john zegt op

  veontrustend. Maatregelen die worden voorgesteld richten zich op de honden met bezitter. Men kan nauwelijks anders. Maar er zijn, denk ik, veel meer honden zonder bezitter. Ben bang dat we onszelf dienen te beschermen.Rabiesvaccinatie.Wordt overigens aantal “inentingsklinieken voor reizigers” in nederland al voorgesteld sinds ik meen half jaar.

 3. Lunghan zegt op

  Een goede tip als je in een van bovenstaande risicogebieden woont; als je veel tevoet op straat begeeft, koop een zaklamp met een taser, geen enkele hond die ook maar het lef heeft in de buurt te komen, werk perfect , en veilig bovendien.

 4. Rob zegt op

  Straathonden vangen en als er geen eigenaar komt in laten slapen, klinkt hard maar dat is het enige wat echt helpt.

  • Hans van den Pitak zegt op

   Wat doen we dan met de katten, de vleermuizen, de apen en andere zoogdieren die besmet (kunnen) zijn?

  • Arjen zegt op

   Uit onderzoek blijkt dat afvangen en euthaniseren van straathonden niets helpt om de populatie te verminderen. Wat wel helpt, vangen, steriliseren/castreren (naam steriliseren voor een vrouwtjesdier is eigenlijk fout, want ook de vrouwtjes worden gecastreerd)

  • HansG zegt op

   Bedoel je alle straathonden, Rob?
   Rabiës komt voor bij o.a. vleermuizen, koeien, honden, katten en mensen.
   Dan krijg ik toch sterk de reactie dat jouw oplossing is gelegen om deze soorten in te laten slapen dan is het probleem opgelost.
   (Ooit nagedacht over sterilisatie en vaccinatie?)

 5. herman69 zegt op

  Spijtig voor de dieren, dom van sommige thaien dat zij hun dier niet laten inenten.
  Ik geloof dat een inenting tegen rabies voor een hond 250 bath kost.

  Zij willen wel een dier maar dragen de verantwoordelijkheid niet voor, ik zie hier dieren
  lopen, erg om te zien.

  Ik ben een fietser, heb altijd een stok mee, ik tracht altijd te vermijden dat ik dat dier een tik
  moet geven, maar als het moet doe ik het.

  Als u hier gebeten wordt van een hond, dat zijn zeer gevaarlijke verwondingen.

  • Arjen zegt op

   Vaccinatie is minimaal 1x per jaar gratis in Thailand voor huisdieren.

   Gebruik lekker je stok. Daarmee train je de dieren om mensen zonder stok aan te vallen. Echt een heel goed idee!!

 6. Arjen zegt op

  Nog een belangrijk feit. Hoe kleiner het dier, hoe sneller het overlijdt na een rabiës besmetting. Een gemiddelde hond is in 10 dagen dood. Een kat binnen vier dagen en een vleermuis binnen een dag. Bij een koe kan het een maand duren, en bij een mens ook, maar dat komt wellicht door de levensverlengende handelingen die verricht worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website