Preah Vihear

De Thaise en Cambodjaanse minister van Defensie hebben overeenstemming bereikt over het terugtrekken van troepen uit de gedemilitariseerde zone bij Hindu-tempel Preah Vihear en de stationering van Indonesische waarnemers. Ze hadden maar een half uurtje nodig om het eens te worden.

Terugtrekking van de troepen is in juli bevolen door het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag, dat ook de gedemilitariseerde zone instelde. Een datum voor de terugtrekking hebben de ministers niet vastgesteld; dat laten ze over aan de Thai-Cambodian General Border Commission (GBC). Stationering van Indonesische waarnemers aan de grens is in februari tijdens een vergadering van Asean-ministers afgesproken en bevestigd door het ICJ.

Voordat minister Yutthasak Sasiprapa (Defensie) naar Phnom Penh afreisde, zei hij dat Thailand klaar is voor een vergadering van de GBC in november, nadat de agenda is goedgekeurd door de National Security Council en het kabinet, zoals voorgeschreven door de wet. De GBC is een militair overlegorgaan onder voorzitterschap van beider ministers van Defensie.

In Phnom Penh had Yutthasak ook een ontmoeting met premier Hun Sen. Sen heeft een gevangenenruil voorgesteld, zodat Veera Somkwamkid, coördinator van het Thai Patriots Network (een splintergroep van de geelhemden), en zijn secretaresse, kunnen vrijkomen. Zij zijn wegens spionage veroordeeld tot respectievelijk acht en zes jaar gevangenisstraf. De ruil zou niet alleen deze twee ten goede komen, maar ook 37 Thais die wegens drugsdelicten in Cambodja gevangen zitten.

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website