Deze week woont de Thaise delegatie onder leiding van Paetongtarn Shinawatra, leider van de Pheu Thai Partij, de BRICS+ vergadering van politieke partijen bij in Vladivostok, Rusland, van 16-19 juni 2024.

Tijdens deze cruciale bijeenkomst pleit Paetongtarn actief voor het lidmaatschap van Thailand in het BRICS-blok en benadrukt het belang van een sterkere stem voor kleinere en ontwikkelingslanden in de mondiale politieke arena.

Ze onderstreept Thailand’s uitgebreide ervaring in het verbinden van landen en groepen, zoals de Asia Cooperation Dialogue (ACD), Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) en China’s Belt and Road Initiative (BRI). Paetongtarn verklaart met nadruk dat de deelname van Thailand een voordeel zou zijn voor de BRICS-landen.

De Thaise delegatie streeft ernaar om zo snel mogelijk lid te worden van BRICS, wat een belangrijke mijlpaal zou zijn voor Thailand en haar snel groeiende economie. Ze zetten zich in om hun rechtmatige plaats onder de leidende naties op het wereldtoneel in te nemen.

20 reacties op “Thailand zet grote stap richting BRICS-lidmaatschap tijdens bijeenkomst in Vladivostok”

 1. Marnix zegt op

  Volgens een bericht gisteren online: https://www.thaipbsworld.com/brics-membership-thailand-can-wait/ berust lidmaatschap aan de economische eenheid BRIC op een groot misverstand. Er zou een mogelijkheid hebben bestaan dat oktober as de aanvraag tot lidmaatschap van Thailand op de agenda zou worden geplaatst. Dat is van de baan. Want afgelopen februari jl meldde Thailand zich ook al aan bij de OESO: https://www.oecd.org/ BRIC en OESO zijn concurrenten van elkaar. Kennelijk is Thailand geschrokken van de voorwaarden waaraan het land dient te voldoen alvorens volwaardig OESO-lid te kunnen worden zijn. De coup van 2014 speelt Thailand nog steeds parten, mede ook dat in afgelopen jaar na 9 jaren miltaire regeringen sinds de verkiezingen van mei 2023 verhoudingen niet wezenlijk zijn gewijzigd. Er spelen nogal wat kwesties op de achtergrond: een mogelijke impeachment van de premier, een mogelijke verbod van de MFP, een mogelijke verkeerde procedure bij huidige senaatsverkiezingen, en de kwestie Thaksin. https://www.bangkokpost.com/thailand/politics/2812570/courts-to-hear-4-key-cases Thailand verkeert ook nog eens in economische zwaar weer: buitenlandse investeringen komen niet van de grond, de schuldenberg hoopt zich op, het aantal bedrijfssluitingen idem, de komende verhoging van het minimumloon weegt nogal. Wie is niet bekend met de uitdrukking: gokken op 2 paarden? Het is uitkijken dat het geen blind paard blijkt. Maar ook: als er enkele vechten om een been, een derde (Indonesië) loopt ermee heen.

  • Mark zegt op

   Het wordt steeds duidelijker dat Thailand zowel bij de OESO als bij de BRICS club wil aanhaken. Van alle walletjes mee eten.

   Deze ambiguiteit is een historische constante in het Thaise buitenlandbeleid.

   Troebele communicatie, verwarrende boodschappen en veel wendbaarheid zijn absolute kwaliteiten bij die positionering in internationale relaties.

   In de Thaise politiek wordt daar binnenlands ‘klungelig” op “getraind” … en de hele wereld ziet dat.

   Lastig wordt het voor ons “langverblijverblijvende niet-Thais” als die Thaise nationale ambiguïteit doovertaald wordt in bijvoorbeeld fiscale hervormingen.

   Enerzijds wordt er door het Revenue Departement in diverse communicaties aangekondigd dat de fiscale regelgeving op OESO leest zal geschoeid worden. Anderzijds staat het fiscale spelregelkader van de OESO-landen haaks op de praktijken in de BRICS-landen. Resultaat is dat ambiguïtiet de fiscale regelgeving binnensluipt. Interpretatieve discussies en juridische conflicten worden zo schering en inslag.

   Dat lazen we dit jaren herhaaldelijk, ook op dit Thailandblog.nl.

   Hopelijk beseffen de echte machthebbers in Thailand dat vertrouwen te voet komt en te paard gaat.

