De troepen bij Hindu-tempel Preah Vihear worden misschien niet teruggetrokken, wanneer de bilaterale gesprekken tussen Thailand en Cambodja voorspoedig verlopen, zegt minister Surapong Towijakchaikul (Buitenlandse Zaken).

De terugtrekking is vorig jaar juli door het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag bevolen. Ze zou door Indonesische waarnemers gevolgd moeten worden, maar ook die zijn volgens Surapong dan niet nodig.

Vandaag begint in Bangkok een 2-daagse vergadering van de Joint Working Group, die is gevormd om de details van de terugtrekking te bespreken. Het vonnis van het ICJ heeft betrekking op een gebied van 17,3 vierkante kilometer dat door het Hof vastgesteld. De door Thailand en Cambodja geclaimde 4,6 vierkante kilometer maakt daar deel van uit.

Cambodja stapte vorig jaar naar het ICJ met het verzoek een nadere uitspraak te doen over het vonnis van het ICJ in 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen. Maar over het omliggende gebied liet het Hof zich destijds niet uit.

Cambodja vroeg het Hof tevens Thailand te gelasten zijn troepen terug te trekken. Het Hof reageerde met een Salomonsoordeel waarbij beide landen werd bevolen hun troepen terug te trekken.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website