Uit een onderzoek van het Centre for Alcohol Studies  (CAS) is gebleken dat 88 procent van de jongeren onder de 20 jaar alcohol kan kopen ondanks een verbod. In 2008 was dat 83 procent.

Premier Prayut zei gisteren op een bijeenkomst in het Governement House gewijd aan de Alcohol Control Act die 10 jaar van kracht is, dat de regering wat wil doen aan de alcoholconsumptie bij jongeren. Alcoholmisbruik is een groot probleem in Thailand, volgens Prayut. Het zorgt voor sociale problemen zoals huiselijk geweld, verkeersongelukken en financiële problemen.

De toename is volgens adjunct-hoofd Bundit van de Thai Health Health Promotion Foundation te wijten aan de verkoop van alcohol bij studentenflats. Hij zei dat op een seminar gisteren in Bangkok over de alcoholwet, bijgewoond door 150 vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke instanties. De alcoholconsumptie is in Thailand is wel licht afgenomen omdat alcohol moeilijker te koop is sinds de wet van kracht is.

Het CAS onderzoek zegt dat de verkoop op openbare plaatsen met 81 procent is afgenomen, vooral bij benzinestations, omdat de wet de verkoop van alcohol op bepaalde tijdstippen verbied. Het CAS waarschuwt dat het verbod op alcoholreclame wordt omzeild door advertenties op de social media, die grote invloed hebben op jongeren.

Hoogleraar Boonyou van de Krirk universiteit is van mening dat wet weinig voorstelt omdat deze niet streng wordt gehandhaafd en omdat er te weinig gecontroleerd wordt. Daarnaast maken alcoholproducenten handig gebruik van de mezen in de wet.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Thaise jongeren negeren massaal alcoholverbod”

 1. Jacques zegt op

  De (verslaving)drang ligt altijd op de loer. Het is o zo stoer en o zo lekker om alcoholische dranken te nuttigen toch. Jong geleerd is oud gedaan, is wat je om je heen ziet. Bars in overvloed en overal te krijgen. Booming business. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Discipline is een vies woord voor velen. Het woord matiging staat vaak niet in hun woordenboek. De alcoholvertrekkers en de multinationals zoals Heineken varen er wel bij. Megawinsten over de gezondheid van velen. Naast roken is dit natuurlijk een groot probleem dat aangepakt moet worden. De dubbele moraal zal wel een belangrijke factor blijken te zijn. Ook deze companies zijn machtig en ik zie het niet minder worden met het innemen als er niet op andere, meer doortastende wijze wordt opgetreden. Zwakke heelmeesters maken stinkende wonden. De strijd is in de 20 -er jaren van de vorige eeuw al gestreden in Amerika. Elliot Ness en zijn mede crime fighters hebben het geprobeerd. Het zal mij benieuwen of dit zich zal herhalen op korte termijn of zijn die mannetjesputters uitgestorven. Natuurlijk is het nuttigen van alcohol niet alleen een probleem in Thailand. Het is een wereldprobleem en kijk eens naar Nederland, met het carnavalsgebeuren. Hoeveel wordt daar wel niet ingenomen onder de noemer lol en plezier.

 2. leppak zegt op

  Tja, er zijn mensen die vinden dat we slechts als asceet door het leven moeten gaan. Gebruik van alcohol kan er ook toe bijdragen om met plezier door het leven te gaan. Nadeel is, overduidelijk, dat bij gebruik er een aantal dingen moeten worden nagelaten die schade aan anderen kunnen toebrengen; deelname aan het verkeer bijvoorbeeld.
  De rol van multinationals wordt door Jacques wel erg selectief belicht. Wat de multinationals zonder scrupules in ons lichaam proberen te pompen onder de vlag van voedings-, bestrijdings-, geneesmiddelen enz. is zeker zo verwerpelijk als de alcoholproducenten. Verkooppunten in overvloed en iedereen misleid door volstrekt onjuiste/oneerlijke reclameboodschappen.
  Gaan we dat allemaal aanpakken Jacques?

  • Marinus zegt op

   Lepak: Helemaal eens, dat alcohol echt niet alleen slecht is. Ik drink zelf vrijwel elke dag een glaasje rode wijn en soms wel eens twee. Nou is stoppen bij een feestje bijvoorbeeld heel makkelijk voor mij. Voor de echte alcoholisten is stoppen vrijwel onmogelijk, die hebben de drang om door te drinken. Nou zijn er veel meer verslavingen dan alcohol. De grootste is volgens mij te veel en verkeerd eten (o.a. te veel slecht vet en suiker) dan is er ook nog drugs, seks verslaving, gameverslaving,app verslaving en andere nieuwe media zaken.Veel mensen met ADHD zijn verslavingsgevoelig en dat heeft weer te maken met het feit dat ze dan tijdelijk rust in het hoofd hebben. De kater komt dan later. In deze zou ik zeggen, geniet maar dan wel met mate!

 3. nicole zegt op

  Ik heb nooit begrepen, waarom men alcohol nodig heeft om plezier te maken.
  toen wij 42 jaar geleden uitgingen, werd mijn man reeds belachelijk gemaakt omdat hij geen biertje mee dronk.. OK , hij drinkt nu een glaasje wijn, en af en toe 1 biertje. Maar rijk zal de alcohol industrie van hem niet worden. Mijn jongste zusje bv. heeft op haar 58 nog nooit 1 glas alcohol gedronken.
  Ikzelf beperk mij ook tot 1glas per maand hooguit.

  Het is ook helemaal niet nodig voor je levensbehoefte. En wij zijn echt geen saaie binnenzitters hoor.
  Maar het leven kan ook tof en gezellig zijn zonder drank

 4. Marinus zegt op

  Ik ben de laatste die zal zeggen dat je alcohol nodig hebt om plezier te hebben. Ooit heb ik een feestje meegemaakt, waardoor er door geldgebrek er vrijwel geen alcohol aanwezig was. Het was als altijd gezellig.
  De mensen die een ander belachelijk maken, omdat ze bijvoorbeeld geen bier drinken zijn verwerpelijk bezig.
  Etiketten plakken vind ik zo beperkt.

 5. Luit zegt op

  Je kan alles wel gaan verbieden, hebben ze met alcohol hier ook geprobeerd. Gaan ze zelf stoken met blinden en doden toto gevolg….

 6. Fransamsterdam zegt op

  Drank geeft losbandigheid. Het brein gaat anders functioneren. Ik vind dat wel prettig, maar ik heb geen kwade dronk. Er zijn ook gevallen bekend – om het eufemistisch uit te drukken – waarbij drank agressie en geweld oproept. Dat zal wel in de genen zitten. Maar je kunt moeilijk iedereen op z’n genen laten testen en dan registreren of hij/zij wel of geen drank mag gebruiken. Verdovende/geestverruimende middelen zijn van alle tijden en laten we nu niet de illusie hebben dat het beter zou zijn om dat maar te verbieden.

 7. T zegt op

  En niet alleen de Thaise jongeren hoor wat dacht je van de jeugd hier.
  Daarbij laten we eerlijk zijn de meesten van ons dronken ook al eens iets anders dan een glaasje appelsap toen ze tussen de 15 en 17 jaar oud waren.
  Dus laten we nu niet doen of we hier roomser zijn dan de paus zelf he…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website