(teera.noisakran / Shutterstock.com)

Het Thaise ministerie van Hoger Onderwijs, Wetenschap, Onderzoek en Innovatie liet gisteren weten dat er inmiddels meer dan 20 miljoen doses COVID-19 vaccins zijn toegediend in het land. Om de eerste 10 miljoen te zetten duurde 124 dagen. De afgelopen 36 dagen zijn er ook 10 miljoen prikken gezet. Het gaat dus een stuk sneller nu.

Het ministerie zegt dat 23,9% van de bevolking, een eerste dosis heeft gekregen, 6,7% twee doses en 0.3% een derde doses (medisch personeel). Thailand staat volgens het ministerie op de vierde plaatst in de regio als het gaat om het aantal prikken.

Phuket is de enige provincie waar een meerderheid van de inwoners is ingeënt tegen COVID-19.

Thailand heeft tot nu toe vier merken vaccins toegediend, namelijk Sinovac (48,8%), AstraZeneca (44%) en Sinopharm (7%) en Pfizer (0,28%).

Baiya Phytopharm, Chulalongkorn en Mahidol Universiteiten, BioNet-Azië en de Farmaceutische Organisatie van de overheid proberen ook een eigen COVID-19 vaccin te ontwikkelen.

Bron: NNT

25 reacties op “Thailand op stoom met vaccineren: 20 miljoen prikken gezet”

 1. Christiaan zegt op

  Ik merk van vaccinaties weinig in onze omgeving provincies Phetchaburi en Prachuap Khiri Kan

  • janbeute zegt op

   In mijn direkte omgeving hetzelfde, nog steeds geen enkele respons gehad van welke aanvraag dan ook die ik en mijn stiefzoon online gemaakt hebben te Pasang Lamphun provincie.
   En niet alleen voor mij maar ook voor mijn Thaise ega en mijn stiefzoon.
   Waarschijnlijk wonen wij in een provincie die niet zo belangrijk is aangaande vaccinaties in de ogen van de huidige regering.
   Wel werdt er gevraagt om een financieele gift aan het goverments ziekenhuis hier in Pasang via de lokale dorps omroep.
   Denk dat de nood erg hoog is.
   Deze week daar eens gaan kijken, daar ik vaker financieele giften heb gegeven aan goverments ziekenhuizen in CM en lamphun.
   Eens even een balletje opgooien hoe het precies is.

   Jan Beute.

   Jan Beute.

 2. Arnold zegt op

  Dat is meer dan ik had verwacht, als die cijfers kloppen.

  Zijn vaccinaties voor de Thai overigens kosteloos? Mijn vrouw ( die hier woont en al gevaccineerd is) hoorde dat het per injectie 2000 baht zou kosten. Dat lijkt me toch een erg sterk verhaal, dan krijg je nooit de bevolking gevaccineerd.

  Wie kent de feiten?

  • Dennis zegt op

   Vaccinatie van de door de Thaise overheid aangeboden vaccins zijn gratis. Dat kan Sinovac zijn of AstraZeneca.

   Er wordt in Thailand wel andere vaccins aangeboden door private ziekenhuizen. Daarvoor betaal je dan 3000 baht (of meer). In Surin wordt in het Ruamphet Ziekenhuis het SinoPharm aangeboden tegen 3000 baht, maar afgelopen week waren er welgeteld 17 (!!) beschikbaar. Geen idee hoe het ziekenhuis aan deze vaccins komt. Ook andere ziekenhuizen bieden Moderna en Pfizer aan, maar die komen pas op z’n vroegst in Q4 2021.

   U zegt dat de vaccinatie op stoom komt, maar let wel dat je 2 injecties moet hebben gehad om volledig gevaccineerd te zijn. Met “slechts” 1 injectie ben je niet volledig gevaccineerd en loop je nog steeds een (verhoogd) risico. Ik krijg de indruk dat mensen denken dat ze ook na 1 injectie van alle zorgen en problemen af zijn. Dat is dus niet zo!

   2 Injecties betekent ook zo’n 100 miljoen injecties (uitgaande van 50 miljoen te vaccineren volwassenen . Zelfs met 10 miljoen injecties per maand is dat nog steeds 10 maanden! Dan zijn ze in het voorjaar 2022 klaar. Dat duurt dus nog wel even!

