Een zwarte bladzijde in leven van vele Thai; op zaterdag 8 februari om 16.30 uur, liep de 32-jarige sergeant-majoor Jakapranth Thomma naar de wapenkamer van de Surathampithak kazerne in Nakhon Ratchasima (Korat). Daar aangekomen schoot hij een soldaat doos die de wacht hield, stal handgranaten, vuurwapens, munitie en een militair voertuig. Vervolgens reed het naar het winkelcentrum Terminal 21 waar hij op iedereen schoot die hij tegenkwam.

Een uur eerder had hij zijn commandant en de schoonmoeder van de commandant gedood, na een conflict over de verkoop van een huis. Zo begon deze verschrikkelijk dag in Korat die uiteindelijk aan 30 personen het leven kostte, waaronder de schutter, en zeker 58 personen raakte gewond. De meeste doden vielen in het winkelcentrum Terminal 21 waar veel Thai aan het winkelen waren. Na vele uren van belegering lukte het uiteindelijk om de labiele militair uit te schakelen.

Op sociale media circuleerde berichten dat Jakapranth woedend was omdat hij was opgelicht door zijn commandant bij een transactie voor de aankoop van een huis. Hij schreef voor zijn daad op zijn Fcebook-pagina: “Rijk worden via corruptie ten koste van anderen, denken ze dat ze geld mee kunnen nemen naar de hel om uit te geven?”

Korat in rouw

Gisteren gingen in Korat meer dan duizend Thai de straat op om stil te staan bij het bloedbad en de slachtoffers te herdenken. Mensen legden witte bloemen neer, staken kaarsen aan en monniken gingen voor in het gebed. Velen konden nauwelijks geloven dat zoiets kon gebeuren in hun stad en waren intens verdrietig. Het feit dat de schietpartij plaatsvond op een belangrijke Boeddhadag maakte het drama voor velen nog onwerkelijker.

Ook was er links en recht kritiek te horen. Waarom duurde het zo lang voordat de schutter uitgeschakeld kon worden? Worden zware oorlogswapens in kazernes wel voldoende bewaakt? In Thailand is het illegaal wapenbezit erg hoog. Schietpartijen en wapengeweld zijn aan de orde van de dag. Slechts een aantal weken geleden schoot een leraar drie mensen dood bij een roofoverval op een goudwinkel.

Premier Prayut heeft het bevel gegeven de bewaking van wapenopslagplaatsen opnieuw onder de loep te nemen. Gisteren vloog de premier per helicopter naar Korat om daar de gewonde slachtoffers in het ziekenhuis te bezoeken.

In een kantoor van justitie in Korat is een operationeel centrum opgezet om hulp te bieden aan de slachtoffers en hun familie. Minister Somsak van justitie laat weten dat de nabestaanden snel een financiële vergoeding zullen krijgen.

14 reacties op “Trieste balans van de massamoord in Korat: 30 doden en 58 gewonden”

 1. Roedii vh. mairoe zegt op

  Mijn vrouw wordt door een zus te Korat volop op de hoogte gehouden: neef, echtgenote en hun kinderen waren net vertrokken uit de parkeerkelders toen het schieten begon. De stad is enorm geschokt, en begrijpt niet dat zo gemakkelijk zoveel zware wapens, munitie en een enorme jeep, nadat op de kazerne al mensen waren vermoord, door de scherpschutter kon worden meegenomen. Nog minder begrip is er voor het feit de bevrijdingsacties van leger en politie zo lang moest duren. Er waren wel 5 soorten special forces van heinde en ver ingevlogen, die allen toch veel moeite hadden de schutter uit te schakelen. Veel lof is er voor een politiecommandant die leiding gaf aan de acties.
  Op Thai social media is een foto van hem gepost. Te zien is dat hij geknield aanwijzingen geeft aan zijn manschappen. Hij heeft een paar aparte booties aan. Deze stoere schoenen zijn extra uitgelicht. Vele mensen willen weten waar te koop, want met zulk schoeisel aan je voeten ben je toch heel wat mans. Tja, het blijft Thailand.

 2. Vincent zegt op

  Kan iemand mij vertellen waarom hij de kans had om 200 km te rijden zonder dat iemand hem uitschakelde ? Heeft de politie geen helikopters ? Men wist welk vervoermiddel hij ; dat moet toch opvallen ? Ik begrijp dit alles niet zo goed ( opstand ) .

  • l.lagemaat zegt op

   Met een militair voertuig 200 km. rijden???

  • Ruud NK zegt op

   Vincent lees het artikel nog eens goed. Waar haal dat hij kans had om 200 km te rijden vandaan?

   • Vincent zegt op

    Ik had informatie dat hij van een militairterrein kwam ten NO van Bangkok . Vandaar ! Als dat niet zo is mijn oprechte excuses .

  • chris zegt op

   Hij reed ongeveer 9 kilometer, zo’n 10 minuten.

