Thailand overweegt om zijn hoofdstad Bangkok te verplaatsen vanwege de stijgende zeespiegel. Pavich Kesavawong, een hoge functionaris van de klimaatdienst van het land, waarschuwde in een interview met AFP voor de dreigende overstromingen door de stijging van de zeespiegel.

Volgens voorspellingen dreigt Bangkok tegen het einde van de eeuw grotendeels onder water te komen staan. Nu al kampt een aanzienlijk deel van de stad tijdens het regenseizoen met overstromingen. De stad onderzoekt mogelijke maatregelen, zoals de aanleg van dijken naar het voorbeeld van Nederland.

Pavich Kesavawong, plaatsvervangend directeur-generaal van het overheidsdepartement voor klimaatverandering en milieu, uitte zijn zorgen over de snelheid van de opwarming van de aarde en de aanpassingsmogelijkheden van de stad. “We hebben nagedacht over verplaatsing,” aldus Kesavawong. Hij benadrukt dat de gesprekken nog hypothetisch zijn en dat het probleem “zeer complex” is. “Persoonlijk denk ik dat het een goede zaak is. Op die manier kunnen we de hoofdstad, regeringsdistricten en zakenwijken van elkaar scheiden. Bangkok zou nog steeds de regeringshoofdstad blijven, maar de bedrijven zouden verhuizen,” legt hij uit.

Hoewel de verhuizing nog niet direct op de agenda staat, kan Thailand inspiratie opdoen uit Indonesië. Later dit jaar zal Indonesië zijn nieuwe hoofdstad Nusantara inwijden, die Jakarta zal vervangen als politiek centrum. Dit project is controversieel en de kosten worden geschat tussen de 29,5 en 32,3 miljard euro.

Sinds 2019 is bekend dat de Indonesische regering van plan is om Jakarta op het eiland Java te vervangen door een nieuwe hoofdstad op Borneo. President Joko Widodo verklaarde dat de megametropool Jakarta, met zijn 11 miljoen inwoners, niet langer geschikt is vanwege de regelmatige overstromingen in kustgebieden die onder zeeniveau liggen.

7 reacties op “Thailand overweegt verhuizing van hoofdstad Bangkok vanwege klimaatverandering”

 1. Rudolf zegt op

  Verhuizen?

  Een tijdje geleden wilden ze nog een heel hoog gebouw neerzetten in Bangkok.

 2. Cornelis zegt op

  Willen ze intussen toch nog het hoogste gebouw ter wereld neerzetten, zoals een paar weken geleden aangekondigd?

 3. Arno zegt op

  Dit is al eerder geopperd.
  Bangkok ligt voor een zeer groot deel minder als 1 meter boven zee niveau.
  Er waren al gedachten om Nakhon Ratschasima tot nieuwe hoofdstad te benoemen.

  Gr. Arno

  • GeertP zegt op

   Nou Arno dat kan best wel eens kloppen, ik woon in de heuvels net buiten Khorat en de kapitale villa’s schieten hier als paddestoelen uit de grond,vrijwel allemaal voor mensen uit Bangkok, bij ons in het dorp zijn de grondprijzen per rai al opgelopen tot 8 miljoen.

   • william-Korat zegt op

    Men is daar al vele jaren mee aan het werken om regio Korat als het hoog en droog industriële centrum van Thailand te maken.
    De maakindustrie, dus de rest mag ‘Bangkok’ blijven doen.

    Verbindingen in de vorm van moderne wegen en snelle trein zijn al jaren bezig, zodat je in korte tijd in Bangkok kan zijn of je product daar kan krijgen.

    Rondwegen buiten korat ook al jaren in uitvoering, Moo Baan’s schieten hier als paddenstoelen uit de grond van een paar miljoen voor jan modal tot yuppen stijl, vele malen meer in prijs.
    De nieuwe hoofdstad gaat het natuurlijk nooit worden, maar het nieuwe centrum voor economische zaken zal zeker eind deze eeuw een feit zijn.[volgens mij]

 4. Boonya zegt op

  Het is algemeen bekend dat Bangkok ieder jaar zakt net zoals Almere , daarom willen ze de hoofstad verplaatsen, want de toekomstige schade is niet te overzien.
  Bangkok is gebouwd op een soort van moeras.
  Heeft dus niets met klimaatverandering te maken.
  chemtrails gebruiken om regen op te wekken is uit den boze.
  mensen horen niet voor God te spelen.
  Het enige dat helpt is, stop de wereldwijde bomenkap en stop de overbevolking.
  De mens neemt te veel natuur in.

  • ann zegt op

   korte docu:

   https://www.pbs.org/newshour/show/southeast-asian-cities-face-existential-crisis-as-they-sink-while-sea-levels-rise


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website