F-35 straaljager (gorzynik / Shutterstock.com)

De Royal Thai Air Force (RTAF) ontkent berichten dat ze van plan is haar vloot te vernieuwen en daarbij kijkt naar de F-35, oftewel de peperdure Joint Strike Fighter, die Nederland ook heeft aangekocht.

Maanat Wongwat, de nieuwe eindbaas bij de luchtmacht,  zegt dat de RTAF alleen defensie en strategische hardware koopt als ze mag deelnemen aan de ontwikkeling van de software die wordt gebruikt om de producten te bedienen. De luchtmacht hoopt op deze manier te profiteren van de technologie en expertise van de leverancier.

Het nieuwe beleid ‘kopen en ontwikkelen’ is vastgelegd in het Concept of Project Requirements (COPR) dat de komende 3 tot 5 jaar gehanteerd wordt. De bron zegt dat de luchtmacht voorbereidingen treft voor het de vorming van een commissie om de COPR op te stellen voor de aanschaf van een nieuwe vloot gevechtsvliegtuigen.

De nieuwe gevechtsvliegtuigen moeten de 30 jaar oude F-16 toestellen vervangen waar Thailand er 102 van heeft (ter vergelijking, Nederland heeft er 68). Toch zegt de bron dat er de komende twee jaar er geen nieuwe toestellen worden gekocht. Eerst moet er geïnventariseerd worden aan welke specificaties het nieuwe toestel moet voldoen. Daarnaast zijn de hoge aanschafkosten van de F-35, bijna 90 miljoen dollar per stuk, een drempel voor de luchtmacht.

Nederland heeft 37 gevechtsvliegtuigen van het type F-35 aangekocht en daar komen er nog 8 of negen bij zodat er drie squadron’s kunnen worden gevormd. De JSF komt in de plaats voor de F-16’s die sinds 1979 in gebruik zijn bij de Koninklijke luchtmacht.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Thaise luchtmacht ontkent geruchten dat men overweegt F-35 straaljagers te kopen”

 1. janbeute zegt op

  Dit begrijp ik niet, ik dacht dat ze al hadden gekozen voor de Zweedse Saab Gribben.
  Maar ja waarom ook niet je kunt het niet alleen laten bij twee of drie U boten en een paar gevechts helikopters.
  Geld moet rollen en de bath is sterk.
  Het voetjesvolk en de rijstboertjes kunnen nog wel een paar jaartjes wachten, de buik riem even wat flinker aanhalen.

  Jan Beute


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website