 3. Stefaan zegt op

  Gestoorde mensen komen overal voor. Dat de man zomaar wapens en munitie kan meegraaien is onvergeeflijk.

 4. Lees hier een goed artikel van Ate Hoekstra in Trouw:
  https://www.trouw.nl/buitenland/vakantieparadijs-thailand-heeft-een-onvervalste-wapencultuur~b21eb399/

  Thailand telt ruim 6 miljoen officieel geregistreerde vuurwapens. Onderzoekers schatten dat er daarnaast 4 miljoen illegale vuurwapens in omloop zijn. Dat zijn ruim 15 geweren en pistolen per 100 inwoners, een statistiek waar geen enkel land in de regio aan kan tippen.

 5. Rob V. zegt op

  De kritiek van het volk op overheid betreft o.a. generaal premier Prayut en generaal opperbevelhebber Apirat. Zo zou Prayut amper empathie hebben getoond en vooral een verhaaltje af stak om zichzelf in de schijnwerper te zetten, het leger in bescherming te nemen, media e publiek even de les kwam lezen en maar ee stukje condoleances naar de slachtoffers toe. En Apirat ligt onder vuur omdat hij begin vorige maand nog zei dat slechte mensen nooit wapens van militairen zoude kunnen stelen:

  “All weapons must be kept under good care and ready for use, he said, stressing the army will never let ill-minded people steal them.” – Gen. Apirat

  https://www.bangkokpost.com/thailand/politics/1827009/discontent-fires-up-apirat

  Gelukkig heeft het leger aangegeven de toegang tot wapendepots strenger te maken, met nieuwe protocollen (uitgezonderd de grensregio’s).

  https://www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/2020/02/09/korat-mass-shooting-army-to-revise-security-protocols/

 6. Rob Urbach zegt op

  Waren vlak voor de shooting in Korat
  Van woensdag t/m vrijdag was ik met mijn partner voor een kort bezoek in Korat. Zij moest
  haar Thais paspoort vernieuwen. Daarvoor gingen we donderdag naar het passport office gevestigd in Central Plaza, een van de grote malls die de stad rijk is. Dit verliep allemaal goed georganiseerd en vlot (20 minuten). We besloten om naar het beroemde beeld van jaa mo te gaan. Onder haar leiding werd een jaar of 200 geleden een aanval op de stad door Laotiaanse troepen afgeslagen. Zij wordt tot op de dag van vandaag aanbeden.
  Vrijdag shoppen: toch maar weer naar Central Plaza omdat we vlak daarbij verbleven. We overwogen even om nog een dag te blijven om zaterdag naar Terminal 21 te gaan. We zagen er van af en keerden terug naar huis.
  Zaterdag het verschrikkelijke nieuws over de shooting. Vreselijk voor de mensen daar, maar wij waren dankbaar dat wij veilig thuis waren.

 7. joskeshake zegt op

  Dat is dan weer het nadeel van een wapenwet,indien die er niet moest geweest zijn zou hij wel vlugger uitgeschakeld zijn geweest en zouden er niet zoveel doden en gewonden zijn,Is in Belgie ook zo, men neemt de bevolking hun wapens af zodat men geen verweer meer heeft tegen de criminelen die zowiezo altijd gewapend zijn.

 8. Henk zegt op

  In het leger is veel mis. Mijn stiefzoon heeft een jaar in het leger gezeten. Hij kreeg een salaris, maar moest de helft afgeven aan zijn commandant. Hij dacht dat dat hoorde, kwam er pas later achter dat dit niet correct was…. In de kwestie rond de dader in Korat, speelde ook onfrisse zaakjes.

  • Rob V. zegt op

   Het leger gaat een kliklijn opzetten op conflicten/uitbuiting door hogeren te kunnen melden:

   “News reports say Sgt. Jakkrapanth was cheated by his commander in the land sale and his pleas for justice were ignored. Gen. Apirat said the new communication channel will allow soldiers to lodge complaints in anonymity if they feel their superior officers are taking advantage of them. ”

   Bron: https://www.khaosodenglish.com/politics/2020/02/11/army-chief-vows-to-hear-grievances-refuse-to-quit-over-mass-shooting/

   Maar of dat gaat helpen?? Ik geloof Apirat voor geen meter. Er zijn nogal wat mensen die zijn tranen (krokodillen tranen?) niet voldoende vinden:
   https://www.facebook.com/cartooneggcatx/photos/a.1125532314243366/1800297340100190/?type=3&theater

   Volgens Apirat was de schutter geen soldaat meer vanaf het moment dat hij het vuur opende op burgers. Hij vergeet daarbij dat andere militairen, ook hijzelf (!) zonder berouw hun wapens leegschoten op burgers.

 9. rossaert zegt op

  Innige deelneming vvoor de slachtoffers en hopelijk veel steun voor de gewonden !!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website