  • Hendrik zegt op

   Beste Arnold,

   Voor de thai en de hier wonende farang is het gratis mits je in het bezit bent van een Thaise ID-card en/of Geel huishoudboekje.
   Het enige wat ik hiervoor heb moeten doen is bij een dorpsmeeting een kopie van mijn ID-Card inleveren.

   16 Augustus ben ik aan de beurt.

   • janbeute zegt op

    Van Harte gefeliciteerd maar wat voor vaccin krijg je dan.
    En van een dorpsmeeting in mijn dorp heb ik nog nooit iets van vernomen, ook ik heb die gele en paarse kaartjes cq boekjes, maar geen huishoudboekje wel een geel Tambienbaan boekje.
    de dagelijkse huishouding laat ik aan mijn Thaise ega over.

    Jan Beute.

    • Hendrik zegt op

     Mijn ega heeft mij er op geattendeerd nav de boodschap via de geluidsinstallatie die in heel het dorp te horen is.

     Ze is voor mij gelijk de gevraagde kopie in gaan leveren en vertelde mij dat ik op een uitdraai van de Amphur stond net als de andere bewoners van het dorp.

     Inmiddels heb ik wel een jaarlijkse influenza vaccin gekregen.

     Mijn Australische dorpsgenoot heeft het gemist omdat zijn vrouw altijd ergens zit te kaarten.

  • Mark zegt op

   Ik ben begin mei ’21 teruggekeerd naar België voor vaccinatie. Ondertussen 2 maal FB gevaccineerd. Het ziet er naar uit dat een 3de prik er in september aan komt voor “de oude Belgen” en diegenen met onderliggende aandoeningen.

   Eind april werd me duidelijk gemaakt dat ik me niet kon registreren voor vaccinatie bij de lokale gezondheidsdienst in het kleine Noord-Thaise dorp waar wij wonen. Vandaar mij reis naar België. Mijn vrouw is gebleven omdat ze toen wel perspectief had op vaccinatie … met AZ. Ze liet zich daarvoor registreren. Haar eerste prik AZ werd toen begin juni aangekondigd.

   Sindsdien galmde elke ochtend door de luidsprekers in het dorp de mededeling dat er geen of uiterst weinig vaccins geleverd werden. De oudsten en zieken kregen de schaarse vaccins (AZ) eerst toegediend. Een man met gezegende leeftijd van 101 jaar kreeg de aller eerste prik.

   Met enige vertraging kreeg mijn vrouw (60 j.) gisteren een eerste prik Sinovac. Ze werd opgeroepen omdat ze geregistreerd stond en omdat het haar beurt op de lijst was.

   Haar 2de prik wordt AZ en staat 6 september gepland. Als dat tenminste niet nog eens wijzigt ergens in de vele bureaucratische molens tussen Krungthep en ons kleine dorpje.

   De vaccinatie is gratis. Het is allemaal strak bureaucratisch georganiseerd. Het is omslachtig, log, traag en weinig transparant.

   Lijsten die van bovenaf aangeleverd worden zijn alles bepalend. De lokale diensten in het dorp die de situatie goed kennen en ter plaatse kunnen inschatten hebben nauwelijks zeggenschap.

   Dagelijks komen er mensen die geregistreerd staan voor vaccinatie niet opdagen. Dat levert elke dag tientallen ongebruikte dosissen op. In de namiddag worden die toegediend op basis van lijsten die alweer eerst van hogerhand moeten aangeleverd worden. Voor de gaten in die lijstjes worden vervolgens mensen opgeroepen op basis van een derde lijst die uiteraard van bovenaf moet aangeleverd worden. Kortom wachten op lijstjes, lijstjes, lijstjes, … die van bovenaf gedicteerd worden door hogere ambtenaren die weinig kennis en voeling hebben met de situatie en de mensen op het terrein. Vaccins op overschot die dagenlang ter plekke bewaard moeten worden.

   Boss makes list … you follow list.

   Wij zijn niet gelukkig met de onvoorziene wijziging van dubbel AZ naar een mix van Sinovac en AZ. Temeer omdat de WHO dat ontraadde. Maar we denken toch beter een vaccin dan geen vaccin voor +60 mensen.

