Uit recent onderzoek van de Universiteit van de Thaise Kamer van Koophandel blijkt dat schooluniformen en -benodigdheden duurder zijn geworden. 

Uit de landelijke peiling, waarbij 1.230 respondenten werden ondervraagd, bleek dat de hogere prijzen van bepaalde uniform artikelen – zoals schoenen en sokken – leidden tot hogere kosten tot gemiddeld 19.500 baht per kind, een stijging van 5,3% vergeleken met dezelfde periode in 2019. Slechts 63% van de ouders gaf aan genoeg geld te hebben om deze kosten te dekken, het laagste percentage in acht jaar sinds 2016.

Het onderzoek toonde ook aan dat de meeste ouders gratis maaltijdprogramma’s voor studenten willen, de afschaffing van het “sticker en pin”-systeem, het bevorderen van tweetalige scholen in alle regio’s en gratis onderwijs tot op bachelorniveau.

De peiling weerspiegelt het aanhoudende herstel van de Thaise economie na de pandemie, aangezien ouders bereid zijn meer te besteden. Dr. Thanawat Pholvichai, president van de Universiteit van de Thaise Kamer van Koophandel, benadrukte echter dat het herstel nog steeds kwetsbaar is en beperkt tot specifieke groepen.

Schoolgeld bedraagt gemiddeld 9.500 baht per kind, terwijl schoolonderhoud gemiddeld 2.300 baht kost. De kosten voor leerboeken en leermateriaal zijn grotendeels ongewijzigd vergeleken met het vorige jaar. Desondanks zullen de totale landelijke uitgaven naar verwachting meer dan 57,8 miljard baht bedragen – het hoogste in 14 jaar sinds de opiniepeiling in 2009 begon.

2 reacties op “Thaise ouders geconfronteerd met hogere kosten voor schoolgaande kinderen”

 1. FrankyR zegt op

  Vraag:

  Schoolgeld 9500 THB per kind. Geldt dit dan voor alle leeftijden? Dus vanaf 6 tot 12/13 jaar?
  Verder had ik juist begrepen dat (eenvoudige) schooluniformen vrij goedkoop zouden zijn.

  Mvg,

  • Ger-Korat zegt op

   Denk dat het gaat vanaf Kindergarten–leeftijd 3 jaar tot 18 jaar oud. Gemiddelde school fee is 2300 en 9500 zijn de gemiddelde totale kosten per kind inclusief deze fee. Maar het is ook weer een gemiddelde van partikuliere en overheidsscholen waarbij de laatste een stuk goedkoper zijn. 9500 is dan alleen de eerste helft van het jaar, dit is de 1e semester.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website