Jaren van politieke conflicten en de overstromingen van vorig jaar beginnen hun tol te eisen.

Thailand is nog maar goed voor 6 procent aan buitenlandse investeringen in de regio en is inmiddels ingehaald door Indonesië (21), Maleisië (12) en Vietnam (10). In de periode 2004-2009 vond nog 17 procent van de regionale investeringen in Thailand plaats. Aldus een studie van de Economic Intelligence Unit.

Uit de studie blijkt ook dat sommige elektronica industrieën overwegen naar andere landen te verhuizen. Samsung en Toshiba hebben hun nieuwe researchcentra al gevestigd in respectievelijk Vietnam en India.

De voor Thailand dramatische cijfers kwamen ter sprake op het seminar ‘GDP Decoding’. Volgens een van de sprekers, Prasert Bunsumpun, lid van het Strategic Committee for Reconstruction and Future Development, een van de twee commissies die na de overstromingen door de regering zijn gevormd, is het vermogen van de regering om het water te beheersen de belangrijkste factor die bepaalt of het vertrouwen van buitenlandse investeerders terugkeert.

Prasert riep de regering ook op vast te houden aan haar beleid om energieprijzen in overeenstemming met marktprijzen te gaan brengen. Voortzetting van het subsidiëren van energieprijzen is volgens hem op de lange termijn slecht voor de economie. Als de regering daarmee doorgaat, zei hij, kost dat de komende vijf jaar 800 miljard baht.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website