   Hoe veilig de mix is leren we tegen 6 september uit de praktijk. Tijd brengt raad.

  • Redgy zegt op

   Ik als 73 jarige Belg expat in Pattaya kreeg gisteren mijn eerste covid prik gratis in Bangkok Pattaya hospitaal.

 3. Piet, omkoi zegt op

  Ik woon in omkoi, heb zelf mijn eerste prik gehad astra zeneca gratis, en mijn vrouw is een thai en die heeft haar eerste prik gehad en dat was sino vac en 3 weken later haar 2e prik astra zeneca ook dit was allemaal gratis..

 4. Geert zegt op

  Hier ook weinig te merken. Wel werden vorige vrijdag 3000 personen uitgenodigd ih lokaal hospitaal. Er waren 300 vaccins, Sinovac, Chinese brol. Afstand houden? Met 3000? De stupiditeit gaat onverninderd voort

  • Ruud NK zegt op

   Gisteren werden er ruim 500.000 prikken gezet. Sommige mensen merken er weinig van en ik vraag mij af of ze persoonlijk zijn wezen kijken op de plaatsen waar prikken worden gezet.

   Ik deed dit 2 maanden geleden wel en werd direct uitgenodigd voor een injectie zonder dat ik vooraf was ingeschreven.
   Op de maandagen is de wekelijkse bevoorrading. Het kan zijn dat op de vrijdagen de voorraad op is.

   • willem zegt op

    Goed dat je proactief bent. Dan blijkt vaak dat er meer mogelijk is dan dat menigeen denkt.

 5. Frank zegt op

  Heeft iemand hier al een Pfizer prik gekregen, van de 150,000 van US voor buitenlanders ?
  Van ExpatVac nog steeds geen uitnodiging gehad na mijn registratie op Aug.1 voor 60+.
  Gek dat met minder dan 4,000 van 60+ geregistreerden, we na 10 dagen nog steeds niets horen.
  Zijn die 150,000 verdwenen en is dit weer een red-herring ?

  • Sietse zegt op

   Frank om je gerust te stellen. Een Belgische kennis wonend in Pattay. Heeft gisteren zijn Pfizer gehad in Bangkok. Moest eerst om 1900 uur komen maar dat werd terug gedraaid naar de vroege morgen. Anders kon hij niet meer thuis komen ivm lockdown. Dus geduld komt goed.

   • Frank zegt op

    Was dat via ExpatVac of direct met een van de ziekenhuizen.
    Blijkbaar kunnen we Bummingrad (en andere ziekenhuizen) bellen en afspraak maken voor Pfizer prik. Maar dat is niet wat is beloofd van ExpatVac.
    De bedoeling is dat de Pfizer prik naar jou komt (Hua Hin voor mij), zodat we niet het risico van reizen hoeven te nemen.

  • Klaas zegt op

   Ook ik heb geregistreerd op 1 augustus. Bevestigingsmail van registratie ontvangen, daarna niets meer.

  • Paul zegt op

   Sinds 3 augustus geregistreerd, ook nog niets gehoord.

  • Jacques zegt op

   Ik ben gisteravond geweest in met MedPark ziekenhuis te Bangkok. Ik heb het pfizer comirnaty vaccin toegediend gekregen en ben een van de mazzelaars. Het was er goed geregeld en redelijk vol met buitenlanders. Veel mensen uit Japan, India, Arabische landen, Amerika, etc. Ik had het idee dat ik een van de weinig zestig plussers was. Veel jongere mensen gezien met kennelijk onderliggende kwalen. Ik was binnen anderhalf uur klaar en kreeg een nieuwe afspraak mee voor 31 augustus a.s., voor mijn tweede prik Pfizer.

   • Frank zegt op

    @Jacques, was dat ergens aangekondigd of ben je zo maar op de gok gegaan ?
    Verontrustend dat er zo veel mensen onder 60 met zware onderliggende ziektes in Thailand zijn.

