(iisariya / Shutterstock.com)

Het ministerie van volksgezondheid meldt vandaag een nieuw record van 31 doden door het coronavirus en 2.041 nieuwe infecties in de afgelopen 24 uur. De derde golf wordt vooral toegeschreven aan de meer besmettelijke B.1.1.7-variant,  die voor het eerst werd ontdekt in Groot-Brittannië en verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle besmettingen en sterfgevallen sinds het begin van de pandemie in Thailand.

En alsof dat al niet genoeg is ligt ook het gevaar op de loer van de ‘Zuid-Afrikaanse variant’ die al in Maleisië is waargenomen. Topviroloog Yong Poovorawan, hoofd van het Centre of Excellence in Clinical Virology aan de Chulalongkorn University, heeft de regionale autoriteiten gewaarschuwd de grensovergangen vanuit Maleisië, nauwlettend in de gaten te houden.

Betrokken diensten moeten maatregelen nemen om te voorkomen dat de B.1.351-variant zich in Thailand verspreidt. In Maleisië zijn vijf varianten in omloop. Deze nieuwe variant is het meest verontrustend, ze is verantwoordelijk voor 31 procent van alle huidige infecties in het land, zegt hij.

“Het is mogelijk dat deze variant via het Zuiden van Thailand binnenkomt. De Britse variant die zich momenteel in Thailand verspreidt, is niet binnengevlogen, maar is binnengekomen via natuurlijke grensovergangen.”

Indiase variant

Maleisië heeft ook het eerste geval ontdekt van een zeer besmettelijke coronavariant die voor het eerst werd geïdentificeerd in India, aldus de Maleisische minister van volksgezondheid Adham Baba. Dit ondanks het opleggen van een vliegverbod voor vluchten vanuit India.

De variant, genaamd B.1.617, werd gedetecteerd bij een Indiase staatsburger die werd gescreend op de internationale luchthaven van Kuala Lumpur, zei hij.

Bron: Bangkok Post

5 reacties op “Topviroloog waarschuwt voor Zuid-Afrikaanse variant in Thailand”

 1. Vakman zegt op

  Het wordt tijd dat er eens een lijst met alle varianten wordt gecommuniceerd met de wereld ipv deze pas te communiceren op het moment dat ze aangetroffen zouden zijn.

  De berichten over nieuwe varianten worden steeds ongeloofwaardiger. Net alsof elke top-viroloog cq epidemioloog patent wil aanvragen op zijn/haar eigen variant. Het is een vicieuze cirkel die in stand wordt gehouden door de farmaceutische industrie.

  • Willem zegt op

   Ik weet niet waar khun Vakman een vakman in is. Maar hoogstwaarschijnlijk niet in virologie. Een beetje je er in verdiepen en je begrijpt de zin van het artikel.

   Smile

  • Dennis zegt op

   Iets is pas “bewezen” als het is aangetoond. In geval van Covid-varianten moeten er 5 individuele meldingen zijn vastgesteld voordat er sprake is van een variant. Dan pas kun je iets communiceren/

   Maar u wilt eerst een lijst gecommuniceerd hebben en pas daarna kijken of ze worden aangetroffen? Dus een soort Bingo-spel-achtig iets, waarbij u vakjes gaat inkleuren? Het is eigenlijk net andersom als dat u voorstelt; eerst iets aantreffen en dan communiceren dat het er is.

  • Alexander zegt op

   De varianten krijgen een naam waar ze het eerst worden geconstateerd, maar het gaat natuurlijk telkens om mutaties van het COVID-19 virus en zoals we weten is een mutatie van een virus ook vaak weer een sterkere variant want virussen groeien, dat is een natuurlijke oorsprong, dus laat je niet misleiden door de namen die ze hebben gekregen. Je ziet ook dat zelfs als een land, stad of huis volkomen wordt geïsoleerd, dat dan toch de mutaties optreden.

 2. roja zegt op

  Meneer vakman hierbij geef ik een verklaring over het volgende:

  virussen muteren (dat betekent dat zij steeds een andere gedaante aannemen die van tevoren niet bekend is).
  Drie jaar terug bleek dat men verkeerd gegokt dat bij de griep.
  De cocktail die toen gemaakt was, bleek niet te werken omdat er een totaal andere variant van de griep kwam waar men niet op gerekend dat.
  Gevolg was dat er in Nederland heel veel mensen waren die te griep hadden.

  Hieruit kan u concluderen dat het maken van een lijst vooraf weinig zinvol is omdat men niet weet hoe een virus gaat muteren; als men dat wist was het voor ons veel makkelijker om daar op in te spelen, maar helaas kan dat niet.

  Hopend u en alle anderen hiermede van dienst te zijn geweest.

  roja


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website