   Ik herinner me uit mijn schooljeugd dat ook de paters Jezuïten ambiguïteit als een kwaliteit zagen, zelfs als een ontwikkelingsdoelstellingen voor hun puppielen.

   • Cornelis zegt op

    Zou Thailand er niet beter aan doen te streven naar een sterkere Association of South-East Asian Nations (ASEAN), zodat die organisatie van 10 landen als instituut krachtiger wordt en als zodanig een grotere rol kan spelen op het internationale toneel?

    • Wim zegt op

     Dat zou mooi zijn als Thailand blijk zou geven van het feit vaardigheid te bezitten om een dergelijk initiatief hiertoe te ontwikkelen. Maar ik denk dat de andere deelnemende landen een dergelijke rol niet verwachten gezien Thailand’s onmogelijkheid eigen strubbelingen weg te werken. Het lijkt erop dat Thailand slechts in staat is er steeds meer bij te slepen. Internationaal staat Thailand er niet goed voor. Na jaren van militair bewind na de coup van 2014 slaagt Thailand er niet in, sedert de eerste vrije “democratische” verkiezingen van mei 2023, het land sociaal-economisch in de juiste richting te dirigeren. Met de gevolgen kampt men nog steeds, welke dientengevolge de samenleving niet ten goede komen. Op dergelijk leiderschap zit niemand te wachten.

   • Wim zegt op

    Ik weet niet goed te duiden wat je met ‘ambiguïteit’ bedoelt. In zowel spreek- als schrijftaal betekent het dubbelzinnigheid. In de politiek heeft ambiguïteit meer de betekenis van het verdoezelen van echte motieven. Het moge bekend zijn dat rechtse partijen en politici zich meer van dit fenomeen bedienen als strategische zet in het totale machtsschaakspel. Dat Thailand lidmaatschap aanvraagt van zowel Oeso als van Bric heeft meer met onhandigheid van doen. Erger: met opportunisme, en dan is jouw uitleg “van alle walletjes mee eten” meer op zijn plaats.

  • henryN zegt op

   Dat Thailand zich volgens U heeft gemeld om lid van de OESO te worden is nog maar af te wachten
   Er zijn slechts 34 landen lid van die OESO en allen op het westen georienteerd. Geen enkel Aziatisch land is lid van de OESO dus wat zou Thailand daar nu te zoeken hebben.
   Verder heeft Turkije ook te kennen gegeven lid van de BRICS te worden ( zijn OESO lid) Maar ook nu heeft de premier van Maleisie besloten dat ze lid willen worden van de BRICS ook als tegenhanger tegen het zichzelf economisch vernietigende en corrupte westen. Thailand heeft niets te zoeken bij het westen!!!
   Het meest recente nieuws was wel vandaag 22 juni dat 97!!!! landen aanwezig zijn bij de BRICS spelen in Rusland. Allemaal potentiele nieuwe leden.

 2. Heere zegt op

  Van dat bericht word ik niet echt vrolijk. Strakjes zit Thailand ook onder de plak van dictator Poetin… En dan zou ik zeggen Nederlandse vrienden en Belgische vrienden :wegwezen… Ik hoop dat iemand iets positieves kan zeggen Maar ik kan het niet anders zien dan dat Thailand kiest voor een samenwerkingsverband dat niet in overeenstemming is met waar wij als we ze landen naar streven: een Democratische open samenleving. Waarin het streven naar vrede en vriendschap de boventoon mogen voeren.

  • janbeute zegt op

   Thailand onder de plak van Putin, ik denk dat Thailand al een behoorlijke tijdje onder de plak zit van Xi Jinping.
   En welke erger is mag je zelf invullen.

   Jan Beute.

   • Chris zegt op

    Degene die denkt dat Thailand alles op zijn eentje kan bewerkstelligen is een blinde en kan zich aanmelden bij de partij van Prayut. Kijk eens gewoon in je boodschappenwagentje en in je huis en tel eens hoeveel spulletjes nu echt uit Thailand komen.
    De wereld is een grote markt en dat komt NIET door bedrijven en regeringen maar door de mensen die voor een belangrijk deel alleen afgaan op prijs en niet op kwaliteit, 24 uur per dag en betalen online.
    Ik ben daar blij mee en het is niet zo vreemd dat Thailand iedereen te vriend wil houden: China, Rusland, Europa en de USA. Dat levert immers het meeste op. Nu nog iedereen in eigen land te vriend houden. Daar heeft men meer moeite mee.

