Buitenlanders die Thaise stromannen gebruiken om een bedrijf in Thailand op te zetten of te runnen moet op hun tellen passen. De regering overweegt de Foreign Business Act te wijzigen, er wordt vooral gekeken naar de definitie van ‘foreigners’.

Het is de bedoeling om met een nieuwe definitie van foreigners en nominees en hogere straffen, het probleem van stromannen aan te pakken. De huidige wet beperkt het buitenlands bezit in Thaise bedrijven tot 49 procent en verbiedt Thai als zaakwaarnemer (stroman) voor buitenlanders te fungeren.

Directeur-generaal Kulanee van het Business Development Department wil dat er een nieuwe afweging komt bij bescherming van Thaise investeerders en bevordering van buitenlandse investeringen in het land. Daarbij wordt ook gekeken naar soortgelijke wetten in de VS, Japan, EU, Azië en buurlanden.

Bron: Bangkok Post

6 reacties op “Thaise regering wil constructie met stromannen in het bedrijfsleven aanpakken”

 1. David H. zegt op

  Ik denk dat men hier vooral de” bypass ” viseert die zo gebruikt wordt om de onmogelijkheid om grondbezit/ huizen of condos in Thai quota te omzeilen…. vele ” company form” huizen en en condos in aanbieding momenteel…
  Zelfs met “company” er gratis bij = dus zonder transferkost…..AFBLIJVENis de boodschap

 2. henry zegt op

  Is helemaal geen verrassing. men kent zeer goed het probleem. 10 jaar geleden was men de compagnies met nominees al aan het oplijsten. In allerhande Thailand gerichte blogs en websites word er ook al jaren voor gewaarschuwd dat land kopen meet en company constructie illegaal is.
  Er gaan zich in de komende jaren nog drama’s afspelen, van mensen doe alles kwijtspelen

  • Leo Th. zegt op

   De kans om alles kwijt te raken is inderdaad groter geworden. Denk daarbij ook aan de vele buitenlanders die een bar of restaurant runnen.

 3. Gerrit zegt op

  Tja,

  Hoe kan je zoiets in één zin bedenken;

  Het Business Development Department wil dat er een nieuwe afweging komt, bij bescherming van Thaise investeerders en bevordering van buitenlandse investeringen in het land.

  Bescherming van Thaise investeerders en bevordering van buitenlandse investeringen staan haaks op elkaar

  Ofwel je beschermd de Thaise investeerders of je geeft iedereen een kans om te investeren.
  Zoals iedereen tussen de regels kan lezen; bescherm Thaise investeerders.

  This is Thailand
  Gerrit

 4. teun zegt op

  Het klopt van die drama’s in de toekomst. Ook loopt men de kans op belastingheffing. Mogelijk op basis van fictief inkomen/winst.
  Ik ben blij de andere route te hebben genomen nl. die van lening aan Thai en een 30-jarige lease. Ook daarbij een tweetal testamenten.

  Dus toen mijn vriendin overleed, was ik executeur en schuldeiser. Kon alles zelf verder naar wens afwikkelen zelfs met goedkeuring van Thai Court.

  • teun zegt op

   En zelfs haar zoon – die vond dat hij het huis plus grond had geerfd – kon niks beginnen. Hij was van mening, dat iniet verantwoordelijk zou zijn voor de lening/hypotheek op naam van zijn moeder. Dus wel de lusten uit een erfenis, maar niet de lasten. Hij vond zelfs, dat ik huis + grond maar van hem moest kopen. M.a.w. ik zou 2 x betalen voor mijn huis. Een echte thaise “zakenman”.

   Dat was dus als gezegd alleen maar goed voor definitieve breuk met dat stuk ellende, maar verder had hij geen poot om op te staan natuurlijk.

   Blij was ik, dat ik een vooruitziende blik had naast een juridische opleiding.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website