Verkeersboetes (CatwalkPhotos / Shutterstock.com)

Het lijkt er op dat de Thaise justitie nu serieus werk gaat maken van de verkeersjungle in het land, waar verkeersregels gemakkelijk worden overtreden en bekeuringen niet betaald worden. Op 20 september wordt daarvoor de Road Traffic Act 2019 in werking gesteld.

Bij herhaalde verkeersovertredingen volgt er een schorsing van drie maanden van het rijbewijs, er komt een puntensysteem waarbij een overtreding er voor zorgt dat de bestuurder punten in moet leveren.

Nieuw daarbij is de inzet van een database waarbij informatie over bestuurders digitaal wordt opgeslagen. De politie kan daardoor zien of boetes wel zijn betaald. Vorig jaar deelde de politie 11 miljoen bekeuringen uit, maar daarvan is slechts 1,3 miljoen betaald. In de eerste helft van dit jaar werden 7 miljoen boetes uitgeschreven, waarvan 5,9 miljoen niet betaald zijn.

Om in de toekomst betaling af te dwingen zijn de databases van politie en de dienst Land Transport Department nu gekoppeld. Wanneer verkeersdeelnemers niet betaald hebben en hun kentekenbewijs willen verlengen, wat jaarlijks moet gebeuren, krijgen ze alleen een ’tijdelijk’ kentekenbewijs totdat de openstaande boetes betaald zijn. Daarvoor hebben ze 30 dagen de tijd.

Bron: Bangkok Post

23 reacties op “Thaise politie gaat wegpiraten die verkeersboetes niet betalen harder aanpakken”

 1. Josh zegt op

  Hahaha,

  Ze ( politie mannekes ) hebben voor een jaar terug voor 11 miljoen baht beuringen uitgeschreven, en ze hebben maar 1.3 miljoen ontvangen.
  Ik weet waar die andere 9.7 miljoen baht gebleven zijn……
  Aan de strijkstok oftewel in de zakken van de mannekes met de pet op.
  En dat is diefstal , dus moeten al deze mannekes achter slot en grendel en niet vergeten oneervol ontslagen worden en geen recht meer op een goed pensioen !!! En niet zoals in de meeste gevallen , een overplaatsing naar een andere stad , waar ze dan weer verder gaan met wat ze altijd al gedaan hebben ” hun eigen zakken vullen ”
  Ik hoop dat deze Militaire Regering nog lang aan de macht blijft , zodat ze al deze mannekes kunnen vangen, zodat Het mooie Thailand met hun lieve mensen weer rustig kunnen leven , zonder de macht van een Politie Staat .

  Lang leve Prayut !!!

  • Han zegt op

   Denk dat je het verkeerd begrijpt. 11 miljoen baht zijn de officiële bekeuringen waarvan het meeste niet betaald wordt.
   Daarnaast is er een veelvoud van dit bedrag wat geen officiële bekeuringen zijn, wat in de zakken van de heren verdwijnt.

  • chris zegt op

   Ik denk dat je echt vergist. Het geld dat in de zakken verdwijnt daarvoor wordt echt geen bekeuring uitgeschreven…..Het geld verdwijnt in de zakken zonder quitantie. Politie-agenten zijn ook niet blij dat je een quantitie wilwant daar verdienen ze zelf niks aan.

  • Leo Th. zegt op

   Waar jij op doelt zijn ’transacties’ met de agenten om het uitschrijven van een bekeuring en het daaraan gekoppelde boetebedrag te voorkomen. Gaat om heel wat meer dan 11 miljoen Baht. Bij flitsfoto’s en wanneer een Thai om welke reden dan ook niet aan een onderhandse betaling wil of kan voldoen wordt er een bekeuring uitgeschreven, die binnen en bepaalde tijd moet worden betaald. En dat wordt dus nauwelijks gedaan, waarom nu de database is opgericht. De door jouw bejubelde Prayut is al een tijdje aan de macht, overigens is het sinds de laatste verkiezing geen militaire regering meer, en hij heeft helemaal niets veranderd aan het systeem van het betalen aan de agenten om een bekeuring te vermijden. In feite een erkend verdienmodel als aanvulling op hun officiële magere salaris. Van een goed pensioen is al helemaal geen sprake voor de doorsnee politieman/vrouw in Thailand.

   • chris zegt op

    De door mij bejubelde Prayut? Je kunt blijkbaar slecht lezen.