 3. Chris zegt op

  Als wat ging de dochter van Thaksin naar de BRICS vergadering in Rusland?
  Ze heeft geen enkele officiele functie in de regering.
  Ze gaat een beetje lijken op Ivanka Trump.

 4. Jos M zegt op

  Thailand zou er beter aan doen om zich in deze neutraal op te stellen.
  Dus geen Brics maar gewoon kijken waar de meeste toeristen vandaan komen.
  Dat zullen waarschijnlijk niet de Brics landen zijn .

  • Rob V. zegt op

   Thailand heeft al een eeuw lang een historie van neutraal zijn en aanschuiven bij de winnende/dominante partij om zo zelf ook wat van de vruchten de plukken. Neutraal zijn en aansluiten bij succesvolle (of wat tenminste gezien wordt als succesvol) internationale acties/verdragen is ook wat hier lijkt te spelen. BRICs doet het goed, Thailand wil daar bij aanhaken.

   BRICS als politiek-economische samenwerking tussen een aantal opkomende landen die waarschijnlijk in de komende decennia invloed op het wereldtoneel (politiek en economisch) zullen gaan hebben is wat dat betreft een logische keuze. Dat is heel wat meer dan “toeristen uit die landen verwelkomen”. De Westerse samenwerkingen zijn vaak ten nadele van wat de BRICS en andere voormalige “niet-eerste wereld” landen waren. Relatief ongunstige leningen, verdragen waarbij vooral de rijke Westerse landen de vruchten plukken. Daar vallen vast nog wat kruimels te halen, mogelijk mede waarom Thailand ook daar wel aan wil haken. Maar als de rol in de wereld van de BRICS landen inderdaad waarheid gaat worden is het niet meer dan logisch dat Thailand daar ook aan bij wil haken.

   Dat Thailand wel erg hak op de tak lijkt te springen, vandaag A, morgen B, en overmorgen toch wat anders of terug naar A.. Zo kennen we Thailand inmiddels wel. Heeft weinig van doen met dansen naar de pijpen van Putin, Xi of Biden (Trump?).

  • Eric zegt op

   Rusland, China en India zijn de landen waar Thailand heel verliefd op is geworden en die graag als gast gezien worden met gunstige visum voorwaarden. Dat er overlast is met overtredingen van werkvergunningen en misdaad komt niet in het internationale nieuws maar het is bijna dagelijkse hap op tv.

 5. Wim zegt op

  Volgens berichtgeving op de website van de OESO/OECD dd eergisteren https://www.oecd.org/ is Thailand uitgenodigd gesprekken te beginnen over toetreding/lidmaatschap: https://ap.lc/zpNxN De toetreding is een proces van jaren waarbij Thailand aan een grondige evaluatie zal worden onderworpen. Hopelijk heeft Thailand het lef de gesprekken naar behoren te voeren, en daarmee stappen zet richting volwaardige democratie en economie. OESO verwacht dat Thailand zich evolueert richting high-income-country komende 2 decennia. De aanwezigheid van Thailand tijdens een Brics-vergadering olv de Russische minister Lavrov zullen we dan maar duiden als een poging van een regeringspartij om een zekere dochter wat internationale allure mee te geven. Zeker nu Rusland gisteren een nog steviger vriendschapsverdrag heeft gesloten met Noord-Korea en teert op een oorlogseconomie. Met de overige landen ook weer niet zo geweldig. Brazilie en Zuid-Afrika hebben intern werk genoeg om de eigen huishouding op orde te krijgen, en al bezitten China en India een derde aan wereldbevolking, hun respectievelijke economieën zijn niet om enkel jaloers op te zijn. Zulk soort mensenmassa’s creëert nou eenmaal veel problematiek op allerlei gebied.

