Het Thaise Marine Department heeft vandaag bevestigd dat het Nederlands cruiseschip Westerdam nog geen toestemming heeft gevraagd om Thailand binnen te mogen varen. Al eerder is het schip door drie andere landen de toegang geweigerd vanwege de angst voor coronavirusinfecties aan boord.

Met deze verklaring sluit de Thaise overheid niet uit dat Westerdam alsnog mag aanmeren nadat aan de quarantainevereisten is voldaan. Als de  exploitant, de Holland America Line, alsnog een aanvraag indient, zal men dit beoordelen. Dat is de normale procedure om het Marine Safety and Environment Bureau, het Ship Traffic Control and Maritime Security Office en de plaatselijke autoriteiten op de hoogte te stellen, bij een dergelijk verzoek.

Wanneer het schip wordt toegelaten in Thailand wordt het in een offshore quarantainegebied gehouden, in afwachting van controles door volksgezondheid voordat het in een haven zou mogen aanmeren.

De aankondiging volgde op onbevestigde berichten op sociale media dat de Westerdam, met 1.455 passagiers (waaronder ongeveer 90 Nederlanders) en 802 bemanningsleden, donderdag in Laem Chabang zou aanmeren. Het cruiseschip verliet Hong Kong op 1 februari en ligt nog steeds voor de zuidelijke kust van Vietnam.

Op dinsdag zei premier Prayut Chan-o-cha dat, hoewel het schip niet zou mogen aanmeren, Thailand wel bereid was om de mensen aan boord te helpen. Nu lijkt het dat het schip alsnog mag aanmeren in Laem Chabang, indien blijkt dat er geen besmettingsgevallen aan boord zijn.

Het is een opmerkelijke wijziging van het standpunt van de regering omdat minster Anutin van volksgezondheid op maandag een Facebook-bericht plaatste dat hij autoriteiten had opgedragen om de Westerdam niet toe te staan ​​aan te meren in Thailand. Mogelijk heeft dit te maken met een verzoek van de Nederlandse regering. Minister Blok van Buitenlandse Zaken liet gisteren weten dat hij probeert het cruiseschip ‘Westerdam’ aan land te krijgen. Hij is hierover in gesprek met de Thaise autoriteiten.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Thaise regering: Nederlands cruiseschip Westerdam kan in Thailand hulp krijgen”

 1. john zegt op

  minister anutin van volksgezondheid is toch een opmerkelijk persoon. Eerst haalt hij de kranten met zijn opmerking dat westerse buitenlanders die geen monddoekje willen dragen het l;land uit zouden moeten gezet. Later trok ie die opmerking beetje terug want het speet hem maar hij had het gezegd omdat deze buitenlanders hem hadden geschofferd.
  Nu is hij weer in het nieuws. Eerst kwam in het nieuws dat het schip mocht aanmeren in Bangkok. Direct zei deze minister dat hij het zou verbieden.
  Nu opnieuw een geluid. Zie hieronder.

  Het is een opmerkelijke wijziging van het standpunt van de regering omdat minster Anutin van volksgezondheid op maandag een Facebook-bericht plaatste dat hij autoriteiten had opgedragen om de Westerdam niet toe te staan ​​aan te meren in Thailand. Mogelijk heeft dit te maken met een verzoek van de Nederlandse regering. Minister Blok van Buitenlandse Zaken liet gisteren weten dat hij probeert het cruiseschip ‘Westerdam’ aan land te krijgen. Hij is hierover in gesprek met de Thaise autoriteiten.

  Met deze man kun je nog eens in zee gaan. Hij is erg flexibel!

  Bron: Bangkok Post

 2. Onno zegt op

  BNR-radio liet een uur geleden weten dat de Westerdam terecht kon in Cambodja. Misschien dat dit feit die minister Anutin van gedachten deed veranderen. Alweer een lose-face oplopen zou teveel van het goede zijn.

  • teun zegt op

   Inmiddels heeft de minister geprobeerd bakzeil te halen, maar nu is het schip al richting Cambodja gevaren. Ik ben benieuwd hoeveel gezichtsverlies deze minister nog kan hebben.

 3. Chander zegt op

  Inmiddels vaart het cruiseschip naar Cambodja.
  Daar mogen ze wel aan wal.

 4. hk77 zegt op

  Zowel CNN als de NOS melden dat de Westerdam in Cambodja mag aanmeren. Geen gedoe meer met deze minister. Kortom Thailand hoeft zich nergens meer zorgen over te maken. In hoeverre de passagiers aan boord ooit nog Thailand zullen bezoeken blijft de vraag. Verder blijft het opmerkelijk dat op diverse luchthavens in Thailand (met name Chiang Mai) nauwelijks controles plaatsvinden en dit schip een spreekwoordelijke rode lap voor de autoriteiten vormde. Maar ja niets dan goed over de wijze sterke mannen die over de gezondheid van hun bevolking waken.

 5. Frits zegt op

  Bangkok Post meldt om 20u08 BkkTime dat de Westerdam naar Cambodja vaart. Het NOS Journaal van 18uur bevestigde dit.
  Om 18u34 meldde Bangkok Post nog dat de Westerdam door een marinefregat naar een afgelegen deel van de haven te Bangkok zou worden begeleid. Het zou ook zot zijn om alsnog te BKK af te meren na eerst een een weigering. Ondertrussen is een hulplijn vanuit Phnom Penh uitgeworpen, omdat Thailand weigert. De HAL zou daarmee Cambodja voor het hoofd stoten.

  Prima zo, laat Thailand maar eens een poosje links liggen.

 6. peter zegt op

  Het schip is al eerder geweigerd door 3 andere landen, echter Thailand spant wel de kroon.
  Immers duizenden Chinezen stromen dagelijks het land in, hoezo hypocriet?
  De andere landen mogen zichzelf ook schamen. Het schip is nu al meer dan 20 dagen op zee, lijkt me dat je dan genoeg quarantaine hebt gehad

  • Rob V. zegt op

   Tja, een beetje dom. Waar men door hulpvaardig te zijn goede PR had kunnen en creëren, daar staat men nu te kijk als hypocriet en niet behulpzaam. Gemiste kans. Een beetje zenuwen of er toch niet een zieke aanboord is begrijp ik nog, maar laat dan ook geen vliegtuigen vol mensen die uit risico gebieden. Anders meet je met 2 maten.

   Op Thaivisa las ik dat er gemengde signalen van de Thaise autoriteiten kwamen? Men leek eerst wel terecht te kunnen, toen niet, toen wel, toen misschien, toen niet. Inmiddels zou de HAL al tickets hebben gekocht om mensen via BKK naar huis te laten vliegen voordat definitieve nyet kwam? Kan echter geen duidelijke tijdslijn vinden uit betrouwbare bron.

 7. marc zegt op

  Dit neigt steeds meer naar racisme tegen westerlingen of hoe moet je dat anders noemen naar alles wat er de laatste tijd gezegd en gehandeld werd.
  En dan spreek ik nog niet over de behandeling van immigratie (houding) als je het land binnenkomt en het inperken van vrijheid eens je er bvb woont.
  Neen dat is Thailand niet meer zoals velen het kenden jaren terug , er wordt steeds meer een anti westers (al dan niet bewust) klimaat gecreëerd.
  Het geld nog wel de persoon niet meer. is steeds meer duidelijk aan het worden vrees ik.
  Mvg.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website