    • Leo Th. zegt op

     chris, ik reageer toch niet op jou maar net als jij op Josh.’ Lang leve Prayut’, schrijft hij met drie uitroeptekens. Was je dat even ontgaan? Wie moet er nu beter lezen, jij of ik?

   • Theiweert zegt op

    Dat is trouwens ook in Nederland, want daar moet men pool aan het qwantum van aantal bekeuringen komen.

    Uit eindelijk heeft elke bekeuring nut ook de niet officiële, want ook die kosten de verkeersdeelnemer geld. Als je gewoon aan de regels houdt heb je erg geen last van is mijn ervaring van de laatste 14 jaar.

    • Frans zegt op

     Ik denk dat er meer zijn die niet kunnen lezen, het gaat over 11 miljoen bekeuringen en niet over 11 miljoen baht. Daarnaast gaat het meestal over automatisch gegenereerde bekeuringen, (camera’s). Handmatig uitgeschreven bekeuringen worden veelal wel betaald of niet geregistreerd waardoor het geld naar elders kan verdwijnen

     • Leo Th. zegt op

      Je hebt zonder meer een punt Frans. Maar in Ubon kreeg de chauffeur van de auto waar ik in zat eens een handmatig uitgeschreven bekeuring van 500 Baht wegens het niet dragen van zijn autogordel. Moest binnen een bepaalde periode betaald worden, naar ik meen op het politiebureau. De reactie van de chauffeur tegen mij was dat hij dat wel een keer zou doen wanneer die het niet zou vergeten. Hij maakte zich er totaal niet druk over.

 2. teun zegt op

  Dat betekent veel extra (controle)werk voor het corps dienders. Zonder direct “lik op stuk”-beleid (boete niet betaald en/of kentekenbewijs niet verlengd direct brommer in beslag nemen. Daarna eerst boete betalen en wegenbelasting voldoen), wordt het niks.

  Ik ben bang, dat er sprake is van een proefballonnetje. Zonder echte resultaten.

  • chris zegt op

   Gewoon een goed controle systeem en koppeling van bestanden. Waarom denk je dat de Thaise informatietechneuten zo gericht zijn op China? Die koppelenalles, die weten alles en hen ontsnap je niet.

   • Ger-Korat zegt op

    Ja die luisteren mee via je telefoon als je bezig bent met je mia noi of bardame en zien daarnaast ook in welk resort je geweest bent dankzij de locatiemelder. En nog wat meer. Straks met het 5g telecom-netwerk kan men zien hoe snel je gereden hebt en de bekeuring wordt automatisch van je bankrekening afgeschreven nog voordat je weer thuis bij je vrouw bent. Nog effe en Thailand loopt hiermee voorop, voor Nederland, met hun Chinese vrienden van Huawei.

    • Co zegt op

     Dan hoef je ook geen TM30 formulier meer in te vullen

     • Chris zegt op

      Dat hoeft eigenlijk niet want de Thaise overheid weet precies waar je uithangt via je mobieltje. Bij aankoop van een Thaise Sim-kaart moet je als buitenlander alle personalia opgeven.

    • khunKarel zegt op

     ja Ger, dat zit er allemaal aan te komen, maar dat willen de mensen toch? lekker 5G nog sneller Gamen, Facebook en Google.
     Voor wie niet onder de loep wil worden gelegt als hij bezig is met zijn mia noi, etc, etc….moet de volgende maatregels nemen.

     geen Amazone Alexa (luisteren mee)
     geen Iphone SIRI (luisteren mee)
     Geen Google home Assistent (luisteren mee)
     Telefoon met uitneembare batterij kopen, beter nog helemaal geen telefoon!
     Alleen cash geld gebruiken (zolang dit nog kan)
     Geen geld op de bank zeten, maar in een jampotje in de tuin begraven (niet tegen uw vrienden zeggen)
     Niet meer gaan reizen (TM30)
     Uw huis vanbinnen afschermen met zilverpapier tegen radioverkeer.
     Oh ja, zorg dat je voor minimaal 3 maanden voedsel in huis hebt (preppen) voor het geval er onrust ontstaat.

 3. Rene Chiangmai zegt op

  “Vorig jaar deelde de politie voor 11 miljoen baht aan bekeuringen uit”…”
  11 Miljoen THB is ongeveer 325.000 euro.
  Lijkt me nogal weinig.
  Ik denk dat er bedoeld is: 11 miljoen bekeuringen.

  • Cornelis zegt op

   Je hebt gelijk. In een eerder artikel in de Bangkok Post werd gemeld dat er vorig jaar 11,7 miljoen bekeuringen werden uitgedeeld, waarvan er 1,3 miljoen ook daadwerkelijk werden betaald.

