Of alle treinontsporingen wel de krant halen, betwijfel ik, want het spoorwegnet van Thailand is zwaar verouderd en voor periodiek onderhoud is geen geld. De ontsporing van zondagochtend krijgt echter ruime aandacht met een 5-koloms foto op de voorpagina en het openingsartikel op pagina 2.

Het gaat dan ook om de Eastern & Oriental Express, een – zo schrijft de krant – ‘luxury service’ tussen Singapore en Thailand. [Wat mij doet denken aan een beroemd boek van Agatha Christie.] De trein liep om half elf bij station Sa Kosi Narai in de provincie Ratchaburi uit de rails.

Vijf van de achttien wagons kantelden, waardoor twee Japanse vrouwen van 40 en 61 jaar gewond raakten. Zij zijn overgebracht naar het Sancamillo ziekenhuis. In de trein zaten 80 passagiers en stafleden; ze waren op weg naar de brug over de rivier Kwai. Onderzoekers veronderstellen dat zware regens grond onder de rails hebben weggespoeld. Enkele bielzen waren gebroken.

Het klinkt misschien raar, maar de ontsporing kwam een half jaar te vroeg, want de spoorwegen gaan een ongevallenverzekering voor passagiers en treinpersoneel afsluiten. Dat betekent dat slachtoffers, zoals in dit geval de twee vrouwen, geen cent hoeven te betalen voor hun behandeling. De verzekering voorziet ook in een uitkering wanneer iemand in de trein wordt vermoord. Ingangsdatum is 1 januari.

Panthop Malakul Na Ayutthaya, directeur asset management bij de SRT, noemt de verzekering het nieuwjaarsgeschenk van de spoorwegen. [Thailand kent geen sinterklaas- of kerstgeschenken, maar bij de jaarwisseling worden cadeaus gegeven.]

Dat is dan wel een cadeau met een prijskaartje, want de verzekeringspremie wordt betaald uit een (lichte) prijsverhoging van het treinkaartje van express treinen.

Verder signaleert Panthop dat de verkrachting van en moord op de 13-jarige Nong Kaem door een spoorwegmedewerker begin juli het al belabberde [mijn woordkeus] image van de spoorwegen geen goed heeft gedaan. Het artikel vermeldt niet wat de spoorwegen eraan denken te doen.

In eerdere berichtgeving is sprake van een verscherpte sollicitatieprocedure en steekproeven bij treinpersoneel op het gebruik van drugs en alcohol. Nachttreinen krijgen met ingang van 1 augustus een Lady-wagon.

(Bron: Bangkok Post, 28 juli 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Trein ontspoord in Ratchaburi; twee Japanse vrouwen gewond”

 1. erik zegt op

  De regen heeft het gedaan ! En in Nederland heeft de winter het altijd gedaan. Niets nieuws onder de zon.

  • Gerrie Q8 zegt op

   Ho, ho Erik, soms ook de herfst als er bladeren op het spoor liggen 🙂

 2. Nico zegt op

  Een verzekering uit eigen doos, het lijkt Nederland wel.
  Als dat geen geweldig nieuwjaars cadeau is.

  En als je vermoord wordt in de trein, krijg je ook een uitkering????
  Ik denk dat je er meer aan heb als je nog in leven bent.

  Maar de spoorwegen moeten zich eens druk maken, om de vele enkele sporen en deze te verdubbelen, dan kunnen ze de bestaande gelijk meenemen om te renoveren. Dit hoeft toch niet zoveel geld te kosten.

  Moderator: Lees de desbetreffende zin nog eens: De verzekering voorziet ook in een uitkering wanneer iemand in de trein wordt vermoord. Er staat niet aan wie die uitkering wordt verleend.

 3. Johan zegt op

  Beetje vreemde quote “Het artikel vermeldt niet wat de spoorwegen eraan denken te doen” vervolgens worden er drie te nemen maatregelen opgenoemd…

  Moderator: In het bericht kunt u lezen dat die informatie is ontleend aan vorige berichtgeving en niet aan het bericht van vandaag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website