    • Jacques zegt op

     De informatie om in te schrijven was eerder al op dit blog bekend gemaakt. Het heeft even geduurd en toen ontving ik bericht van een Belgische kennis dat er mogelijkheden waren om te boeken, reserveren. Ik was daar blij mee want had zelf nog niet ontvangen om dit te doen. Later bleek dat ik ook een mail had gekregen, maar die zat in mijn spam box. Dat schiet ook niet op dus. Maar ik, na zijn bericht, gelijk op hun site gekeken, de vragen beantwoord en ik kreeg gelijk de mogelijkheid om een afspraak te boeken die begon op de 10e van deze maand. Dat ging van een leien dakje. Bij mij vandaan is Bangkok anderhalf uur rijden dus geen probleem en je moet er wat voor over hebben. Overigens had ik ook al bijna een trip naar Nederland gepland, want het duurde mij te lang, maar dat scheelt mij dus weer in bepaalde kosten. Soms zit het mee.
     Dit is de uhrl die ik heb gebruikt en waarschijnlijk is deze nog in werking.

     https://expatvac.consular.go.th/?fbclid=IwAR0t5B_HPQ6T_1xldt1_N-KN6VMF-uBVv_Tg1cpQjFtY4UWqDu6Qp6dOedw

     • Frank zegt op

      Jacques, dat is mooi voor jouw, maar bewijst weer eens dat het geven van vaccins een loterij is.
      Ik heb (net als 3,000 andere 60+ers) op 1 Augustus aangemeld en de bevestiging gekregen, van ExpatVac. (de link die jij ook volgde). Verder niets van ExpatVac ontvangen.
      Geen mazzel voor mij in de loterij.

     • Adriaan zegt op

      Bij gebruik maken van bovenstaande link de achternaam als een geheel invullen wordt geaccepteerd. Heb alleen een copy van de foto pagina van het paspoort kunnen uploaden.

      Registratie geaccepteerd.

 6. Massart Sven zegt op

  Hier in Cha-Am heeft mijn Thaise vrouw op 19/07 haar eerste prik met sinovac gekregen en op 09/08 haar tweede metastrazeneca.Voor mijzelf ben ik hier in Cha-Am op 06/08 voor mijn eerste prik met sinovac geweest en kan op27/-08 mijn tweee gaan halen met astrazeeca dit is reeds vastgelegt.
  Van begin met het maken van de afspraak tot aan mijn tweede prik heeft dit maar 3 maand geduurd.

 7. Joost zegt op

  Je moet geduld hebben hier dat is me wel duidelijk, maar het komt vaak wel goed.
  Begin juli heb in me geregistreerd in het Samitivej Sukhumvit hospitaal aan Soi 49. Daar ben ik langs gegaan.
  Een week later heb me via de intervac.com website geregistreerd bij het Medpark hospitaal aan Thanon Rama 4. Daar kreeg ik per omgaande bevestiging en een prikdatum, (afgelopen maandag 9-8).
  Op 20 juli heb ik me ook via voornoemde website geregistreerd voor BangSue grand station.
  Daar kreeg ik drie dagen later een sms van voor 25-7. Ben er heen gegaan en kreeg mijn eerste Astra Zeneca prik, op 17-10 de 2de.
  Daarna heb ik me afgemeld via e-mail bij het Medpark hospitaal, daar kreeg ik een keurig antwoord van dezelfde dag met als extra opmerking dat ik misschien nog correspondentie zou krijgen van de vaccinatie afdeling, maar dat ik die kon negeren.
  Wat het Samitivej betreft: die belden me eind vorige week dat ik aan de beurt was.
  Toen ik vertelde dat ik via het Bang Sue al mijn eerste prik had ontvangen werd ik hartelijk gefeliciteerd en nog een prettige dag toegewenst door de goed engels sprekende jongedame.
  Mijn conclusie is dat het allemaal wat anders gaat dan in Nederland, maar dat je daarover opwinden alleen slecht is voor jezelf. Ik blijf vinden dat de gemiddelde Thai haar/zijn uiterste best doet in deze ellende. Daar kunnen de beleidsmakers nog wat van leren.

  Vorige week sprak ik een vriendin van me in Nederland.
  Die is 70 jaar, met onderliggende aandoeningen en had net haar eerste vaccinatie gehad.
  Ik bedoel maar……… De minkukels in de regering daar praten wel over hun succesjes maar er gaat ook een hele hoop mis in het overgereglementeerde kikkerlandje.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website