(sarapongwongpan / Shutterstock.com)

Om te trachten de protesten in Thailand de kop in te druk wil de regering kritische mediakanalen aan banden leggen of verbieden. Daarvan is Voice TV, eigendom van de familie Shinawatra, het eerste slachtoffer. Een rechtbank heeft inmiddels toestemming verleend het kanaal te blokkeren, al blijkt dat technisch nog niet zo gemakkelijk. 

Volgens adjunct permanent secretaris Putchapong van DES verstrekt Voice TV ‘valse informatie en nepnieuws’. Met de Computer Crime Act en de noodtoestand in de hand kunnen ze door de machthebbers worden aangepakt. Voice TV is overigens nog niet geblokkeerd en gaat vooralsnog door met uitzenden.

Directeur Mekin van Voice TV zegt in een verklaring dat het TV-kanaal werkt volgens ethisch journalistieke normen, zonder valse informatie te publiceren die onrust kunnen veroorzaken of de nationale veiligheid en openbare orde zou kunnen ondermijnen.

Media waarschuwen regering: handen af van persvrijheid

De National Press Council of Thailand, News Broadcasting Council of Thailand, Thai Journalists Association, Thai Broadcast Journalists Association, Online News Providers Association en de National Union of Journalists Thailand hebben de regering maandag gewaarschuwd de persvrijheid niet te schenden.

Prayut zegt als reactie daarop dat de autoriteiten de persvrijheid respecteren, maar ook moeten ingrijpen als er partijen zijn die valse informatie en nepnieuws verspreiden. De premier is in algemene zin wel te spreken over media die een belangrijke rol hebben gespeeld bij constructieve veranderingen in de samenleving: “Degenen die hun werk onpartijdig hebben verricht, hebben een substantiële bijdrage aan het land geleverd.”

Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website