 6. Rens zegt op

  In Bangkok Post vandaag een zeer kritisch stuk van een Thaise hoogleraar die het wenkbrauw fronsend Brics-optreden van Thailand hekelt met een vingerwijzing naar twee prominente politieke figuren. https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/2814974/thailands-brics-move-is-misguided?tbref=hp

  • Rob V. zegt op

   Kan me niet echt vinden in het betoog van Thitinan. Zijn standpunt lijkt te zeggen dat onafhankelijk (“neutraal”?) blijven een betere strategie is zodat Thailand met allerlei landen kan samenwerken en 1 op 1 verdragen kan sluiten. Dat zou dan ook geen negatieve reacties geven bij het ene of andere machtsblok.. Dat betwijfel ik: as Thailand een verdrag met land A (of dat nu China, VS of wat ook is), dan is er altijd wel kans dat een ander groot land daar een punt van maakt als het dat land economisch of politiek benadeelt. Plus dat 1 op 1 land voor land verdragen afsluiten een heel gedoe is. Dat is juist een van de redenen voor economische zones en verdragen met een hele club landen samen…

   Ook brengt hij het conflict op tussen China, Rusland en het Westen. Maar als dat een redenen is om niet aan BRICS deel te nemen, dan zou dat toch evengoed een reden moeten zijn om niet aan OECD, FTA, EFTA en dergelijke deel te nemen? Hij noemt ook de NAVO maar rept met geen enkel woord dat de spanningen tussen Rusland en de NAVO toch echt beide spelers verantwoordelijk voor zijn. En de NAVO waarschijnlijk nog het meest omdat de Russen niet blij werden van tanks en ander gevechtsmaterieel dicht bij hun grens (net zo min als de Amerikanen dat dulden in hun achtertuin: neem de Cuba crisis als meest bekende voorbeeld). Het noemen van de NAVO lijkt mij juist een goed argument ook eens kritisch te kijken naar de westerse machten.

   Mijn indruk is dat Thitinan erg content is met neo-liberalisme en landen die dat voorstaan: VS, VK enzovoorts. En absoluut geen fan is van wat daar mee botst (hier dus China, Rusland en dergelijke). Aansluiten bij het westen goed, aansluiten bij anderen: niet goed. Maar de rol van het westen zal (en is reeds) niet meer wat die de afgelopen eeuw was. Men zal de koek moeten verdelen, samenwerken, het gesprek aangaan. Maar helaas lijkt degene die het de meest prominente plek op het wereld toneel (denkt?) te hebben weinig zin in dat soort zaken te hebben. De sterkste wil de lakens uitdelen, de rest heeft te luisteren. Pas als als een ander de nummer 1 positie pakt is er ruimte om te praten. Dan is het te laat. Beter is het om met alle grote spelers te praten en te kijken of er iets uit te halen valt waar alle betrokkenen voordeel bij hebben.

   Heb geen idee waarom hij Thaksin er bij haalt, weet wel dat hij niks van die man moet hebben (ik ook niet). Al met al een nogal zwak opiniestuk als je het mij vraagt.

   • Chris zegt op

    Het is natuurlijk veel verstandiger en handiger dat je voor de lange termijn gaat samenwerken met partners die sociaal, cultureel, geografisch en economisch dichter bij je staan. BRICS is dan ook een veel logischer keuze dan de OESO.
    Stel je eens voor dat Nederland gaat samenwerken met ASEAN in plaats van met andere EU-landen.

    • Cornelis zegt op

     Waar de samenwerking binnen de ASEAN groep, de10 zuidoost- Aziatische landen die in een aantal opzichten toch dezelfde belangen zouden moeten hebben, al zo beroerd is (altijd eigen belang eerst, nauwelijks begrip voor gemeenschappelijke belangen op de langere termijn) verwacht ik weinig van een Thaise lidmaatschap van welke andere internationale organisatie dan ook.

   • Chris zegt op

    Thailand zal zijn eigen weg moeten vinden en ook zijn eigen vorm van democratie. Kijk maar eens rond in de wereld en zie dat – om allerlei redenen – er weinig democratische landen zijn (voorbeeld: Japan, Singapore. Maleisie, India, Duitsland, Frankrijk) die alles op dezelfde manier hebben geregeld als wij in Nederland.

  • Eric zegt op

   En de roodhemden maar vrolijk ronddansen en hopen op een terugkeer van Yingluck. Anti-westers mag je zijn maar heeft ooit een kiezer tijdens de verkiezingen ooit gehoord van dit plannetje?
   En uiteindelijk dan nog, een lange termijnvisie zit niet in de genen en dat maakt de toekomst van een corrupt en op bijna recessie belandt land altijd weer spannend.
   De rijken worden weer rijker dat is wel zeker en in dit geval de clan die nu het land leidt. Helaas is dat de bizarre werkelijkheid en daarom is het land met deze regering uitermate geschikt om bij de Brics aan te schuiven.
   Prostitutie is bij wet verboden maar er wordt wel heel losjes mee om gegaan als het op hoogste niveau wordt bedreven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website