 4. eddy zegt op

  en wat met die 33% wat rond rijd zonder rijbewijs , geef die maar punten , en dan die rijden zonder hun wegenbelasting te betalen , weet ge dat is weer eens de grootste klucht ……

 5. janbeute zegt op

  Mag hopen dat het ooit eens zal lukken in een verre toekomst, maar tot op heden zie ik nog steeds politie functionarissen rond rijden zonder helm op de politie bike.
  Staan ze nog steeds het verkeer teregelen bij het uitgaan van de school waarbij tientallen kinderen naar huis gaan zonderrijbewijs en met opgevoerde brommers.
  De plannen zijn er, maar nu nog de uitvoering daarvan.

  Jan Beute.

 6. geert zegt op

  Waarom niet hetzelfde systeem toepassen zoals men doet met de buitenlanders?

  Als een buitenlander een boete krijgt dan moet hij auto/scooter laten staan en eerst de boete gaan betalen bij het politiekantoor.
  Als de boete betaald is krijg je de sleutel pas terug.

  • stevenl zegt op

   Precies hetzelfde voor de Thai, auto/scooter laten staan of rijbewijs inleveren, net als voor buitenlanders.

   Steeds meer boetes worden van afstand uitgedeeld, dus het oude systeem voldoet niet meer.

 7. khunKarel zegt op

  45 jaar geen bekeuring gehad, en daar was ik best trots op, maar ik viel in de prijzen toen ik wegens hoge nood tijdens een wandeling een plasje tegen een boom deed, nu doe ik dit normaal nooit maar ik kwam op dit idee omdat er een Thai was die het zelfde deed en omdat er nergens een openbaar toilet aanwezig was.

  500 baht cash zonder bonnetje of 2000 baht op het politie bureau met bonnetje of 1 dag brommen.

  Blijft mij een raadsel waar zij vandaan kwamen want in veld nog wegen was geen mens te zien.
  Dit moeten undercover wild-plas agenten zijn geweest. ha ha!
  Die Thaise man werd ook even door de agenten aangesproken maar mocht gewoon zonder boete vertrekken. Dit was voor mij reden om ook niet te betalen, ben afgevoerd naar bureau, 1 uur gezeten en mocht toen vertrekken zonder boete, er werd alleen gezegd: you can go. Amazing Thailand

  • Leo Th. zegt op

   Nood breekt wetten en als ik hevige aandrang heb om te plassen terwijl er geen toilet aanwezig is zou ik het ook tegen een boom doen, wél of geen Thai die het (slechte) voorbeeld gaf. 45 Jaar zonder één bekeuring in Thailand is niet voor mij weggelegd. In mijn talrijke vakanties in Thailand, die meestal minder dan 45 dagen waren, heb ik toch vrij vaak een bedrag aan oom agent moeten schuiven wanneer ik weer eens aangehouden werd als bestuurder van een motor of auto. Wat dat betreft hou ik er geen principes op na, onderhandel wat en ik betaal vervolgens. Kan mij nog herinneren dat ik een aantal jaren geleden in de omgeving van Nong Khai werd aangehouden. Na zeker een uur met mijn auto op stoffige onverharde wegen van rode klei in niemandsland te hebben rondgereden bevond ik mij slechts enkele minuten op een verharde weg toen ik door een tweetal agenten tot stoppen werd gemaand. Zij bekeken mijn int. rijbewijs langdurig, waar ze waarschijnlijk geen snars van begrepen want Engels spraken ze nauwelijks. Het woord whisky kenden zij wel en met het handgebaar van drinken maakten zij mij duidelijk dat zij dat graag van mij wilde hebben. Had ik natuurlijk niet waarop zij vervolgens om sigaretten bietsten. Maar aangezien ik niet rook had ik die ook niet. Al die tijd hielden zij mijn rijbewijs vast en ik wilde toch graag mijn weg vervolgen. Pakte daarom maar een briefje van honderd Baht uit mijn zak, hun ogen keken er begerig naar en in no-time kreeg ik mijn rijbewijs terug in ruil voor dat briefje. Ook al werd in jouw geval de Thaise wildplasser niet bekeurd dan had ik toch eieren voor mijn geld gekozen. Heb respect voor jouw standpunt maar ikzelf zou daar beslist geen uur in het politiebureau voor over hebben gehad met daarbij de onzekerheid dat het ook langer dan dat uur zou kunnen worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website