De Thaise regering heeft de ambitie om het eerste land in de Asean te zijn dat rabies (hondsdolheid) volledig zal uitbannen, aldus het Department of Disease Control (DDC).

Thailand heeft dit jaar tot nu toe slechts drie rabiësinfecties gemeld, veel minder dan in de afgelopen jaren, zei Opas Kankawinpong, de waarnemend directeur-generaal van de DDC, woensdag. Hij sprak tijdens een bijeenkomst om het regeringsbeleid te bespreken over het uitbannen van hondsdolheid en over betere bescherming tegen vogelgriep en andere soorten griep.

Dr. Opas, die de vergadering van woensdag in Nonthaburi voorzat, zei dat de DDC doorgaat met maatregelen om hondsdolheid uit te bannen, zoals het preventief inenten van bepaalde groepen. Als dit doel in de nabije toekomst zou worden gerealiseerd, zou Thailand volgens de DDC de eerste ASEAN-lidstaat zijn die “rabiësvrij” is.

Dit jaar zijn tot dusverre slechts drie mensen besmet met hondsdolheid, in Sa Kaeo, Nong Khai en Si Sa Ket, en alle drie zijn aan de ziekte gestorven. Ze verzuimde om medische hulp te zoeken nadat ze geïnfecteerd waren.

Overigens brengen niet alleen honden de ziekte over. Ook vossen, katten, vleermuizen, wasberen, stinkdieren, eekhoorns, apen, jakhalzen, mangoesten en andere wilde vleesetende dieren kunnen de ziekte overbrengen. Rabiës is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Hondsdolheid kan via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier overgedragen worden op mensen. Infectie leidt tot zenuwverschijnselen, indien er geen medisch hulp wordt gezocht is de ziekte dodelijk.

Bron: Bangkok Post

5 reacties op “Thaise regering komt met plan om hondsdolheid uit te bannen”

 1. Dirk zegt op

  Het is natuurlijk niet alleen rabbies , maar Thailand heeft een ongebreideld hondenprobleem. Zelf heb ik zes straathoHnden geadopteerd, vier waren er op een verlaten weg uit de auto geflikkerd , die minimaal 800000thb kost en konden daar de hongerdood sterven. Tweeduizend thb voor sterilisatie daar kan je niet mee pronken in de nabijheid van je buren . Alleen enten is water naar de de zee dragen, een combinatie van enten en de aantallen reduceren, dat is er wat er moet gebeuren. Geef elke Thai, met een teefje een tegoedbon voor sterilisatie, maak collectieve afspraken met de dierenartsen en maak er een win, win situatie van. .

 2. William zegt op

  Thailand heeft in de loop van vele tiental jaren al net zo veel projecten gehad om van honden zonder eigenaar af te komen want daar zit vaak het probleem.
  Van afvoeren naar de buurlanden als lekkernij [illegaal] voor de mens daar tot fatsoenlijk steriliseren in de hoop dat nageslacht uitblijft.
  Veel Thailanders zien het nageslacht van die dieren niet echt als hun dieren als men het al weet.
  Gratis inenten is jaren terug ook wel eens mogelijk geweest weet niet of dat nog steeds zo is.
  Heel langzaam gaat het de goede kant uit heb ik de indruk in deze regio.
  Ik zie minder honden als jaren terug en minder agressief als ik op de fiets zit.
  Hoewel ik nog steeds een houten stok langs het frame heb zitten en die blijft daar zitten ook.
  De mens zelf begint ook te begrijpen dat je dier als een dolle hond achter iemand aan laten hollen niet normaal is.
  De gulden middenweg is moeilijk te vinden om mens en hond op het goede spoor te krijgen.

 3. Arjen Schroevers zegt op

  Alle zoogdieren kunnen rabiës krijgen overdragen.

  Niet alleen vleesetende (carnivore) dieren.

  Arjen.

 4. maryse zegt op

  Wat een ontzettend leuke en efficient initiatief !
  Ik zou eerder willen dat de regering een grootschalige sterilisatie in bewerking stelt. Zijn wij én de hele bevolking op termijn van alle hondenprobleem af.
  Want een hondenbijt, met of zonder rabies, is geen pretje (ik spreek uit ervaring). En genoeg honden die zo maar bijten omdat zij gefrustreerd zijn door allerlei trauma’s tijdens het groot worden.

 5. Johnny BG zegt op

  Voor wat betreft frustratie heb ik ook zo’n hond die bijna dagelijks gepest werd door een zooi kinderen voor het hek omdat hij er zo lekker op kon reageren. Jaren later wist hij te ontsnappen en zette zijn tanden in een van hen om te laten zien dat je niet moet spotten….zoiets als de Rolo reclame https://youtu.be/EwanPC3Bn6s
  Moeder van dat kind helemaal van slag maar na het uitleggen dat zoiets niet uit de lucht komt vallen en dat ze zelf had nagelaten om haar kind op behoorlijke wijze op te voeden zoals het leren dat goede afkomst niet inhoudt dat je andere zomaar kan gaan pesten zonder enige consequentie.
  De wisselwerking tussen mens en hond zijn trouwens soms best goed te vergelijken met de huidige protesten en de mens kennende zal de hond niet winnen…hooguit soms bijten. Het hoogst haalbare als genoegdoening.
  Ik heb trouwens met liefde de schade betaald en heb er al jaren profijt van en dat is dan weer niet politiek bedoeld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website